Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών θεσμών"
  • [02] Γ. Παπανδρέου: "Η ΔΕΗ να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο"
  • [03] "Να ληφθούν μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές"
  • [04] "Φοροεπιδρομή εναντίον λαϊκών στρωμάτων"
  • [05] Η Αθήνα υποδέχεται τα Χριστούγεννα

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών θεσμών"

    Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου είναι το πιο «ευαίσθητο» θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. Οι 27 καλούνται, εξάλλου, να αποσαφηνίσουν ζητήματα της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και της αγοράς εργασίας στην Ε.Ε., καθώς και να αποφασίσουν για τη σύσταση και το ρόλο της λεγόμενης «ομάδας περισυλλογής» για το μέλλον της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με την πρόσκληση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Χοσέ Σόκρατες, προς τους 27 ηγέτες της Ε.Ε., το θέμα του Κοσόβου θα συζητηθεί κατά το αυριανό γεύμα εργασίας των «27», με τη συμμετοχή και των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών.

    Μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα για εξεύρεση λύσης και εν όψει της επικείμενης συζήτησης για το θέμα του Κοσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε., οι «27» καλούνται να λάβουν ιδιαίτερα «λεπτές» αποφάσεις, για το ρόλο που θα διαδραματήσει η Ε.Ε. στο Κόσοβο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες εμφανίζονται μάλλον «διστακτικοί» ως προς την αποστολή ευρωπαϊκής δύναμης στην περιοχή του Κοσόβου, πριν από την έγκριση της διεθνούς κοινότητας.

    Όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Κόσοβο, οι «27», σε μια ενδεχόμενη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας, σκοπεύουν να τηρήσουν «στάση σιγής» ως προς το θέμα της αναγνώρισης. Συγκεκριμένα, οι «27» θα αρκεστούν να διακηρύξουν την ετοιμότητα της Ε.Ε. να διαδραματίσει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην περιοχή και θα υπογραμμίσουν «την προθυμία τους να βοηθήσουν το Κόσοβο στην πορεία του προς τη σταθερότητα», εντατικοποιώντας τις προετοιμασίες για την αποστολή ευρωπαϊκής αστυνομικής και δικαστικής δύναμης, με σκοπό την υποστήριξη των αρχών της περιοχής.

    Επίσης, οι «27» αναμένεται να υπογραμμίσουν την «εύθραυστη» κατάσταση στην περιοχή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «ιδιότυπη περίπτωση, χωρίς προηγούμενο». Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εκφράσει τη λύπη του για την ατυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων, συγχαίροντας, ωστόσο, τις δύο πλευρές που τήρησαν τη δέσμευσή τους να μην προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες.

    Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να στείλουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τη Σερβία, καλώντας την να εκπληρώσει γρήγορα τις προϋποθέσεις εκείνες που θα της επιτρέψουν να υπογράψει τη Συμφωνία Σταθερότητας και Συνεργασίας με την Ε.Ε. και να εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

    Εξάλλου, οι «27» θα έχουν μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τους κοινωνικούς εταίρους, για το θέμα της λεγόμενης Ευελιξίας με Ασφάλεια στην αγορά εργασίας της Ε.Ε., γνωστό και ως «flexicurity». Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να υιοθετήσουν μια δέσμη ιδεών με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

    Δηλώσεις Κ.Καραμανλή για τη Συνταγματική Συνθήκη

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από τη Λισαβόνα όπου βρέθηκε για την τελετή υπογραφής της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, η οποία ουσιαστικά αντικατέστησε το Ευρωσύνταγμα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα την επικυρώσει το ταχύτερο δυνατόν, σημειώνοντας ότι κοινός στόχος των μελών της ΕΕ είναι η επικύρωση της συμφωνίας από τα Κοινοβούλιά τους πριν από τις ευρωεκλογές του 2009.

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η υπογραφή της "Συνθήκης της Λισαβόνας" σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μακράς, επίπονης, αλλά και καθοριστικής διαδικασίας για το μέλλον της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών, ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη νέα συνθήκη και σημείωσε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε ενεργό και ουσιαστικό ρόλο.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καθιστά την ΕΕ ικανή να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις.

    Ο Κώστας Καραμανλής εξήρε τις προσπάθειες των χωρών της ΕΕ που είχαν την προεδρία τα τελευταία χρόνια, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [02] Γ. Παπανδρέου: "Η ΔΕΗ να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο"

    Υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου θα συνεδριάσει, στις 10.00, το Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο του ΠΑΣΟΚ.

