Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοσιαλιστική Διεθνής για τις κλιματικές αλλαγές
  • [02] Στήριξη Α. Παπαρήγα σε Δ. Χριστόφια
  • [03] Ελληνική πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια

  • [01] Σοσιαλιστική Διεθνής για τις κλιματικές αλλαγές

    Μεγάλη εκστρατεία για το Περιβάλλον αποφάσισε να ξεκινήσει η Σοσιαλιστική Διεθνής, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη λήξη των εργασιών της αρμόδιας Επιτροπής της Διεθνούς, στην πολύωρη συνεδρίασή της σήμερα στο Λονδίνο, στη Ντάουνινγκ Στρήτ, με οικοδεσπότη τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

    Η Επιτροπή αναζήτησε προοδευτικές πολιτικές και την ανάληψη πρωτοβουλιών για το Περιβάλλον, καθώς, όπως εκτίμησε, πρόκειται για ένα θέμα που απειλεί την ανθρωπότητα, σύμφωνα με μια φράση που χρησιμοποιήθηκε στη συνεδρίαση και μετέφερε στον Τύπο ο κ. Παπανδρέου.

    Στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν και ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, όπως η επανεκλογή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για την οποία δέχθηκε τα συγχαρητήρια των συνομιλητών του, αλλά και ιδιαιτέρως του κ. Μπράουν, ο οποίος τον συνεχάρη και για την καλή δουλειά που κάνει στη Διεθνή, υποσχόμενος να στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες της.

    Η Ελλάδα απασχόλησε τη συνεδρίαση και όταν ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές του καλοκαιριού, κυρίως στην Πελοπόννησο, ενώ οι συνομιλητές του άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών.

    Στη δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το Περιβάλλον είναι πρώτης σημασίας θέμα για την Ελλάδα, η οποία έχει μεγάλη ευκαιρία να το αντιμετωπίσει θετικά, αλλά, πρόσθεσε, αυτή την ευκαιρία και τη δυνατότητα δεν θα την έχει για πάντα. Η Ελλάδα, τόνισε, μπορεί να είναι πρωτοπόρα στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στο ζήτημα αυτό να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι δεν έχει κατανοήσει τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές και δεν έχει προνοήσει για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη χώρα.

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Μπράουν ανακοίνωσε τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ο ίδιος για τη Μ. Βρετανία, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να λειτουργήσει η δημοκρατία στην αγορά.

    Έγινε επίσης μεγάλη συζήτηση για τους τρόπους παρέμβασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε παγκόσμιο επίπεδο και τονίσθηκε ότι οι Σοσιαλιστές πρέπει να έχουν την ιδεολογική ηγεμονία στο ζήτημα αυτό, ώστε να προκύψουν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει, όπως εκτιμήθηκε, διότι η Οργάνωση έχει παγκόσμια δικτύωση λόγω του μεγάλου αριθμού των κομμάτων-μελών της.

    Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Διεθνούς είναι να βοηθήσει τους διεθνείς Οργανισμούς να παίξουν σημαντικότερο ρόλο στις εξελίξεις αναφορικά με το Περιβάλλον. Ιδιαίτερα καθώς αναμένεται να διογκωθούν τα προβλήματα γύρω από τους υδάτινους πόρους, την ενέργεια και τους μετανάστες, το πρόβλημα με τους οποίους αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και όσο μεγαλώνουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε, κάθε κόμμα-μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στη χώρα του, οι οποίες θα αξιολογηθούν, θα αναδειχθούν οι καλύτερες και θα προταθούν για εφαρμογή και στις άλλες χώρες.

    Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Διεθνούς διαπίστωσε ότι σήμερα υπάρχει επαρκής τεχνολογία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως υπάρχουν και οι πόροι που πρέπει να διατεθούν. Εκείνο που λείπει, όπως διαπιστώθηκε, είναι η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων.

    Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις της σε διάφορα σημεία του πλανήτη σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των πολιτών στις χώρες που θα γίνουν οι συνεδριάσεις. Μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, προγραμματίζονται να γίνουν συνεδριάσεις στη Χιλή, την Ινδία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, τη Σουηδία και την Ελλάδα.

