Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Με τη νέα Συνθήκη ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της Ένωσης"
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη αλλαγής
  • [03] ΚΚΕ: "Επικίνδυνες εξελίξεις στο Κόσοβο"
  • [04] "Κοινές δράσεις αριστερών δυνάμεων"
  • [05] Χειμωνιάτικο σκηνικό στη χώρα

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Με τη νέα Συνθήκη ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της Ένωσης"

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η υιοθέτηση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης από τους "27", καθώς και οι αποφάσεις που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες για το Κόσοβο.

    Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός προέβη στις κάτωθι δηλώσεις:

    Για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι με τη νέα Συνθήκη η ΕΕ αποδεσμεύεται από τις αγγυλώσεις του παρελθόντος, ενώ παράλληλα ενισχύει την αποτελεσματικότητά της. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι με τη νέα Συνθήκη εξυπηρετούνται καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας της ΕΕ, αφού για μία σειρά αποφάσεις θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των εθνικών κοινοβουλίων. Επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα θα είναι από τα κράτη μέλη που θα κυρώσουν τη νέα Συνθήκη.

    Για το Κόσοβο

    Η ΕΕ έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με το πώς θα οργανωθεί η ευρωπαϊκή αποστολή, η οποία θα αναλάβει την πολιτική διοίκηση του Κοσόβου, με κριτήρια την ευρύτερη δυνατή ασφάλεια στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη, ότι η ελληνική πλευρά κινήθηκε με άξονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και με βάση τις προτάσεις τις οποίες έχει υποβάλλει η ελληνική διπλωματία, σε σχέση με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Επίσης, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσόβου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διπλωματία δεν έχει ακόμα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και τόνισε την ανάγκη να αποφύγουν όλες οι πλευρές, αρχής γενομένης από τις αρχές του Κοσόβου, μονομερείς ενέργειες και βιαστικές αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν συζητήθηκε, ούτε τέθηκε θέμα ανεξαρτητοποίησης στη Σύνοδο Κορυφής. "Γνωρίζετε ότι μέσα στο προσυμφωνημένο χρονικό πλαίσιο και παρά τις εντατικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η διαμεσολαβητική Τρόικα, τις οποίες οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να επαινέσουμε, η διαπραγμάτευση Βελιγραδίου - Πρίστινας δεν κατέληξε" είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι: "πιστεύουμε παρ' όλα αυτά ότι η διπλωματία δεν έχει εξαντλήσει ακόμα τα όριά της. Έχουμε άλλωστε μπροστά μας την σημαντική συζήτηση της 19ης Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα πρέπει ακόμα να ληφθεί υπόψη και η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Σερβία. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα υποθήκευαν την προσπάθεια να εξευρεθεί, έστω και την ύστατη ώρα, κάποιος κοινός τόπος".

    Σε ότι αφορά τη στάση της Ελλάδας ο κ Καραμανλής είπε ότι θα είναι "εξαιρετικά προσεκτική" και θα συνεχίσει "να αξιολογεί σε βάθος τις εξελίξεις, αποφεύγοντας βιαστικές ενέργειες, αποφεύγοντας βιαστικές αποφάσεις. Και βέβαια πάντα με γνώμονα τα ιδιαίτερα συμφέροντα που η Ελλάδα έχει στην περιοχή, ως χώρα της περιοχής".

    Δεν απέκλεισε πάντως ο πρωθυπουργός το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων να είναι ο Μάρτιος και δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η νομιμοποιητική βάση για την αποστολή της δύναμης ανέφερε: "κατ' αρχάς, είναι απόφαση πέραν της νομιμοποιητικής βάσης της 1244, η οποία ισχύει μέχρι να αλλάξει ή να λήξει. Υπάρχει και η πολιτική απόφαση του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία είναι ομόφωνη, την αποδέχθηκαν όλοι. Αυτή είναι η νομιμοποιητική βάση. Τώρα, μένει βεβαίως στο επόμενο ή σε ένα από τα επόμενα συμβούλια να αποφασιστούν τα πιο συγκεκριμένα της οργάνωσης της αποστολής".

