Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά

  • [01] Αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά

    Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν γίνει από την Ελληνική Αστυνομία στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.

    Η επιχείρηση άρχισε με το πρώτο φως της ημέρας και είχε ως στόχο οι αστυνομικοί να πραγματοποιήσουν ελέγχους στην περιοχή, μετά και την ένοπλη ενέδρα κατά αστυνομικών το πρωί της Δευτέρας στην είσοδο του χωριού που είχε ως αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να τραυματιστούν εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

    Η σημερινή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία και δικαστικών λειτουργών σχεδιάσθηκε χθες κατά την διάρκεια σύσκεψης στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου και έγινε με τη συνδρομή και δύο ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας που πετούσαν συνεχώς πάνω από τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 75 άνδρες της ΕΜΑΚ που βρίσκονται από το απόγευμα της Δευτέρας στην Κρήτη, καθώς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από το νησί.

    Εκτιμάται πώς στα Ζωνιανά και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 200 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ..

    Από νωρίς το πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην γύρω από τα Ζωνιανά περιοχή και στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, έχοντας στήσει μπλόκα και κάνοντας ελέγχους , ενώ λίγο μετά τις 7:15 το πρωί άνδρες των ΕΚΑΜ με πλήρη εξοπλισμό και θωρακισμένα οχήματα μπήκαν στα πρώτα σπίτια του χωριού και ακολούθησαν αυτοκίνητα και άνδρες από τις άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Οι άνδρες της ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν ελέγχους σε σπίτια, ενώ έκαναν έλεγχο και σε αυτοκίνητα που εκινούντο στην περιοχή. Αρχικά έγινε έλεγχος σε τρία σπίτια που είχαν σχέση με τον 26χρονο που είχε συλληφθεί σε μπλόκο της αστυνομίας την Παρασκευή στην Εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου και στην κατοχή του είχαν βρεθεί ποσότητες ινδικής κάνναβης και κοκαΐνης.Οι έρευνες συνεχίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, σπίτια και καταστήματα.

    Οι αστυνομικοί με την βοήθεια και δυο σκύλων ανιχνευτών, εντόπισαν δύο μικρές φυτείες με 70 δενδρύλλια χασίς, μικροποσότητες χασίς σε κάδους απορριμμάτων, σφαίρες και όπλα που ήδη εξετάζουν άνδρες του κλιμακίου εγκληματολογικών ερευνών που βρίσκονται στη περιοχή .

    Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν επίσης τέσσερα μοτοποδήλατα και ένα τετράτροχο που εκτιμάται πώς είχαν κλαπεί, ενώ στο χώρο περιμετρικά του χωριού εντοπίσθηκαν και δύο οχήματα που είχαν πυρποληθεί πρόσφατα.

    Στην αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου μέχρι και αργά το μεσημέρι είχαν γίνει 25 προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να εξετασθούν, ενώ η όλη επιχείρηση έγινε με απόλυτη ηρεμία και μόνη εξαίρεση μια ηλικιωμένη γυναίκα που επιτέθηκε φραστικά στους αστυνομικούς,ενω νωρίς το πρωί υπήρξε μικρή ένταση όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν οδηγό αυτοκινήτου που μετέφερε στο σχολείο της περιοχής το παιδί του.

    Την όλη επιχείρηση συντόνιζαν από τα Ζωνιανά ο Αστυνομικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας, καθώς και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης.

    Στα Ζωνιανά παραμένουν και συνεχίζουν τις έρευνες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή επικρατεί ηρεμία.

    Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην επιχείρηση, δήλωσε πως έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα που η Πολιτεία αντιμετωπίζει με τα συγκροτημένα όργανά της, δηλαδή την Ελληνική Αστυνομία.

    Σε ό,τι αφορά την παρουσία των δημοσιογράφων και των τηλεοράσεων ο εκπρόσωπος σημείωσε πως έχουμε Δημοκρατία και κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να προσέλθουν ή όχι για να καλύψουν ή όχι ένα γεγονός σε μία περιοχή.

    «Σας επέβαλε κανείς να έρθετε εδώ πλην της δουλειάς σας; Γιατί τα παρουσιάζετε ωσάν να έχει επιβάλει η Πολιτεία στα κανάλια να πάνε; Δεν πήγαν ελεύθερα οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι; Περιγράφετε μία υπόθεση με λανθασμένο τρόπο»,συμπλήρωσε απαντώντας στον ερωτήσαντα δημοσιογράφο.

    Επεσήμανε, επιπλέον, ότι η αστυνομία έχει δώσει οδηγίες και συστάσεις στους δημοσιογράφους και πως ο ίδιος δεν κατακρίνει κανέναν δημοσιογράφο που τυχόν ξεφεύγει από τον κανόνα, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι και τον ίδιο κανείς δεν τον πίεσε ως δημοσιογράφο να πάει στην Βοσνία όπου πήγε δύο φορές.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως για τα της επιχείρησης θα κάνει ανακοινώσεις η Αστυνομία όταν πρέπει, ενώ σε ερώτηση για τους λόγους που έγινε η επιχείρηση μετά από δύο 24ώρα κι έτσι οι τυχόν παράνομοι θα μπορούσαν να ξεφύγουν, απάντησε λέγοντας πως έχουν ήδη γίνει αρκετές προσαγωγές και πως από την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη κάποιος, που φέρεται ως επικεφαλής ομάδας εκνόμων.

    Αναφερόμενος, μετά από σχετική ερώτηση, στην πρώτη επιχείρηση της Αστυνομίας, δήλωσε πως συνελήφθη ο φερόμενος ως επικεφαλής ομάδας έκνομων και πως οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν χθες θα συνεχιστούν και έχουν ήδη αποτελέσματα, καθώς έχουν γίνει πάνω από 10 προσαγωγές.