    [02] Στήριξη Α. Παπαρήγα σε Δ. Χριστόφια

    Την στήριξή της στην υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δ. Χριστόφια, για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την συνάντησή τους στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Βουλή.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πρέπει να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στην Κύπρο, η κ. Παπαρήγα τόνισε πως το ζήτημα «δεν πρέπει να κρατείται κοιμισμένο» και να περιμένει κανείς να επιλυθεί από μόνο του. Επισήμανε ωστόσο πως οι πρωτοβουλίες εναπόκεινται στους αρμόδιους στην Κύπρο. «Από εκεί και πέρα μεσολαβούν οι εκλογές. Δεν μπορώ να ξέρω πότε οι διάφοροι παράγοντες θα κινηθούν. Δεν μπορεί αυτό το θέμα να το αφήσει κανείς και να περιμένει στον αόριστο χρόνο να λυθεί από μόνο του», τόνισε.

    Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Χριστόφια, η Γ.Γ. του ΚΚΕ, είπε πως αυτή τη φορά «τον είδαμε περισσότερο σαν τον σύντροφό μας, που ταυτόχρονα έχει θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με όλη μας την καρδιά ευχόμαστε να επιτύχει σε αυτή την δύσκολη αποστολή» είπε η κ. Παπαρήγα επισημαίνοντας ότι «ούτε ο ίδιος έχει αυταπάτες ούτε κι εμείς: Αλλά οι κομμουνιστές, οι ΑΚΕΛίστες, όπως ξέρουμε δεν αποφεύγουν τις ευθύνες. Πολύ περισσότερο όταν κρίνονται κρίσιμα ζητήματα όπως η υπόθεση του Κυπριακού αλλά και η όλη πορεία του κυπριακού λαού μέσα στις νέες συνθήκες τις οποίες ζει».

    Ο Δ. Χριστόφιας, ευχαρίστησε την κυρία Παπαρήγα για την «αμέριστη υποστήριξή της σε αυτά που κάνει το ΑΚΕΛ και στην μάχη που δίνει τώρα για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας» και την συνεχάρη για την άνοδο του ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές. Δήλωσε επίσης πως το ΚΚΕ και το ΑΚΕΛ στηρίζονται στην βάση αρχών και οι σχέσεις τους βασίζεται στην αλληλεγγύη.

    Συνάντηση Α.Παπαρήγα με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ

    «Υποστηρίζουμε οπωσδήποτε την απόσυρση της τροπολογίας με την οποία χαρίζεται πακτωλός χρημάτων - 580 εκατ. λένε, αλλά μπορεί να είναι πολύ παραπάνω - στην Alpha Bank, μεταφέροντας το ταμείο των εργαζομένων σβ αυτό το προσωρινό ταμείο που έχουν φτιάξει, που είναι ο κατήφορος προς ένα μειωμένων δυνατοτήτων ΙΚΑ", δήλωσε σήμερα, μετά τη συνάντησή της με την ΟΤΟΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι το κόμμα της είναι ριζικά αντίθετο στην ενοποίηση των ταμείων που προβλεπόταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη σημερινή, και που έχει στόχο, όπως είπε, την εξίσωση προς τα κάτω των εργαζομένων. Είμαστε αντίθετοι, υπογράμμισε, να χάνουν κεκτημένα δικαιώματα οι εργαζόμενοι, σε μια περίοδο που υπάρχει καταιγιστική επίθεση σε όλα τα μέτωπα εναντίον τους.

    Το πρόβλημα και των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων και των άλλων χώρων, είπε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, όπως και των πρώην ΔΕΚΟ είναι ενιαίο με το πρόβλημα των εργατοϋπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα και δεν πρέπει να περάσει η αντίληψη, που προωθεί ιδιαίτερα η κυβέρνηση, περί της «κοινωνικής ισότητας» των εργαζομένων, αξιοποιώντας κάποιες διαφορές σε μισθούς ή στη μονιμότητα της εργασίας

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η κ. Παπαρήγα είπε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, "αγκαλιά, σχεδιάζουν να φέρουν έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα διασφαλίζει είτε το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, είτε θα προωθεί ένα σύστημα διπολικής εναλλαγής, δηλαδή κυβερνήσεων συνεργασίας με στόχο να εμποδίσουν να αντιστοιχηθεί μέσα στη Βουλή η ριζοσπαστική συνείδηση του λαού". "Και θα έλεγα ακόμη περισσότερο -κατέληξε- ότι ιδιαίτερος στόχος είναι το ΚΚΕ για το οποίο ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να συνδράμει σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας. Εξ ου και η αντικομμουνιστική επίθεση η οποία θα δυναμώσει".

