Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Eποικοδομητικός διάλογος για δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό"
  • [02] Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Eποικοδομητικός διάλογος για δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό"

    Ο ισχυρισμός του ΚΚΕ ότι ο διάλογος που ξεκινάμε για το Ασφαλιστικό είναι προσχηματικός, είναι η εύκολη πρόφαση για μια προαποφασισμένη άρνηση συμμετοχής δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ββ Αθηνών του Κομμουνιστικού Κόμματος Σπ. Χαλβατζή, σχετικά με τα Κοινωνικά και Ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

    Κάθε πολιτική δύναμη που νοιάζεται για τους εργαζόμενους, οφείλει να μετέχει στην αναζήτηση λύσεων είπε ο κ. Καραμανλής, και σημείωσε ότι, η κυβέρνηση επιδιώκει ουσιαστικό, γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο ένα πιο σύγχρονο, πιο δίκαιο και βιώσιμο -σε βάθος χρόνου- Ασφαλιστικό σύστημα.

    Με αυτούς τους στόχους ανοίγει, την επόμενη εβδομάδα, ο πρώτος κύκλος διαλόγου είπε ο κ. Καραμανλής διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι «προτάσεις, μελέτες, διαπιστώσεις, που αναπτύσσονται από πρόσωπα φορείς ή οργανισμούς, είναι στοιχεία προς συνεκτίμηση και τίποτα περισσότερο. Δεν εκφράζουν ούτε τις θέσεις, ούτε τις προθέσεις της κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι «δεν ωφελούν οι παραποιήσεις και οι στρεβλώσεις».

    Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους άξονες για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, οι οποίοι είναι η ενοποίηση των ταμείων, η αξιοποίηση της περιουσίας τους, η ανασφάλιστη εργασία, η κάρτα ασφαλισμένων, η εξυγίανση των κλάδων υγείας, τα κίνητρα για παραμονή στην εργασία, ο εκσυγχρονισμός του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η δημιουργία μηχανισμού αυτόματης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων και η θωράκιση του συστήματος για τις αναπηρικές συντάξεις.

    Θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα σύστημα απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος", τόνισε ο κ..Καραμανλής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χαλβατζής σχολίασε την κριτική του κ. Καραμανλή για την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει στον «προσχηματικό» διάλογο λέγοντας ότι κανείς δεν έκανε διάλογο με τον Προκρούστη για το ποσοστό του ακρωτηριασμού του.

    Ο κ. Χαλβατζής παρατήρησε ότι η πρόταση για εθελοντική παραμονή στην εργασία μετά τη συνταξιοδότηση είναι στην πραγματικότητα «καταναγκασμός-εκβιασμός» διότι, «αυτός που παίρνει 500 ή 600 ευρώ δεν έχει άλλη επιλογή, καθώς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα». Αναφερόμενος στη «λαίλαπα των μέτρων» που -όπως είπε- προτείνουν οι κ.κ. Αναλυτής και Γκαργκάνας σημείωσε: Θα πρέπει να σκεφτούν ότι υπάρχουν συνταξιούχοι, που το πρωί δεν έχουν να δώσουν ένα ευρώ στο εγγόνι τους να πάρει ένα κουλούρι. Τέλος, υποστήριξε ότι για να λυθεί το πρόβλημα «χρειάζεται ρήξη και πάλη του λαϊκού κινήματος, διότι, διαφορετικά, ουδείς ακούει, ούτε οι κυβερνήσεις, και πολύ περισσότερο, η εργοδοσία».

    Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι και προβλήματα υπάρχουν και στρεβλώσεις, και εισφοροδιαφυγή αλλά δεν αντιμετωπίζονται με άρνηση διαλόγου. Χρέος μας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι να μην αφήσουμε τα πράγματα να φτάσουν ποτέ πια σε αδιέξοδο, να νοιαστούμε για το αύριο όλων των εργαζομένων, και να μεριμνήσουμε για τους οικονομικά ασθενέστερους. Και «αυτό κάνουμε στην πράξη. Όχι στα λόγια» είπε ο κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας μάλιστα, τις πολιτικές της κυβέρνησης για αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ από 1/1/2008, και για θέσπιση της εθνικής κατώτατης σύνταξης -πάνω από τα όρια της φτώχιας- από το 2009.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το νέο κύμα καταλήψεων στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρατήρησε πως «οι καταλήψεις δεν είναι μέσο διεκδίκησης. Είναι ένα ιδιότυπο λοκ-άουτ ενάντια στο δικαίωμα στη μόρφωση».

    «Το σχολείο είναι χώρος μάθησης και δημοκρατίας - και στη δημοκρατία, πρώτος κανόνας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του άλλου, είτε είναι πλειοψηφία, είτε μειοψηφία, είτε ακόμα και ένα μεμονωμένο άτομο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε λογικές που επιτρέπουν να θυσιάζονται τα δικαιώματα κάποιων στο βωμό των επιδιώξεων κάποιων άλλων» συνέχισε ο κ.Καραμανλής.

    «Η δημοκρατία έχει κανόνες και το σχολείο είναι ένας χώρος εκπαίδευσης και στη δημοκρατία. Σε ποια δημοκρατία μπορούν οι λίγοι να επιβάλλουν τη θέλησή τους στους πολλούς; Είναι σεβαστό το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά πρέπει να είναι σεβαστό και το δικαίωμα στη μάθηση» ανέφερε.

    Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι τα πράγματα στο χώρο της Παιδείας δεν βρίσκονται στο επιθυμητό σημείο και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης - σβ αυτήν δε, την προσπάθεια, θέλει συνομιλητές όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Θέλουμε από τους μαθητές να διεκδικούν, αλλά οι καταλήψεις δεν είναι μέσο διεκδίκησης. Είναι ένα ιδιότυπο λοκ άουτ ενάντια στο δικαίωμα στη μόρφωση. Είναι θεμιτή η διαμαρτυρία, αλλά όχι το να εμποδίζουν κάποιοι τους άλλους στην άσκηση κάποιων από τα ιερότερα δικαιώματά τους - και ένα τέτοιο δικαίωμα είναι και το δικαίωμα στη μόρφωση» ανέφερε ο κος Καραμανλής.

    «Τα λουκέτα και οι αλυσίδες θλίβουν κάθε γονιό και κάθε Έλληνα. Ακούγονται διάφορα αιτήματα. Να τα συζητήσουμε. Είμαστε όλοι ανοικτοί στο διάλογο, αλλά τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο. Εμείς θα συνεχίσουμε με συζήτηση, με διάλογο και με πειθώ» κατέληξε ο κ.Καραμανλής.

    Απάντηση σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

    Η κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, με δύο παραμέτρους: Αφβ ενός με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος που υποχρεώνει την Ελλάδα να προσαρμόζει το δίκαιό της στο ευρωπαϊκό αντίστοιχο, αλλά και με το δικαίωμά της να χαράσσει εθνική πολιτική στο χώρο της Παιδείας.

    Αυτό ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, απορρίπτοντας την πρόταση του τελευταίου να αρθεί η άδεια λειτουργίας των ΚΕΣ που έχουν συμφωνία δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια.

    «Η Πολιτεία οφείλει να εναρμονίσει το εθνικό θεσμικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό και αφετέρου να αντιμετωπίσει την άναρχη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σχεδιάζουμε ένα θεσμικό πλαίσιο και προετοιμάζουμε ένα μελετημένο σχέδιο αδειοδότησης και ελέγχου τους, καθώς δεν είναι δυνατόν να πιστοποιούνται τα εκπαιδευτήρια ως εμπορικές επιχειρήσεις» ανέφερε ο κος Καραμανλής.