    Συνέντευξη Δ.Ρέππα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την τελευταία θητεία του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση θέλει να συνδυαστεί η τρίτη θητεία του ως Γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Δημήτρης Ρέππας,οπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Ρέππας δεν συμμερίζεται τα περί μηνύματος στην ηγεσία, λόγω του μειωμένου αριθμού ψήφων που έλαβε και αναφέρεται, γενικά, σε «προσωπικό έλλειμμα αποδοχής».

    Αναφέρει επίσης ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ «ενοχοποιούνται» και αναρωτιέται γιατί τα άλλα κόμματα «δεν αντέχουν» παρόμοιες διαδικασίες, ενώ δηλώνει βέβαιος ότι η παρουσία του ΠΑΣΟΚ θα είναι όλο και πιο έντονη.

    Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τον Ασφαλιστικό νόμο,όπως οφείλει, ότι υπονομεύει το Ασφαλιστικό σύστημα και εξηγεί πως γίνεται αυτό.

    Σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία για τον ΟΤΕ, την οποία χαρακτηρίζει ως «αμφίβολης νομιμότητας», ο κ. Ρέππας τονίζει ότι πρέπει να επανέλθει το νομικό καθεστώς που ίσχυε επί ΠΑΣΟΚ για τις στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις του δημοσίου.

    Η συνέντευξη του Δημήτρη Ρέππα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ (στο Βασίλη Μούρτη) έχει ως εξής:

    Ερώτηση : Μία ακόμα θητεία ως Γραμματέας της Κ.Ο. Ξεκινάει με όρεξη και διάθεση για το κάτι παραπάνω ή βαριεστημένα και από υποχρέωση; Θα ολοκληρώσετε τη θητεία σας;

    Απάντηση: Είναι η τρίτη κατά σειρά εκλογή μου σε αυτή τη θέση. Με τους συναδέλφους που συνεκλεγήκαμε αναλαμβάνουμε μεγάλη ευθύνη. Ιδίως επειδή βρισκόμαστε σε μια νέα Κοινοβουλευτική περίοδο που πρέπει να την καταστήσουμε νικηφόρα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να είναι η τελευταία περίοδος στην αντιπολίτευση. Κι αυτό προϋποθέτει κλίμα ομοψυχίας και αποτελεσματικής συνεργασίας με την απορρόφηση των κραδασμών που προκλήθηκαν κατά την εσωκομματική διαδικασία. Αυτό κάνει ακόμη πιο κρίσιμο το ρόλο μας. Είμαι βέβαιος ότι με τη δύναμη της νωπής εντολής των συναδέλφων θα ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας.

    Ερώτηση : Αυτή τη φορά ψηφιστήκατε από λιγότερους συναδέλφους σας, κάτι που θεωρήθηκε ως μήνυμα προς την ηγεσία του Κινήματος. Πολύ γρήγορα δεν ήρθε η αμφισβήτηση;

    Απάντηση:Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν ώστε να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα. Από το μεγαλύτερο αριθμό των υποψηφίων που οδήγησε και σε μεγαλύτερη διασπορά σταυρών, έως το μικρότερο σε αριθμό ψήφων εκλογικό σώμα αφού διαθέτουμε λιγότερους Βουλευτές σε αυτή τη Βουλή. Δεν απορρίπτω, πολιτικές αναλύσεις που είδαν το φως αλλά θα μου επιτρέψετε να μη συμμεριστώ απολύτως το σκεπτικό των αναλυτών. Κι αυτό αφού δεν έλαβε η ψήφος των συναδέλφων χαρακτηριστικά προσωποπαγούς επιλογής και στεγανής στάσης. Σε τελευταία ανάλυση σε μια εκλογική διαδικασία κρίνονται κατεξοχήν οι υποψήφιοι. Και οι ψήφοι που λαμβάνουν αντικατοπτρίζουν το βαθμό συμπάθειας και αποδοχής που διαθέτουν. Ας μη μετακυλύουμε σε άλλους αποδίδοντας σβαυτούς το όποιο δικό μας έλλειμμα αποδοχής. Πάντως κάνει εντύπωση που περίπου ενοχοποιούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες στο Κίνημά μας και αντιμετωπίζονται σαν προβληματική πτυχή της λειτουργίας μας, ενώ αντιθέτως είναι η δύναμή μας και ο πολιτικός πλούτος μας. Αναρωτηθήκατε άραγε αν άλλα πολιτικά κόμματα αντέχουν τέτοιες ανοικτές και καθαρές διαδικασίες;

