Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αφρικής ο Κ.Καραμανλής
  • [02] Αλ. Αλαβάνος: "Ανοιγμα" στους νέους
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα Κλιματικής Αλλαγής

  • [01] Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αφρικής ο Κ.Καραμανλής

    Στη Λισαβόνα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής.

    Οι εργασίες της συνόδου αρχίζουν σήμερα το πρωί, το δε μεσημέρι οι μετέχοντες στη Σύνοδο θα παρακαθίσουν σε γεύμα στο Feira Internacional de Lisboa στο Parque das Nacoes.

    Οι ηγέτες που μετέχουν στη σύνοδο θα συνεδριάσουν εκ νέου το απόγευμα και το βράδυ θα παρακαθίσουν σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Καβάκο Σίλβα, στο Παλάτι Αγιούδα.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή.

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη είχε χθές, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ο κ. Αλογοσκούφης τον ενημέρωσε για την κατάσταση της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας και τις συζητήσεις που έγιναν για το θέμα στο Eurogroup και το ECOFIN.

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες σήμερα στην παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας όμως ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν δείχνει να επηρεάζεται πολύ αυτή τη στιγμή. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις, πρόσθεσε, είναι στον πληθωρισμό από τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων διεθνώς.

    Εχουμε επιπτώσεις και στην Ελλαδα στον τομέα πληθωρισμού, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι είναι εισαγόμενος πληθωρισμός και πρόσθεσε: "Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε, είναι ότι αυτός ο εισαγόμενος πληθωρισμός δεν θα μετατραπεί σε εγχώριο πρόβλημα".

    Είναι ένα ζήτημα, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλους τους Ευρωπαίους εταίρους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, θα μπορέσει να περιορίσει τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, ώστε να είναι προσωρινές και να μην έχουν μόνιμη επίδραση στο εισόδημα των Ελλήνων.

    Σε ερώτηση αν αλλάζει το πλάνο της οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε: "Δεν αλλάζουμε κάτι, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες", σημειώνοντας ότι "οι προβλέψεις που υπάρχουν, είναι σχετικά αβέβαιες, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες".

    Επίσης ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τον προϋπολογισμό που θα ξεκινήσει να συζητείται την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή, ενώ εξήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες και πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Κατατέθηκε το ν/σ για τη Σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

    Κατατέθηκε στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, το σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (ΕΤΑΚΣ) και άλλες διατάξεις», με το οποίο προβλέπεται η χρηματοδότηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Στόχος των δράσεων που χρηματοδοτεί το Ταμείο, είναι η μείωση του ποσοστού της φτώχειας στο επίπεδο του 15% μέσα στην επόμενη πενταετία, από το 20% περίπου που είναι σήμερα.

    Με το ίδιο σχέδιο νόμου υλοποιείται η δέσμευση της Κυβέρνησης για τη στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών, καθώς προβλέπεται από την 1-1-2008 η χορήγηση σε αυτές του πολυτεκνικού επιδόματος. Το επίδομα αυτό απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση.

    Στόχος του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής είναι η εισοδηματική ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών με στοχευμένες δράσεις. Το ΕΤΑΚΣ χρηματοδοτεί ολοκληρωμένα προγράμματα για την εισοδηματική ενίσχυση κατηγοριών δικαιούχων με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια, όπως αν είναι άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι ή μονογονεϊκές οικογένειες.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο χρηματοδοτείται με ποσά που θα φθάσουν τα επόμενα χρόνια σταδιακά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης με 1.000 ευρώ ανά φτωχό πολίτη κατβ έτος. Πηγές χρηματοδότησης του Ταμείου είναι ο κρατικός Προϋπολογισμός, που θα διαθέσει για το 2008 το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και Ειδικοί Λογαριασμοί ( Ν. 128/1975 και Ν. 2771/1999), οι οποίοι συμβάλλουν με ποσοστό έως 20% των εσόδων τους. Η χρηματοδότηση από τους Ειδικούς Λογαριασμούς εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 900 εκατ. ευρώ ετησίως.