    «Σας είναι τόσο δύσκολο να μιλήσετε για το άρθρο 16; Μας είπατε ότι με το άρθρο 28 μπορούμε να παρακάμψουμε το άρθρο 16 χωρίς να το αναθεωρήσουμε» απάντησε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    «Υπάρχει όντως η οδηγία της Ε.Ε. περί εξομοίωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα όμως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν τα ΚΕΣ, να παίρνουν την τελευταία χρονιά τον πανεπιστημιακό τίτλο, να παραβιάζεται το Σύνταγμα και το άρθρο 16. Το πρόβλημα αυτό επιλύεται: Ο μόνος τρόπος είναι να αρθεί η άδεια λειτουργίας των ΚΕΣ που έχουν συμφωνία δικαιόχρησης με τα πανεπιστήμια. Αν γίνει αυτό, και το άρθρο 16 στηρίζεται, αλλά και η οδηγία μπορεί να λειτουργεί - γιατί δεν θα μας δημιουργεί προβλήματα, παρά μόνον για όσους έχουν υπάρξει απόφοιτοι των ΚΕΣ» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η πρόταση που κάνετε, ισοδυναμεί με άρνηση της πραγματικότητας» ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός. «Αν αρνούμαστε την πραγματικότητα, μπορεί να γινόμαστε σε κάποιους πρόσκαιρα ευχάριστοι αλλά δεν γινόμαστε χρήσιμοι στον τόπο. Εμείς ζητούμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να προστατεύσουμε τον πυρήνα του άρθρου 16 για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και όχι για να σερνόμαστε πίσω από το ευρωπαϊκό δίκαιο με υπεκφυγές».

    Απάντηση σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ

    Έκκληση στην Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση στο ζήτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει κατά των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιμένει στη διπλωματική λύση των προβλημάτων γιατί με τη βία δεν μπορεί να λυθούν.

    «Ο σεβασμός για την κυριαρχία και ανεξαρτησία ενός κράτους είναι απαράβατη αρχή και κανένα άλλο κράτος δεν μπορεί να τη παραβιάζει. Η Ελλάδα συμβάλει τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την εξομάλυνση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και επιμένει στην διπλωματική λύση των προβλημάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε από την πλευρά του ότι στο Βόρειο Ιράκ, επαναλαμβάνεται ένας «νέος Αττίλας», με τους ίδιους πρωταγωνιστές

    Ο κ Καραμανλής, επεσήμανε ότι « η Ελλάδα παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις, τις αξιολογεί με ιδιαίτερη προσοχή και αντιλαμβάνεται το μέγεθος της σοβαρότητας και τις κρισιμότητας του προβλήματος που αφορά την ευρύτερη περιοχή της γειτονιάς μας».

    «Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην πολιτική ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και αυτή την πολιτική έχουμε εκφράσει και στα αρμόδια διεθνή αλλά και ευρωπαϊκά όργανα. Η στάση της χώρας μας βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας και καταδικάζει την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του, ο κ Καρατζαφέρης δήλωσε ότι, η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί άλλους γκαγκστερισμούς, ενώ σημείωσε ότι διαφωνεί με την ευκολία που αποδίδουν στις θέσεις που αναπτύσσουν, περί «τρομοκρατίας», οι μεγάλες δυνάμεις.

    «Δηλαδή οι λαοί που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους είναι τρομοκράτες. Ο Οτσαλάν ήταν τρομοκράτης; Αυτό που βλέπω είναι οι ΗΠΑ να σπρώχνουν τη Τουρκία ενώ ανερυθρύαστα ο αρμόδιος ευρωπαϊκός επίτροπος μίλησε για ανάπτυξη δυνάμεων της Άγκυρας στο Βόρειο Ιράκ. Αυτό όμως που κάνει η Τουρκία σε βάρος ενός ανεξάρτητου κράτους είναι το ίδιο με αυτό που έκανε στην Κύπρο το ίδιο που κάνει με την Ελλάδα. Εκεί έχουμε χερσαίες παραβιάσεις, στη χώρα μας έχουμε εναέριες παραβιάσεις. Επαναλαμβάνεται ένας νέος Αττίλας στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε άλλους γκαγκστερισμούς » τόνισε ο κ Καρατζαφέρης.