    Ερώτηση: Ο Γιώργος Παπανδρέου ψηφίστηκε για να συγκροτήσει το κόμμα και να αποσαφηνίσει την πολιτική και ιδεολογική του ταυτότητα. Πέραν του Συνεδρίου, το οποίο είχε αποφασιστεί, και τη συγκρότηση δύο οργάνων, εκ των ων ουκ άνευ για τη λειτουργία του κόμματος, τι άλλο έγινε μετά την εκλογή του, για την εκπλήρωση των προσδοκιών όσων τον ψήφισαν;

    Απάντηση: Δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι η Νέα Δημοκρατία προέρχεται από μια εκλογική νίκη ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ πέραν της εκλογικής ήττας, δρομολόγησε και ολοκλήρωσε την διαδικασία εκλογής Προέδρου, που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να είναι απαλλαγμένη από στοιχεία εσωστρέφειας ακόμη και κρίσης. Έχουμε χρέος να ασκήσουμε τον αντιπολιτευτικό ρόλο μας με τεκμηριωμένο, εναλλακτικό προγραμματικό λόγο. Η επιτυχής άσκηση αντιπολίτευσης είναι αυτή που θα εμπλουτίσει τις κομματικές διαδικασίες και θα συμβάλλει στην αποσαφήνιση της ταυτότητάς μας. Με άλλα λόγια ασκούμε πολιτική όχι με κομματικούς όρους αλλά με όρους κοινωνίας. Με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κινήματος έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των θεμάτων που άπτονται της ποιότητας της δημοκρατίας μας όσο και θεμάτων που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Από την προβολή της αρχής για την αυτονομία της πολιτικής, με την επεξεργασία μεταξύ άλλων πρότασης νόμου για το εκλογικό σύστημα, μέχρι τις παρεμβάσεις μας για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, π.χ. πρόταση νόμου για το επίδομα θέρμανσης και από τις Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας για σημαντικά ζητήματα όπως ο επιχειρούμενος από την κυβέρνηση αφελληνισμός οργανισμών όπως είναι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ μέχρι τις κοινωνικές πρωτοβουλίες μας με πλέον πρόσφατη την εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα για το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης και πολλά ακόμη αποδεικνύουν την παρουσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της ηγεσίας του που, σας διαβεβαιώ, θα γίνεται όλο και πιο έντονη, όλο και πιο αποτελεσματική ώστε να φτάσουμε στην επίτευξη των πολιτικών και εκλογικών στόχων μας.

    Ερώτηση: Ο ισχύων νόμος για το ασφαλιστικό φέρει το όνομά σας. Είχε ειπωθεί, όταν ψηφίστηκε, ότι θα έλυνε το ασφαλιστικό για 20-25 χρόνια. Τι άλλαξε και χρειάζεται, τώρα, επείγουσα «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού;

    Απάντηση: Πράγματι, η μεταρρύθμιση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών που προωθήσαμε το 2002 διαμόρφωσε ένα πλαίσιο με ορίζοντα βιωσιμότητας το 2030. Αυτή η θέση μας επιβεβαιώθηκε δύο φορές. Από τη σχετική μελέτη του Επιστημονικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ που έγινε το 2005 αλλά και από την πρόσφατη μελέτη την οποία μάλιστα παρήγγειλε η κυβέρνηση και εκπονήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει βεβαίως τη συνεπή εφαρμογή του ισχύοντος νόμου. Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποχωρήσει από τη Βουλή κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου ενώ προηγουμένως αρνήθηκε να συμμετάσχει στο διάλογο γιβ αυτό το ζήτημα. Τα χρόνια που κυβερνά έκανε τα πάντα για να υπονομεύσει την κοινωνική ασφάλιση αφού όχι μόνο δεν εφάρμοσε το νόμο αλλά αντιθέτως, με δικές της πρωτοβουλίες, επιβάρυνε την κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση. Προκάλεσε κρίση την οποία εν συνεχεία επικαλείται προκειμένου να πείσει ότι χρειάζεται να ληφθούν αντικοινωνικά και περιοριστικά μέτρα. Είχαμε επισημάνει εγκαίρως την ευθύνη της κυβέρνησης η οποία συνίσταται σε αδρές γραμμές α) στη μη τήρηση της πρόβλεψης του Νόμου 3029 για τη χρηματοδότηση του συστήματος ασφάλισης του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ ετησίως, β) στην αδυναμία περιορισμού της εισφοροδιαφυγής με συνέπεια να έχει ξεπεράσει το 20%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 6 δις ευρώ ετησίως, ποσό που χάνεται για την κοινωνική ασφάλιση, γ) σε χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις τους για σημαντικά ποσά εργοδοτικούς φορείς και επιχειρήσεις με αντίστοιχες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, δ) στην προώθηση δαπανηρών προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης που στερούν από τα ταμεία εργαζόμενους που εισφέρουν, μετατρέποντάς τους σε συνταξιούχους προς τους οποίους καταβάλλεται πρόωρη σύνταξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συχνά μάλιστα συνταξιούχοι επανέρχονται περίπου στην ίδια εργασία και μάλιστα με υψηλές αποδοχές. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαδικασία συνένωσης ταμείων που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς σύμφωνες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ταμείων όπως ρητά προβλέπει το άρθρο 5 του Νόμου 3029. Είναι φυσικό να χρεοκοπήσει το Ι.Κ.Α αν ενταχθούν σε αυτό ελλειμματικά ταμεία χωρίς να προσδιοριστεί ποιός και πώς αναλαμβάνει το βάρος των ελλειμμάτων που έχουν σήμερα.

