Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο εκλογικός νόμος συνδέεται άρρηκτα με την ενίσχυση της ποιότητας της Δημοκρατίας»
  • [02] Ευνοϊκή κλήρωση για την Ελλάδα στο Μουντιάλ

  • [01] «Ο εκλογικός νόμος συνδέεται άρρηκτα με την ενίσχυση της ποιότητας της Δημοκρατίας»

    "Το θέμα του εκλογικού νόμου συνδέεται άρρηκτα με την ενίσχυση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και την ενδυνάμωση της αυτονομίας του πολιτικού μας συστήματος", δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού", απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ββ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη. Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια τέτοια συζήτηση, τόσο στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, όσο και στο πλαίσιο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, βασικός στόχος της αλλαγής που προωθούμε είναι «να εξασφαλίζεται για το μέλλον η κυβερνητική σταθερότητα, χωρίς να θίγεται όμως η αναλογικότητα ως προς τα μικρότερα σε εκλογική δύναμη κόμματα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «με το νομοσχέδιο που ήδη καταρτίζεται και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού», προστίθεται ρύθμιση που αποβλέπει «στην ενίσχυση των κινήτρων για τη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια και κατβ επέκταση στο Κοινοβούλιο».

    Αναφερόμενος μάλιστα στη συζήτηση για το «γερμανικό σύστημα» ο κ. Καραμανλής είπε ότι «δεν μπορεί κανείς, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, να αναζητά προφάσεις αντίθεσης στη βελτίωση ενός νόμου που σε τελική ανάλυση η δική της Κυβέρνηση έχει θεσπίσει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνον σε μία περίπτωση: Εάν προεξοφλεί ως βέβαιη την ήττα της και στις επόμενες εκλογές».

    Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης είπε ότι το ζητούμενο δεν είναι η διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος αλλά η καθιέρωση της απλής αναλογικής, επειδή αυτό το σύστημα αποτελεί τη γνήσια έκφραση των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών.

    Υποστήριξε επίσης ότι δείχνει φόβο η «σπουδή» της κυβέρνησης να εξαιρέσει από την πριμοδότηση των 50 εδρών το κόμμα που θα προκύπτει ως το αποτέλεσμα συνεργασιών. Όπως είπε ο κ. Κουβέλης, «η συντήρηση του πολιτικού στερεωτή του δικομματισμού είναι ανώφελη πολιτική πράξη, διότι μπορεί βραχυπρόθεσμα να εξυπηρετεί το κόμμα σας ή και άλλες παρατάξεις όπως αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά δεν εξυπηρετεί την ορθή λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας»

    Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας: «Θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την πορεία του τόπου εάν προέκυπτε στο μέλλον μια κατάσταση αστάθειας, ή ακόμα χειρότερα, μια κατάσταση ακυβερνησίας».

    Υπερασπιζόμενος την απόφαση της ΝΔ να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο στην αρχή της τετραετίας είπε ότι «η έγκαιρη τροποποίηση είναι ζήτημα αρχής και αφορά όλα τα κόμματα. Αφορά κυρίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εάν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, δεν έχει παρά να συμπράξει».

    Όσο για το «γερμανικό σύστημα» είπε ότι «απαιτεί ουσιαστικό και εξαντλητικό διάλογο για το περιεχόμενό του, μακρά προετοιμασία, για την τελική εφαρμογή του στην πράξη, και επιπλέον: Στη φάση αυτή δεν μπορεί παρά να έπεται της μεταρρύθμισης στη διοικητική δομή της χώρας. Συνεπώς δεν είναι της στιγμής αυτής».

    Εξάλλου, τόνισε ότι «οι σταθερές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις μπορούν να θωρακίζουν αποτελεσματικότερα την αυτοτέλεια του πολιτικού μας συστήματος απέναντι στις όποιες πιέσεις συμφερόντων. Πιέσεις που κάποιοι -δήθεν έκπληκτοι- ανακάλυψαν μόλις τώρα».

