Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.Αλαβάνος: Να δημιουργηθεί "Πράσινο Ταμείο"
  • [02] "Μήνας Ελληνισμού" στη Μασσαλία

  • [01] Α.Αλαβάνος: Να δημιουργηθεί "Πράσινο Ταμείο"

    Στην Κρήτη θα βρίσκεται από σήμερα έως και την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα θα επισκεφθεί την περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου και αύριο θα μεταβεί στη Σητεία και στη Μονή Τοπλού. Την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα χαιρετίσει το Διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με τους δημάρχους του Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη, Αργυρούπολης Δ. Ευσταθιάδη, Γλυφάδας Γ.Θεοδωρόπουλο και Αλίμου Θ. Ορφανό, με θέμα την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν μπορεί ελεύθερους χώρους στη σημερινή Αθήνα, όπου έχουν καεί όλα τα δάση που την περιβάλλουν, που έχει το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο απ' όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, αυτούς τους ελεύθερους χώρους να τους δίνουμε για να γίνουν μπετόν».

    Και πρότεινε τη δημιουργία ενός "Πράσινου Ταμείου" όπου «θα κατατεθούν πρώτα από όλα τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβιάσεις από διάφορες επιχειρήσεις ή ένα μέρος της φορολογίας των ρυπογόνων ενεργειακών πηγών».

    Ο κ.Αλαβάνος ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Νομίζουμε ότι δεν μπορεί η δημόσια ζωή της χώρας να ασχολείται επί δυο μήνες για το ποιος θα είναι ηγέτης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τώρα επί άλλους δύο μήνες για το εάν θα υπάρξουν "ρεύματα" ή όχι στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νομίζουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται από την προσφορά τους στα μεγάλα μέτωπα, τα οποία είναι ανοιχτά, για την υπόθεση των κοινωνικών δικαιωμάτων, των μισθών και των απολαβών των εργαζομένων, για την υπόθεση του περιβάλλοντος. Γι αυτό και κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών διεργασιών του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά, εμείς συνεχίζουμε και κάνουμε προτάσεις κοινής δράσης προς τις ηγεσίες του χώρου της αντιπολίτευσης για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, για το άρθρο 16, για το θέμα του ασφαλιστικού. Κι αν βέβαια υπάρξει αδιαφορία ή άρνηση, οι προτάσεις μας απευθύνονται στους πολίτες και πιστεύουμε ότι θα βρουν σημαντική ανταπόκριση».

    Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του ΣΥΝ, απαντώντας σε ερώτηση για τις σημερινές αναφορές της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην πρόταση του ΣΥΝ για κοινή δράση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, έκανε την εξής δήλωση: «Στις σημερινές μας τοποθετήσεις, εμείς κάναμε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ. Η κα Παπαρήγα κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε μία δύναμη της αντιπολίτευσης που έχουμε αντιπολίτευση».

    Ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος είναι και βουλευτής Ηρακλείου, θα περιοδεύσει στην Κρήτη από αύριο μέχρι την Παρασκευή.

    [02] "Μήνας Ελληνισμού" στη Μασσαλία

    Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα τέσσερα μεγάλα ελληνικά προσφυγικά κύματα, που έφτασαν στη Μασσαλία από την Κωνσταντινούπολη, την Μικρά Ασία, τη νήσο Χίο και τα Δωδεκάνησα, αποτελούν οι εκδηλώσεις «Μήνας Ελληνισμού» στη Μασσαλία, που διοργανώνονται από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας.

    Βασισμένες σε μία ιδέα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Μασσαλία, οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην ευρύτερη προβολή των διαδοχικών φάσεων άφιξης οικονομικών προσφύγων ή κυνηγημένων Ελλήνων στη Μασσαλία κατά την διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων αιώνων.

    «Η Μασσαλία δεν έπαψε ποτέ να δείχνει και να έχει το ελληνικό της ``χρωμόσωμα``, μία πραγματικότητα απτή σε όλο το Νότο της Γαλλίας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία, Πέτρος Παναγιωτόπουλος. Ο ίδιος σημειώνει ότι εκτός από τις ομογενειακές οργανώσεις στην Μασσαλία υπάρχουν και πολλοί φιλέλληνες «που τρέφουν μία άδολη αγάπη για την Ελλάδα την οποία θεωρούν κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, αλλά και ως μία «μακρινή πατρίδα».

    Στη Μασσαλία ζουν σήμερα περίπου 3.000 Έλληνες ομογενείς, δεύτερης και τρίτης γενιάς, προερχόμενοι κυρίως από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Στην ευρύτερη περιοχή της Μασσαλίας, όπου υπολογίζονται περίπου στις 12.000, υπάρχουν 15 ομογενειακές οργανώσεις και πάρα πολλοί σύλλογοι Φιλελλήνων. Υπάρχουν χωριά, όπως το Port de Bouc και το Salen de Giroud, όπου το 80% του πληθυσμού είναι ελληνικής καταγωγής. Στην περιοχή εκλέγεται και ο βουλευτής του Κομουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, κ. Βαξές, με καταγωγή από τη Σύμη.

    Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Ελληνικού Μήνα» στη Μασσαλία

    Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Alcazar» της Μασσαλίας, περιλαμβάνουν εγκαίνια εκθέσεων, διαλέξεις, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, θρησκευτικές εκδηλώσεις κ.α., με τη συμμετοχή πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης, της έρευνας, της Τέχνης και της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Γαλλίας, που συνέβαλαν στην υλοποίηση του πολυδιάστατου προγράμματος.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν η έκθεση «Ταξίδι στην Ελλάδα» του Pierre de Broche, μία παρουσίαση εξαιρετικών αυθεντικών σχεδίων, διαγραμμάτων και σπουδών γύρω από την αρχαία Ελλάδα από τον Pierre de Broche, ελληνιστή, απαράμιλλο σχεδιαστή και ιδιαίτερα, άτομο παθιασμένο με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, όπως και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η καταστροφή του Ζαππείου στην Πόλη», με αναφορές στους κυνηγημένους Έλληνες κατοίκους της Κωνσταντινούπολης κατά την διάρκεια των γεγονότων Σεπτεμβρίου 1955.

    Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν και οι διαλέξεις της Ερατούς Πάρη, διδάκτωρ Ιστορίας και Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών (C.I.R.H) της Νίκαιας με θέμα «Ο Φιλελληνισμός», με έμφαση στην αγάπη των γάλλων «εραστών» της παιδείας για την Ελλάδα, «Οι Φαναριώτες», μία αναφορά στις μεγάλες οικογένειες της Πόλης που έθεσαν, μετά την πτώση του Βυζαντίου το 1453, τα νέα δεδομένα ανάπτυξης για τις ελληνικές κοινότητες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην Δυτική Ευρώπη.

    Στις μεγάλες οικογένειες Ζαρίφη και Ζαφειροπούλου, τα «ΖΖ», σήμα ευμάρειας των «Πολίτικων» οικογενειών στη Μασσαλία, και στις δραστηριότητές τους στους τομείς των Τραπεζών, της Βιομηχανίας και του Εμπορίου εστιάστηκε η διάλεξη «Οι μεγάλες οικογένειες της Πόλης».

    Το αφιέρωμα για την Μικρά Ασία ξεκίνησε χθες και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στην προβολή της ταινίας «Κερμαστή, να νικήσουμε τη λήθη», του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Ιωαννίδη, από το Μονπελιέ και τη διάλεξη «Τα τραύματα των προσφύγων», του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Aix-en-Provence, Θέμη Αποστολίδη, που αναφέρονται στο τραυματικό σύνδρομο του ξεριζωμού των προσφύγων, στην πορεία της αναγκαστικής απώλειας των εστιών και την προσπάθειά τους να ξαναβρούν νέα ζωή στην ξενιτιά.

    Ακολουθούν η παρουσίαση της μεγάλης καταστροφής του 1922 του ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας με την προβολή της ταινίας «Αϊβαλί», στις 14 Νοεμβρίου, και η διάλεξη «1922, μία χρονιά που στιγμάτισε τον Ελληνισμό».

    Στις 16 Νοεμβρίου η Σύνοδος της Ακαδημίας Μασσαλίας είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, με διαλέξεις μελών της Ακαδημίας και άλλων επιστημόνων, με θέματα όπως η «Αρχαιολογική παρουσία της Ελλάδος στη Μασσαλία», «Τα ελληνικά αρχαϊκά πλοία» και «Λάμψη και πτωχία της ελληνικής ευγλωττίας».

    Θα ακολουθήσουν διαλέξεις και παρουσιάσεις βιβλίων με θέμα τους Έλληνες της Χίου και των Δωδεκανήσων, που πολλά πήραν και πολλά έδωσαν με τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες τους στο φωκαιακό λιμάνι, όπως και για τον ρόλο που έπαιξαν οι Έλληνες του εξωτερικού την ώρα του ξεσηκωμού κατά του οθωμανικού ζυγού και την πολύτιμη βοήθεια των Μασσαλιωτών που πολέμησαν για την Ελευθερία της Ελλάδας.

    Η διδασκαλία των ελληνικών, αρχαίων και νέων, στα γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα αποτελέσει αντικείμενο της Στρογγυλής Τράπεζας που διοργανώνεται στις 29 Νοεμβρίου, με τη συζήτηση να διευθύνει η H?l?ne Cotta, Λέκτωρ Νέων Ελληνικών στην Σχολή Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Aix-en-Provence.

    Την ίδια ημέρα θα γίνει η παρουσίαση του περιοδικού του Συλλόγου «Connaissance Hell?nique» (Λύχνος), το οποίο εκδίδεται από καθηγητές κλασσικών γραμμάτων του Πανεπιστημίου Aix-en-Provence και παρουσιάζει την ελληνική παιδεία για μη-ειδικούς, εμπλουτίζοντάς την με σύγχρονη ελληνική ποίηση.

    Ντοκιμαντέρ για τις «Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Οικογένειες από τότε μέχρι σήμερα (15- 21ος αιώνας)»

    Το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα «Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Οικογένειες από τότε μέχρι σήμερα (15- 21ος αιώνας)», ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη Μασσαλία από την πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών (C.I.R.H) Δρ. Πάρη, στην ερευνητική δραστηριότητα της οποίας στηρίζεται η ιδέα του πονήματος.

    Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή, που θα γυριστεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου (Κωνσταντινούπολη, Οδησσός, Μασσαλία, Βουκουρέστι, Αλεξάνδρεια, Μόσχα, Μόντρεαλ, Σακραμέντο, Καλκούτα κτλ.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου των Εξωτερικών της Ελλάδας, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου και την υποστήριξη του ΕΟΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 November 2007 - 7:30:20 UTC