    Ερώτηση: Σας καταλογίζουν, προσωπικά και στο κόμμα σας, ότι, με το νόμο σας, μειώνετε, από το 2008, τις συντάξεις (ποσοστό αναπλήρωσης). Πράγματι μειώνονται οι συντάξεις εξαιτίας σας;

    Απάντηση: Ο Νόμος 3029 υπήρξε προϊόν διαλόγου και συμφωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικώς με την ΓΣΕΕ, αφού αναφέρεται στην κοινωνική ασφάλιση των μισθωτών. Είναι ένας νόμος που συγκεράζει την δημοσιονομική πτυχή με την κοινωνική επάρκεια και αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση στην κοινωνική ασφάλιση διασφαλίζοντας το μείζον, δηλαδή ένα αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα ασφάλισης με καθολικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Σβ αυτό το νόμο, που αποτελεί και τη βάση εκκίνησης της προγραμματικής θέσης μας, μεταξύ άλλων θεσπίστηκαν: Η χρηματοδότηση με το 1% του ΑΕΠ που συνιστά πολιτική αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης, η κατάργηση των πεντηκοστών και η επαναφορά των τριακοστών-πέμπτων για τον υπολογισμό της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των επιπέδων των κατώτερων συντάξεων, που είχε νομοθετήσει η Νέα Δημοκρατία την περίοδο β90 - β93 και σήμερα θα κυμαίνονταν στα 180ευρώ, με υπερδιπλασιασμό τους ώστε σήμερα να κινούνται στα 480 ευρώ περίπου, η βελτίωση του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ με βάση την καλύτερη πενταετία, η θέσπιση προστατευτικού καθεστώτος για τις εργαζόμενες μητέρες με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων, η αύξηση για τους προσλαμβανόμενους μετά την 1/1/1993 του ποσοστού αναπλήρωσης από το 60% στο 70%. Αυτά και άλλα πολλά αποσιωπούνται ηθελημένα. Και γίνεται λόγος για το ποσοστό αναπλήρωσης που συγκλίνει από το 80% στο 70% σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2017. Αλλά και εδώ αποσιωπάται ότι αυτή η αλλαγή αφορά τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο στο τμήμα εκείνο που αρχίζει μετά την 1/1/2008 και ακόμη συνοδεύεται από μείωση των εισφορών των προερχομένων από τα ειδικά ταμεία από το 11% στο 6,67%. Και αυτό μαζί με την ενσωμάτωση του επιδόματος των 176 ευρώ και τις σταδιακές μισθολογικές αυξήσεις αφομοιώνουν τις όποιες απώλειες στο πλαίσιο αυτού του αναγκαίου εξορθολογισμού.