    [03] Ελληνική πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια

    Δέσμη ιδεών με πέντε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να δοθεί νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων κατέθεσε σήμερα η Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναφερόμενη στην ελληνική πρόταση, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να καταθέσει μια πολύ συγκεκριμένη νέα πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

    Όπως υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών, η εποχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ολόκληρα τα δυτικά Βαλκάνια και οι λαοί αυτών των χωρών χρειάζονται ένα συγκεκριμένο όραμα, ένα συγκεκριμένο στόχο ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από το ευρωπαϊκό όραμα. Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν τη δυνατότητα με βάση τις ελληνικές προτάσεις να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις οι οποίες αξιόπιστα θα δώσουν το μήνυμα αυτό σε όλους τους λαούς των δυτικών Βαλκανίων.

    "Πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε αυτή την πρόταση με περισσότερες λεπτομέρειες το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ", συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών. Όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, η πρώτη ανταπόκριση εκ μέρους των ευρωπαίων ομολόγων της, αλλά και του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Ολι Ρεν ήταν ιδιαίτερα θετική. " Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι μια δύσκολη περίοδος που απαιτεί ουσιαστική, επιθετική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα αυτό, συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έγινε συζήτηση και για την κατάσταση στο Κόσοβο και όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη "η γενική εντύπωση η οποία επικράτησε δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη".

    "Αποφασίσαμε από κοινού να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την "τρόικα" και τις επόμενες τρεις εβδομάδες που απομένουν, με στόχο να βρεθεί μια βάση συμφωνίας, κάποιος κοινός τόπος στο θέμα του Κοσόβου", υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

    Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου η κ. Μπακογιάννη είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της από την Ιρλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο, τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις της χώρας μας στο θέμα της ΠΓΔΜ.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου υπ. Εξωτερικών

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ντ. Μπακογιάννη παρουσίασε στους ομολόγους της την πρωτοβουλία της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι θα δώσει «μια νέα δυναμική στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ» των Δυτικών Βαλκανίων και του Κοσόβου. Σύμφωνα, με τον Γ. Κουμουτσάκο, επιθυμία της Ελλάδας είναι οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων να αισθάνονται ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την ένταξή τους, εφόσον βέβαια οι κυβερνήσεις τους προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

    Ειδικότερα, η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το Κόσοβο συμπεριλαμβάνει τις εξής πέντε προτάσεις:

    1) Να επιταχυνθεί η διαδικασία υπογραφής των Συμφωνιών Σταθερότητας και Σύνδεσης με τη Σερβία και με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    2) Να ενθαρρυνθεί η διαδικασία χορήγησης καθεστώτος υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην ΕΕ, τόσο στις χώρες των Δ. Βαλκανίων, οι οποίες έχουν υπογράψει Συμφωνίες Σταθερότητας και Σύνδεσης με την ΕΕ, όσο και στη Σερβία. Ειδικότερα, η Ελλάδα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της για την αίτηση των χωρών αυτών να ενταχθούν στην ΕΕ, το φθινόπωρο του 2008 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2008 να αποφανθεί για το αν θα δώσει το καθεστώς των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

    3) Να ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε μεταγενέστερο στάδιο, βάσει εκπλήρωσης των κριτηρίων που θέτει η ΕΕ στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    4) Να τεθεί ένας οδικός χάρτης που θα καταργεί την απαίτηση χορήγησης Visa στους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων.

    5) Η ΕΕ να αποφασίσει να χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδότηση στις χώρες των Δ. Βαλκανίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 November 2007 - 19:30:34 UTC