Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Αλαβάνος: "Ανοιγμα" στους νέους

  • [01] Αλ. Αλαβάνος: "Ανοιγμα" στους νέους

    Στο "άνοιγμα" του Συνασπισμού στους νέους "που οι άλλοι έχουν προσπαθήσει να εκτοπίσουν από το πολιτικό σκηνικό", επικέντρωσε την ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος χαιρετίζοντας το 5ο συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΝ που άρχισε χθες τις εργασίες του.

    "Για μένα -είπε ο κ. Αλαβάνος- ήταν ένας από τους πιο βασικούς στόχους να ανοιχτούμε στη νεολαία. Κάναμε ήδη σημαντικά βήματα και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα και να γίνουμε εμείς η δύναμη της νέας γενιάς".

    Ο κ. Αλαβάνος απάντησε επίσης στις επικρίσεις που δέχεται γι΄αυτό το "άνοιγμα", το οποίο άλλοι χαρακτηρίζουν, όπως είπε, "επικοινωνιακό τρικ" και άλλοι διαβλέπουν σ΄αυτό "ένα είδος ρατσισμού".

    "Μας λένε πολλές φορές ότι είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Και τους λέμε ναι. Για μας έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα. Δεν θέλουμε την πολιτική εκείνη που έχει χτίσει ένα τοίχος ανάμεσα σε ένα πολιτικό κατεστημένο και τους νέους. Εχουμε ανοίξει ρωγμές σε αυτό τον τοίχο όχι μόνο για να επικοινωνήσουμε, αλλά πρώτα από όλα για να επικοινωνήσουμε. Μας λένε ``έχετε ένα είδος ρατσισμού. Δίνετε το βάρος μόνο στις ηλικίες αυτές και υποτιμάτε τις μεγαλύτερες``. Και μεις απαντάμε: Οχι δεν είναι ρατσισμός αυτός. Οι δικές μας οι γενιές έχουν περάσει πολλά. Εχουμε κάνει νομίζω ωραία πράγματα, όπως και μεγάλα λάθη. Εχουμε βρεθεί σε αντίπερα όχθες, αλλά και μαζί, όπως είμαστε τώρα. Ο πιο ωραίος στόχος που έχουμε να εκπληρώσουμε ως γενιές του Πολυτεχνείου είναι να μπορέσουμε να φέρουμε στις πρώτες γραμμές του αγώνα τις νέες γενιές που όλοι οι άλλοι έχουν προσπαθήσει να εκτοπίσουν από το πολιτικό σκηνικό".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για "ανοιχτά μέτωπα" στην Παιδεία, το Ασφαλιστικό, το περιβάλλον, και κάλεσε τους νέους "να δώσουν δυναμικά το ``παρών`` στη διαδήλωση της 12ης του Δεκέμβρη".

    Αναφερόμενος στο "δικομματισμό" σημείωσε: "Προσπαθήσαμε μαζί, κόμμα και νεολαία, μαζί με τους εταίρους μας στο ΣΥΡΙΖΑ να περάσουμε μια άλλη λογική. Μια λογική που στηρίζεται στο ότι πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι του δικομματισμού, να σταματήσει η ψεύτικη κυβέρνηση και η ψεύτικη αντιπολίτευση σε θέματα επιφανειακά, χωρίς να μιλάμε για θέματα ουσίας. Πρέπει να σταματήσουν να αντιπαρατίθενται για το ποιος έχει τα πιο διεφθαρμένα στελέχη και ποιος είναι βουλιαγμένος περισσότερο στο τέλμα".

    Οσον αφορά την Αριστερά τόνισε: "Δεν θέλουμε την Αριστερά που μας προσφέρουν. Μας προσφέρει ο καπιταλισμός ένα είδος Αριστεράς που όχι μόνο το ανέχεται αλλά μερικές φορές θέλει και να το στηρίξει. Είναι η Αριστερά που είναι στη γωνία του κήπου. Η Αριστερά που παίζει με κουρδισμένα αυτοκινητάκια, που παίζει με τις κούκλες της. Δεν απειλεί όμως. Δεν προβάλλει θέματα. Εμείς είπαμε ότι δεν θέλουμε αυτή την Αριστερά. Είπαμε ότι θα αρχίσουμε να φυτεύουμε κόκκινα λουλούδια σε όλες τις γωνίες και όλες τις πλευρές του κήπου".