    [02] Αλ. Αλαβάνος: "Ανοιγμα" στους νέους

    Στο "άνοιγμα" του Συνασπισμού στους νέους "που οι άλλοι έχουν προσπαθήσει να εκτοπίσουν από το πολιτικό σκηνικό", επικέντρωσε την ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος χαιρετίζοντας το 5ο συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΝ που άρχισε την Πέμπτη τις εργασίες του.

    "Για μένα -είπε ο κ. Αλαβάνος- ήταν ένας από τους πιο βασικούς στόχους να ανοιχτούμε στη νεολαία. Κάναμε ήδη σημαντικά βήματα και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα και να γίνουμε εμείς η δύναμη της νέας γενιάς".

    Ο κ. Αλαβάνος απάντησε επίσης στις επικρίσεις που δέχεται γι΄αυτό το "άνοιγμα", το οποίο άλλοι χαρακτηρίζουν, όπως είπε, "επικοινωνιακό τρικ" και άλλοι διαβλέπουν σ΄αυτό "ένα είδος ρατσισμού".

    "Μας λένε πολλές φορές ότι είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Και τους λέμε ναι. Για μας έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα. Δεν θέλουμε την πολιτική εκείνη που έχει χτίσει ένα τοίχος ανάμεσα σε ένα πολιτικό κατεστημένο και τους νέους. Εχουμε ανοίξει ρωγμές σε αυτό τον τοίχο όχι μόνο για να επικοινωνήσουμε, αλλά πρώτα από όλα για να επικοινωνήσουμε. Μας λένε ``έχετε ένα είδος ρατσισμού. Δίνετε το βάρος μόνο στις ηλικίες αυτές και υποτιμάτε τις μεγαλύτερες``. Και μεις απαντάμε: Οχι δεν είναι ρατσισμός αυτός. Οι δικές μας οι γενιές έχουν περάσει πολλά. Εχουμε κάνει νομίζω ωραία πράγματα, όπως και μεγάλα λάθη. Εχουμε βρεθεί σε αντίπερα όχθες, αλλά και μαζί, όπως είμαστε τώρα. Ο πιο ωραίος στόχος που έχουμε να εκπληρώσουμε ως γενιές του Πολυτεχνείου είναι να μπορέσουμε να φέρουμε στις πρώτες γραμμές του αγώνα τις νέες γενιές που όλοι οι άλλοι έχουν προσπαθήσει να εκτοπίσουν από το πολιτικό σκηνικό".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για "ανοιχτά μέτωπα" στην Παιδεία, το Ασφαλιστικό, το περιβάλλον, και κάλεσε τους νέους "να δώσουν δυναμικά το ``παρών`` στη διαδήλωση της 12ης του Δεκέμβρη".

    Αναφερόμενος στο "δικομματισμό" σημείωσε: "Προσπαθήσαμε μαζί, κόμμα και νεολαία, μαζί με τους εταίρους μας στο ΣΥΡΙΖΑ να περάσουμε μια άλλη λογική. Μια λογική που στηρίζεται στο ότι πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι του δικομματισμού, να σταματήσει η ψεύτικη κυβέρνηση και η ψεύτικη αντιπολίτευση σε θέματα επιφανειακά, χωρίς να μιλάμε για θέματα ουσίας. Πρέπει να σταματήσουν να αντιπαρατίθενται για το ποιος έχει τα πιο διεφθαρμένα στελέχη και ποιος είναι βουλιαγμένος περισσότερο στο τέλμα".