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις επιφυλάξεις της Λευκωσίας τόνισε πως: "στην προσπάθεια να διασφαλίσουμε όσο γίνεται στο ευρωπαϊκό επίπεδο τα εθνικά συμφέροντα και βεβαίως και τις ευαισθησίες της Λευκωσίας, με δική μας παρέμβαση μπήκε άρθρο, στα συμπεράσματα, που προσδιορίζει με απόλυτα σαφή τρόπο την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του Κοσόβου. Από εκεί και πέρα χειριζόμαστε και θα χειριστούμε αυτό το ζήτημα με πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι πολύ μεγάλο θέμα. Γνώμονας είναι τα ιδιαίτερα εθνικά συμφέροντα που κάθε χώρα έχει σε αυτό, άρα και η δική μας χώρα".

    Για την ομάδα περισυλλογής

    Σε ό,τι αφορά την ομάδα περισυλλογής, τη σύσταση της οποίας πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η οποία υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντικείμενό της θα είναι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μοντέλου και ότι θα πρέπει να παραδώσει τα αποτελέσματά της ως το 2010. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόεδρος αυτής της ομάδας θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονθάλεθ.

    Για τη μετανάστευση

    Την ιδιαίτερη σημασία διαμόρφωσης μίας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο ζήτημα της μετανάστευσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής των λαθρομεταναστών με τρίτες χώρες. Ιδιαιτέρως ικανοποιητικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, σχετικά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών της ΕΕ από φυσικές καταστροφές, κυρίως δε από τις πυρκαγιές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε υποβάλει, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, συγκεκριμένες προσπάθειες για την ενίσχυση των μηχανισμών αντίδρασης στις φυσικές καταστροφές.

    Για την Τουρκία

    Στόχος της Ελλάδας είναι η διαρκής βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η επίλυση των διαφορών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην πορεία των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ερωτηθείς, αν και πότε πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σκοπεύει να ανταποδώσει την επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από τρεισήμισι χρόνια ο Τούρκος πρωθυπουργός στην Ελλάδα και σημείωσε ότι η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψής του στην Τουρκία θα ρυθμιστεί, όπως πάντα, δια της διπλωματικής οδού.

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Αλί Μπαμπατζάν στη Θράκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υπερήφανη για τη δημοκρατία της και για το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες της απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

    Για την ΠΓΔΜ

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν θα θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, απάντησε ότι αν δεν βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την ευρωατλαντική, ούτε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συμβάλλει εποικοδομητικά στις διαδικασίες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, με την Ελλάδα, στο ζήτημα της οριστικής ονομασίας της.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δείξει μέχρι σήμερα, με το παραπάνω, εποικοδομητική στάση και τόνισε ότι χωρίς καθαρές λύσεις δεν μπορούν να δημιουργηθούν ούτε σωστές συμμαχικές σχέσεις, ούτε σχέσεις αλληλεγγύης.

    Για να υπάρξουν σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, θα πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Για την Ολυμπιακή

    Η λύση για την Ολυμπιακή περνάει μέσα από συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Η προσπάθεια τόνισε ο πρωθυπουργός δεν ήταν, ούτε είναι εύκολη, λόγω των τεραστίων χρεών που πλησιάζουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

    "Το θέμα της Ολυμπιακής όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί. Το χειρίζεται ο αρμόδιος Υπουργός βεβαίως σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί - και το ξέρουμε όλοι αυτό - η λύση περνάει απαραιτήτως μέσα από τη συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί στην Επιτροπή" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε σε ότι αφορά τη λύση που θα δοθεί ότι: " πρέπει να είναι βιώσιμη, φυσικά να εξασφαλίζει τους εργαζόμενους - και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό - και βεβαίως να διασφαλίζει ότι δεν θα διακοπεί η συνεχής αεροπορική εξυπηρέτηση της χώρας και ιδιαίτερα των νησιωτικών περιοχών". Επίσης διαβεβαίωσε πως: "θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να υπάρχει ισχυρή αεροπορική εταιρία και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και του τόπου, αλλά και των εργαζομένων".

    "Το σχέδιο είναι - και ελπίζω να το πετύχουμε - μια ισχυρή, υγιής εταιρία που κρατάει τα περισσότερα καλά στοιχεία της Ολυμπιακής, μεταξύ των οποίων και το όνομα και οι κύκλοι, που διασφαλίζει τους εργαζόμενους και τα συμφέροντα του τόπου, αλλά που δεν θα είναι ούτε συνέχεια κακών, εσφαλμένων ή και αμαρτωλών πολιτικών που ακολουθήθηκαν επί δεκαετίες, ούτε βέβαια και αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία" σημείωσε σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός.

