Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την άλλη Κυριακή τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου
  • [02] "Η Βάση εγγυάται την ενότητα"
  • [03] ΣΥΝ - Μέχρι τα Χριστούγενα το Συνέδριο

  • [01] Την άλλη Κυριακή τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου

    Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Φώλιας ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την πρόοδο της προετοιμασίας των εγκαινίων, καθώς και για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μόσχα, από την οποία επέστρεψε χθες.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει εμπλοκή σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Κάθε άλλο μάλιστα. Υπήρξε ένα εξαιρετικό πνεύμα στις συναντήσεις με τους ομολόγους μου στη Μόσχα και όλα βαίνουν καλώς, τόνισε.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι ήταν η πρώτη φορά που συναντά τους ομολόγους του, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και πως στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η προσήλωση όλων στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη υλοποίηση όλων όσων έχουν σχεδιαστεί.

    Επίσης ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ.Κώστα Καραμανλή για διάφορα θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, απαντώντας δε σε ερώτηση για τις οδηγίες που του έδωσε ο πρωθυπουργός είπε: "εντατικοποίηση των προσπαθειών για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτέλσματα".

    [02] "Η Βάση εγγυάται την ενότητα"

    Σε μια νίκη στρατηγικής σημασίας,ως το αποτέλεσμα ιδεολογικής και πολιτικής αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ,στοχεύει ο Γιώργος Παπανδρέου, εφόσον επανεκλεγεί στην ηγεσία του Κινήματος, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο Γ. Παπανδρέου εκτιμά ότι στο ΠΑΣΟΚ οι διχασμοί προϋπήρχαν της διαδικασίας εκλογής Προέδρου και θεωρεί ευτύχημα ότι εκδηλώθηκαν τώρα και με αφορμή τη διαδικασία εκλογής "ήρθαν στην επιφάνεια, πολιτικοποιήθηκαν, ιδεολογικοποιήθηκαν,εκφράστηκαν". Αυτό αποτελεί "λύτρωση", όπως αναφέρει, ενώ επισημαίνει ότι "διχαστικές λογικές" επανεμφανίζονται τις τελευταίες μέρες και υπονομεύουν τις προσπάθειες διασφάλισης της ενότητας.

    Δεν ανησυχεί για την ενότητα του Κινήματος την οποία, όπως τονίζει, εγγυάται η βάση που αποτελεί τον "κυματοθραύστη των νέων διχαστικών κηρυγμάτων" και δεν ανησυχεί ούτε για τη συνύπαρξη όλων των στελεχών με την ηγεσία.

    Αναφέρει επίσης ότι οι μεσσιανικοί μύθοι κατασκευάζονται από τη δεξιά για την κάλυψη του κενού των αξιών και των ιδεολογικών αρχών, με την προβολή χαρισματικών προσωπικοτήτων ή επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

    Έντονα επικριτικός είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν αναφέρεται στα μεγάλα συμφέροντα και στα ΜΜΕ,τονίζοντας ότι η δημοκρατία απειλείται από την τεράστια συσσώρευση πλούτου,ο οποίος "αγοράζει ΜΜΕ, εξαγοράζει συνειδήσεις, διαμορφώνει ειδήσεις, ελέγχει την ενημέρωση, ποδηγετεί την κοινή γνώμη και θέλει να επιβάλει στην πολιτική ζωή τις επιλογές και τους εκλεκτούς του".

    Η συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Αυτή την περίοδο το ΠΑΣΟΚ διχάστηκε μέχρι τη βάση του. Πόσο εύκολο είναι για τα απλά μέλη να ξεχάσουν την ακραία, μερικές φορές, αντιπαράθεση και να καθίσουν πάλι δίπλα δίπλα; Και πόσο εύκολη είναι η συνύπαρξη στην ηγεσία του Κινήματος;

