Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Προχωρούμε μπροστά"

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Προχωρούμε μπροστά"

    Το στίγμα των κινήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και των οργανωτικών αλλαγών που προωθεί, έδωσε σήμερα ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

    Αναφερόμενος στην διαδικασία εκλογής Προέδρου του Κινήματος ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι στις 11 Νοεμβρίου νίκησε η πολιτική και ότι οι προσδοκίες για το ΠΑΣΟΚ έχουν αναπτερωθεί και αυτό το θεώρησε ως μία νίκη της αυτονομίας της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα και στα εξωθεσμικά κέντρα.

    Ο Γ. Παπανδρέου στάθηκε και στη μιντιοκρατία, η οποία, όπως τόνισε, θέλησε ακόμη και μετά την ανάδειξη Προέδρου, να ευτελίσει τη διαδικασία που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρθηκε και σε απόλυση δημοσιογράφων, οι οποίοι, όπως είπε, ήθελαν να εκφραστούν ελεύθερα. Η ανεξαρτησία της πολιτικής, πρόσθεσε, θα είναι μία συνεχής μάχη για τη δημοκρατία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η εντολή της 11ης Νοεμβρίου είναι σαφής και δεσμευτική για όλους, ενώ η ίδια η διαδικασία αλλάζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

    Ως πρώτη προτεραιότητα μετά την ανάδειξη προέδρου, ο κ. Παπανδρέου έθεσε την ανανέωση πρακτικών και αντιλήψεων, το ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει το ΠΑΣΟΚ και τη νέα εθνική στρατηγική.

    Η εντολή που δόθηκε την περασμένη Κυριακή, είπε ο κ. Παπανδρέου, συμπυκνώνεται σε πέντε σημεία:

    Πρώτο στο δικαίωμα όλων να έχουν ρόλο και λόγο, δεύτερον στο σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων, στο δημόσιο λόγο, τρίτον στην υπεράσπιση του μεγάλου έργου των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, τεταρτον στη βούληση να αλλάξουνε απόψεις και πρακτικές, οι οποίες μας πλήγωσαν και πλήγωσαν και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και πέμπτον ένας καθαρός ριζοσπαστικός και σύγχρονος λόγος.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανήγγειλε ότι από αύριο με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ανοίγουν οι διαδικασίες του Συνεδρίου, το οποίο, όπως τόνισε, θα είναι καταστατικό συνέδριο.

    Το συνέδριο, τόνισε, θα διεξαχθεί μακριά από προσωπικές μάχες, χωρίς αποκλεισμούς και ρεβανσισμούς.

    Η νέα αρχή του ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε, θα στηριχθεί στο νέο πολιτικό στίγμα του Κινήματος, στη δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση και στο νέο ξεκίνημα. Το στίγμα των αλλαγών που προωθεί ο κ. Παπανδρέου, όπως ανέφερε, είναι: α. Η ουσιαστική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ με την προσφυγή στη διαδικασία της αυτοοργάνωσης. β. Με την διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου το οποίο θα εξασφαλίζει μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων αλλά θα έχει και ένα ισχυρό συλλογικό κέντρο. γ. Το συνέδριο να είναι ανοιχτό στη νεολαία, καθώς, όπως τόνισε, είναι αναγκαία η ανανέωση των οργάνων στο Κίνημα από τα τοπικά μέχρι και τα κεντρικά όργανα.

    Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις αρχές του νέου έτους και η ακριβής ημερομηνία του θα ανακοινωθεί από την οργανωτική επιτροπή.

    Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι θα δοθεί μάχη για την ανατροπή των συντηρητικών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι χωρίς τη συναίνεση της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει διεύρυνση ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να ασχολείται με την ουσία των θεμάτων ασχολείται με επικοινωνιακά τρικ, προκειμένου, όπως πιστεύει, να βάλει το ΠΑΣΟΚ στη γωνία. Την τακτική αυτή, τόνισε, την εφαρμόζει τόσο στη συνταγματική αναθεώρηση όσο και στον εκλογικό νόμο.

    Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα δράσει σε αντιπολιτευτικό κενό, αλλά απέτυχε και τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό μας. Πλανάται, τόνισε, και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι τώρα πιο ενωμένο και πιο αποφασιστικό.

    Για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι νεκρή και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει σε μία παρωδία. Και πρότεινε στον πρωθυπουργό αν θέλει να αρχίσει μία συζήτηση από μηδενική βάση, το ΠΑΣΟΚ θα το συζητήσει.

    Για τον εκλογικό νόμο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να διασφαλίζει την ανεξαρτησία των πολιτικών από τα μεγάλα συμφέροντα και τα εξωθεσμικά κέντρα, καθώς και την αυτονομία της πολιτικής. Επίσης, να συνδυάζει την πολιτική σταθερότητα με την αναλογικότητα. Ο εκλογικός νόμος που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι μία προσαρμογή του λεγόμενου "γερμανικού μοντέλου", το οποίο προβλέπει συνδυασμό μονοεδρικών με ευρείες περιφέρειες και λίστα.

    Κατηγόρησε τον κ. Κ. Καραμανλή ότι δεν εννοούσε όσα έλεγε κατά της διαπλοκής, διότι εάν το εννοούσε θα δεχόταν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι στη Νέα Δημοκρατία κονταίνουν τη δημοκρατία για να τη φέρουν στα μέτρα τους.

    Επίσης ανέφερε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής σε συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είχε ταχθεί υπέρ του γερμανικού μοντέλου, διότι, όπως είχε πει, δίνει απάντηση στα φαινόμενα εξάρτησης και ενισχύει τη διαφάνεια.

    Αυτό πλέον, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν το θέλει ο κ. Καραμανλής γι' αυτό άλλαξε γνώμη, ενώ τον κατηγόρησε ότι εξαφάνισε αυτές του τις αναφορές από την ιστοσελίδα της ΝΔ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στην "άλλη αριστερά", υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε τον εκλογικό νόμο πιο αναλογικό και πρότεινε να ανοίξει συζήτηση για διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου και να κάνουν μαζί το βήμα για την αυτονομία της πολιτικής.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντας αλλοπρόσαλλη και άδικη την πολιτική της κυβέρνησης κι εμπαιγμό το 1,5 δισ. ευρώ που πρότεινε να δώσει με ομόλογα στο ΙΚΑ, έναντι των 8,5 δισ. που οφείλει συνολικά το κράτος.

    Χαρακτήρισε πρόσχημα τον διάλογο για το ασφαλιστικό και προκλητική την τροπολογία για την Alpha Bank.

    Και καταλόγισε στην κυβέρνηση προθέσεις περικοπής συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας και πρόσθεσε ότι με αφορμή την ενοποίηση των ταμείων η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές που θα μεγαλώσουν τα βάρη που πρέπει να σηκώσει το ΙΚΑ, ενώ προωθεί, δια της πλαγίας, και την συνεργασία με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

    Στήνεται, όπως τόνισε, ένα σκηνικό διαλόγου για να παραπλανηθεί ο πολίτης και αναζητά συνενόχους στην πολιτική της, της υποβάθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

    Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης, άδικη και αντιλαϊκή, ενώ εκποιεί το δημόσιο πλούτο της χώρας και υποβαθμίζει τις δημόσιες επενδύσεις.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, οι οποίες, όπως τόνισε, έχουν ως στόχο τη σταδιακή απορρόφησή της από την ενδιαφερόμενη γερμανική εταιρία, ενώ, όπως είπε, το ίδιο σκηνικό στήνεται και στον ΟΤΕ.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα διαφυλάξει το δημόσιο χαρακτήρα των κρίσιμων υποδομών της χώρας, όπως αυτές στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

    Δεν θέλουμε, πρόσθεσε, να γίνουν οι εταιρίες μας θυγατρικές ξένων εταιριών, τις θέλουμε ελληνικές ισχυρές και εξωστρεφείς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 November 2007 - 13:30:32 UTC