Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στόχος ένα βιώσιμο, δίκαιο και σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα»
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Πρόταση για τον εκλογικό νόμο
  • [03] Αλ. Αλαβάνος: Χρειάζονται βαθιές τομές

  • [01] «Στόχος ένα βιώσιμο, δίκαιο και σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα»

    Θέματα σχετικά με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή στη σημερινή περίπου τρίωρη συνεδρίασή της υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα αποσκοπεί στην "με τρόπο ήπιο άρση των αδικιών, των στρεβλώσεων και των υπερβολών οι οποίες σήμερα διατρέχουν το σύστημα. Σκοπός είναι να έχουμε ένα βιώσιμο, δίκαιο και σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο να υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των συνταξιούχων και ασφαλώς των νέων εργαζομένων".

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος, πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις στο Eurogroup και στο ECOFIN, ανέφερε ότι συζητήθηκαν προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή και για την ελληνική οικονομία.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα πάει σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

    Γενικά οι εκτιμήσεις που γίνονται για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι ότι θα επηρεαστεί ελάχιστα από την επιβράδυνση που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες και από την παγκόσμια οικονομία και γενικά ότι η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ισχυρή, όπως και στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μνημόνιο για συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και γερμανικής εταιρίας, παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρία.

    Στο μεταξύ, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη στον οποίο έδωσε εντολές για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαίσιου του συστήματος ποινών για ειδεχθή εγκλήματα, καθώς και την επανεξέταση του καθεστώτος αδειών των φυλακισμένων, για όσους εκμεταλλεύονται τις άδειες αυτές για τη συνέχιση του εγκληματικού τους έργου.

    Ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ακόμα ότι επανεξετάζεται και το πλαίσιο που αφορά στη διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων και ατομικών δικαιωμάτων, ειδικά για τα εγκλήματα παιδικής πορνογραφίας,βιασμών, καθώς και για εγκλήματα κατά ευπαθών ατόμων, ανηλίκων κλπ.

    Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι αλλαγές θα γίνουν προς την κατεύθυνση αυστηροποίησης των ποινών και των μέτρων κατά των υπότροπων δραστών και τόνισε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

    Συνέντευξη Γ.Αλογοσκούφη

    Το τελικό κείμενο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2008, που κατατίθεται στην Βουλή την ερχόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου, θα έχει ελάχιστες αποκλίσεις από το προσχέδιο του προϋπολογισμού και δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, ενώ μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί του συμβουλίου Eurogroup και Ecofin.

    Ο κ.Αλογοσκούφης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι πρόσφατες φθινοπωρινές προβλέψεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι πάρα πολύ κοντά με τις εθνικές προβλέψεις σε σχέση με το παρελθόν και σημείωσε το γεγονός ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται στο δημοσιονομικό τομέα, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται ότι και το διαρθρωτικό έλλειμμα θα είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι προβλέψεις της ΕΕ για την ανάπτυξη στα κράτη-μέλη της έχουν μειωθεί για όλες τις χώρες, σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Απριλίου, με μόνη εξαίρεση -σε αυτή την τάση- την Ελλάδα, για την οποία οι προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη είναι καλύτερες, γεγονός, που όπως επισήμανε ο κ.Αλογοσκούφης, αντανακλά την δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση δημοσιονομικής εξυγίανσης, που δεν θα αφορά μόνον την κεντρική διοίκηση, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και, όπως είπε, θα έχει θετικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και στον περαιτέρω περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι θα υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό, ενώ τόνισε ότι οι σχετικές τοποθετήσεις από μέρους της κυβέρνησης θα γίνουν στην αρχή του νέου έτους, όπως γίνεται πάντα.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβολής νέου πράσινου φόρου σε αυτοκίνητα μεγάλων κυβικών και τις γενικότερες συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ, τόνισε ότι "δεν ετοιμάζουμε να επιβάλλουμε κανένα πράσινο φόρο".