    ΑΠ:Χρόνια τώρα και για λόγους που χρειάζονται περισσότερη ανάλυση, λανθάνουν στο ΠΑΣΟΚ διαφόρων τύπων διχασμοί. Οι σημαντικότεροι, όμως, ήταν αυτοί που προκλήθηκαν εξαιτίας καθεστωτικών νοοτροπιών, εξουσιαστικών αντιλήψεων και αλαζονικών συμπεριφορών που μας αποξένωσαν από το λαό και την βάση του κινήματός μας.Σ' αυτούς προστέθηκαν οι διχασμοί που προκαλέσαμε με τις πολιτικές μας,όταν αυτές έκαναν τους κοινωνικούς μας συμμάχους να αισθάνονται εκτός των ενδιαφερόντων μας και των προτεραιοτήτων μας. Ήταν, άλλωστε,αυτός ο βασικότερος λόγος που μας οδήγησε στην ήττα του 2004 και εξακολούθησε να παραμένει υπαρκτός μέχρι την ήττα του 2007.Το ευτύχημα, όμως, είναι ότι μέσα από τις δίμηνες εσωκομματικές μας διαδικασίες αυτοί οι διχασμοί ήρθαν στην επιφάνεια. Πολιτικοποιήθηκαν. Ιδεολογικοποιήθηκαν. Εκφράστηκαν. Έγιναν αντικείμενο μιας πραγματικά πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι διαδικασίες αυτές, κατά τη γνώμη μου, είναι ταυτόχρονα και η λύτρωσή μας από αυτό το διχαστικό παρελθόν. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα αναζωπυρωθούν μέσα από διχαστικές λογικές που επανεμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες τορπιλίζοντας τις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε τους όρους μιας νέας ενότητας, βασισμένης σε μια νέα συλλογικότητα αποφάσεων, πράξεων και δράσης.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως,δεν με ανησυχεί η επούλωση των τραυμάτων που φθάσανε μέχρι τη βάση του κινήματός μας.Γιατί αυτή η βάση είναι ταυτόχρονα ο εγγυητής της ενότητάς μας.Είναι, αν θέλετε, ο κυματοθραύστης των νέων διχαστικών κηρυγμάτων που κάποιοι περιφέρουν σήμερα ως πλαστική ιδεολογική τους σημαία.Με την ίδια έννοια δεν ανησυχώ για την αυριανή συνύπαρξη όλων με την ηγεσία του κινήματός μας. Γιατί και αυτή η ηγεσία θα είναι ο εγγυητής της ενότητας που θα ορίζει και θα καθορίζει το περιεχόμενο της καθαρής και δυνατής εντολής της 11ης Νοεμβρίου. Όσο πιο μεγάλη και ισχυρή είναι η συμμετοχή στην αυριανή μας διαδικασία, τόσο πιο αρραγής και καθαρή θα είναι η ενότητά μας την επόμενη ημέρα.

    ΕΡ: Σε ποιό βαθμό πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τη στάση του εκλογικού σώματος το πρόσωπο του Προέδρου που θα εκλεγεί; Πιστεύετε ότι είναι το πρώτο κριτήριο για τον Έλληνα ψηφοφόρο;

    ΑΠ:Το πρώτο κριτήριο του Έλληνα ψηφοφόρου είναι η ύπαρξη προγραμμάτων,συμπεριφορών και αντιλήψεων ικανών να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και να τον πείσουν για την αποτελεσματικότητά τους ως προς τη λύση των καθημερινών, των κοινωνικών, των οικονομικών του προβλημάτων. Κανένας μεσσίας δε μπορεί να πείσει κανένα ψηφοφόρο να τον ψηφίσει μόνο και μόνο γιατί διαθέτει χαρισματική προσωπικότητα ή επικοινωνιακές δεξιότητες. Αυτοί είναι μύθοι που κατασκευάζονται από τη Δεξιά για να συγκαλύπτει την ανυπαρξία ιδεολογικών προτάσεων, προγραμματικών θέσεων και πραγματικών αξιών με την προβολή του ρόλου των προσώπων ως υποκατάστατου των ουσιαστικών πολιτικών διαφορών και αντιθέσεων. Γι' αυτό και το ζητούμενο της νικηφόρας στρατηγικής μας είναι η επιστροφή μας στην πολιτική και η υιοθέτηση πολιτικών που θα γεφυρώνουν τα χάσματα που είχαμε αφήσει να δημιουργηθούν με τους μη προνομιούχους Έλληνες και τα παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας μας.

    ΕΡ:Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν εμφανιστεί στο εκλογικό σώμα ως ένα διαφορετικό κόμμα, ή ως ένας καλύτερος διαχειριστής της εξουσίας;

    ΑΠ: Η διαχείριση της εξουσίας για την εξουσία είναι μια υπόθεση δεξιάς διακυβέρνησης. Δεν είναι το ζητούμενο μιας κεντροαριστερής διακυβέρνησης. Μια σύγχρονη κεντροαριστερή διακυβέρνηση, σαν κι αυτή που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ, είναι κυρίως μια διακυβέρνηση που χρησιμοποιεί την εξουσία ως εργαλείο παραγωγής κοινωνικών αλλαγών, αναδιανεμητικών πολιτικών και προώθησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα δημιουργεί σιγουριά, ασφάλεια και ελπίδα στα μεσαία και λαϊκά στρώματα, θα επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό, θα αξιοποιεί συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα θέτει σε εφαρμογή μια νέα εθνική στρατηγική για την κοινωνική δικαιοσύνη, την αειφόρα ανάπτυξη και την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων από τα δεσμά των πελατειακών σχέσεων, των κομματικών σκοπιμοτήτων και των αναξιοκρατικών προτύπων.