    Κληθείς να κρίνει αν ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη η επιχείρηση της αστυνομίας με τα τρία θύματα, απάντησε πως δεν θα κάνει χαρακτηρισμούς για επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ και σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι βρίσκεται εκεί η Αστυνομία και προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

    Όσο για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε δήλωσε πως αν υπάρχει δημοσιογράφος που γνωρίζει για μεθοδολογία αστυνομικών επιχειρήσεων, ο ίδιος την αγνοεί και δεν θέλει να τη γνωρίσει.

    Σε ερώτηση αν μετάνιωσε η κυβέρνηση για την εξαίρεση των Ζωνιανών από τον "Καποδίστρια 1", αλλά και για τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ν. Κακλάμανη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε γενική αναφορά και ο ίδιος δεν διερμηνεύει της δηλώσεις του. Ακολούθως δε αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Π. Παυλόπουλου για το τι συνέβαινε επί χρόνια στα Ζωνιανά που ήταν περιοχή εκτός Καποδίστρια.

    «Επί σειρά ετών δεν υπήρχε συγκροτημένη διοίκηση στην περιοχή εκ των προβλημάτων που είχαν προκύψει από τον "Καποδίστρια 1". Οι κάτοικοι δεν πήγαιναν να ψηφίσουν. Ήταν προβλήματα που έβγαζαν εκτός Πολιτείας - καλώς ή κακώς, ο καθένας έχει την άποψή του - ένα συγκεκριμένο χωριό. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει ένα ολόκληρο χωριό για έκνομες πράξεις ορισμένων», τόνισε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ενέδωσε σε εκβιασμούς ή πιέσεις τον κατοίκων για το νόμο Καποδίστρια, απάντησε πως η λέξη «εκβιασμός» είναι βαριά και συμπλήρωσε πως «θα μπορούσε κανείς από αριστερή λογική να κατηγορήσει κάποιον που διεκδικεί ως εκβιαστή».

    Επιπρόσθετα δήλωσε πως γνωρίζουμε πολύ καλά το πως έγινε ο "Καποδίστριας 1" και ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι αντιδράσεις κάποιων κοινοτήτων εδράζονταν μάλλον σε λογικά αιτήματα και τότε η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, είχε πει ότι θα φροντίσει να το λύσει και αυτό έπραξε.

    Ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί πολιτικής προστασίας, ο εκπρόσωπος είπε πως απορρίπτει τυχόν τέτοιες υπόνοιες.

    «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου που κάνει αυτά που είπατε αναφερόμενος σε καταγγελίες», τόνισε, προσθέτοντας πως δεν θεωρεί σοβαρή αυτή την προσέγγιση, ενώ στη συνέχεια ρωτήθηκε αν θα γίνει έρευνα και προς αυτή την κατεύθυνση. Και απάντησε πως έκανε πολιτική δήλωση, απορρίπτοντας οποιαδήποτε πολιτική διασύνδεση και πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με κανέναν ο οποίος είναι πολιτικά δρων σε οποιοδήποτε κόμμα του κοινοβουλίου. Πρόσθεσε δε ότι η αστυνομία κάνει έρευνα και θα περιμένω τα αποτελέσματά της.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη σε ραδιοσταθμό περί μελών της Αστυνομίας που γνωρίζουν ποιοι κινούν τα νήματα στα Ζωνιανά, απάντησε πως δεν ξέρει επακριβώς την καταγγελία και πρόσθεσε πως «αν είναι έτσι, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί ήταν υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και θα δώσει στοιχεία στον υπουργό κ. Παυλόπουλο».

    Σε ερώτηση ποιο θα είναι το επόμενο βήμα και αν θα εγκατασταθεί μόνιμα αστυνομική δύναμη στα Ζωνιανά είπε ότι δεν το ξέρει.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γιώργου Α. Παπανδρέου για αυτή την περιοχή, είπε πως δεν τις γνωρίζει και πως θα ήταν αδόκιμο να σχολιάσει κάτι που δεν έχει διαβάσει επακριβώς, για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις, «γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει επίθεση σε μια ολόκληρη περιοχή».

    Τόνισε ότι δεν νομίζει πως έχει γίνει από πολιτικό αρχηγό επίθεση σε ολόκληρη περιοχή και αναρωτήθηκε αν ο κ. Γ. Παπανδρέου εννοεί ότι γίνονται αυτά μόνο τα τελευταία 3,5 χρόνια, ενώ πριν δεν υπήρχε τίποτα.

    Σε ερώτηση αν οι κ.κ.Δημοσχάκης και Βιττοράκης απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του υπουργού απάντησε: «Για να είναι στις θέσεις τους...».-

    Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λάβει τα όποια μέτρα δεν ελήφθησαν όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να επιβληθούν ο νόμος και η τάξη.

    Για "φαινόμενα οπισθοδρόμησης, παραγοντισμού, παρασιτισμού, προστασίας και πελατειακών συμφερόντων", έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με τα επεισόδια στα Ζωνιανά. "Με αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τελειώνουμε και εδώ και σε όλη την Ελλάδα", τόνισε. Στο μεταξύ, εικοσιπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα γεγονότα.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι πρόκειται για φαινόμενο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, που είχε τη στήριξη, την κάλυψη και τη συγκάλυψη από τοπικές, πολιτικές και αστυνομικές αρχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα Ζωνιανά είναι μια μικρή κοινωνία, δεν είναι Μανχάταν.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κατήγγειλε ότι η πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ήταν είτε η ανοχή είτε η κάλυψη και προστασία τέτοιων φαινομένων ανομίας για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας και ψηφοθηρίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 November 2007 - 17:30:13 UTC