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία συμμετοχής σε επενδυτικό συνέδριο για την χώρα μας και την "Ελληνική Ημέρα" στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι είχε μια σειρά συναντήσεις με επιτελικά στελέχη χρηματοοικονομικών οργανισμών, όπου εκφράστηκε ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις ευκαιρίες επενδύσεων που παρουσιάζονται. Ο κ.Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι οι επιπτώσεις από την αβεβαιότητα στη διεθνή οικονομία θα είναι πολύ μικρές στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική οικονομία λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών.

    Συνέντευξη Λευτέρη Ζαγορίτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Ακόμη κι εμείς εκπλαγήκαμε από τα όσα δημόσια εκτοξεύθηκαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία εκλογής αρχηγού» δηλώνει ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και εκτιμά ότι « δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν».

    Αναφέρει ακόμη ότι δεν διαπιστώνει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ, για δε τον τρόπο ανάδειξης του αρχηγού σημειώνει ότι η ΝΔ έχει μακρά εμπειρία δημοκρατικών διαδικασιών, αλλά δεν φοβάται να υιοθετήσει κάτι θετικό.

    Τονίζει επίσης ότι δεν ισχύουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφισθεί σύντομα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008.

    ΕΡ:Πώς βλέπετε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠ: Συγχαίρουμε τον κ. Γ. Παπανδρέου για την επανεκλογή του. Παρακολουθήσαμε αυτό το διάστημα με προσοχή τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, δεν είχαμε ούτε αγωνία, ούτε άγχος για το αποτέλεσμα. Ένα κόμμα, άλλωστε, δεν είναι μονάχα ο ηγέτης. Είναι και η ιδεολογία, οι αρχές, οι αξίες, τα στελέχη, κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά, αναγνωρίσιμα και μη, η οργάνωση, η επικοινωνία, είναι πολλά πράγματα. Δεν διαπιστώνω κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡ:Νομίζετε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ βγαίνουν ενισχυμένοι από αυτή τη διαδικασία;

    ΑΠ:Αυτό είναι κάτι σχετικό. Διότι το 2004, ο κ. Παπανδρέου ήταν αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις αλλεπάλληλες ήττες έπαψε να είναι. Αμφισβητήθηκε. Έπρεπε να γίνει κάτι. Σήμερα, ασφαλώς είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου. Πάντως, δεν ξέρω αν μπορούν να ξεπερασθούν εύκολα οι απίστευτες προσωπικές εντάσεις και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ τους δύο μήνες που διήρκεσε η διαμάχη. Ακούστηκαν βαριές κουβέντες για συνωμοσίες, για υπονομευτές, για "πρίγκιπες", για καθεστωτισμό, για πλουτισμό, για ανεπάρκειες, για εξωθεσμικά κέντρα. Ακόμα και εμείς εκπλαγήκαμε με όσα δημόσια εκτοξεύτηκαν.

    ΕΡ: Εκτιμάτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πιο απειλητικό για την κυβέρνηση;

    ΑΠ: Αναμένουμε σκληρή κριτική. Ελπίζουμε να είναι καλοπροαίρετη και να μην κάνει το ΠΑΣΟΚ εξαγωγή των εντάσεων, της οξύτητας και του λαϊκισμού, κάτι που πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί. Πάντως, το μέλλον εξαρτάται από μας τους ίδιους και πολύ λιγότερο από τους αντιπάλους μας. Αν δουλέψουμε σωστά και έχουμε θετικά αποτελέσματα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν. Αν έχουμε αστοχίες θα υποστούμε τις συνέπειες. Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα και ο χρόνος.

    ΕΡ:Η απευθείας εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σκέψεις για τις δικές σας εσωκομματικές διαδικασίες;

    ΑΠ: Ο Κ. Καραμανλής είναι νικητής και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Εξελέγη από το Συνέδριό μας, από χιλιάδες συνέδρους απ' όλη την Ελλάδα και τους απόδημους, που αντιπροσώπευαν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της ΝΔ που τους είχαν επιλέξει με αδιάβλητες ψηφοφορίες. Εμείς δεν ανακαλύπτουμε τώρα τις δημοκρατικές διαδικασίες. Τις υπηρετούμε χρόνια. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις λειτουργίες όλων των κομμάτων. Δεν φοβόμαστε να υιοθετήσουμε κάθε τι θετικό αλλά εδώ και χρόνια έχουμε αποδείξει ότι η συμμετοχή και η δημοκρατία για τη ΝΔ είναι έννοιες με ουσιαστικό περιεχόμενο.

