Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας"

  • [01] "Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας"

    Ως επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων και της βούλησης των δύο πλευρών για περαιτέρω συνεργασία, χαρακτήρισαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τούρκος ομόλογός της Αλί Μπαμπατζάν την συνάντηση που είχαν σήμερα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα.

    Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι "οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πλέον περάσει σε μια νέα περίοδο δυναμικής ανάπτυξης, σε ένα στάδιο που επιτρέπει να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα για την συνεχή βελτίωση του παρόντος και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος,όπως το επιθυμούν οι δύο λαοί" και πρόσθεσε:

    "Η Ελλάδα έχει την βούληση να προχωρήσει με υπομονή και επιμονή σε αυτόν τον δρόμο του αμοιβαίου συμφέροντος, που πρέπει να τον χαρακτηρίζει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις αρχές και αξίες που διέπουν την σύγχρονη Ευρώπη. Με την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενταξιακή της πορεία έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο για την ίδια, τον λαό της και τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου".

    Η υπουργός Εξωτερικών έκανε ακόμη λόγο για την "ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, στην βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας" και συμπλήρωσε ότι "οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που δίνει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας πρέπει να αξιοποιηθούν".

    Σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι "η πλήρης ένταξη μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί μέσα από την πλήρη ανταπόκριση στα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα", ενώ επανέλαβε ότι "η Ελλάδα στηρίζει σταθερά αυτή την προοπτική της Τουρκίας,είναι συνειδητή μας επιλογή για ασφαλή ειρήνη,ακλόνητη σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και ισχυρότερη δημοκρατία".

    Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε ακόμη στην διάθεση των δύο πλευρών για συνεχή βελτίωση των διμερών σχέσεων η οποία απαιτεί διαρκή προσπάθεια και επισήμανε ότι "στις χώρες μας υπάρχουν δύο νέες κυβερνήσεις, με σχετικά νωπή λαϊκή εντολή, που θέλουν να κερδίσουν το δύσκολο αυτό στοίχημα. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε ενισχύοντας την συνεργασία και την φιλία μεταξύ των δύο λαών".

    Από την πλευρά του ο κ. Αλί Μπαμπατζάν, αφού ευχαρίστησε για την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στην Αθήνα, ανέφερε ως κοινό στόχο των δύο πλευρών την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών και σημείωσε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι "υπάρχει η πολιτική δέσμευση και από τις δύο πλευρές για την ανάπτυξη του φιλικού κλίματος".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε: "Το θέμα της Κύπρου μας απασχολεί, όπως είναι φυσικό, και η Τουρκία μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Υπό αυτή την έννοια θα ήθελα να υπογραμμίσω και πάλι πόσο ικανοποιημένοι είμαστε για την υποστήριξη της οποίας χαίρουμε στην ευρωπαϊκή μας πορεία" και συνέχισε:

    "Η Ελλάδα σε ορισμένους τομείς, όπως είναι η ενέργεια και τα χρηματοπιστωτικά έχει καταστεί ο Νο 1 εταίρος μας. Πιστεύω ότι και η εξέλιξη των πολιτικών μας σχέσεων συνάδει με τις υπόλοιπες εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο αγωγός φυσικού αερίου ήταν ένα σημαντικότατο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων και δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα που διέπει τις σχέσεις μας. Οι σχέσεις καλής γειτονίας χρειάζεται να αναπτυχθούν έτι περαιτέρω και πιστεύω ότι οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που λάβαμε εδώ θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις οικονομικές σχέσεις με τη Ελλάδα. Έχει μεγάλη σημασία οι πολιτικοί να ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες και να τους δείξουμε την υπάρχουσα πολιτική βούληση για την βελτίωση των σχέσεών μας".

    Νέα δέσμη Μέτρων Εμπιστοσύνης

    Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, νέα δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία περιλαμβάνουν:

    - Ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο Αρχηγών των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και σε άλλα ιεραρχικά επίπεδα της στρατιωτικής διοίκησης.

    - Δημιουργία κοινής επιχειρησιακής διακλαδικής μονάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    - Την ίδρυση κοινής χερσαίας μονάδας, στο πλαίσιο της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

    - Τη σύσταση κοινής διακλαδικής ομάδας δράσης για αντιμετώπιση καταστροφών και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με ευρεία επιχειρησιακή δυνατότητα.

    - Ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών των μονάδων της ελληνοτουρκικής μεθορίου της Θράκης.