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την επιδίωξη της κυβέρνησης για διάλογο, για όλα τα θέματα, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις: «Δεν πρόκειται όμως να δεχτούμε παιχνίδια σκοπιμοτήτων, όπως αυτά που επιδιώκει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν μπορεί από τη μια να αρνούνται την επιβεβλημένη συμμετοχή τους στη Συνταγματική Αναθεώρηση και από την άλλη να προσποιούνται ότι θέλουν κάτι που δεν μπορεί να γίνει τώρα. Πολιτικά πυροτεχνήματα που πετιούνται στον αέρα, φωτίζουν μόνον τα προβλήματα των εμπνευστών τους. Ευκαιριακές κινήσεις που αναζητούνται την τελευταία στιγμή, δεν προωθούν το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης. Αντιθέτως μάλιστα. Είναι πιθανόν να αναζητούνται και να προβάλλονται για να σκεπάσουν στείρες και αμήχανες αρνήσεις».

    Αύριο, ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Συνέντευξη Γ.Αλογοσκούφη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο κυβερνητικός στόχος για μια δυναμική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία προωθείται περαιτέρω από τον προϋπολογισμό του 2008, αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν θα οδηγήσουν σε ανατροπές των βασικών κατευθύνσεων του κρατικού προϋπολογισμού.

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

    Ερ: Κύριε υπουργέ, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008 θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί "κρίσιμος" υπό την έννοια ότι θέτει τις βάσεις για μια τριετή οικονομική πολιτική. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού;

    Απ: Ο προϋπολογισμός του 2008 αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε από την αρχή της κυβερνητικής μας θητείας, το Μάρτιο του 2004, για μια δυναμική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν, εφαρμόσαμε ένα νέο πρότυπο για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, το οποίο βασίσθηκε στη δημοσιονομική εξυγίανση και σε ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που απελευθέρωσε τον αναπτυξιακό δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα. Η πολιτική αυτή απέδωσε. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 7,3% του ΑΕΠ το 2004 στο 2,5% του ΑΕΠ του 2006, ενώ το 2007 - παρά τις έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την αναδρομική εισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ -το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 2,7%, πολύ κοντά στο στόχο που είχαμε θέσει. Παράλληλα, η ανάπτυξη διατηρήθηκε ισχυρή - κατά μέσο όρο στο 4% - η ανεργία μειώθηκε κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες και η κοινωνική συνοχή ενισχύθηκε με μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

    Με τον προϋπολογισμό του 2008, που προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ, ξεκινά η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από το 2010, όπως είναι η υποχρέωση όλων των χωρών της ευρωζώνης. Και ο στόχος αυτός προωθείται κυρίως με την περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2008, είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του νέου πρότυπου για την ανάπτυξη της οικονομίας. Υλοποιούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στους πολίτες για μια πιο δίκαιη κοινωνία και για την ευρεία διάχυση της ανάπτυξης της οικονομίας. Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 18% και 19% αντίστοιχα από την αρχή του 2008, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 10% και τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, οι πόροι του οποίου θα φθάσουν σταδιακά τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση την επόμενη τετραετία για τη χρηματοδότηση στοχευμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης της φτώχειας.

    Επίσης, συνεχίζεται η υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης για τα φυσικά πρόσωπα, που ξεκίνησε φέτος και ολοκληρώνεται το 2009, οπότε τα μεσαία εισοδήματα θα φορολογούνται με συντελεστή 25%, από 30% και 40% που ίσχυε μέχρι και το 2006. Καταργούμε το φόρο γονικών παροχών και κληρονομιών και τη φορολογία της πρώτης κατοικίας και προχωρούμε στη μεταρρύθμιση της φορολογίας των ακινήτων. Με τον προϋπολογισμό του 2008 κάνουμε, επίσης, ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του προϋπολογισμού προγραμμάτων, που παρουσιάζει τα έσοδα και τις δαπάνες κατά λειτουργικές ενότητες. Η μέθοδος των προγραμμάτων ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα για αποτελεσματικότερη και πιο διαφανή δημοσιονομική διαχείριση.