    Οσον αφορά την Αριστερά τόνισε: "Δεν θέλουμε την Αριστερά που μας προσφέρουν. Μας προσφέρει ο καπιταλισμός ένα είδος Αριστεράς που όχι μόνο το ανέχεται αλλά μερικές φορές θέλει και να το στηρίξει. Είναι η Αριστερά που είναι στη γωνία του κήπου. Η Αριστερά που παίζει με κουρδισμένα αυτοκινητάκια, που παίζει με τις κούκλες της. Δεν απειλεί όμως. Δεν προβάλλει θέματα. Εμείς είπαμε ότι δεν θέλουμε αυτή την Αριστερά. Είπαμε ότι θα αρχίσουμε να φυτεύουμε κόκκινα λουλούδια σε όλες τις γωνίες και όλες τις πλευρές του κήπου".

    Δ. Τζανακόπουλος

    Στην εμπειρία της νεολαίας από τις κινητοποιήσεις της περσινής χρονιάς κυρίως για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αναφέρθηκε ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Δ. Τζανακόπουλος κατά την ομιλία του στο συνέδριο, σημειώνοντας ότι η πείρα που αποκτήθηκε είναι πολύτιμη και για την οργάνωση της μάχης κατά των ασφαλιστικών αλλαγών.

    Μίλησε για τη στροφή του κόμματος προς τα Κινήματα, που δικαιώθηκε, όπως είπε, από τη ζωή, αλλά και για το παράδειγμα της Γαλλίας "που έχει να διδάξει πολλά από την έλλειψη πολιτικής έκφρασης των κοινωνικών αγώνων".

    Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμπαράστασή της στους κοινωνικά αποκλεισμένους: "Μ΄ αυτούς είμαστε, σ΄αυτούς ανήκουμε, γι΄αυτό οργανώνουμε τη δράση, χτίζουμε τη νέα Αριστερά, ψηλαφίζουμε το δρόμο της ανατροπής", είπε.

    Αναφερόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ μετά τη στρατηγική του ήττα στις εκλογές δεν φαίνεται διατεθειμένο να έλθει σε ρήξη με τον εαυτό του, να αμφισβητήσει τις στρατηγικές του επιλογές και να τοποθετηθεί στην όχθη της αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό. Η πολιτική του τακτική παραμένει δεμένη στο άρμα της διαχείρισης και της ``ρεάλ πολιτίκ`` . Σε όλα τα μεγάλα ζητήματα συμπλέει και συναινεί με την πολιτική της ΝΔ. Εναπόκειται λοιπόν στη ριζοσπαστική αριστερά να οργανώσει την κοινωνική και πολιτική σύγκρουση με ένα τέτοιο τρόπο που θα απελευθερώσει δυνάμεις από τη σοσιαλδημοκρατία".

    Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος καθόρισε τις προτεραιότητες της παρέμβασης της Νεολαίας, προτάσσοντας "τη μάχη ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μια συνολική αντιπαράθεση με όλες τις δυνάμεις του κοινωνικού συντηρητισμού και τους μηχανισμούς που τον αναπαράγουν, όπως ο στρατός και η εκκλησία".

    Επερώτηση για το Ασφαλιστικό

    «Είστε κυβέρνηση χωρίς κοινωνική ευαισθησία. Κυβέρνηση κατοχής από οικονομική άποψη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος απευθυνόμενος στον υπουργό Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του κόμματός του για το Ασφαλιστικό.

    Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν το Ασφαλιστικό «ασύμμετρη απειλή σε βάρος της κοινωνίας», υποστήριξαν ότι «η κυβέρνηση βάλθηκε να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ στη μεγαλύτερη ήττα του στο Ασφαλιστικό» και ανέφεραν πως αρνείται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εισφοροδιαφυγής και της «λεηλασίας» των ταμείων από το κράτος και τους ιδιώτες.

    «Οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα είναι ήπιες», υποσχέθηκε από πλευράς του ο Β. Μαγγίνας. «Δεν θίγονται τα αποθεματικά οποιασδήποτε μορφής του κάθε ταμείου και δεν αναμιγνύονται με τα αποθεματικά του οιουδήποτε άλλου».

    Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, ο υπουργός Απασχόλησης σημείωσε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά μόνο με την ηλεκτρονική διασταύρωση ασφαλιστικών και φορολογικών στοιχείων - στο μεταξύ όμως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και οι ελεγκτές θα αυξηθούν. Σε κάθε περίπτωση, είπε, «τα έσοδα του ΙΚΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2007 παρουσιάζουν αύξηση 10% έναντι του προβλεπόμενου 7%, δείγμα ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αποδίδουν θετικά αποτελέσματα».

    Σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, ο κος Μαγγίνας ανέφερε πως «όσοι πόροι και αν διατεθούν από τον Προϋπολογισμό στο σύστημα, δεν πρόκειται να το διασώσουν, εάν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η μοναδική παγκοσμίως πολυδιάσπασή του». Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ για την άρνησή του να μετέχει στον κοινοβουλευτικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας πως «όποιος πραγματικά νοιάζεται για τους πολλούς, διαλέγεται, συζητά, έστω και αν διαφωνεί».

    «Μην μας δίνετε μαθήματα περί διαλόγου. Στο διάλογο που κάνετε, μόνον ανόητοι και αφελείς θα προσέρχονταν», απάντησε σε παρέμβασή του ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πλαίσιο δέκα προτάσεων για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού με αξιοποίηση και έλεγχο της μεγάλης υπάρχουσας περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, με κριτήρια εγγυημένης απόδοσης, αποπληρωμή των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία από το Δημόσιο και τους ιδιώτες, εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων με ένα τρίτο κρατική εισφορά, πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, ένταξη των μεταναστών στα συστήματα της κοινωνικής ασφάλισης, ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και συρρίκνωση των διαφόρων μορφών μερικής εργασίας, λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη της ανεργίας και στήριξη των κρατικών επιχειρήσεων αντί της ιδιωτικοποίησής τους.

    «Δεν είμαστε σε διάλογο, αλλά σε σύγκρουση. Υπερασπιζόμαστε τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις, που προωθούνται από το εργατικό κίνημα. Εσείς είστε κυβέρνηση οικονομικής κατοχής. Δουλεύετε για την Marfin, την Credit Agricole, τη Suez. Δεν θέλουμε κυβερνήσεις κατοχής. Θα δώσουμε τη μάχη στις 12 του Δεκέμβρη - κι αν θέλετε τις κάμερες, γυρίστε τες στο πρόσωπό σας», κατέληξε ο κος Αλαβάνος.

    «Μόνον σε φραστικό παραλήρημα μπορεί να αποδώσει κανείς τον χαρακτηρισμό σας περί κυβερνήσεως κατοχής. Είναι πολύ βαριές κουβέντες αυτές και δεν τιμούν κανέναν», απάντησε ο Β. Μαγγίνας. «Η κοινωνική ευαισθησία δεν αποδεικνύεται ούτε με δανεικά, ούτε με ωραία λόγια, ούτε με παραπλανήσεις, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα και με πόρους που διατίθενται. Και η κυβέρνηση αυτό επιχειρεί να κάνει».

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να ενοποιήσει ταμεία με άγνωστο τρόπο, άκριτα, χωρίς διάλογο ή αναλογιστικές μελέτες».

    Ο Π. Μαυρίκος (ΚΚΕ) στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιχειρούμενη αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σημειώνοντας πως «οι γυναίκες βρίσκονται στην προμετωπίδα της ασφαλιστικής επίθεσης της κυβέρνησης».

    Ο Α. Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ) πρότεινε ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα, με συγκεκριμένο συντελεστή, ίδρυση τράπεζας των ασφαλιστικών ταμείων, αύξηση της κρατικής εισφοράς στο 2% επί του ΑΕΠ και αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων με ένα τέλος επί του τζίρου.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του κου Μαγγίνα, ο Π. Λαφαζάνης συμπέρανε πως η κυβέρνηση πρόκειται να θίξει τα ειδικά όρια ηλικίας στις συντάξεις, για να εισπράξει την ανταπάντηση της υφυπουργού Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου: «Έχετε μια φοβική προσέγγιση, που δεν νομίζω πως εκφράζει τη νεολαία. Δημιουργείτε στους νέους ένα φοβικό σύνδρομο, ότι η ζωή τους φτάνει στο τέλος, πριν καλά-καλά αρχίσει».

