Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

    Με ομιλίες των τριών υποψηφίων προέδρων ξεκίνησαν σήμερα οι τριήμερες εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Η πορεία του ΠΑΣΟΚ - Πολιτικές θέσεις και στρατηγική για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία», ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού του κινήματος στις 11 Νοεμβρίου.

    Δεν μετέχει ο Κ. Σημίτης

    Την απόφασή του να μην μετάσχει στις εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου και το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Νίκο Αθανασάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    "Το πολωτικό κλίμα που έχει επικρατήσει, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διαστρέβλωση κάθε πολιτικής τοποθέτησής μου και θα τροφοδοτήσει προσωπικές αντιπαραθέσεις τις οποίες δεν επιθυμώ",αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κ. Σημίτης, ευχόμενος ταυτόχρονα οι εργασίες της Συνδιάσκεψης να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στην αποσαφήνιση των στόχων και της τακτικής του και να "δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε με πραγματική ενότητα να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια νικηφόρα πορεία".

    Ο Κώστας Σημίτης δεν είχε λάβει μέρος στις εργασίες ούτε του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου είχε στείλει ανάλογη επιστολή.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    Ανανέωση της εντολής για να προχωρήσει σε μεγάλες και ριζικές αλλαγές στη φυσιογνωμία και στην οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας απόψε στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν πρόκειται για λευκή επιταγή, αλλά για μια εντολή που θα συνδυάζεται με πολιτική αλλαγών, ανανέωση προσώπων και δομών αλλά και θεσμών και αξιών. Και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι είναι αποφασισμένος αν εκλεγεί να σεβαστεί αυτή τη νέα εντολή, η οποία, όπως είπε, θα είναι δεσμευτική για ολόκληρη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με αντιλήψεις και πρακτικές που θα εμποδίζουν την υλοποίηση αυτής της εντολής.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε κοινή πορεία όλου του ΠΑΣΟΚ "στο δρόμο των μεγάλων ανατροπών και του μεγάλου πατριωτισμού που αφήνει πίσω το μικρό ΠΑΣΟΚ των συγκεχυμένων μηνυμάτων, των συντηρητικών αντιλήψεων και των ανύπαρκτων προοπτικών". Πάμε μπροστά, πρόσθεσε, "για το ΠΑΣΟΚ της μεγάλης ιδεολογικής διαφοράς και μιας νέας μεγάλης στρατηγικής".

    Η ομιλία του κ. Παπανδρέου είχε πολλά στοιχεία κριτικής για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και αυτοκριτικής για τη δική του θητεία, αλλά και στοιχεία έντονης και σκληρής κριτικής για την κυβέρνηση.

    Επίσης τόνισε ότι έχει τελειώσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης και μαζί του έχουν τελειώσει το σημερινό πολιτικό σύστημα και το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης.

    Αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη αυτονομίας της πολιτικής από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ειδικότερα της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ από αυτά.

    Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου ο κ. Παπανδρέου το χαρακτήρισε "πραγματικά άσχημο", αλλά τόνισε ότι η απόφαση που πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ είναι αν οι ευθύνες είναι προσωπικές ή πολιτικές, συγκυριακές ή στρατηγικές και αν θα συνεχίσει τον δρόμο των συμβιβασμών και των μέσων όρων ή θα μπεί σε μια πορεία ρήξεων, τομών και ανατροπών για να βρεθεί και πάλι σε νικηφόρα τροχιά.

    Ο ίδιος, όπως ανέφερε, έκανε την επιλογή του και την αυτοκριτική του και θεώρησε υποχρέωσή του να κάνει και κριτική για τα αίτια της ήττας τα οποία, όπως τόνισε δεν ήταν μόνο χθεσινά.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιστρέψει στην κυβερνητική εξουσία μέσα από μια μεγάλη πράξη κάθαρσης και να βρεθεί μακριά από καθεστωτισμούς και κυβερνητισμούς.