    «Λαοί τρομοκράτες δεν υπάρχουν. Μεμονωμένοι τρομοκράτες υπάρχουν. Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά την πολιτική ειρήνης, αρχών, καλής γειτονίας που βασίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Εμείς επιδιώκουμε βελτίωση και εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία στη βάση των διεθνών κανόνων και αρχών. Στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, όμως αν θα ανταποκριθεί στα προααπαιτούμενα, είναι κάτι που επιβαρύνει την ίδια και που η ίδια πρέπει και να το αποδείξει», ανταπάντησε ο Κώστας Καραμανλής.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σχολιάζοντας το θέμα των καταλήψεων, δήλωσε ικανοποιημένος από τη θέση του πρωθυπουργού γιατί όπως είπε το δικαίωμα στις καταλήψεις είναι θεμιτό, αλλά θεμιτό είναι και το δικαίωμα στη μάθηση».

  • ** Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την επίτροπο της ΕΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τις Τηλεπικοινωνίες Βιβιάν Ρέντιγκ.

    [02] Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

    Ξεκινούν το μεσημέρι οι τριήμερες εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Η πορεία του ΠΑΣΟΚ - Πολιτικές θέσεις και στρατηγική για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία», ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού του κινήματος στις 11 Νοεμβρίου.

    "Το εγχείρημά μας έχει ανδρεοπαπανδρεϊκά χαρακτηριστικά. Συγκρουόμαστε με το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου και όχι μόνο του κομματικού και τα αρχαϊκά κατάλοιπα", τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι "θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία να αναπνεύσει".

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι θέλει ένα ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και όχι των παραγόντων, απαντώντας δε σε ερώτηση γι΄αυτούς που είναι αντίθετοι τόνισε ότι θα συμπαρασυρθούν από τη νέα δυναμική προσθέτοντας επίσης ότι μεταξύ των υποστηρικτών του κ. Γ. Παπανδρέου υπάρχουν άνθρωποι που καταφέρθηκαν κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με βαρύτερους χαρακτηρισμούς από ό,τι ορισμένοι καταφέρονται τώρα εναντίον του ιδίου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζεται τόσο ο πολιτικός λόγος όσο και τα πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να αναλύουν, να υλοποιούν και να πετυχαίνουν τους στόχους, καθώς, όπως επανειλημμένα έχει πει, δεν χάνουν τις εκλογές τα κείμενα και προσθέτοντας επίσης ότι η ΝΔ κέρδισε τις τελευταίες εκλογές χωρίς να "κατεβάσει" ούτε προγραμματικό κείμενο.

    Ερωτηθείς για το Ασφαλιστικό και την Παιδεία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κατ΄αρχήν οι θέσεις που παρουσιάζει αποτελούν εξειδίκευση και προσθήκη στο άρτιο, όπως είπε, πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως δεν αξιοποιήσαμε. Ενώ σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό χαρακτήρισε στημένη τη θεωρία για μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας λέγοντας ότι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα δαπανών, αλλά πρόβλημα εσόδων.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οργανώσει μετά τις 12 Νοεμβρίου μόνο του τον διάλογο για το ασφαλιστικό.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της παιδείας είπε ότι είναι το μεγάλο θέμα της χώρας στο οποίο διαφοροποιείται η δεξιά από την αριστερά, ενώ σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είπε ότι προκαλέσαμε σύγχυση για το θέμα αυτό.

    Πιστεύουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο και μπορώ να προτείνω άμεσα μία αλλαγή στα σχολεία, όπως είναι η θέσπιση τετραετούς Γυμνασίου και διετούς Ακαδημαϊκού Λυκείου, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

    Ερωτηθείς για την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά για τις κάμερες, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι η παρέμβασή του υπερβαίνει τα πλαίσια της αρμοδιότητάς του, ενώ σε ό,τι αφορά την έκθεση για την μεταχείριση λαθρομεταναστών είπε ότι αισθάνεται βαθειά ντροπή γι΄αυτά που αποκαλύπτονται ότι συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

    Ερωτηθείς για τις καταλήψεις των σχολείων και των πανεπιστημίων ο κ. Βενιζέλος είπε ότι γενικά δεν θέλει να διακόπτεται το σχολικό έτος, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι η κυβέρνηση που τροφοδοτεί την κρίση στην παιδεία, καθώς αδιαφορεί για οτιδήποτε δημόσιο.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απαιτείται αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι το μείζον θέμα δεν είναι τόσο η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου αλλά το σκηνικό εκλογών, το οποίο στήνει η κυβέρνηση η οποία θα πάει σε εκλογές έστω και με παραίτηση.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι "αν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να παρακολουθεί τη δεξιά να γράφει τις σελίδες με συντηρητικό μελάνι δεν έχει παρά να σηκώσει το γάντι και να κερδίσει τις εκλογές".

    Ερωτηθείς για το θέμα με την ΠΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το 1993 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου παρέλαβε το ζήτημα στη χειρότερη φάση του, εφάρμοσε την πολιτική του εμπάργκο και οδηγήθηκε στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό έχει σημασία ως ζήτημα Ελλάδας - Σκοπίων και είναι ζωτικού ενδιαφέροντος για τα Σκόπια.

    Εκτιμώντας ότι στην περιοχή των Βαλκανίων πρωτεύουν οι εξελίξεις στο Κόσοβο, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να υποκύπτει στην τεχνητή επιτάχυνση των διαδικασιών για το θέμα του ονόματος και χαρακτήρισε τη στιγμή ως την πιο ακατάλληλη για να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες.

    Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν συγκροτήματα που τον υποστηρίζουν ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να σταματήσει "το καλαμπούρι" με τους υποστηρικτές και τα συγκροτήματα ιδιαίτερα από εκείνους που θα θυμήθηκαν όλα αυτά στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Κ. Σκανδαλίδης: Έκκληση για ενότητα

    Έκκληση για ενότητα την επομένη των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου απηύθυνε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    "Η αξιωματική αντιπολίτευση γρήγορα πρέπει να βρει το δρόμο της, να μην τραβήξει σε μάκρος η κρίση και την επομένη της εκλογής του Προέδρου του Κινήματος να ξεκινήσει μια πορεία στο λαό και με διάταξη μάχης όλων των στελεχών της παράταξης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης για να προσθέσει ότι "επειδή προερχόμαστε από μια οδυνηρή ήττα, η ενότητα δεν είναι ευχολόγιο, θα έπρεπε να είναι στοιχείο μιας πολιτικής δέσμευσης μιας πολιτικής συμφωνίας", κάτι που "δεν μπορούσε να προγραμματιστεί με νηφαλιότητα την επομένη των εκλογών".

    Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, δεν αναιρεί την ανάγκη της πολιτικής δέσμευσης "για το πού πάμε, η οποία θα έπρεπε να υπάρξει πριν από την εκλογή του νέου Προέδρου".

    Για αυτό το λόγο, όπως είπε, η συνδιάσκεψη που ξεκινάει αύριο αποκτάει εξόχως σημαντικό χαρακτήρα,καθώς δίνει την ευκαιρία στους τρεις υποψηφίους να τοποθετηθούν "επί της ουσίας της πορείας του Κινήματος και τις δεσμεύσεις που πρόκειται να πάρει ο καθένας σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα".