    ΕΡ:Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα και στις "παρεμβάσεις" τους στην πολιτική ζωή. Πιστεύετε ότι έχουν συμβολή στη διαμόρφωση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και με ποιό τρόπο; Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τη δράση τους;

    ΑΠ: Η καθιέρωση ισοτίμων σχέσεων μεταξύ επιχειρηματιών, κράτους και κομμάτων αποτελεί βασική προϋπόθεση αποκατάστασης των βασικών κανόνων λειτουργίας της δημοκρατίας. Η δημοκρατία μας σήμερα απειλείται με συρρίκνωση εξαιτίας της σώρευσης τεράστιου πλούτου από τη μία μεριά και φτώχειας από την άλλη. Όταν ο σωρευμένος πλούτος αγοράζει ΜΜΕ, εξαγοράζει συνειδήσεις, διαμορφώνει ειδήσεις, ελέγχει την ενημέρωση, ποδηγετεί την κοινή γνώμη και θέλει να επιβάλει στην πολιτική ζωή τις επιλογές και τους εκλεκτούς του, αυτό συνιστά μια άμεση απειλή εναντίον της αυτονομίας της πολιτικής, της ελευθερίας της έκφρασης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αν δεν αντιμετωπισθεί αυτός ο κίνδυνος κινηματικά και θεσμικά, δεν μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ούτε κοινωνικής δικαιοσύνης, ούτε κοινωνικής συνοχής, ούτε κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, πολύ δε λιγότερο ανάπτυξης που θα βασίζεται στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Γι' αυτό, λοιπόν, χρειάζεται ένας εκλογικός νόμος που θα προστατεύει την πολιτική αυτονομία και θα απαλλάσσει τους πολιτικούς από την εξάρτησή τους από το πολιτικό χρήμα. Επιπλέον, όμως, χρειάζεται θεσμική θωράκιση της κοινωνίας των πολιτών, του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αγαθών απέναντι στις προσπάθειες απαλλοτρίωσης και ιδιωτικοποίησής τους στο όνομα μιας ελεύθερης αγοράς και μιας ελεύθερης οικονομίας που στην πραγματικότητα είναι ασύδοτες προσπάθειες υπαγωγής της πολιτικής στους νόμους και τις "αξίες" της οικονομίας της αγοράς. Χρειάζεται, τέλος, η αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης με υιοθέτηση μεθόδων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα καθιστούν διαφανείς τις προμήθειες του δημοσίου και τις συναλλαγές του κράτους και των υπηρεσιών του με τα μεγάλα συμφέροντα και τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.

    ΕΡ:Ποιά θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα αν εκλεγείτε Πρόεδρος του Κινήματος;

    ΑΠ: Να μετουσιώσω σε δημιουργική πνοή ανανέωσης την εμπειρία της εσωκομματικής μας κρίσης και να διαμορφώσω της οργανωτικές και πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε το νέο ξεκίνημα της 11ης Νοεμβρίου να μετασχηματιστεί σε διαρκώς πολλαπλασιαζόμενη δυναμική μιας νέας μακράς πνοής ηγεμονίας του ΠΑΣΟΚ και μιας νέας αποτελεσματικής στρατηγικής νίκης του στις επόμενες εκλογές. Μιας νίκης, όμως, που θα είναι το αποτέλεσμα μιας ιδεολογικής υπεροχής και πολιτικής αξιοπιστίας απέναντι στη σημερινή δεξιά διακυβέρνηση, που βρίσκει αντιμέτωπη τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, στην οποία απευθύνεται και την οποία θέλει να εκφράσει.

    Μαζική συμμετοχή αναμένουν στο ΠΑΣΟΚ

    Σε μαζική συμμετοχή μελών και φίλων στη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου του Κινήματος προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, εκτιμώντας ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το ΠΑΣΟΚ θα βγει ενισχυμένο, ύστερα από το οδυνηρό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου.