    Τόνισε ότι "ο λαός δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να ξανακυβερνήσει όπως ο Καραμανλής και "δεν θέλει να γίνουμε Καραμανλής στη θέση του Καραμανλή", αλλά "θέλει να κερδίζουμε τις εκλογές για να κερδίζουμε τις μάχες για τα προβλήματά του".

    Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιβεβαιώσει την αντιπαλότητά του με τα μεγάλα συμφέροντα και τη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε "απλό όμηρο των συμφερόντων που έκαναν τις υποκλοπές, διακίνησαν τα ομόλογα της απάτης, οδηγούν στην κατάρρευση των νέων μετρήσεων για το ΑΕΠ".

    Είναι, πρόσθεσε, όμηρος των συμφερόντων που κάνουν εκ του πονηρού λόγο για άμεσες εκλογές,που εκβιάζουν όλο το πολιτικό σύστημα και πρόσθεσε ότι τα συμφέροντα αυτά έδρασαν με τον ίδιο τρόπο το ΄65 και το ΄89 αλλά υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ όπως και τότε έτσι και σήμερα θα αντισταθεί και θα νικήσει αυτές τις δυνάμεις.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις κοινωνικές του συμμαχίες και υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει ενάντια στην κοινωνική συνοχή καθώς και ότι το σύγχρονο κοινωνικό κράτος δεν είναι βάρος σε μια ισχυρή Ελλάδα, αλλά στοιχείο και προϋπόθεσή της. Η δημοκρατία, τόνισε, και η δίκαιη κοινωνία σημαίνουν καθαρές σχέσεις κράτους και ιδιωτών και ευθύνες των πλουσίων για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, η οποία θα συνοδεύεται με αναδιανομή της πολιτικής δύναμης.

    Ως αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε τους αεριτζήδες, τους τοκογλύφους, τους κερδοσκόπους και τα αφεντικά της παραοικονομίας, τονίζοντας ότι όλοι αυτοί με την ανοχή της κυβέρνησης της ΝΔ χρωστούν δισεκατομμύρια και δεν πληρώνουν, φοροκλέπτουν αντί να επενδύουν τα κέρδη τους, φοροδιαφύγουν και παρασιτούν σε βάρος όλων μας.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτιστική και ηθική επανάσταση ενάντια στις δυνάμεις της απληστίας και της ληστείας, του λεγόμενου λαϊφ - στάϊλ και "ωχαδελφισμού", έχει ανάγκη από μια ριζοσπαστική και ανατρεπτική αλλαγή.

    Αναφερόμενος στα Μέσα Ενημέρωσης τόνισε ότι η δημοκρατία χρειάζεται μέσα που την στηρίζουν και δεν απαιτούν τον έλεγχό της, που είναι αυτόνομα και όχι αφέντες της πολιτικής.Τη μάχη της αυτονομίας θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε, είπε.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο προφίλ του ικανού ηγέτη και τόνισε ότι ικανός είναι ο αυτόνομος πολιτικός, ο οποίος μπορεί να νικήσει χωρίς να παραδώσει την ψυχή του στις δυνάμεις του 1965 και του 1989 ή των αντικοινωνικών συμφερόντων. Εκείνος που ρίχνει φως στα προβλήματα αντί να επιζητά τα φώτα των ΜΜΕ και του θεάματος που παράγουν. Και πρόσθεσε ότι μόνο η έμπνευση ενός πολιτικού και μιας πολιτικής που δίνει στη διακυβέρνηση σοσιαλιστικό περιεχόμενο και στη διαχείρισή της όραμα θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις της προόδου και θα κάνει το Κίνημα ζωντανό. Ενας τέτοιος ηγέτης, υπογράμμισε, "είναι ικανός να νικήσει τον κάθε Καραμανλή".