    Ερώτηση: Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΟΤΕ οδήγησαν την κυβέρνηση στο να φέρει τροπολογία για αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί;

    Απάντηση: Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ όπως και στη ΔΕΗ και στον τραπεζικό χώρο αποκαλύπτουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και αναδεικνύουν τις υπαρκτές διαφορές μας. Ο Υπουργός Οικονομίας έξι ημέρες πριν από τις εκλογές στις 10/9/2007 δήλωσε «Στον ΟΤΕ το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 5-10% για να έχει ένα λόγο για θέματα εθνικής ασφαλείας και τηλεπικοινωνιών, αλλά κατά τα άλλα δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να έχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ υψηλό ποσοστό». Η εξέλιξη στον ΟΤΕ υπήρξε συνειδητή επιλογή τη κυβέρνησης. Θυμίζω ότι το Δεκέμβριο του 2006 η κυβέρνηση ψήφισε το Νόμο 3522 με τον οποίο κατήργησε δύο βασικές διατάξεις προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ που διασφάλιζαν τον έλεγχο του ΟΤΕ από το Ελληνικό Δημόσιο και ουσιαστικά απέκλειαν κινήσεις επιθετικής εξαγοράς: Κατήργησε για τον ΟΤΕ την προστατευτική ρύθμιση του Νόμου 2257/1994 (παρ.2&3, άρθρο 7), με την οποία «σε περίπτωση που η συμμετοχή άλλου μετόχου υπερβαίνει το 5%, τότε ο μέτοχος δεν έχει δικαίωμα παράστασης και ψήφου στη Γ.Σ. πέραν του 5%», κατήργησε τον περιορισμό που προέβλεπε ο Νόμος 2843/2000 (παρ.1, εδαφ.2, άρθρο 26) ότι «σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί τουλάχιστον το 1/3 (33,3%) του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ». Η πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία είναι αμφίβολης νομικής αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Από την πλευρά μας θεωρούμε πως σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι τα δίκτυα και η ενέργεια η πολιτική για τα δημόσια αγαθά περνά μέσα από κανόνες που εμποδίζουν τον αφελληνισμό των αντίστοιχων επιχειρήσεων. Αυτή η διασφάλιση προκύπτει μόνο μέσα από την επιστροφή στο καθεστώς που προϊσχυε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το οποίο κατάργησε η Νέα Δημοκρατία.

    [03] "Να ληφθούν μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές"

    Ανασύσταση και προστασία των δασών και των παραλίων με στόχο την υπηρέτηση μιας ανάπτυξης που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα και όχι το επιχειρηματικό κεφάλαιο, ζήτησε η Αλ. Παπαρήγα, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στον Πύργο, η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι χρειάζονται «μέτρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα δώσουν ικανό εισόδημα, ώστε να μείνουν οι αγρότες στο τόπο τους».

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «σε καμιά περίπτωση, ως κόμμα, δεν παραγράφουμε τους πολιτικούς υπαίτιους των πρόσφατων πυρκαγιών, δηλαδή τα κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ».

    Εμείς, είπε η γγ του ΚΚΕ, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το ίδιο που είχαμε υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή. Ότι μετά την τραγωδία θα πέσουν σαν τα κοράκια, από καιρό έτοιμα, τα επιχειρηματικά μεγαθήρια, παλιά και νέα, για να επαναληφθεί αυτό που όλοι ξέρουμε, να θησαυρίζουν και από την ευτυχία και από το θάνατο και την καταστροφή.

    Είναι πια κοινό μυστικό, επισήμανε η κ. Παπαρήγα, ότι μόλις έσβησαν οι πυρκαγιές με τον πιο επίσημο τρόπο, με τις πλάτες της ΝΔ, έσπευσαν στην περιοχή επιχειρηματικές, κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δασικές εκτάσεις που κάηκαν, επιδιώκοντας να αγοράσουν φθηνή γη, κάτι που δεν το τόλμησαν πριν τις πυρκαγιές καθώς τα συμφέροντα τους ήταν σε αντίθεση με το δασικό χαρακτήρα των περιοχών.

    Καταγγέλλουμε, επαναλαμβάνοντας πληροφορίες που έχουν γραφεί στο Τύπο, ότι δημοσιεύονται έως και ανώνυμες αγγελίες μέσω των οποίων κάποιοι ζητούν να αγοράσουν ορεινά κτήματα που κάηκαν, ενώ τοπικοί δημοτικοί παράγοντες, προσπαθούν σε συνεργασία με τράπεζες να παραδώσουν τα τοπικά παραλιακά φιλέτα σε ιδιώτες, κατέληξε η γγ του ΚΚΕ.