    Τόνισε τέλος πως "Η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας τον Μάρτιο του 2004, είχε να αντιμετωπίσει μια πολύ βαριά κληρονομιά ως προς την Ολυμπιακή. Προσπαθήσαμε να την σώσουμε και στη συνέχεια να αποκρατικοποιήσουμε την εταιρία".

    Για το Ασφαλιστικό

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση επέμεινε ότι η εξυγίανση του ασφαλιστικού αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα, σημειώνοντας ότι οι πάντες συνομολογούν εδώ και πολλά χρόνια ότι το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με ευθύνη θα ανταποκριθεί στο ακέραιο και τόνισε ότι σύντομα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της και στη συνέχεια θα τις φέρει στη Βουλή.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα θιγούν τα γενικά όρια ηλικίας, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

    Μίλησε για λογική και ήπια παρέμβαση και σημείωσε ότι θα αρθούν παθογένειες, αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, τόνισε ο κ. Καραμανλής, και επιτέθηκε σε όσους δεν συμμετέχουν, σημειώνοντας ότι η άρνηση του διαλόγου, η αντίδραση στη μεταρρύθμιση διαιωνίζει το πρόβλημα και είναι αντιλαϊκή και άδικη για τους πολλούς.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον Υπουργό Απασχόλησης κ. Β.Μαγγίνα, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός έχει κάνει πολεοδομικές παραβάσεις στο κτήμα του στο Κορωπί, ο πρωθυπουργός είπε "έχει δώσει διευκρινήσεις ο υπουργός".

    Σε άλλη ερώτηση εάν ισχύει η δέσμευσή του για μηδενική ανοχή σε θέματα διαφάνειας, ο κ. Καραμανλής είπε "ισχύει απόλυτα" και πρόσθεσε "έχω δώσει απάντηση, (σ.σ. για το θέμα Μαγγίνα) σας είπα ό,τι πιστεύω".

    Τέλος, στην ερώτηση αν εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά με αφορμή την περίπτωση, στο παρελθόν, του κ. Σ. Τσιτουρίδη, ο κ. Καραμανλής είπε "δεν θα επανέλθω, σας είπα την άποψή μου".

    Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει νωρίτερα ότι συνήθως στο εξωτερικό δεν απαντά για θέματα εσωτερικής επικαιρότητας.

    [02] Γ. Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη αλλαγής

    Υπό την προεδρία του κ.Γ.Παπανδρέου, θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

    Την ικανοποίηση του ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων στην απεργία της Τετάρτης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές στην οικονομία αποδοκιμάζονται πλέον από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης σκληρές και αντιλαϊκές πολιτικές, που απορυθμίζουν το κοινωνικό κράτος και περικόπτουν ατομικά δικαιώματα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα του ΟΤΕ, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, στο θέμα των στρατηγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων, έχει "σκληρή και αταλάντευτη πολιτική, παραμονής τους στον έλεγχο και τη διαχείριση από το Δημόσιο". Αυτό, τόνισε, είναι δέσμευση του Προέδρου του Κινήματος και του ιδιου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Ραγκούσης χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τις κυβερνητικές επιλογές στον τομέα αυτό, κάνοντας λόγο για απίστευτες,αδιανόητες και απαράδεκτες παλινωδίες και καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις επιχειρήσεις.

    Και πρόσθεσε ότι αυτές οι πολιτικές άνοιξαν το δρόμο για την άλωση και τον αφελληνισμό τους από ξένα ή και αμφιλεγόμενης προέλευσης κεφάλαια και τις έφερε στο χείλος της καταστροφής.

    Σχετικά, εξ άλλου, με το θέμα της λειτουργίας των καμερών ο Γιάννης Ραγκούσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη την οποία θεωρεί αντισυνταγματική.

    Η λογική που υπάρχει στην τροπολογία της κυβέρνησης, τόνισε ο κ.Ραγκούσης, είναι λογική κράτους εισαγγελέων, που δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία ενός σύγχρονου δημοκρατικού ευρωπαϊκού κράτους.

    Επίσης, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα σχετικά με την απουσία βουλευτών από την ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση σχετικά με πολεοδομικές παραβάσεις που φέρεται να υπάρχουν στην εξοχική κατοικία του κ. Β. Μαγγίνα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι ο κ. Μαγγίνας βρίσκεται στη θέση του με απόφαση του πρωθυπουργού και διατηρείται επίσης με απόφαση του κ. Καραμανλή, ο οποίος φέρει την ευθύνη για οτιδήποτε αφορά τον υπουργό Απασχόλησης.