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη νέας εθνικής στρατηγικής, στοιχεία της οποίας θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα απαλλάξει το πολιτικό προσωπικό από σχέσεις πελατειακής εξάρτησης. Θα συνδυάζει μονοεδρικές περιφέρειες και ευρείες εκλογικές περιφέρειες με λίστα με ταυτόχρονη ενίσχυση της αναλογικότητας. Στοιχεία της στρατηγικής αυτής θα είναι η διαφάνεια στην πολιτική ζωή, το άμεσο χτύπημα της διαφθοράς, όπως και ο έλεγχος της τοπικής διαφθοράς.Επίσης η δυνατότητα καθιέρωσης δημοψηφισμάτων, η άμεση εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από το λαό, ο τερματισμός της εκκρεμότητας σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ, η καθιέρωση ισότιμων και καθαρών σχέσεων μεταξύ κομμάτων, κράτους και επιχειρηματιών, η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η δημιουργία ενός Εθνικού Συμφώνου για τη νέα γενιά, η προώθηση διακριτών ρόλων εκκλησίας και κκράτους η πλήρης ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η εξαφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και η ενίσχυση του Κοινοβουλίου.

    Ως προς τα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτά πρέπει να υπηρετούν ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους και κρυστάλλινες πολιτικές αξίες. Οι οποιες αλλαγές, πρόσθεσε, πρέπει να ενισχύουν την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ για να έχει πιο ισχυρή και αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινωνία. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι ανεξάρτητο από οργανωμένα συμφέροντα και θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία και θα δυναμώνει ως δημοκρατικό και συμμετοχικό κίνημα.

    Η πρώτη οργανωτική πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν να δημιουργηθούν οργανώσεις του Κινήματος παντού,σε κάθε γεωγραφική και τομεακή βάση. Η δεύτερη πρόταση αφορά την ισχυροποίηση της οργάνωσης σε επίπεδο νομού και περιλαμβάνει και την εκλογή των γραμματειών των Νομαρχιακών Επιτροπών με άμεση εκλογική διαδικασία.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες και αποφασιστικές αλλαγές στα κεντρικά όργανα, αλλαγές που θα δυναμώσουν τον συλλογικό, ενιαίαο, αδιαίρετο και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ.Τα όργανα αυτά πρέπει να είναι ολιγομελή, λειτουργικά και αποτελεσματικά, είπε.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην απαραίτητη ενότητα του ΠΑΣΟΚ, απαριθμώντας μια σειρά παραγόντων που ενώνουν τα μέλη και τα στελέχη του με κορυφαία την κοινή πολιτική κληρονομιά, η οποία, οπως τόνισε, δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά σε όλους. Μας ενώνει το μοίρασμα των οραμάτων μας, των ελπίδων και των αγώνων μας, καθώς και των προοπτικών για μια Ελλάδα διαφορετική, δημοκρατική και δίκαιη, ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι που "μας δίνει μια νέα ψυχική ενότητα , μια συντροφική ενότητα, μια ενότητα ανθρωπιάς".

    Τόνισε ότι οι τελευταίες εβδομάδες για το ΠΑΣΟΚ ήταν συμπυκνωμένα χρόνια με συγκρούσεις, πικρίες με αντιπαραθέσεις και υπερβολές. Ολα αυτά ωρίμασαν το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο, ο οποίος, όπως τόνισε, είδε, άλλαξε και αποφάσισε. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τις 11 Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ θα κάνει μια νέα αρχή και θα πορευτεί πιο ώριμο, πιο συνετό και πιο αποφασισμένο. Διότι η ενότητά του δεν θα είναι επίπλαστη αλλά πολιτική.

    Ευ. Βενιζέλος: 10+1 ερωτήματα

    «Σήμερα είναι η ευκαιρία να συζητήσουμε με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια καθώς το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε αυτήν την αίθουσα» είπε απευθυνόμενος στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εν συνεχεία έθεσε 10+1 ερωτήματα.

    Το πρώτο ήταν αν «στο ΠΑΣΟΚ συμβαίνει κάτι καλό ή κακό» και η απάντηση ήταν ότι «το κακό που ήταν η ήττα, συνέβη», ενώ τώρα «έχει αρχίσει η έξοδος από την κρίση».