    Παπαρήγα για τη Συνταγματική Συνθήκη

    Κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης Τύπου στον Πύργο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε για τη νέα συνθήκη της ΕΕ που υπογράφη χθες στη Λισαβόνα και τόνισε τα παρακάτω:

    Την καταγγέλλουμε και θεωρούμε ότι αποτελεί ένα αρνητικό βήμα. Αυτό όμως το αρνητικό βήμα το χρεώνονται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υποστηρίζουν την ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ, γιατί αυτό είναι ένα μικρό βήμα προς τα εκεί. Μετρήστε ποια κόμματα είναι υπέρ της ομοσπονδιακής ΕΕ, μετρήστε ποιο κόμμα είναι κατά. Μόνο το ΚΚΕ. Αυτό δεν το λέω γιατί ο νους μας είναι πάντα στην κάλπη όταν λέμε «μόνο το ΚΚΕ». Το τονίζω γιατί θέλουμε να καλέσουμε όλους εκείνους, οι οποίοι - ανεξάρτητα εάν ψηφίζουν ΚΚΕ ή όχι- εμπιστεύονται τις προειδοποιήσεις μας, την κρίση μας. Όλους εκείνους οι οποίοι «στήνουν αυτί» σε αυτό που λέει το ΚΚΕ, ανεξάρτητα εάν έχουν αποφασίσει να συμφωνήσουν. Τους καλούμε να αναδείξουν σε βασικό κριτήριο ριζοσπαστισμού τη στάση των κομμάτων απέναντι στην ΕΕ. Αυτό είναι κριτήριο ριζοσπαστισμού ή συντηρητισμού, επιθετικής πρότασης ή συμβιβασμού.

    Δε μπόρεσαν να συμφωνήσουν τα κράτη - μέλη να κάνουν σύνταγμα, γιατί έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους , υπήρχαν και δύο δημοψηφίσματα. Κάνουν τώρα μια συνθήκη, η οποία δεν απέχει πολύ από τη θέση του συντάγματος που ήθελαν. Θα την έχουν σα σημείο αναφοράς και θα προσπαθήσουν να εξελίξουν την ΕΕ σε ομοσπονδία και τότε να καταργηθούν και τυπικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών.

    Να πω και μια πρόβλεψη: Η ΕΕ θα σπάσει τα μούτρα της γιατί είναι μια λυκοσυμμαχία. Το μόνο που τους ενώνει είναι η επίθεση κατά των λαών και η διάσωση του καπιταλιστικού συστήματος. Όλα τα άλλα τους χωρίζουν, για το ποιος θα επωφεληθεί από την πίτα. Επομένως, ούτε ομοσπονδία θα γίνει στην κυριολεξία. Οι λαοί ας το σκεφτούν αυτό και ας μη βλέπουν με δέος τις αποφάσεις της ΕΕ.

    ΚΚΕ για Φορολογικό νομοσχέδιο

    "Είναι παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το φορολογικό της νομοσχέδιο για τα ακίνητα είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, διευρύνει κατά πολύ τη φορολογική βάση σε βάρος των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών ακινήτων. Στην πράξη, τους δίνει ένα και παίρνει τρία. Αντίθετα ελαφρύνει τη φορολογία στην πολύ μεγάλη ιδιοκτησία, καταργώντας τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, με αφορμή την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    "Όσον αφορά στην εισφοροδιαφυγή στα καύσιμα, αν ήθελε η κυβέρνηση να τη χτυπήσει, θα κατηύθυνε τα πυρά της στο κύκλωμα διύλισης και εμπορίας που ελέγχεται από τις πολυεθνικές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν την κατάργηση του ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [04] "Φοροεπιδρομή εναντίον λαϊκών στρωμάτων"

    Με τον Πρόεδρο του ODP (κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας) και βουλευτή της Τουρκικής Βουλής Ουφούκ Ουράς, θα συναντηθεί το μεσημέρι ο κ. Αλ.Αλαβάνος.

    Τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Σχολείου στο Ηράκλειο και το Δήμο Καστελίου επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, που πραγματοποίησε χθες περιοδεία στην Ηράκλειο.

    Ο κ. Αλαβάνος, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Σχολείου, συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Σχολείου, το Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Φίλων του Αθλητικού Σχολείου Ηρακλείου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε στη συνέχεια το Δήμο Καστελίου όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και συζήτησε θέματα της περιοχής και ιδιαιτέρα αυτό που αφορά στο αεροδρόμιο Καστελίου.

    "Εμείς - είπε - θα στηρίξουμε τις προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα του αεροδρομίου στο Ηράκλειο".