    Επισήμανε δε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανατρέψει πλήρως τις δομές και τις λειτουργίες του, με την εκλογή Προέδρου,Γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου από τη βάση και τα μέλη του Κινήματος,αλλά και τη συμμετοχή της Νεολαίας κατά 15% στις συλλογικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει και αλλαγές προσώπων, αλλά κάτω από διαφορετικές διαδικασίες, όχι με υποκειμενικά κριτήρια, αλλά μέσα από μία διαδικασία τέτοια που τα νέα πρόσωπα θα αναδεικνύονται μέσα από τη δομή του ΠΑΣΟΚ και τις καταστατικές διατάξεις, ώστε να κατοχυρώνεται η ανανέωση σε σταθερή βάση. "Χωρίς την αναδιοργάνωση,το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές",επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης,για αυτό, είπε, πρέπει να γίνουν καταστατικές αλλαγές που θα ξαναφέρουν τα θέματα συλλογικότητας και εσωκομματικής δημοκρατίας σε όλο τον κορμό του ΠΑΣΟΚ,"φεύγοντας από την ασάφεια, την αοριστία, το συγκεχυμένο και γενικότερα την έλλειψη οποιωνδήποτε οργάνων ανάμεσα στον Πρόεδρο και στη βάση του Κινήματος".

    Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ που στην "προηγούμενη ιστορική φάση" είχε διαμορφώσει εξουσιαστικές σχέσεις, οι οποίες - όπως είπε - δημιούργησαν ένα εδώ και πολλά χρόνια "άρρωστο κόμμα".

    Για αυτό πρόσθεσε ότι "το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκρατικοποιηθεί με θεσμικό και δομικό τρόπο,αν θέλει να ξαναγυρίσει στην κοινωνία", καθώς ο λαός του Κινήματος "είναι κουρασμένος, νιώθει μια απογοήτευση και απόγνωση, όταν βλέπει αντιπαραθέσεις χωρίς περιεχόμενο, χωρίς αξία και χωρίς μέτρο, λες και είμαστε χωρισμένοι σε τρία κόμματα και δίνουμε μάχη καθοσιώσεως για να εκλέξουμε κάποιον Πρόεδρο του Κινήματος".

    Για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Σκαναδαλίδης είπε ότι συσχετίζει το βηματισμό της κυβέρνησής του με την κρίση στο ΠΑΣΟΚ και ότι φλερτάρει με την ιδέα να υπάρχουν σενάρια και εναλλακτικές επιλογές για πρόωρες εκλογές.

    Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι χειρίζεται αναποτελεσματικά βασικά θέματα,όπως το Σκοπιανό, το Ασφαλιστικό και την Παιδεία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Σκοπιανό, είπε ότι "καλό θα ήταν οι επόμενες εκλογές να μην είναι με βάση αυτό το θέμα, το οποίο είναι σημαντικό εθνικό θέμα".

    Πρόσθεσε ότι "πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός με μία σύνθετη ονομασία,για να τελειώσει αυτό το θέμα". Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την άσκηση βέτο, είπε ότι "πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες" και να ληφθούν οι αποφάσεις ανάλογα με τις δυνατότητές μας, όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, είπε ότι "πρέπει να γίνει αντικείμενο εθνικής συνεννόησης και μιας πολιτικής που θα απαλλάξει από τα προβλήματα γραφειοκρατίας και θα διασφαλίζει τα στοιχειώδη που απαιτούν η ισονομία και ισοπολιτεία ανάμεσα στους κατοίκους μιας χώρας.

    Ομιλία στη Νέα Μάκρη

    Το βράδυ της Πέμπτης ο κ.Σκανδαλίδης μίλησε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη Νέα Μάκρη τονίζοντας ότι «κανένας δεν έχει τα κότσια να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ. Αν φύγει οποιοσδήποτε θα φύγει μόνος του» και πρόσθεσε ότι το κόμμα «μπορεί να βγει ανανεωμένο από αυτή την διαδικασία και όχι τραυματισμένο». Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ο κίνδυνος φθοράς και συρρίκνωσης και τόνισε πως «αν δεν αλλάξουμε, όποιος και αν βγει αρχηγός δεν μπορεί να κερδίσει». Τέλος, είπε ότι «ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά» και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία μας είναι ολιγαρχική και μελαγχολική και ο πολίτης νιώθει ολοένα και περισσότερο ένας μοναχικός ιδιώτης. Χρειάζεται, είπε, μια νέα μεταπολίτευση που θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τον πολίτη, ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης για το δικαίωμα στην ευημερία.