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά οι αιτίες της εκλογικής ήττας, καθώς «δύσκολα θα εξηγήσουμε» ότι οι μνήμες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι εμπειρίες της κυβέρνησης Καραμανλή στην συνείδηση των πολιτών κρίνονται θετικότερες από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ.

    Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ για την οποία είπε ότι είναι εγγυημένη από την βάση του, αλλά και από τον «Γιώργο, τον Κώστα και εμένα». Ο κ. Βενιζέλος ανέβασε στην συνέχεια τους τόνους ρωτώντας αν «μας αρκεί το ενωμένο ΠΑΣΟΚ που του φταίνε όλοι οι άλλοι, χωρίς να ρωτά με στοιχειώδη ευθύνη μήπως φταίμε κι εμείς;».

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ηθική στην πολιτική σημαίνει ανάληψη ευθύνης, διαφορετικά έχουμε έλλειψη δημοκρατικού ήθους», ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την αυτοκριτική, καθώς «αλλιώς έχουμε συλλογική αυτοταπείνωση και ατομική υπεκφυγή».

    Το τρίτο ερώτημα ήταν ρητορικό, καθώς όπως είπε «δικαιούμαστε εγώ και ο Κώστας (Σκανδαλίδης) να είμαστε υποψήφιοι ή μήπως εμφανιζόμαστε ως "άρπαγες" και "σφετεριστές" ενός κομματικού κατεστημένου;»

    «Παρεμβαίνουν τα συμφέροντα στην διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ» ήταν το τέταρτο ερώτημα και η απάντηση του κ. Βενιζέλου ήταν «ναι, παρακολουθούν, έχουν άποψη και θέλουν να επηρεάσουν την έκβαση της εκλογής. Το μεγαλύτερο κέντρο συμφερόντων είναι η Δεξιά και το κέντρο αυτό δεν προτιμά την ήττα του». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Δεξιά και όσα συμφέροντα είναι δεμένα μαζί της «δεν θέλει εμένα για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», ενώ κάλεσε και πάλι «να σταματήσει το καλαμπούρι περί συμφερόντων» και προσθέτοντας ότι «η διαδοχή (στο ΠΑΣΟΚ) το 2004 έγινε με τις δημοσκοπήσεις και υπό την πίεση των ΜΜΕ».

    Το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών και στην ουσία η επόμενη δεκαετία και όχι μόνο η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ κρίνεται στις 11 Νοεμβρίου, είπε ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας στο πέμπτο ερώτημα που έθεσε, ενώ η απάντησή του στο έκτο ερώτημά ήταν ότι «ο Καραμανλής που κρέμεται από δύο λεπτές κλωστές, στήνει σκηνικό επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων και θέλει να αποδεκατίσει το δεύτερο κόμμα».

    «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σηκώσει το γάντι, να πάμε σε εκλογές και να νικήσουμε» είπε ο κ. Βενιζέλος.

    «Αν το 2004 δεν είχαμε την ικανότητα και το πολιτικό έρεισμα και το 2007 δεν είχαμε το ηθικό κύρος, την ωριμότητα και την προγραμματική επάρκεια να νικήσουμε, τότε κάποιοι δεν έλεγαν την αλήθεια στον λαό» είπε ο κ. Βενιζέλος, τοποθετούμενος απέναντι στο έβδομο ερώτημα του «αν το ΠΑΣΟΚ δικαιούται και θέλει να ξανακυβερνήσει», καυτηριάζοντας, ταυτόχρονα, «αυτούς που δηλητηριάζουν με ηττοπάθεια την βάση», ενώ αναφερόμενος στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ είπε «όταν ισοπεδώνεις τα πάντα, γίνεσαι συνολικά αναξιόπιστος».

    Το όγδοο ερώτημα αφορούσε το «καθαρό» ΠΑΣΟΚ και είπε ότι «καθαρό» είναι το «σαφές» ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «θολώσαμε το πολιτικό μας στίγμα», ενώ εκτόξευσε και επικρίσεις για «φλερτ με τον νεοφιλελευθερισμό του Μητσοτάκη».

    Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι δεν απέδωσε το «ανοικτό και διαμπερές ΠΑΣΟΚ», τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής «ραχοκοκαλιάς» στο κόμμα, καθώς και την συγκρότηση «σκιώδους κυβέρνησης».

    Τόνισε ότι «καθαρό» ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, όπως το άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ απαντώντας στην «ήπια εκδοχή» περί «διαγραφής αντιλήψεων» είπε ότι όποιος το κάνει αυτό στο τέλος «μένει χωρίς αντίληψη».

    Απαντώντας στο ένατο ερώτημα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ για το δέκατο ερώτημα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε σχέδιο τονίζοντας ωστόσο ότι τις εκλογές τις κερδίζουν ή τις χάνουν πρόσωπα και όχι κείμενα.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε τις προτάσεις του για την διακυβέρνηση της χώρας, ενώ, απαντώντας στο ενδέκατο ερώτημα «γιατί διεκδικεί την προεδρία του ΠΑΣΟΚ» είπε ότι νιώθει πως μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και την συλλογική λειτουργία του, πιστεύει πως μπορεί να διατυπώσει σαφή πολιτικό λόγο, μπορεί να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση που πείθει και μπορεί να αντιτάξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ώστε να κερδίσει τις εκλογές.

    Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι το στοίχημα είναι συλλογικό, ενώ σε μια προσωπική αποστροφή είπε ότι «εκείνο που ζητά είναι μια καλή μνήμη στις καρδιές του ελληνικού λαού».

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζεται ικανή πολιτική και νέα ελπίδα και όχι ρευστότητα και θολό ιδεολογικό στίγμα και έθεσε ένα τελευταίο ερώτημα αν θα μείνουμε στα ίδια «που έχασαν ή θα αλλάξουμε σελίδα».

    Κ. Σκανδαλίδης: Για ένα δημοκρατικό και συλλογικό ΠΑΣΟΚ

    Μόνο το δημοκρατικό και συλλογικό ΠΑΣΟΚ μπορεί να χαράξει τη νέα ταυτότητα και πορεία του κινήματος και όχι ένα μόνο άτομο, τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κινήματος.

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι είναι στιγμές που νιώθει ότι στο ΠΑΣΟΚ θάβεται το παρελθόν και ωραιοποιείται το παρόν, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος αντιστέκεται στις εύκολες σειρήνες που λένε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν ικανός να κερδίσει τον Κώστα Καραμανλή», ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπονόμευε το κόμμα» και ότι «ο Κώστας Σημίτης ήταν ο λουτήρας της παράταξης».

    Είπε ακόμη ότι η παράταξη περνά την κρισιμότερη στιγμή της 30χρονης πορείας της, λέγοντας ότι «από εδώ και πέρα πρέπει να έχουμε το Θεό βοηθό».

    Παράλληλα ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να πετύχει την κοινωνική ανασυγκρότηση και δεν ήταν σε θέση να κάνει τομές και ρήξεις καθώς έχασε, όπως είπε, την μεταρρυθμιστική του δύναμη.

    Στη συνέχεια ο κ. Σκανδαλίδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, οδήγησε τη χώρα στην παρακμή και την ανυποληψία, ενώ για την εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν μπορούν να σβήσουν από το χάρτη οι περίοδοι 2000-2004 και 2004-2007 και να αποδοθούν ευθύνες από τη μια πλευρά στην άλλη, όταν μάλιστα όλοι συμμετείχαν για τη διαμόρφωση της κατάστασης.

    Από το 1992 μέχρι σήμερα λίγα είναι τα πράγματα που προστέθηκαν στην ιδεολογική μας φαρέτρα, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι μόνο το συλλογικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ μπορεί να χαράξει το νέο δρόμο.

    Αναφερόμενος στα εξωθεσμικά κέντρα και τα συμφέροντα, τόνισε ότι την ανατροπή τους μπορεί να εγγυηθεί μόνο το συλλογικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανανεωθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα του κινήματος».

