Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καμία σύγκλιση για τον εκλογικό νόμο"

  • [01] "Καμία σύγκλιση για τον εκλογικό νόμο"

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού, στη Βουλή, για τον εκλογικό νόμο, δήλωσε πως ο κ. Κώστας Καραμανλής "δεν ανέφερε το παραμικρό για την κραυγαλέα και πανθομολογούμενη αντισυνταγματικότητα της απαγόρευσης εκλογικών συνασπισμών" και πρόσθεσε πως ο νόμος που εισηγείται η κυβέρνηση "είναι αντισυνταγματικός".

    "Αυτή είναι η αλήθεια", σημείωσε ο κ.Ραγκούσης και ανέφερε πως ο Κώστας Καραμανλής "δεν τόλμησε να παραδεχτεί ότι οι εξαρτήσεις στις οποίες έχει υποκύψει δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει σε διάλογο για τη ριζική μεταβολή του εκλογικού συστήματος, διάλογο στον οποίο τον έχει προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ από τον Μάιο του 2006".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός "επικαλείται την απουσία ενός διαλόγου για την οποία είναι υπεύθυνος, ακριβώς γιατί δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στην κυριαρχία των πελατειακών σχέσεων και των εξαρτήσεων. Αυτή είναι η αλήθεια".

    Σύμφωνα με το Γιάννη Ραγκούση, "είναι προσχηματική η αναφορά του κ. Καραμανλή για την δήθεν προϋπόθεση διοικητικής μεταρρύθμισης πριν τη συζήτηση του εκλογικού νόμου. Αλλά και εδώ κρύβεται πίσω από τις δικές του ευθύνες. Όταν το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2005 πρότεινε το δεύτερο κύμα της διοικητικής μεταρρύθμισης με τον δεύτερο Καποδίστρια και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ο κ. Καραμανλής ασχολείτο μόνο με αποσχίσεις κοινοτήτων (πχ των Ζωνιανών). Αυτή είναι η αλήθεια".

    Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε:

    "Για όλους αυτούς τους λόγους, η αναφορά του ότι η πρόταση του θωρακίζει την αυτοτέλεια του πολιτικού συστήματος μόνο θυμηδία προκαλεί. Οι «μπαϊρακτάρηδες» τελείωσαν. Ο κ. Καραμανλής έχει αποκαλυφθεί. Σήμερα επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι ο κ. Καραμανλής λειτουργεί ως αυθεντικός εκπρόσωπος ενός παρωχημένου, πελατειακού και εξαρτημένου πολιτικού συστήματος. Δεν χωρά πια αμφιβολία ότι ο κ. Καραμανλής, είναι μεταρρυθμιστής μόνο στα λόγια. Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι, είναι η πλέον ισχυρή δύναμη συντήρησης στη χώρα".

    Συνέντευξη Μ.Ξενογιαννακοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, γιατί η κυβέρνηση τον αντιμετωπίζει με στενά μικροκομματική - λογιστική αντίληψη" δήλωσε η βουλευτής Β΄Αθήνας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει ότι "σε αντίθεση με τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει μια μεγάλη δημοκρατική τομή, με αιχμή το εκλογικό σύστημα, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος,κατοχύρωση της αυτονομίας της πολιτικής, ενίσχυση του Κοινοβουλίου και μια νέα σχέση πολιτικής αντιπροσώπευσης και λογοδοσίας προς τους πολίτες.

    Η συνέντευξη της κας Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ (στη Γιούλη Ζητουνιάτη) έχει ως εξής:

    ΕΡ:Ποιο ήταν για σας το μήνυμα της κάλπης στο ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠ: Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε μια καθαρή και ισχυρή εντολή. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα χρειάζεται καθαρό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα για να εκφράσει αποτελεσματικά μια προοδευτική κοινωνική συμμαχία και να κατοχυρώσει την πολιτική του αυτονομία.

    Νικηφόρο θα είναι ξανά το ΠΑΣΟΚ που θα εκφράσει καθαρό και ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση. Το ΠΑΣΟΚ που με μια αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης θα εκφράσει μια πλατειά προοδευτική συμμαχία όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, του κόσμου της εργασίας, των αγροτών, των επαγγελματιών, των νέων ανθρώπων. Αυτή είναι η εντολή της 11ης Νοεμβρίου και σβ αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να εργασθούμε όλοι με συνέπεια.

    ΕΡ:Η "επόμενη μέρα" τι σηματοδοτεί για τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Βενιζέλο;

    ΑΠ: Η πρωτόγνωρη μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής Προέδρου έστειλε μήνυμα ενότητας και ευθύνης. Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ώριμο και ενισχυμένο από αυτήν τη δοκιμασία που αποτελεί πολιτικό εφαλτήριο για την μελλοντική πορεία μας. Και, αυτήν τη νέα δυναμική θα τη δείτε να αποτυπώνεται και να εκφράζεται στη Βουλή, στους μαζικούς χώρους και στη συνολική πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ. Με δυναμική αντιπολίτευση, αξιόπιστο προγραμματικό λόγο και πάνω απβ όλα με μία νέα ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα.

    ΕΡ: Πόσο έτοιμο είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στα μείζονα θέματα της ατζέντας που βάζει η κυβέρνηση όπως το ασφαλιστικό;

    ΑΠ: Εχουμε ξεκάθαρες θέσεις και δίνουμε καθημερινά τη μάχη στη Βουλή και στους κοινωνικούς χώρους μαζί με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν τη βίαιη επίθεση των κυβερνητικών πολιτικών ενάντια στα εισοδήματα και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Δυστυχώς, η κρυφή αντζέντα της ΝΔ υλοποιείται καθημερινά ενισχύοντας την αβεβαιότητα και τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Μία ταξική και νεοφιλελεύθερη πολιτική που αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό, που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες στη Βουλή, ο οποίος ρίχνει τα βάρη στους πολλούς, και αποδυναμώνει το κοινωνικό κράτος, την δημόσια υγεία και παιδεία.

    ΕΡ: Πως διαμορφώνεται το εσωκομματικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ μετά την αναμέτρηση;

    ΑΠ: Όλοι έχουμε δεσμευτεί να συμβάλλουμε στην ενότητα και στη νέα πορεία του Κινήματος. Αυτή, εξάλλου, είναι η απαίτηση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, των χιλιάδων μελών και φίλων που ψήφισαν στις 11 Νοεμβρίου. Να διαμορφώσουμε μια νέα συλλογικότητα, να κατοχυρώσουμε την ισχυρή πολιτική λειτουργία και παρουσία του ΠΑΣΟΚ, και να διασφαλίσουμε την πολιτική ενότητα και την εσωκομματική δημοκρατία. Για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ με σταθερές τις αξίες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, να εκφράσει τον κορμό της Κεντροαριστεράς, μια αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, μια πολιτική για την ανάπτυξη με αλληλεγγύη, δίκαιη αναδιανομή, και βασική συνιστώσα το περιβάλλον. Ο προοδευτικός δρόμος είναι εφικτός, αρκεί να πείσουμε τους πολίτες ότι τον πιστεύουμε και ότι δεσμευόμαστε να αγωνισθούμε γιβ αυτόν.

  • ** Λόγω κακών καιρικών συνθηκών στη Βουλγαρία, ματαιώθηκε το ταξίδι του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στη Σόφια, όπου θα μιλούσε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 November 2007 - 13:30:35 UTC