    Εξ άλλου, σε ερώτηση σχετικά το θέμα της ηγεσίας στο ΣΥΝ, ο Γιάννης Ραγκούσης, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Για δε τις δημοσκοπήσεις απάντησε ότι τελικά θα άξιζε τον κόπο να περιμένουμε να τις δούμε όλες.

    Το θέμα των δημοσκοπήσεων συζητήθηκε, άλλωστε, στη σημερινή συνεδρίαση του Οργάνου Πολιτικού Σχεδιασμού του Κινήματος υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Κοινή εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κρατάει τις δυνάμεις του, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσις", εν αντιθέσει με την κυβέρνηση προς την οποία εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία με αποτέλεσμα να χάνει 3,2% του εκλογικού της ποσοστού.

    Επισημάνθηκε, επίσης ότι στην τελευταία δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ περνάει μπροστά σε πολλές κατηγορίες ερωτήσεων και για πρώτη φορά περνάει μπροστά και στις γυναίκες.

    Σχετικά με τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση που έγινε στη συνεδρίαση, αυτή αφορά στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος εξουσίας και του πολιτικού συστήματος κι αυτό αποτελεί δικαίωση του κ. Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ.

    Το βασικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Οργάνου ήταν η πορεία προς το συνέδριο.

    Για το Συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να γίνει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για την κοινωνία και αυτό θα επιτευχθεί γιατί θα συνδεθεί με τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας.

    Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην πορεία προς το Συνέδριο αλλά και στο Συνέδριο αυτό καθ' αυτό, θα αποδειχθεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη μεταβολής και αλλαγής στην ελληνική κοινωνία, ενώ θα συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας ενότητας στο Κίνημα.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πηγαίνει καθημερινά από το κακό στο χειρότερο σε όλους τους δείκτες.

    Και ζήτησε από όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμβάλουν αποφασιστικά, ώστε να γίνουν πράξεις οι στόχοι του Κινήματος.

    Κάλεσε επίσης τα στελέχη και τα μέλη να αναλογιστούν τις συλλογικές ευθύνες, ενώ για πρώτη φορά έκανε αναφορά στην έννοια της ατομικής ευθύνης κάθε μέλους και στελέχους για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί .

    Σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες αποφασίστηκε ότι το πρώτο τριήμερο του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι νομαρχιακές συνελεύσεις και στις 10 Φεβρουαρίου θα γίνει η εκλογή των συνέδρων.

    Διευκρινίζεται σχετικά με τη σύνθεση του συνεδρίου ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η διάταξη του Καταστατικού, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των εκλεγμένων συνέδρων θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος του αριθμού των "ex officio" συνέδρων.

    [03] ΚΚΕ: "Επικίνδυνες εξελίξεις στο Κόσοβο"

    Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν κατέληξε σε απόφαση υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παρά και ενάντια σε ό,τι είπε ο πρωθυπουργός οι αποφάσεις της Συνόδου είναι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, καθώς υιοθετούν μια σειρά θέσεις και μέτρα που την προωθούν και την επιβάλλουν, όπως την ετοιμότητα της ΕΕ να αποστείλει αστυνομική και δικαστική δύναμη, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εργασίες της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Με την ψήφιση και στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση της ΝΔ σε όλο τον σχεδιασμό της ΕΕ καθώς και του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, για τις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, αναφέρει.

    Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό "να καταδικάσει την πολιτική που αποφάσισε η Σύνοδος της ΕΕ για τους μετανάστες που από τη μια σημαίνει κήρυξη ανελέητου κυνηγητού εναντίον τους και από την άλλη απορρόφηση με όρους στυγνής εκμετάλλευσης όσων μεταναστών απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου".

    Τέλος ζητά από την εργατική τάξη πιο αποφασιστικά να οργανώσει την πάλη κατά της στρατηγικής της Λισαβόνας που οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποφάσισαν να επιταχύνουν την εφαρμογή της επικεντρώνοντας στην επέκταση του εργάσιμου βίου σε όλη τη διάρκεια της ζωής των εργαζομένων.