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ακόμη ότι είναι ώρα να προχωρήσουμε σε ένα γόνιμο διπολικό σύστημα και να ξεφύγουμε από τον άγονο δικομματισμό με κεντρικό άξονα το ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι η συμμαχία που πρέπει να ηγεμονεύσει, είναι αυτή των νέων και των παραγωγικών τάξεων με το ΠΑΣΟΚ να εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο πολυσυλλεκτικό μηχανισμό.

    «Για να πείσουμε - είπε - πρέπει να ανοίξουμε μέτωπο με τις αντιπαραγωγικές δυνάμεις και να συνδεθούμε με την αναδιάρθρωση του προοδευτικού χώρου», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ευημερία και θα την ισχυροποιήσει στην Ευρώπη, καθώς όπως είπε, είναι ένα κίνημα εξουσίας και όχι ένα κίνημα διαμαρτυρίας.

    Είπε ακόμη ότι απαιτείται να γίνει και πολιτειακή αλλαγή, η οποία θα κατοχυρώνει τη διαφάνεια και την ειλικρινή σχέση με τους πολίτες.

    Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να συνάψει συμβόλαιο εμπιστοσύνης με την κοινωνία, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρξει πρώτα εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του κινήματος.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στη δομή του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος να λογοδοτεί στο τακτικό Συνέδριο και η επιλογή του να γίνεται από τη βάση, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξανακερδίσει τις εκλογές μόνο αν αναγεννηθεί, με τον πρόεδρο του να υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και όχι το αντίστροφο και εφόσον αποσυνδεθεί από τις κρατικές δομές.

    «Πρέπει να φύγουμε από εξουσιαστικές σχέσεις», τόνισε «και να πάμε στην κοινωνία».

    Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν είναι αφελής και δεν σηκώνει τη σημαία του δοκινχωτισμού, λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη βάση του κινήματος, η οποία είπε ότι πιστεύει πως θα σεβαστεί και θα τιμήσει τη διαδικασία.

    Είπε ακόμη ότι πρέπει να ανατραπεί το ΠΑΣΟΚ του χθες που έφτασε να χρωματίζει το χάρτη λες και υπάρχουν πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του στα πρόσωπα του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας ότι είμαστε όλοι μαζί.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν τον έβαλε κανένας να είναι υποψήφιος και δεν προσπαθεί να βρει τα κενά των άλλων. Είπε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, λέγοντας ότι έχει τη δύναμη και τη θέληση να οδηγήσει μαζί με τη βάση το ΠΑΣΟΚ στη νίκη, ενώ πρόσθεσε ότι η 11η Νοεμβρίου δεν είναι αυτοσκοπός καθώς όπως συμπλήρωσε τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται.

    Τέλος ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι ζητά την εμπιστοσύνη του κόμματος στηριζόμενος στις αρχές και τις αξίες του. «Είμαι μόνος και ελεύθερος, χωρίς ομάδες, μηχανισμούς και υποτακτικούς», τόνισε και πρόσθεσε «νιώθω έτοιμος να σας εκπροσωπήσω ίσος μεταξύ ίσων».

    Η εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχιστεί αύριο από τις 9.30 π.μ.

    Συνέντευξη Α.Κακλαμάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου, θα εγγυηθεί τη δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή σύνθεση απόψεων και ιδεών, εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Κινήματος Α. Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε, τί πιστεύετε ότι κρίνεται σ' αυτή την εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή της 11ης Νοέμβρη; Ποιό είναι το διακύβευμα;