    Οι οιωνοί είναι καλοί, αν υπολογιστεί ότι υπήρξε έντονη αμφισβήτηση του αριθμού που πήρε μέρος στην αντίστοιχη διαδικασία του 2004. Ύστερα από διαρκείς και ενδελεχείς ελέγχους, στους οποίους πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των πλευρών, ανακοινώθηκε χθες ότι τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος ανέρχονται στον αριθμό 974.666, κοντά, δηλαδή, στο ένα εκατομμύριο.

    Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι δηλώσεις των τριών υποψηφίων, αλλά και του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίοι προσκάλεσαν, με δηλώσεις ή μηνύματα σε μαζική συμμετοχή.

    Η «προεκλογική δραστηριότητα» των τριών υποψηφίων, θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι, με περιοδείες σε γειτονιές και εκλογικά κέντρα. Αύριο η δραστηριότητά τους θα είναι μάλλον έντονη. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επισκεφθεί τον Πειραιά, όπου θα έχει συνάντηση με νέους της περιοχής και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα με θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής στο Κερατσίνι. Ο κ. Βενιζέλος θα κινηθεί στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης θα βρεθεί στη Δ. Μακεδονία, περιοχή την οποία δεν έχει επισκεφθεί. Ειδικότερα το πρωί θα είναι στην Καστοριά και το απόγευμα στην Κοζάνη, όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο εργατικό Κέντρο.

    Την Κυριακή η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, σε 1.491 εκλογικά κέντρα και 3.000, περίπου, εκλογικά τμήματα. Η όλη διαδικασία θα υποστηριχθεί από 34.000 άτομα, από τα οποία τα 4.000, περίπου, θα είναι χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται δύο ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ενώ κάπως σαφής εικόνα αναμένεται να δοθεί γύρω στις 10 το βράδυ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παρακολουθήσει τη ροή των αποτελεσμάτων στο γραφείο του στη Χαρ. Τρικούπη, ενώ οι κ.κ. Βενιζέλος και Σκανδαλίδης επέλεξαν, για την παρακολούθηση, τα γραφεία τους.

    Ομιλία Παπανδρέου στο Περιστέρι

    "Σήμερα κάνουμε τη νέα αρχή για ένα ΠΑΣΟΚ που θα λειτουργήσει ξανά, όπως τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου μας οδηγούσε στις νίκες δίνοντας μάχες ενάντια στο κατεστημένο και οι οποίες δεν ήταν μάχες ρητορικής και δημαγωγίας", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Περιστέρι και ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των ανοιχτών συγκεντρώσεων, ενόψει της εκλογής για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα την κρισιμότητα της συμμετοχής στις διαδικασίες της Κυριακής "για τη νίκη και την επόμενη μέρα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει μια νέα αρχή ώστε να συνεχίσει την πορεία του που έρχεται από το βάθος της νεότερης ιστορίας μας: "για ένα κίνημα που θα φέρει πιο κοντά το μέλλον που μας αξίζει, για ένα ΠΑΣΟΚ που θα δώσει φωνή στους αποκλεισμένους και το οποίο θέλει ελεύθερους δημιουργούς, παραγωγούς της καινοτομίας, κριτικά σκεπτόμενους πολίτες, υγιείς επιχειρηματίες και υπεύθυνη ιδιωτική πρωτοβουλία, να στέκονται απέναντι στην παραοικονομία, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και τη γραφειοκρατία".

    Σήμερα κάνουμε τη νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ, που θα υπερασπίζεται το σοσιαλισμό απέναντι στη βαρβαρότητα, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    "Έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου απέναντι στο Κίνημα και την πατρίδα, τους πολίτες και τις γενιές που έρχονται. Έκανα τις επιλογές μου, υπακούοντας μόνο στις ηθικές και πολιτικές αρχές μου", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι πρώτα απ' όλα "είπα όχι στα δικά μου λάθη, τις δικές μου συμβιβαστικές επιλογές και ας είχαν τα καλύτερα κίνητρα και τις καλύτερες προθέσεις".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι προέβη σε σκληρή αυτοκριτική και περίμενε και από άλλους να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο και συνέχισε λέγοντας ότι είπε όχι στα εκβιαστικά πρωτοσέλιδα της διαπλοκής και της χειραγώγησης που τον καλούσαν σε παραίτηση για να αιχμαλωτίσουν το ΠΑΣΟΚ.