    Ενημερωθήκαμε, ανέφερε, για μια σειρά ζητήματα, με κεντρικότερο το θέμα Αεροδρομίου. Τα ίδια αποτελέσματα που φέρνει στις αερομεταφορές η κυβέρνηση, φέρνει και στο σχεδιασμό των αεροδρομίων. Η υπόθεση του Καστελίου, ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, θυμίζει την ιστορία με την νύφη στην οποία έχει γίνει συνοικέσιο για ένα πλούσιο γαμπρό που ποτέ δεν εμφανίζεται. Πρόκειται για κοροϊδία, είπε και πρόσθεσε: "Όταν δημοτικές αρχές πηγαίνουν στο Υπουργείο και δεν τους δέχονται ούτε χαμηλοί αξιωματούχοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν εγκρίνονται κονδύλια για το Σχέδιο Πόλης αλλά δεν εγκρίνονται κονδύλια για την οργάνωση της χωρικής και οικιστικής ανάπτυξης της ανοιχτής πόλης, σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποτάσσεται στις πιέσεις των μεγάλων συμφερόντων όπως αυτών που ελέγχουν το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" προκειμένου να μην γίνει άλλο μεγάλο αεροδρόμιο στην Ελλάδα".

    Εξ άλλου, μετά την μετά την επίσκεψη του στο αθλητικό Γυμνάσιο ο κ. Αλαβάνος ανέφερε μεταξύ άλλων: "Εμείς θα παρέμβουμε στη Βουλή, προκειμένου και το Αθλητικό Γυμνάσιο και Λύκειο να γίνουν αυτόνομα, να βρουν χώρο κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο, στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, να υπάρξουν οι υποδομές, η στήριξη, το ανθρώπινο δυναμικό που θα βοηθήσει να παίξουν το ρόλο τους".

    Αναφερόμενος στην απεργία επισήμανε ότι: "Νομίζω ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση η οποία έγινε την δεκαετία την οποία διανύουμε. Δεν είναι απλώς μήνυμα όπως λένε στην κυβέρνηση. Είναι μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση" είπε ο κ. Αλαβάνος και κάλεσε τον Πρωθυπουργό και τον κ. Μαγγίνα να αποσύρουν τα σχέδιά τους.

    Στο θέμα των καμερών ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "η Ν.Δ. μας γυρίζει σε όλους τους τομείς πίσω. Μας γυρίζει και στο κράτος χαφιέ, το οποίο υπήρχε πολλές δεκαετίες πριν".

    Τέλος, μιλώντας για την Ολυμπιακή ανέφερε ότι "ως ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητήσουμε στη Βουλή την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με βάση το άρθρο 149 του κανονισμού, προκειμένου να δει και τις κυβερνητικές ευθύνες που υπάρχουν για τα προβλήματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και να αναδείξει τις συνθήκες για την ανάπτυξη και την επιβίωσή της, η οποία είναι απόλυτα δυνατή".

    Υποψήφιος για την προεδρία ο Φ.Κουβέλης

    Η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ, αυτή του κ.Φώτη Κουβέλη,ανακοινώθηκε από τον ίδιο σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματος.

    Λίγο πριν τη συνέντευξη ο κ. Κουβέλης κατέθεσε και τυπικά την υποψηφιότητά του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

    Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της υποψηφιότάς του ο κ. Κουβέλης παρουσίασε και την πολιτική του πρόταση για το παρών και το μελλον του Συνασπισμού.

    Ο υποψηφιος πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητά του "κατατίθεται για να στηρίξει την αναγκαία-περισσότερο από κάθε άλλη φορά- πολιτική ανανέωσης του κόμματος, σε μια περίοδο που τα μεγάλα και ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα απαιτούν μια Αριστερά αντίστοιχα ανοιχτή σε απόψεις και εναλλακτικές προτάσεις".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουβέλης είπε ότι είναι καλοδεχούμενη η παρουσία νέων στο Συνασπισμό, ωστόσο, πρόσθεσε, η πολιτική ανανέωση δεν συναρτάται με την ηλικιακή ανανέωση.

    Ερωτώμενος σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν θέλει να κρίνει πιθανές υποψηφιότητες καθώς αυτή δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

    Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ πρέπει να διαθέτει και την κοινοβουλευτική ιδιότητα, ενώ αναφερόμενος στην απόφαση του νυν προέδρου να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία δήλωσε:

    "Η αιφνιδιαστική αποχώρηση, με επίκληση προσωπικών λόγων, του Α. Αλαβάνου από την προεδρία, δεν άφησε περιθώρια προετοιμασίας του κόμματος για οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο, με πιθανή εξέλιξη, αν προχωρήσουμε σε άλλη επιλογή, τη δημιουργία πολλαπλών κέντρων αποφάσεων στο χώρο μας και επομένως, την απορρύθμιση και υποβάθμιση της λειτουργίας του κόμματος".

    Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ως σημαντική την προεδρία του κ. Αλαβάνου.

    Παρουσιάζοντας τις πολιτικές του θέσεις, ο κ. Κουβέλης τόνισε την επιλογή του να διαφυλάξει την πολιτική αυτονομία του ΣΥΝ, να πορευθεί δυναμικά στην κατεύθυνση των κοινωνικών συνεργασιών και των πολιτικών συμμαχιών με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, για την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού και την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης είπε υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα εκλογικής συνεργασίας, ωστόσο τόνισε ότι ο ΣΥΝ μιλάει για κοινές δράσεις με όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης όπου υπάρχει κοινός τόπος.

    Ο κ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, έχει πλέον αποκτήσει κοινούς πολιτικούς στόχους και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, με σεβασμό στις ιδιαίτερες απόψεις των δυνάμεων που τον συγκροτούν.

    Ερωτηθείς για το νόημα της υποψηφιότητάς του καθώς οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΝ δεν τον ευνοούν, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι οι συσχετισμοί αφορούν το προηγούμενο συνέδριο, οπότε ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου, κανείς δεν μπορεί να μιλάει για δεδομένους συσχετισμούς.

  • Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Φ. Κουβέλη τάχθηκε με δήλωσή του ο βουλευτής κ. Μ. Παπαγιαννάκης.

    Ο κ. Παπαγιαννάκης τονίζει, απευθυνόμενος στον κ. Κουβέλη, ότι "για πολλούς και για μένα προσωπικά , αποτελεί τιμή να σε υποστηρίξουμε και πρόκληση να εργαστούμε για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση γύρω από το όνομά σου".-

    ΣΥΝ για φορολογικό νομοσχέδιο

    "Το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει μια πραγματική φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν μέσα στο 2008 πρόσθετους νέους φόρους τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ, την ώρα που ευνοούνται οι πλουσιότεροι αυτής της χώρας με την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ οι τιμές του πετρελαίου, μαζί με τη συνολικότερη ακρίβεια, καλπάζουν", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    "Οι νέοι φόροι που επιβάλλει η κυβέρνηση, μαζί με την αύξηση παλαιών φόρων και ειδικότερα ο ενιαίος φόρος ακινήτων και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, αποτελούν μια λεηλασία των μικρομεσαίων εισοδημάτων και ιδιαίτερα των αγροτών. Πολύ περισσότερο που οι νέοι αυτοί φόροι είναι μόνο η αρχή μιας πορείας ακόμα μεγαλύτερης αύξησής τους στα επόμενα χρόνια", αναφέρει ο κ.Λαφαζάνης.

    [05] Η Αθήνα υποδέχεται τα Χριστούγεννα

    Σε μία λαμπερή χριστουγεννιάτικη βραδιά, με ένα εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα, πολύ μουσική και τραγούδια ερμηνευμένα από παιδιά, άναψαν τα φώτα του μεγάλου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος, από τον Δήμαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη και ταυτόχρονα σήμανε η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων σε όλη την πόλη.

    ''Σήμερα δεν είναι μέρα για πολλά λόγια, είναι μέρα γιορτής και χαράς για όλους μας, για τα παιδιά και κυρίως για τους μοναχικούς ανθρώπους'', δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και η πόλη γέμισε από το μαγικό φως των Χριστουγέννων, καθώς χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια σκόρπισαν τη λάμψη των γιορτών στο μεγάλο δέντρο, ύψος 14,5 μέτρων.

    Τη γιορτή συνόδευσε η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η ορχήστρα Big Band των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, η Δημοτική Χορωδία Αθηνών και η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

    Υπεύθυνη για αυτή τη γιορτή φωτός είναι η διεθνούς φήμης light designer, Ελευθερία Ντεκώ, γνωστή από τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, ως διευθύντρια και σχεδιάστρια φωτισμών των Τελετών Έναρξης και Λήξης.

    Εως και τις 6 Ιανουαρίου 2008, η πλατεία Συντάγματος θα αποτελέσει μια εντυπωσιακή εορταστική εικόνα με βασικό στοιχείο το φως και πλούσιες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 December 2007 - 7:30:31 UTC