    ΕΡ:Θα επιταχύνει η κυβέρνηση την παραγωγή έργου, θα προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα στην υλοποίηση του προγράμματός της;

    ΑΠ: Ασφαλώς. Οι πολίτες μας τίμησαν, μας εμπιστεύθηκαν ξανά και εμείς εργαζόμαστε ακόμη πιο εντατικά για να προωθήσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Το κάνουμε. Με αποφασιστικότητα. Δεν εφησυχάζουμε.

    ΕΡ:Πως ιεραρχούνται οι προτεραιότητές της;

    ΑΠ: Η οικονομική πολιτική και ο Προϋπολογισμός είναι τα κορυφαία θέματα αυτής της περιόδου. Ταυτόχρονα, άνοιξε η συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες. Απαιτούνται αποφάσεις σημαντικές για τις μελλοντικές γενιές. Η Συνταγματική Αναθεώρηση, ο νέος εκλογικός νόμος και η ψήφος των Αποδήμων είναι από τα κορυφαία ζητήματα το επόμενο διάστημα. Ζητήματα για τα οποία απαιτείται συνεννόηση και συναίνεση.

    ΕΡ:Θα προχωρήσετε σύντομα σε αλλαγή του εκλογικού νόμου;

    ΑΠ: Ναι. Πρόθεσή μας είναι ο εκλογικός νόμος να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008. Ο υφιστάμενος νόμος δοκιμάστηκε και πρέπει ν' αλλάξει. Το ΠΑΣΟΚ επεδίωκε να υπάρξει ακυβερνησία. Δεν το πέτυχε. Όμως, στο μέλλον μπορεί να οδηγηθούμε σε ακυβερνησία. Γι' αυτό και στόχος μας είναι, όπως προσδιορίστηκε από τον πρωθυπουργό, ο νέος εκλογικός νόμος, διατηρώντας την αναλογικότητα, να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα. Και θα γίνει πράξη.

    ΕΡ: Νομίζετε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό;

    ΑΠ: Όχι. Τα σενάρια δεν ισχύουν. Αυτή την περίοδο έχουμε διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να αναμένουμε τα αποτελέσματα.

    ΕΡ:Υπάρχουν δυσχέρειες στην οικονομική πολιτική όπως φαίνεται μέσα από την κατάρτιση του προϋπολογισμού;

    ΑΠ: Ο προϋπολογισμός του 2008 είναι ο πρώτος μετά την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, στα οποία μας οδήγησαν τα λάθη και οι παραλείψεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η μείωση του ελλείμματος σε ποσοστό κάτω του 3%, για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Προβλέπεται η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού. Μετά το νοικοκύρεμα της οικονομίας, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, πρώτα-πρώτα στους έχοντες τις μεγαλύτερες ανάγκες. Έτσι, από 1.1.2008 αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ. Αυξάνεται το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας. Αυξάνονται οι μισθοί των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και οι συντάξεις των αποστράτων, όπως είχαμε δεσμευθεί. Μειώνεται η φορολογία και για τα φυσικά πρόσωπα και για τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα προβλήματα δεν λείπουν. Αλλά με τη δουλειά και τις σωστές αποφάσεις ξεπερνιούνται.

    ΕΡ: Η κυβέρνηση συναντά δυσκολίες στο χώρο της Παιδείας. Νομίζετε ότι οι κινητοποιήσεις υποκινούνται;

    ΑΠ: Ευτυχώς για το καλό της Παιδείας και των μαθητών οι καταλήψεις μειώνονται. Αυτό είναι το σημαντικό διότι όλοι πρέπει να σέβονται όσα παιδιά θέλουν να κάνουν μάθημα. Το δικαίωμα στην Παιδεία, το δικαίωμα στη μάθηση είναι αναφαίρετο. Ταυτόχρονα, βεβαίως, χρέος μας είναι να λύσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν στα σχολεία και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια γι' αυτό.