    "Δεν αρνήθηκα να παραιτηθώ από το αξίωμα και την καρέκλα, τέτοιοι στόχοι δεν με αφορούν και δεν με συγκινούν, αρνήθηκαν να παραιτηθώ από την ευθύνη, από το καθήκον μου απέναντι στην ιστορία και από την υποχρέωσή μου απέναντι στην παράταξη και τον τόπο" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι "είπα και λέω όχι στις αντιλήψεις που οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε συντηρητική στροφή, το κάνουν κόμμα διαχείρισης του συστήματος, στις αντιλήψεις που το θέλουν κόμμα του κέντρου και της θολούρας, κόμμα που θα ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά και θα ανταγωνίζεται με την αντίπαλη φατρία για την εξουσία".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ικανός πολιτικός είναι ο αυτόνομος και ελεύθερος πολιτικός που νικά χωρίς να παραδίδει την ψυχή του στις δυνάμεις του 1965 ή του 1989, αυτός που μπορεί να κυβερνά δημιουργικά με στρατηγικό σχεδιασμό και όχι προσωπικές στρατηγικές, αυτός που δίνει στο ΠΑΣΟΚ ταυτότητα και εμπνέει ένα κίνημα μαχόμενων προοδευτικών πολιτών και όχι διατεταγμένων υπαλλήλων και μηχανισμών.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε βασικά σημεία της πρότασής του για αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όπως: αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενίσχυση και επιβολή της διαφάνειας, προώθηση ενός δεύτερου "Καποδίστρια", διεύρυνση δυνατοτήτων δημοψηφίσματος και τερματισμό των εκκρεμοτήτων για το θεσμικό πλαίσιο και την κρατική πολιτική των αδιαφανών ρυθμίσεων για τα ΜΜΕ.

    Επίσης, αυτή η πρόταση περιλαμβάνει ένα νέο εθνικό σύμφωνο για τη νέα γενιά, διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους, εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και στήριξη της απόλυτης ανεξαρτησίας της.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε "τη διαφορά του ΠΑΣΟΚ με τη δεξιά και τις αντιλήψεις της" και τόνισε ότι "ήρθε η ώρα οι πολίτες να πουν ένα μεγάλο ναι στο ΠΑΣΟΚ των ρήξεων με τα κατεστημένα, οι οποίες θα φέρουν και τη νίκη".

    "Ο ελληνικός λαός περιμένει από εμάς να απελευθερωθούμε από τη μοιρολατρία και να αλλάξουμε τους εαυτούς μας, ο λαός βλέπει και πάλι την ελπίδα στο ΠΑΣΟΚ" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε ξεκάθαρη εντολή, ώστε από την απόφαση της Κυριακής να αναδειχθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια άλλη πορεία ριζοσπαστική, πατριωτική και σοσιαλιστική, ενώ έδωσε την προσωπική του εγγύηση ότι θα είναι μαχητής στην πρώτη γραμμή για να εγγυηθεί αυτή την πορεία.

    Ομιλία Ε.Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

    Αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπίσει τη Ν.Δ. και τον Κώστα Καραμανλή είναι να τον εκλέξουν την Κυριακή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του σε συγκέντρωση στο Παλέ ντε Σπορ.

    Κάλεσε τους πολίτες που ενδιαφέρονται, να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή, να πάρουν την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους και τους έθεσε το δίλημμα να διαλέξουν ανάμεσα στο χθες και το αύριο, το παλιό και το νέο.

    Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ανανέωση με νέο πρόεδρο, είπε, και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν πρόκειται να προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη που θα του δείξουν.

    "Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης έστειλε μήνυμα νίκης και ανατροπής", επισήμανε και δήλωσε σίγουρος πως το αποτέλεσμα της Κυριακής θα είναι απολύτως ανατρεπτικό και ελπιδοφόρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "δεν πρόκειται να μας εμποδίσει τίποτε, ούτε ο κακός καιρός".

    Για την υποψηφιότητα του είπε ότι δεν είναι απλώς μια προσωπική φιλοδοξία, αλλά η υποχρέωση που νιώθει να υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα. «Δεν θέλουμε μόνο το τέλος της Δεξιάς, αλλά και την αρχή μιας άλλης πολιτικής. Δεν μας αρκεί να πέσει η Δεξιά, για να γίνουμε κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θέλαμε και στις16 Σεπτεμβρίου, δεν λέγαμε ψέματα, δεν θέλαμε την κυβέρνηση για την κυβέρνηση», σημείωσε.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ στις 12 Νοεμβρίου και ο ίδιος εκτός από υποψήφιος πρόεδρος είναι και θα είναι εγγυητής της ενότητας.

    Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε ότι θα οδηγήσει γρήγορα τη χώρα σε εκλογές με νέο εκλογικό νόμο και η απάντηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι «σφάξε με αγά ν΄αγιάσω».

    «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και ακόμα καλύτερους συντρόφους», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Τιμώ και σέβομαι τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Σκανδαλίδη. Οι σχέσεις μας είναι συντροφικές και συναγωνιστικές. Ήμασταν και θα είμαστε μαζί. Είμαστε εγγυητές της ενότητας της παράταξης. Δεν έχουμε αντίπαλο μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ο αντίπαλος μας είναι στη Δεξιά και στην κυβέρνηση Καραμανλή».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε: «Αλίμονο αν αφεθούμε στους παράγοντες και στους παραγοντισμούς, στους ελεύθερους προξενητές που για λόγου τους γυρεύουν επένδυση στην ήττα. Εμείς επενδύουμε στη νίκη».

    Για την Ελλάδα είπε ότι χρειάζεται ανάταση και ανόρθωση και έκανε αναφορά στο ανορθωτικό πρόγραμμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς το 2012 η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της.

    Για την περίοδο που μεσολάβησε μετά τις βουλευτικές εκλογές υπογράμμισε: «Αυτούς του δύο μήνες κάναμε σε όλη τη χώρα ένα οδοιπορικό χειραφέτησης και ανατροπής. Είδαμε ξανά αισιόδοξα πρόσωπα. Είδαμε να συγκροτείται ένα νέο κοινωνικό ρεύμα που προσφέρει νέα δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και ζητά να εκφραστεί. Από την Κρήτη έως τον Έβρο όλοι ζητούν ανανέωση. Είδαμε την δυναμική που έχει το αίτημα για νέα νεότητα, νέο πρόεδρο, νέα νίκη».

    Για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει με παλαιά υλικά και φθαρμένα πρόσωπα ή συμφωνίες μεταξύ των «βαρόνων», που επενδύουν στην ήττα για να προωθήσουν μετά τις προσωπικές τους στρατηγικές».

    Επισήμανε ότι είδε ανθρώπους που υποφέρουν από την πολιτική της Ν.Δ. και διψούν για εξουσία και παρατήρησε: «Αν δεν έχει σημασία η άσκηση της εξουσίας χάριν των μη προνομιούχων, τότε γιατί το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε με πάθος τη νίκη στις 16 Σεπτεμβρίου; Ο κ. Παπανδρέου, αν εκλεγόταν Πρωθυπουργός, θα ήταν απλώς ένας «αντικαραμανλής» και θα εφαρμόζαμε την πολιτική της Νέα Δημοκρατίας; Γιατί δεν έχουμε συνέπεια και συνέχεια σε αυτά που λέμε; Πότε έγιναν αντιεξουσιαστές αυτοί που έχουν τριάντα χρόνια βουλευτές και είκοσι χρόνια υπουργοί ενώ μένουν γαντζωμένοι στον κομματικό τους θώκο;».

    Ομιλία Κ. Σκανδαλίδη στην Κω

    Έκκληση στα μέλη και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες, απηύθυνε από την Κω, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, δεδομένου ότι η Κως είναι ο τόπος καταγωγής του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    «Δώστε μου την δύναμη να γίνουμε εμείς ο καταλύτης της ενότητας, της ανατροπής και της νίκης και να είμαστε εμείς που θα διασφαλίσουμε το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Σκανδαλίδης.

    Η Κυριακή θα πρέπει να γίνει η πρώτη μέρα μιας νέας εποχής είπε επίσης ο κ. Σκανδαλίδης, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να δώσουν δυναμικά το παρών στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου. Απηύθυνε ακόμα έκκληση προς όλους να απεγκλωβιστούν από τα εσωκομματικά χαρακώματα και να απαρνηθούν τις προσωπικές αντιπαραθέσεις.

    «Σε κανέναν δεν πρέπει να δώσουμε λευκή επιταγή και όλοι μαζί θα πρέπει να αποφασίσουμε που θα πάει το ΠΑΣΟΚ» επεσήμανε επίσης ο κ. Σκανδαλίδης. Τόνισε ακόμα πως θα πρέπει να δημιουργηθεί η δυναμική μιας νέας μεταπολίτευσης και να ανατραπούν εκ βάθρων οι δομές και οι λειτουργίες του κόμματος, έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει συλλογικό και δημοκρατικό, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβερνώσα αριστερά και για την διαμόρφωση του νέου συμβολαίου εμπιστοσύνης με το λαό, έτσι ώστε να κατοχυρωθεί για όλους το δικαίωμα στην ευημερία.

