Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Δίκαιη λύση του Κυπριακού"

  • [01] Μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτεί προγράμματα εισοδηματικής ενίσχυσης όλων των κατηγοριών των συμπολιτών μας, που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα η κοινωνική πολιτική δεν έχει δείξει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας (20%).

    Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι, μέσω εισοδηματικών ενισχύσεων, να βοηθήσουμε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, να ζούνε αξιοπρεπέστερα και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ζωής τους.

    Τα προγράμματα θα είναι πρωτοβουλίες των υπουργείων Απασχόλησης και Υγείας και κυρίως προγράμματα εισοδηματικής ενίσχυσης κι από άλλα υπουργεία.

    Η χρηματοδότηση του ταμείου για το 2008 θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ και σταδιακά θα αυξάνεται έως ότου φθάσει τα 2 δισ. το χρόνο, που αντιστοιχούν περίπου σε 1.000 ευρώ για κάθε έναν από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα κάτω από τα όρια της φτώχειας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πρόκειται για 2 εκατ. Έλληνες κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους μακράς διαρκείας και άτομα με ειδικά προβλήματα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, σημείωσε ότι οι κοινωνικές δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, είναι περίπου ισοδύναμες με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι μόλις το 13% των ατόμων που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας καταφέρνει να υπερβεί αυτό το όριο μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις και ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 38,5%.

    Πρόσθεσε ότι η αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών αντανακλάται στο ποσοστό των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, το οποίο ανακοίνωσε ότι κινείται γύρω στο 20% μέχρι το 2004 για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.

    Επεσήμανε ότι βασική αιτία της χαμηλής αποτελεσματικότητας είναι ότι οι κοινωνικές δαπάνες δεν ήταν στοχευμένες γι' αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

    Για τα εισοδήματα του 2004, είπε ότι τα όρια της φτώχειας ήταν στα 5.649.78 ευρώ ανά άτομο ετησίως, ενώ για ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικους και δύο εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 13 ετών ήταν 11.864 ευρώ,δηλαδή περίπου 1000 το μήνα.

    Με βάση τα εισοδήματα του 2004, το 19,6% των πολιτών ήταν μέλη νοικοκυριών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και το 2003 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19,9%.

    Στις γυναίκες το ποσοστό είναι 20,9% και στους άντρες 18,3%.

    Στα άτομα άνω των 65 ετών είναι 27,9% και στις ηλικίες 16-24 22,7%.

    "Στα ηλικιακά άκρα είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος της φτώχειας", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει τη διακηρυγμένη πρόθεση να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα.

    "Η συγκάλυψη των προβλημάτων στο παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα αυτή η δυσάρεστη κατάσταση να διατηρείται και να διογκώνεται", επεσήμανε και θύμισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είχε κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

    Ο Θ.Ρουσόπουλος ανέφερε ότι το Ν/Σ για την ίδρυση εθνικού ταμείου κοινωνικής συνοχής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα με το οποίο δεν εξαλείφεται άμεσα το πρόβλημα, αλλά μπαίνουν οι βάσεις.

    Επιπλέον ανέφερε ότι η κυβέρνηση στα 3,5 χρόνια έκανε σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας που ήταν η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας συνολικά κατά 30% στη διετία 2007-2008, η αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ και η ίδρυση ταμείου για τη στήριξη ανέργων σε περιοχές που αποβιομηχανοποιήθηκαν όπως π.χ. η Νάουσα.

    Πρόσθεσε ότι το ταμείο θα χρηματοδοτεί με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια ολοκληρωμένα προγράμματα που θα παρέχουν στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως π.χ. θα πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, ανέργους με ειδικές προϋποθέσεις, φοιτητές φτωχών οικογενειών,χαμηλοσυνταξιούχους, περιοχές με μεγάλη ανεργία, μονογονεϊκές οικογένειες.

    Τόνισε ότι στόχος είναι η σημαντική μείωση της φτώχειας μέσα στην επόμενη 5ετία και ανακοίνωσε ότι το ταμείο θα επιχορηγηθεί με την ίδρυσή του με 100 εκατ. ευρώ και αυτή η επιχορήγηση θα ενισχυθεί με 500 εκατ. ευρώ το 2008 και θα φτάσει σταδιακά τα 2 δις ευρώ ετησίως.

    "Το ποσό που θα καταβάλλεται στους δικαιούχους θα διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια. Οι στοχευμένες δράσεις είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος", κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Κ.Καραμανλής: "Λύση του Κυπριακού σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ"

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου και οι προοπτικές εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μία λύση του Κυπριακού που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλήρες μέλος της οποίας είναι η Κύπρος. Μια λύση που θα επιτρέψει να επεκταθούν τα οφέλη από τη συμμετοχή στην Ε.Ε σε όλο το νησί, κάτι που σήμερα βέβαια δεν είναι εφικτό, ως αποτέλεσμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, τόνισε ο κ.Κ.Καραμανλής σε δηλώσεις του.

    Για να προχωρήσει η διαδικασία, υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, αλλά και την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, υπογράμμισε.

    Με τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέδειξε, για μία ακόμα φορά, ότι παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μίας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Θα πρέπει τώρα και η άλλη πλευρά, η τουρκική πλευρά να επιδείξει ανάλογο πνεύμα συνεργασίας για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ανέφερε ο πρωθυπουργός

    Ο κ.Κ.Καραμανλής ευχαρίστησε για άλλη μια φορά την Κυπριακή Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο και τους αδελφούς Κυπρίους για την άμεση, την αμέριστη συμπαράσταση, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.

    Τέλος, συνεχάρη για μια ακόμα φορά τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη και την υιοθέτηση του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου του 2008. Είναι μια εξέλιξη που φέρνει την Κύπρο στον στενότερο πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι οι σχεδιασμοί μας και οι θέσεις μας, ακόμα και οι εκτιμήσεις μας συμπίπτουν και έτσι είχα την ευχαρίστηση μια ακόμα φορά να διαπιστώσω την θερμή και χωρίς όρια υποστήριξη που πάντοτε τυγχάνουμε από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα θερμά, δήλωσε ο κ.Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Όσον αφορά την Αρτέμιδα, θα επαναλάβω αυτό που έχω πει: Ότι είναι μια ελάχιστη ανταπόδοση καρδιάς από τον Κυπριακό Ελληνισμό για τα όσα πολλά και σημαντικά, διαχρονικά μας έχει προσφέρει η Ελλάδα. Εμείς στην Κύπρο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για τέτοιου είδους καταστροφές, για το ξεσπιτωμό ανθρώπων και εάν σε ένα μικρό βαθμό μπορούμε να βοηθήσουμε, το κάνουμε με όλη την καλή διάθεση και αυθόρμητα, ως αν είναι άνθρωποι δικοί μας, όπως άλλωστε θεωρούμε τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Δίκαιη λύση του Κυπριακού"

    Στην συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει το απόγευμα ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

    Τις πρόσφατες εξελίξεις για το Κυπριακό συζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. «Γνωρίζετε βεβαίως, τους αγώνες που έχουμε κάνει ως ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, για την δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο» δήλωσε ο κ.Παπανδρέου μετά τη συνάντηση.

    «Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι, υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να ξεχνούν ότι το Κυπριακό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα κατοχής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε: «Εμείς πάντως, αυτό δεν το ξεχνούμε και δίνουμε τον αγώνα για την δίκαιη λύση μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 November 2007 - 13:30:27 UTC