    Επιπλέον επισήμαναν ότι θα αναληφθούν κοινές δράσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υπερχείλισης του Έβρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το πρόβλημα της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η κα Μπακογιάννη σημείωσε την προσωπική μεγάλη της ευαισθησία στο θέμα και πρόσθεσε ότι κατανοεί απόλυτα το πρόβλημα που βιώνουν τόσο οι οικογένειες των θυμάτων όσο και ο τουρκικός λαός.

    "Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές τρομοκρατίας. Κατανοούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σας, διότι ποτέ η βία δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για κανένα πρόβλημα και, όπως ξέρετε, και η ΕΕ στο σύνολό της και η Ελλάδα έχει μια συνεργασία με την Τουρκία στην καταπολέμηση των θεμάτων τρομοκρατίας και πιστεύουμε ότι η καταπολέμηση αυτή πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεργασία και μέσα στην λογική του διεθνούς δικαίου", τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ενδεχόμενο καθορισμού συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ότι "η οριοθέτηση της διεύρυνσης θα ήταν μεγάλο σφάλμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επισήμανε ότι η Ένωση αποτελεί σύνολο αξιών τις οποίες μοιράζονται τα κράτη - μέλη και τόνισε ότι η πολιτική των ανοιχτών πυλών σηματοδοτεί την εν γένει ειρηνοποιό πολιτική της.

    "Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συνενωθεί γύρω από τις κοινές αξίες και, αν ρωτούμε για όρια, κάνουμε λάθος ερώτηση, η οποία διαστρεβλώνει την ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε και κατέληξε ότι "η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια ειρήνη και στην συνεύρεση των πολιτισμών κάτω από την ίδια στέγη", είπε ο κ. Μπαμπατζάν σημειώνοντας ότι η χώρα του επιδιώκει ακόμη πιο δραστήριο και αποτελεσματικό ρόλο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

    "Οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες είναι πολύ σημαντικές, όπως και η τήρησή τους. Η Τουρκία προσπαθεί να εναρμονισθεί και θα συνεχίσει τις προσπάθειες" πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

    Οι δύο υπουργοί απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία, ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, ωστόσο διευκρίνισαν ότι η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

    Νωρίτερα ο κ. Μπαμπατζάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου και μετά το Υπουργείο των Εξωτερικών επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

    Συνάντηση Κάρολου Παπούλια με τον Αλι Μπαμπατζάν

    Ο κ. Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος τον Τούρκο αξιωματούχο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη, η οποία , εκτός των άλλων, «προετοιμάζει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας στην Άγκυρα».

    «'Εχω προσπαθήσει κι εγώ σαν υπουργός των Εξωτερικών και έδωσα πολλά στην προσπάθεια συνεννόησης Ελλάδος-Τουρκίας. Και δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα το Πρωτόκολλο Γιλμάζ-Παπούλια, κάτι που είναι μια καθυστέρηση. Εναπόκειται σε σας, στις νεώτερες γενιές, να το ξεπεράσουμε, να το εμπλουτίσουμε και να είναι μια βάση καλής συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο χωρών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Και πρόσθεσε:«Και όπως λένε "το φίλο σου τον διαλέγεις, τον γείτονά σου δεν τον διαλέγεις". Είμαστε από την ιστορία καθορισμένοι ότι θα ζήσουμε μαζί και πρέπει να τα ζήσουμε ειρηνικά, για να μπορέσουμε να δώσουμε στους λαούς μας προοπτικές συνεργασίας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία «θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν. Και πιστεύω ότι με τις συνομιλίες τις οποίες είχατε με την κυρία Υπουργό θα το εντοπίσατε και εσείς ότι μερικά πράγματα είναι ώριμα για να γίνουν».

    Καταλήγοντας ο Κάρολος Παπούλιας είπε στον Αλί Μπαμπατζάν:

    «Εύχομαι να πετύχετε στην προσπάθεια. Το θεωρώ πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός, γιατί προσωπικά είμαι μαθητής της μεγάλης σχολής του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ατατούρκ,γιατί αυτοί οι δύο μεγάλοι άνδρες έβλεπαν μπροστά και δούλεψαν για το καλό των δύο λαών μας. Με χρέος, λοιπόν, στην παρακαταθήκη αυτών των δύο ανδρών θα δουλέψουμε εμείς προς αυτή την κατεύθυνση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 December 2007 - 15:30:36 UTC