    Ερ: Οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου ανέτρεψαν κάποιες βασικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού και σε ποιον βαθμό;

    Απ: Οι πρόσφατες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι πράγματι μεγάλες και είναι ένας από τους λόγους που έχουν δημιουργήσει πρόσθετη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία. Πρέπει, όμως, να σημειώσω ότι οι αυξήσεις αυτές δεν οδηγούν σε ανατροπές των βασικών κατευθύνσεων του προϋπολογισμού. Μη ξεχνάτε ότι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα είχαμε και την περασμένη διετία, αλλά επιτύχαμε και το έλλειμμα να μειώσουμε και την ανάπτυξη να ενισχύσουμε.

    Ερ: Πόσο έχουν αποδώσει οι προσπάθειές σας για τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο και την αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στους δυο αυτούς τομείς;

    Απ: Οι προσπάθειές μας έχουν αποδώσει σημαντικούς καρπούς, αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω απόδοση της πολιτικής μας σχετικά με την αντιμετώπιση τόσο της φοροδιαφυγής όσο και της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στο μέτωπο της φοροδιαφυγής αντανακλώνται στην αύξηση, τα τελευταία χρόνια, των εσόδων από ΦΠΑ με ρυθμό πολύ υψηλότερο από την αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης, οι δημόσιες δαπάνες υποχώρησαν σημαντικά την τελευταία τριετία ως ποσοστό του ΑΕΠ και στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε ο περιορισμός της σπατάλης στο Δημόσιο. Ο περιορισμός της σπατάλης πρέπει να επικεντρωθεί τώρα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Ερ: Τι σας φοβίζει περισσότερο; Το μέγεθος του δημοσίου χρέους; Το άνοιγμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών; Οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου; Πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα για κάποια εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο;

    Απ: Κληρονομήσαμε έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα που οδήγησε σε πολύ υψηλά επίπεδα το δημόσιο χρέος, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί και αυτό το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αυτά είναι μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την πολιτική μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η υψηλή τιμή του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, δημιουργούν προβλήματα. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα είναι ισχυρή και τα επόμενα χρόνια, καθώς θα βασίζεται στην υλοποίηση μεγάλων έργων και στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και ο Επενδυτικός νόμος για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, έχουμε σε εξέλιξη τα προγράμματα του Γ' ΚΠΣ και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013, το οποίο υπογράφουμε την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ερ: Η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στρατηγική για το "άνοιγμα" σε αραβικές χώρες και στις τρίτες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου;

    Απ: Οι επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνουν η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις αραβικές χώρες και στις χώρες της Μεσογείου, έχουν ενισχύσει σημαντικά την θέση της Ελλάδας και των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Μεγάλη συμβολή στην κατεύθυνση αυτή έχει ο ΟΠΕ, που έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις εξελίξεις στην περιοχή, με οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και συμμετοχή σε εκθέσεις. Το άνοιγμα της Ελλάδας προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως άλλωστε και προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την εξωστρέφεια της οικονομίας. Η πολιτική μας αποβλέπει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, που με τη σειρά της ενισχύει και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    [02] Ευνοϊκή κλήρωση για την Ελλάδα στο Μουντιάλ

    Στην κλήρωση που διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 2010, και συγκεκριμένα για την ευρωπαϊκή ζώνη, η εθνική Ελλάδας, επικεφαλής του 2ου ομίλου, κληρώθηκε με τις Ισραήλ, Ελβετία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Μολδαβία. Σημειώνουμε ότι οι πρώτες των ομίλων προκρίνονται στα τελικά του Μουντιάλ της Νότια Αφρικής, ενώ οι οκτώ καλύτεροι δεύτεροι (από τους εννέα ομίλους) θα δώσουν αγώνες μπαράζ για τέσσερις ακόμη θέσεις στα τελικά της διοργάνωσης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 November 2007 - 17:30:23 UTC