    Απάντηση: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ώρα. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος πρέπει να γίνει η αφετηρία μιας νέας, νικηφόρας πορείας για τη δημοκρατική παράταξη και το λαό μας. Καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε και να εγγυηθούμε την ενότητα, τη δημοκρατική και σοσιαλιστική ταυτότητα και τον πατριωτικό μας χαρακτήρα. Να αναβαθμίσουμε την αξία της λαϊκής συμμετοχής και να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη και ελπίδα στους πολίτες αυτού του τόπου σε μια στιγμή που όλα τα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα αντιμετωπίζονται με το χειρότερο τρόπο από την παραπαίουσα, παρά την πρόσφατη επανεκλογή της, κυβέρνηση Καραμανλή. Στις 11 Νοεμβρίου, ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα έχει στραμμένη την προσοχή του στο ΠΑΣΟΚ. Έχουμε χρέος να δικαιώσουμε με τη στάση μας τις προσδοκίες του.

    Ερώτηση:Πώς βλέπετε την εξέλιξη της αντιπαράθεσης των υποψηφίων προέδρων, μέσα από προσωπικές αιχμές και αντεγκλίσεις. Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος συνοχής του Κινήματος ή διαγραφών την "επόμενη μέρα";

    Απάντηση: Λυπάμαι για όλα αυτά που συνέβησαν με ευθύνη ορισμένων στελεχών μας που αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών του ΠΑΣΟΚ και της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί, όμως, ακραίες συμπεριφορές ορισμένων, μετρημένων στα δάχτυλα, προσώπων, που υποστηρίζουν, υποτίθεται, οποιονδήποτε από τους υποψηφίους, να χαρακτηρίζουν ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, ούτε μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ενότητά μας. Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου, θα εγγυηθεί τη δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή σύνθεση απόψεων και ιδεών. Ο κοινός μας στόχος είναι, άλλωστε, μέσα από την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματός μας να νικήσουμε στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν πολύ πριν τη λήξη της τετραετίας.

    Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ενδεδειγμένη για ένα αδιάβλητο αποτέλεσμα;

    Απάντηση: Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, μέσα από την οποία επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, να κάνουμε την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ δικιά τους υπόθεση. Είναι, ταυτόχρονα, μια διαδικασία που μπορεί, εφόσον όλοι μας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αποτελέσει την απαρχή για την αναζωογόνηση του πολιτικού μας συστήματος. Γιβ αυτό η ευθύνη μας είναι διπλή, τόσο απέναντι στο Κίνημά μας, όσο κι απέναντι στην ίδια την κοινοβουλευτική Δημοκρατία μας.

    Ερώτηση:Η πρόσφατη πρόβλεψή σας στη Βουλή για ενδεχόμενη διάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων προκάλεσε αίσθηση. Πού βασίζετε αυτή την εκτίμησή σας;

    Απάντηση: Αυτό που είπα στη Βουλή, είναι κάτι που μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε ρίχνοντας μια ματιά στη συστηματική αρθρογραφία, σε έγκυρα ελληνικά και ξένα Μέσα, που κατατείνει στην ανάγκη για δήθεν τολμηρή υπέρβαση τόσο στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, όσο και στα προβλήματα του εξωτερικού μας μετώπου. Η θεωρία αυτή έχει ως προϋπόθεση τόσο την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, όσο και τη δημιουργία περισσότερων κομμάτων που θα προκύψουν μέσα από τη διάσπαση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σβ αυτή, άλλωστε, τη σκοπιμότητα εντάσσεται και η διαρκώς καλλιεργούμενη από τα ΜΜΕ, φιλολογία για το τέλος του δικομματισμού. Μην ξεχνάτε και την προεκλογική παραφιλολογία περί του ενδεχομένου ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ως «εθνική ανάγκη» προκειμένου να επιμεριστεί το κόστος, που μπορεί να συνεπάγεται μια τολμηρή πολιτική στα εξωτερικά θέματα και τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Το σενάριο αυτό είναι πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά αδιανόητο, αφού οι όποιοι «εμπνευστές» του θέλουν να αγνοούν τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, ενός κινήματος που προέρχεται από το λαό και αντλεί τη δύναμή του από το λαό και της ΝΔ που εκφράζει μια ταξική και σκληρή Δεξιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 November 2007 - 19:30:19 UTC