    «Η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους μαζί να ανοίγουμε ένα καινούργιο δρόμο» κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης, ζητώντας από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να τον στηρίξει έτσι ώστε να γίνουν όλοι μαζί ο καταλύτης της ενότητας και της νίκης του ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΣΥΝ - Μέχρι τα Χριστούγενα το Συνέδριο

    Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, αρχίζει ουσιαστικά η προσυνεδριακή διαδικασία του κόμματος.

    Τις εργασίες της ΚΠΕ άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος τόνισε ότι το Συνέδριο του κόμματος πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις τις γιορτές των Χριστουγέννων και διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία παράταση.

    Στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, η οποία σηματοδοτείται τόσο από τα προβλήματα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης, όσο και από την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι δικαιώνεται η προεκλογική τακτική του ΣΥΝ, που ζητούσε να αλλάξει το πολιτικό τοπίο.

    Σήμερα, είπε ο κ. Αλαβάνος, διαμορφώνονται οι δυνατότητες να περάσουμε στο τέλος του δικομματισμού και να υπάρξουν νέες πολιτικές εξελίξεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι ανάγκη να ανανεώσουμε και να ενισχύσουμε το κόμμα μας και το πιο σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Συνέδριο.

    Ταυτόχρονα, είπε, πρέπει να δυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα έχει αποκτήσει ένα ισχυρό ρεύμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έως τώρα δράση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει "να βομβαρδίζει" με προτάσεις συνεργασίας τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ, παρά το γεγονός, όπως παραδέχθηκε, ότι η έως τώρα ανταπόκριση των δύο αυτών κομμάτων δεν είναι ιδιαίτερα θετική.

    Τα μέτωπα στα οποία θα επικεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την δράση του το επόμενο διάστημα, είναι η ακρίβεια, το ασφαλιστικό, η παιδεία, το περιβάλλον και η εξωτερική πολιτική.

    Για το λόγο αυτό, τόνισε ιδιαίτερα, ότι κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας, ο ΣΥΝ δεν πρέπει να δώσει την εικόνα μιας λέσχης συζητήσεων, αλλά να προχωρήσει γρήγορα στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

    Σήμερα, εξ άλλου, δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο θέσεων για το Συνέδριο, στο οποίο τονίζεται ότι το νέο πολιτικό τοπίο κυριαρχείται από έντονη κρίση, που εκδηλώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές με εκρηκτικό τρόπο και που είναι ιδιαίτερα έντονη στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της ήττας που υπέστη, αλλά και στη ΝΔ που κινείται προς ακόμα συντηρητικότερες κατευθύνσεις.

    Στο προσχέδιο των θέσεων εκτιμάται ότι η αποσταθεροποίηση του δικομματισμού έχει ξεκινήσει και στην εικόνα αυτή συνέβαλαν, σε μεγάλο βαθμό, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνεχή επιθετική και ουσιαστική αντιπολίτευση που ασκούσαν.

    Στο προσχέδιο γίνεται εκτενέστατη αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις, αποτιμάται η προεκλογική και μετεκλογική εικόνα των πολιτικών δυνάμεων και προτείνεται το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της αριστεράς " με ορίζοντα το σοσιαλισμό, με ελευθερία και δημοκρατία".

    Συνέντευξη Π.Λαφαζάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ταχεία φθορά της κυβέρνησης και συνέχιση της έντασης στο ΠΑΣΟΚ, διαβλέπει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

    Ο κ.Λαφαζάνης εκτιμά ότι σε αυτό το νέο πλαίσιο, το κόμμα του έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως ο κατεξοχήν φορέας μιάς προοδευτικής εναλλακτικής απάντησης στην πορεία της χώρας, ενώ υποστηρίζει ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και τα δύο μεγάλα κόμματα θα υποστούν περαιτέρω φθορά.