    Δηλώσεις Αλέκας Παπαρήγα για τον ΟΤΕ

    «Η απελευθέρωση της αγοράς, η ιδιωτικοποίηση και η διαμόρφωση των κανόνων του λεγόμενου ανταγωνισμού» καθορίζουν εδώ και δεκαπέντε χρόνια τις εξελίξεις στο ΟΤΕ, σημείωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ).

    «Οι εξελίξεις αυτές, κατά τη γνώμη μας, επιβεβαιώνουν τη θέση, ότι οι τηλεπικοινωνίες συνιστούν έναν οργανισμό που πρέπει να έχει μία μετοχή: Το λαϊκό συμφέρον» είπε η κα Παπαρήγα και τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση της αγοράς θα έχουν «αρνητικές συνέπειες σε βάρος όλου του ελληνικού λαού, στις εργασιακές σχέσεις, στο καθεστώς απασχόλησης, στο εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων».

    Η γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που δουλεύουν στις εργολαβίες, οι οποίοι «δεν έχουν μόνιμη δουλειά, και ανάλογα το ποιός θα είναι ο αγοραστής και ποιός θα είναι ο νικητής, αυτοί θα βρεθούν έξω άνεργοι, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα» και κατέληξε:

    «Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε βεβαίως και το σύνολο των εργαζομένων στον ΟΤΕ γιατί είμαστε εναντίον του να χάνουν δικαιώματα που έχουν κατακτήσει. Αγωνιζόμαστε για την ενοποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω».

    [04] "Κοινές δράσεις αριστερών δυνάμεων"

    To Τμήμα Οικολογίας του Συνασπισμού διοργανώνει τη Δευτέρα ημερίδα με θέμα «Πολιτικές και δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή». Στις εργασίες της ημερίδας θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Με τον Πρόεδρο του ODP (κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας) και βουλευτή της Τουρκικής Βουλής Ουφούκ Ουράς, συναντήθηκε ο κ. Αλ.Αλαβάνος.

    «Μπορεί να ηχεί περίεργο αλλά σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που συζητήσαμε συμφωνήσαμε, για την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στη βάση του διεθνούς δικαίου και με διεθνείς διαδικασίες», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε την κοινή πρωτοβουλία των δύο κομμάτων για αμοιβαία μείωση των δαπανών για τους εξοπλισμούς και την χρησιμοποίηση των απελευθερωμένων πόρων για κοινωνικούς σκοπούς. Επίσης θα αναλάβουμε μια σειρά πρωτοβουλίες και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, και σε επίπεδο νεολαίας, που πιστεύω ότι θα είναι γέφυρες ανάμεσα στους δύο λαούς και στις δύο χώρες».

    Από την πλευρά του, ο κ. Ουφούκ Ουράς ανέφερε ότι «συζητήσαμε με τον κ. Αλαβάνο τα βήματα που θα κάνουμε προς την κατεύθυνση ειρηνικής συνύπαρξης και μιας ειρηνικής και διπλωματικής λύσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Ήταν μια θετική συνομιλία και το 2008 θα έχουμε πολλές κοινές καμπάνιες στην κατεύθυνση της ειρήνης στο Αιγαίο».

    [05] Χειμωνιάτικο σκηνικό στη χώρα

    Προβλήματα στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής χώρας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, ενώ χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες σε όλη σχεδόν τη χώρα. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κρατικές υπηρεσίες καθώς αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού. Χιόνια έπεσαν και στην Πάρνηθα.

    Χιονίζει αυτή την ώρα σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μετά την περιοχή του Πανοράματος Θεσσαλονίκης προς τον Χορτιάτη, στην ορεινή Χαλκιδική, καθώς και στην επαρχιακή οδό Άρνισσας - Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση από τη Λαμία προς το Καρπενήσι, στις Ράχες Τυμφρηστού καθώς και από τη Λαμία προς τον Δομοκό, από το 9ο χιλιόμετρο.

    Επίσης, στο 24ο χλμ από Λαμία προς Άμφισσα στην περιοχή του Μπράλλου και στο 51ο χιλιόμετρο, λίγο μετά την Γραβιά τα εκχιονιστικά ρίχνοντας τόνους αλάτι δίνουν μάχη να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ενώ τα καιρικά φαινόμενα εντείνονται καθώς, πυκνό χιόνι πέφτει ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας.

    Αλισύδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στην παλαία εθνική Ροδόπης-Ξάνθης και στα ορεινά της Χρυσούπολης Καβάλας.

    Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν και τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 December 2007 - 5:30:31 UTC