    [02] Γ. Παπανδρέου: Πρόταση για τον εκλογικό νόμο

    Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο, ανακοίνωσε σήμερα ο Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που πραγματοποιείται στο Κάστρο της Κυλλήνης.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι αναγκαία μια νέα εθνική στρατηγική, που θα φέρνει οξυγόνο στο δημοκρατικό μας σύστημα, που θα απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις και θα προστατεύει τους αδύναμους».

    Συγκεκριμένα τόνισε ότι αυτός ο εκλογικός νόμος θα απαλλάξει το πολιτικό προσωπικό από σχέσεις πελατειακής εξάρτησης και θα συνδυάζει μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές περιφέρειες με λίστα. Ακόμη σημείωσε ότι «θα λύνει προβλήματα και δεν θα αναπαράγει το σημερινό πελατειακό καθεστώς», στη δε συνέχεια ανέφερε ότι «δεν θα υπάρχουν εξαρτήσεις».

    Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στόχος είναι η ενίσχυσή της με πόρους και χρηματοδότηση, με αποκέντρωση εξουσιών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία γεννά προβλήματα και δημιουργεί πελατειακές σχέσεις.

    Μάλιστα, όπως σημείωσε, το συγκεντρωτικό κράτος δεν προσφέρει στο πολίτη και είναι απόμακρο και εχθρικό.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρότεινε «ένα εθνικό σχέδιο σε περιφερειακό, νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο, στο οποίο περιλαμβάνεται μία επιτελική κυβέρνηση, περιφερειακή αυτοδιοίκηση με εκλεγμένο περιφερειάρχη και ισχυρούς Δήμους».

    Όσον αφορά, στο θέμα της χρηματοδότησης πρότεινε «φορολογική αποκέντρωση, χωρίς επιβολή νέων φόρων, καθώς και την δημιουργία ενός Ταμείου Συνοχής για την ενίσχυση των φτωχότερων περιοχών.

    Ακόμη ο Γιώργος Α. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως «έχει συγκεντρωτική και πελατειακή αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγχει από το κέντρο ακόμα και το τελευταίο εύρω που κατευθύνεται στην περιφέρεια, έτσι ώστε να χρησιμοποιεί την αυτοδιοίκηση σαν όχημα για μικροκομματικό ή μικροπολιτικό όφελος ή για την δημιουργία προσωπικών μηχανισμών εξουσίας».

    Τα τελικά αποτελέσματα για την εκλογή της ηγεσίας

    Ανακοινώθηκαν απόψε τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά την ένταξη και των τελευταίων εκλογικών τμημάτων και τον συνολικό επανέλεγχό τους.

    Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    Εψήφισαν: 769.156

    Έγκυρα : 763.674

    Άκυρα: 5.482

    Λευκά: 1.212

    Έλαβαν: Παπανδρέου Γ. : 427.021 (55.91%)

    Βενιζέλος Ευ. : 291.593 (38.18%)

    Σκανδαλίδης Κ.: 43.848 (5.74%)

    Όπως ανακοινώθηκε η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ αφού παραλάβει το συνολικό εκλογικό υλικό, θα συνεδριάσει για το δευτεροβάθμιο έλεγχο των αποτελεσμάτων και την ποιοτική αποτύπωσή τους.

    [03] Αλ. Αλαβάνος: Χρειάζονται βαθιές τομές

    Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα επισκέφτηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου Αλέκος Αλαβάνος.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα που αφορούν την Κρήτη.

    Μετά τη συνάντηση ο Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε σε δηλώσεις του:

    "Ξεκινάει το οδοιπορικό μας στον Άνω Μυλοπόταμο. Θέλαμε να έχουμε επικοινωνία και ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη. Το να έχει βουλευτή της Αριστεράς ο νομός Ηρακλείου και η Κρήτη, σημαίνει ότι υποστηρίζουμε βαθιές τομές για να αλλάξει η κατάσταση με προοπτική και όχι απλώς να έχουμε έναν καθησυχασμό για κάποιες εβδομάδες, κάποιους μήνες και κάποια χρόνια. Είδαμε τα μέτρα της κυβέρνησης και θέλουμε να δούμε τις δεσμεύσεις γι' αυτά τα μέτρα. Και κυρίως θέλουμε να δούμε κάτι πολύ ευρύτερο, το οποίο είναι αναγκαίο, δηλαδή ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και για την περιοχή του Άνω Μυλοπόταμου και για όλον τον ορεινό όγκο της Κρήτης, ο οποίος, αν θέλετε, ζει σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς από τις παραθαλάσσιες ζώνες της Κρήτης. Δεν είναι δύσκολο να βρούμε τους δρόμους".