    [03] Παγκόσμια Ημέρα Κλιματικής Αλλαγής

    "Επί ποδός" η ανθρωπότητα στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη για τα ανησυχητικά περιβαλλοντικά φαινόμενα. Δυναμικά συλλαλητήρια προγραμματίζουν για σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής, Κινήσεις πολιτών, περιβαλλοντικές-οικολογικές οργανώσεις, συνδικάτα και επιστημονικοί φορείς, σε περισσότερες από 90 χώρες και στην Ελλάδα.

    Με κεντρικό σύνθημα «Να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή», πολίτες όλων των ηλικιών, επαγγελματικών χώρων, κοινωνικών τάξεων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Βόλο, τα Γιαννιτσά, την Κρήτη, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, θα συγκεντρωθούν στις κεντρικές πλατείες των πόλεων για να στείλουν το δικό τους μήνυμα στο Μπαλί, όπου από τις 3 Δεκεμβρίου διεξάγεται η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για το φλέγον θέμα.

    Στην Αθήνα, το αυριανό συλλαλητήριο, στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, συνδιοργανώνεται από συνολικά 102 φορείς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς (ΑΔΕΔΥ, ΔΣΑ, ΔΟΕ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ, ΟΤΟΕ κ.α.), κοινωνικές οργανώσεις (φοιτητικοί σύλλογοι, ποδοσφαιρικά σωματεία, ΚΕΘΕΑ-Παρέμβαση, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF, Πρωτοβουλία Γένοβα κ.α.), Κινήσεις πολιτών και αυτοδιοικητικά σχήματα.

    Τα κυριότερα αιτήματα των διαδηλωτών, όπως διατυπώνονται από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων φορέων, είναι:

  • Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα.

  • Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

  • Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα.

  • Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους.

  • Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο.

  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων.

    Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρισμού στη χώρα μας είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, η Ελλάδα εκπέμπει 0,777 κιλά CO2 ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, όταν η αντίστοιχη αναλογία στην Κίνα είναι 0,771 και στη Γερμανία 0,499. Παράλληλα, η συνολική κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μας αυξάνεται κατά 2,7% κάθε χρόνο (από τις χειρότερες επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και κάθε Έλληνας "παράγει" σχεδόν 12,4 τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, δηλαδή 12% περισσότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

    ΠΑΣΟΚ

    "Το ΠΑΣΟΚ, με ευαισθησία, όραμα και προγραμματικές δεσμεύσεις για το θέμα των κλιματικών αλλαγών, παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών της συνδιάσκεψης στο Μπαλί και έχει θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την προσαρμογή της Ελλάδας στις επερχόμενες επιπτώσεις". Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να μετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

    Το ΠΑΣΟΚ, καλεί επίσης τους πολίτες, με τις καθημερινές τους επιλογές, να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών, υιοθετώντας μια υπεύθυνη στάση, για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οπως, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για ΙΧ, να μην αφήνουν σε κατάσταση αναμονής (stand by) τις ηλεκτρικές συσκευές, να φροντίζουν για τη μόνωση των σπιτιών, να ανακυκλώνουν το χαρτί, το αλουμίνιο και το πλαστικό, να φυτεύουν δένδρα κλπ.

    ΣΥΝ

    Ιστορική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα στη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή, αποτελεί η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ -που επίσης μετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο- και προσθέτει:

    "Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τους στόχους της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται αντί να μειωθούν, όπως και η εξάρτηση της από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, ενώ απουσιάζει ένας κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός για την εξοικονόμηση ενέργειας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 December 2007 - 7:30:24 UTC