    ΕΡ:Το κυβερνητικό κόμμα είναι αντιμέτωπο με ένα κύμα επικρίσεων από στελέχη του, ενώ το ΠΑΣΟΚ, μετά από ένα μεγάλο διάστημα έντονων αντιπαραθέσεων, οδηγείται στην εκλογή προέδρου. Ποιες είναι οι πολιτικές προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το σκηνικό;

    ΑΠ: Το κύριο πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο οι όποιες επικρίσεις από ορισμένους βουλευτές της πλειοψηφίας, όσο η ογκούμενη - και μετά τις εκλογές - κοινωνική αντίθεση απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που πλήττει τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση του με την εκλογή Προέδρου, η οποία μπορεί να συνεχισθεί και ίσως να ενταθεί. Στο βάθος αυτών των προβλημάτων, στο κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό, βρίσκονται τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων - αντικοινωνικών επιλογών και της δικομματικής συναίνεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο έχει τη δυνατότητα με την ουσιαστική του αντιπολίτευση, τις θέσεις και τις προτάσεις του, να αναδειχθεί ως ο κατεξοχήν φορέας μιας προοδευτικής εναλλακτικής απάντησης για την πορεία της χώρας. Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

    ΕΡ: Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι κατά τη δεύτερη θητεία του θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, διατυπώνονται επιφυλάξεις από πολλές πλευρές. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση σχεδόν από την επομένη των εκλογών, γνωρίζει μια ταχεία φθορά. Το φαινόμενο είναι μάλλον πρωτοφανές για μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Κ.Καραμανλής, ενώ έλεγε ευχάριστα πράγματα κατά την προεκλογική περίοδο, μετεκλογικά, τόσο με τον προϋπολογισμό όσο και με το θέμα του ασφαλιστικού, για να μην αναφερθώ σε πολλά άλλα, εμφάνισε μια εικόνα φοροεπιδρομής και κατεδάφισης ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί, πλέον, ότι οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» αποβλέπουν στο να ενισχύσουν τη θέση του μεγάλου κεφαλαίου και να συρρικνώσουν, μέχρι εκμηδένισης, δικαιώματα και κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας. Έχω την αίσθηση ότι στο νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και μετά από τις εκλογές, τέτοιου είδους «μεταρρυθμίσεις» δύσκολα θα περάσουν, γιατί συναντούν πολύ μεγάλες κοινωνικές αντιστάσεις.

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι είναι αναπόφευκτη νέα προσφυγή στις κάλπες;

    ΑΠ: Νομίζω ότι γενικά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είναι προφανές, όμως, ότι η κυβέρνηση για να κάνει, με κάποιο πρόσχημα, γρήγορα εκλογές πρέπει να έχει κάποια σιγουριά ότι θα αποσπάσει ένα μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό από εκείνο της 16ης Σεπτέμβρη, διότι αλλιώς θα απωλέσει και τη σημερινή ισχνή αυτοδυναμία της. Αυτή, όμως, είναι μια δυσκολία η οποία μπορεί να αποδειχθεί ανυπέρβλητη και να ματαιώσει κάθε σκέψη για γρήγορη προσφυγή στις κάλπες. Ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι ότι δεν αρκούν οι πρόωρες εκλογές, χρειάζονται ταυτόχρονα και ψήφοι. Η δική μου αίσθηση είναι ότι σε περίπτωση νέων εκλογών, τόσο η κυβερνητική παράταξη, όσο και το ΠΑΣΟΚ, το πιθανότερο είναι να πάνε ακόμα χειρότερα από τις πρόσφατες εκλογές.

    ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια έντονη αντιπαράθεση με το ΛΑ.Ο.Σ. Ποια τα αίτιά της και πως κρίνετε την έως τώρα πορεία του κόμματος αυτού στη Βουλή δεδομένου ότι προεκλογικά ο κ. Α. Αλαβάνος είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε την είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ στη Βουλή;

    ΑΠ: Ο ΛΑΟΣ είναι ένα κόμμα που μετεωρίζεται αλλοπρόσαλλα στις πιο ετερόκλητες κατευθύνσεις. Πιστεύω, όμως, ότι επί της ουσίας δεν έχει κρίσιμες διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική. Αντίθετα, αυτό που αποκομίζω από τη Βουλή και τις θέσεις του ΛΑΟΣ, είναι ότι στα οικονομικά θέματα, τουλάχιστον, κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με τις κυβερνητικές επιλογές. Από τη μία ρηχός και επιλεκτικός «αντιαμερικανισμός» και επιφανειακή «αντιπαγκοσμιοποιητική» ρητορεία και από την άλλη υποστήριξη της «οικονομίας της αγοράς» και της «επιχειρηματικής πρωτοβουλίας». Έχω την εντύπωση ότι το ΛΑΟΣ λειτουργεί συμπληρωματικά στην κυβερνητική πολιτική και επιχειρεί να εμφανισθεί ως «απαραίτητη» και «χρήσιμη» δύναμη για την ακόμα πιο συντηρητική μετατόπισή της στο γνωστό τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 November 2007 - 11:30:24 UTC