    Ακόμη, ανέφερε ότι με τον Περιφερειάρχη αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα του λατομείου της Κανδάνου στα Χανιά, το οποίο, όπως είπε, είναι ένας χώρος εξαιρετικού κάλλους και ιστορικής μνήμης. "Θεωρώ θετικό το ότι ο Περιφερειάρχης μάς κοινοποίησε ότι δεν θα γίνει δεκτή καμία προσπάθεια να επεκταθεί ο χώρος του υπάρχοντος λατομείου".

    Τέλος, είπε ότι την Παρασκευή θα προτείνει τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ κατά της εγκληματικότητας.

    Οι προτάσεις μας, είπε, δεν θα περιορίζονται στα Ζωνιανά. "Δεν είναι θέμα μόνο των Ζωνιανών. Είναι θέμα του νομού Ηρακλείου, του νομού Ρεθύμνης, του νομού Λασιθίου, του νομού Χανίων. Τα Ζωνιανά είναι το άκρον άωτον. Και βρισκόμαστε σε μια περιοχή της Ελλάδας που ξέρετε ότι η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν αγκαλιάσει σχεδόν όλη την οικονομική δραστηριότητα".

    Οι προτάσεις μας, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι προτάσεις που θα περιοριστούν στα Ζωνιανά. "Θα είναι προτάσεις για μια συλλογική αλλαγή της κατάστασης που υπάρχει στην Κρήτη, για την οποία το πολύχρονο κράτος του ΠΑΣΟΚ και το κράτος της ΝΔ έχουν ασύλληπτες ευθύνες".

    Στα Ανώγεια

    Την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης των ορεινών περιοχών της χώρας όπως είναι και η περιοχή του Μυλοποτάμου επεσήμανε σήμερα από τα Ανώγεια, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ανωγείων κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για να πάψει η περιοχή να είναι θερμοκήπιο που ευνοεί πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες εγκληματικότητας όπως αυτές που καταγράφηκαν τον τελευταίο καιρό, θα πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με στήριξη παρεμβάσεων σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, που να στηριχθεί από την πολιτεία οικονομικά και πολιτικά.

    O επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε επικριτικός κατά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «το πολύχρονο κράτος του ΠΑΣΟΚ και το κράτος της ΝΔ έχουν ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Μυλοπόταμο».

    Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε πώς τα όσα γίνονται στην περιοχή του Μυλοποτάμου δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά και δεν πρέπει να αντιμετωπισθούν αποσπασματικά αλλά συνολικά, με ένα ευρύτερο σχεδιασμό με βαθιές τομές και όχι προσωρινά μέτρα.

    Από τα Ανώγεια, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη πώς η δέσμη μέτρων για την περιοχή που χθες εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, δεν απαντά στα προβλήματα της περιοχής επισημαίνοντας πώς τα έργα αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό και να καλύπτουν ένα ευρύτερο χρόνο δράσης με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα και για όλη την περιοχή του Μυλοποτάμου.

    «Μόνο έτσι θα μπορούσε να δοθεί απάντηση στην ακραία κατάσταση που έχει διαμορφωθεί» τόνισε.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε πώς θα κάνει γνωστές τις προτάσεις του για ανάπτυξη της περιοχής στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Παρασκευή στο Ηράκλειο.

    Στην σύσκεψη στο δημαρχείο Ανωγείων ο κ. Αλαβάνος άκουσε τα παράπονα των κτηνοτρόφων με κυριότερο την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. Από την πλευρά του τόνισε πώς την ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει το θέμα στην βουλή με ερώτηση που θα καταθέσει, ζητώντας την λήψη μέτρων στήριξης της κτηνοτροφίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κρήτη. Αύριο θα μεταβεί στη Σητεία και στη Μονή Τοπλού. Την Παρασκευή θα χαιρετίσει το Διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και θα δώσει συνέντευξη Τύπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 November 2007 - 17:30:32 UTC