    Δ. Τζανακόπουλος

    Στην εμπειρία της νεολαίας από τις κινητοποιήσεις της περσινής χρονιάς κυρίως για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αναφέρθηκε ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Δ. Τζανακόπουλος κατά την ομιλία του στο συνέδριο, σημειώνοντας ότι η πείρα που αποκτήθηκε είναι πολύτιμη και για την οργάνωση της μάχης κατά των ασφαλιστικών αλλαγών.

    Μίλησε για τη στροφή του κόμματος προς τα Κινήματα, που δικαιώθηκε, όπως είπε, από τη ζωή, αλλά και για το παράδειγμα της Γαλλίας "που έχει να διδάξει πολλά από την έλλειψη πολιτικής έκφρασης των κοινωνικών αγώνων".

    Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμπαράστασή της στους κοινωνικά αποκλεισμένους: "Μ΄ αυτούς είμαστε, σ΄αυτούς ανήκουμε, γι΄αυτό οργανώνουμε τη δράση, χτίζουμε τη νέα Αριστερά, ψηλαφίζουμε το δρόμο της ανατροπής", είπε.

    Αναφερόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ μετά τη στρατηγική του ήττα στις εκλογές δεν φαίνεται διατεθειμένο να έλθει σε ρήξη με τον εαυτό του, να αμφισβητήσει τις στρατηγικές του επιλογές και να τοποθετηθεί στην όχθη της αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό. Η πολιτική του τακτική παραμένει δεμένη στο άρμα της διαχείρισης και της ``ρεάλ πολιτίκ`` . Σε όλα τα μεγάλα ζητήματα συμπλέει και συναινεί με την πολιτική της ΝΔ. Εναπόκειται λοιπόν στη ριζοσπαστική αριστερά να οργανώσει την κοινωνική και πολιτική σύγκρουση με ένα τέτοιο τρόπο που θα απελευθερώσει δυνάμεις από τη σοσιαλδημοκρατία".

    Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος καθόρισε τις προτεραιότητες της παρέμβασης της Νεολαίας, προτάσσοντας "τη μάχη ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μια συνολική αντιπαράθεση με όλες τις δυνάμεις του κοινωνικού συντηρητισμού και τους μηχανισμούς που τον αναπαράγουν, όπως ο στρατός και η εκκλησία".

    Επερώτηση για το Ασφαλιστικό

    «Είστε κυβέρνηση χωρίς κοινωνική ευαισθησία. Κυβέρνηση κατοχής από οικονομική άποψη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος απευθυνόμενος στον υπουργό Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του κόμματός του για το Ασφαλιστικό.

    Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν το Ασφαλιστικό «ασύμμετρη απειλή σε βάρος της κοινωνίας», υποστήριξαν ότι «η κυβέρνηση βάλθηκε να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ στη μεγαλύτερη ήττα του στο Ασφαλιστικό» και ανέφεραν πως αρνείται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εισφοροδιαφυγής και της «λεηλασίας» των ταμείων από το κράτος και τους ιδιώτες.

    «Οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα είναι ήπιες», υποσχέθηκε από πλευράς του ο Β. Μαγγίνας. «Δεν θίγονται τα αποθεματικά οποιασδήποτε μορφής του κάθε ταμείου και δεν αναμιγνύονται με τα αποθεματικά του οιουδήποτε άλλου».

    Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, ο υπουργός Απασχόλησης σημείωσε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά μόνο με την ηλεκτρονική διασταύρωση ασφαλιστικών και φορολογικών στοιχείων - στο μεταξύ όμως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και οι ελεγκτές θα αυξηθούν. Σε κάθε περίπτωση, είπε, «τα έσοδα του ΙΚΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2007 παρουσιάζουν αύξηση 10% έναντι του προβλεπόμενου 7%, δείγμα ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αποδίδουν θετικά αποτελέσματα».

    Σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, ο κος Μαγγίνας ανέφερε πως «όσοι πόροι και αν διατεθούν από τον Προϋπολογισμό στο σύστημα, δεν πρόκειται να το διασώσουν, εάν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η μοναδική παγκοσμίως πολυδιάσπασή του». Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ για την άρνησή του να μετέχει στον κοινοβουλευτικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας πως «όποιος πραγματικά νοιάζεται για τους πολλούς, διαλέγεται, συζητά, έστω και αν διαφωνεί».

    «Μην μας δίνετε μαθήματα περί διαλόγου. Στο διάλογο που κάνετε, μόνον ανόητοι και αφελείς θα προσέρχονταν», απάντησε σε παρέμβασή του ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πλαίσιο δέκα προτάσεων για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού με αξιοποίηση και έλεγχο της μεγάλης υπάρχουσας περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, με κριτήρια εγγυημένης απόδοσης, αποπληρωμή των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία από το Δημόσιο και τους ιδιώτες, εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων με ένα τρίτο κρατική εισφορά, πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, ένταξη των μεταναστών στα συστήματα της κοινωνικής ασφάλισης, ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και συρρίκνωση των διαφόρων μορφών μερικής εργασίας, λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη της ανεργίας και στήριξη των κρατικών επιχειρήσεων αντί της ιδιωτικοποίησής τους.

    «Δεν είμαστε σε διάλογο, αλλά σε σύγκρουση. Υπερασπιζόμαστε τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις, που προωθούνται από το εργατικό κίνημα. Εσείς είστε κυβέρνηση οικονομικής κατοχής. Δουλεύετε για την Marfin, την Credit Agricole, τη Suez. Δεν θέλουμε κυβερνήσεις κατοχής. Θα δώσουμε τη μάχη στις 12 του Δεκέμβρη - κι αν θέλετε τις κάμερες, γυρίστε τες στο πρόσωπό σας», κατέληξε ο κος Αλαβάνος.

    «Μόνον σε φραστικό παραλήρημα μπορεί να αποδώσει κανείς τον χαρακτηρισμό σας περί κυβερνήσεως κατοχής. Είναι πολύ βαριές κουβέντες αυτές και δεν τιμούν κανέναν», απάντησε ο Β. Μαγγίνας. «Η κοινωνική ευαισθησία δεν αποδεικνύεται ούτε με δανεικά, ούτε με ωραία λόγια, ούτε με παραπλανήσεις, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα και με πόρους που διατίθενται. Και η κυβέρνηση αυτό επιχειρεί να κάνει».

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να ενοποιήσει ταμεία με άγνωστο τρόπο, άκριτα, χωρίς διάλογο ή αναλογιστικές μελέτες».

    Ο Π. Μαυρίκος (ΚΚΕ) στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιχειρούμενη αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σημειώνοντας πως «οι γυναίκες βρίσκονται στην προμετωπίδα της ασφαλιστικής επίθεσης της κυβέρνησης».

    Ο Α. Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ) πρότεινε ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα, με συγκεκριμένο συντελεστή, ίδρυση τράπεζας των ασφαλιστικών ταμείων, αύξηση της κρατικής εισφοράς στο 2% επί του ΑΕΠ και αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων με ένα τέλος επί του τζίρου.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του κου Μαγγίνα, ο Π. Λαφαζάνης συμπέρανε πως η κυβέρνηση πρόκειται να θίξει τα ειδικά όρια ηλικίας στις συντάξεις, για να εισπράξει την ανταπάντηση της υφυπουργού Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου: «Έχετε μια φοβική προσέγγιση, που δεν νομίζω πως εκφράζει τη νεολαία. Δημιουργείτε στους νέους ένα φοβικό σύνδρομο, ότι η ζωή τους φτάνει στο τέλος, πριν καλά-καλά αρχίσει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 December 2007 - 15:30:19 UTC