    Νωρίτερα, ο κ. Σκανδαλίδης είχε συνάντηση στην Παλλήνη με μέλη της νομαρχιακής επιτροπής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ.

    Συνέντευξη Α.Κακλαμάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου, θα εγγυηθεί τη δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή σύνθεση απόψεων και ιδεών, εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Κινήματος Α. Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε, τί πιστεύετε ότι κρίνεται σ' αυτή την εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή της 11ης Νοέμβρη; Ποιό είναι το διακύβευμα;

    Απάντηση: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ώρα. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος πρέπει να γίνει η αφετηρία μιας νέας, νικηφόρας πορείας για τη δημοκρατική παράταξη και το λαό μας. Καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε και να εγγυηθούμε την ενότητα, τη δημοκρατική και σοσιαλιστική ταυτότητα και τον πατριωτικό μας χαρακτήρα. Να αναβαθμίσουμε την αξία της λαϊκής συμμετοχής και να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη και ελπίδα στους πολίτες αυτού του τόπου σε μια στιγμή που όλα τα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα αντιμετωπίζονται με το χειρότερο τρόπο από την παραπαίουσα, παρά την πρόσφατη επανεκλογή της, κυβέρνηση Καραμανλή. Στις 11 Νοεμβρίου, ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα έχει στραμμένη την προσοχή του στο ΠΑΣΟΚ. Έχουμε χρέος να δικαιώσουμε με τη στάση μας τις προσδοκίες του.

    Ερώτηση:Πώς βλέπετε την εξέλιξη της αντιπαράθεσης των υποψηφίων προέδρων, μέσα από προσωπικές αιχμές και αντεγκλίσεις. Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος συνοχής του Κινήματος ή διαγραφών την "επόμενη μέρα";

    Απάντηση: Λυπάμαι για όλα αυτά που συνέβησαν με ευθύνη ορισμένων στελεχών μας που αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών του ΠΑΣΟΚ και της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί, όμως, ακραίες συμπεριφορές ορισμένων, μετρημένων στα δάχτυλα, προσώπων, που υποστηρίζουν, υποτίθεται, οποιονδήποτε από τους υποψηφίους, να χαρακτηρίζουν ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, ούτε μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ενότητά μας. Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου, θα εγγυηθεί τη δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή σύνθεση απόψεων και ιδεών. Ο κοινός μας στόχος είναι, άλλωστε, μέσα από την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματός μας να νικήσουμε στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν πολύ πριν τη λήξη της τετραετίας.

    Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ενδεδειγμένη για ένα αδιάβλητο αποτέλεσμα;

    Απάντηση: Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, μέσα από την οποία επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, να κάνουμε την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ δικιά τους υπόθεση. Είναι, ταυτόχρονα, μια διαδικασία που μπορεί, εφόσον όλοι μας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αποτελέσει την απαρχή για την αναζωογόνηση του πολιτικού μας συστήματος. Γιβ αυτό η ευθύνη μας είναι διπλή, τόσο απέναντι στο Κίνημά μας, όσο κι απέναντι στην ίδια την κοινοβουλευτική Δημοκρατία μας.

    Ερώτηση:Η πρόσφατη πρόβλεψή σας στη Βουλή για ενδεχόμενη διάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων προκάλεσε αίσθηση. Πού βασίζετε αυτή την εκτίμησή σας;

    Απάντηση: Αυτό που είπα στη Βουλή, είναι κάτι που μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε ρίχνοντας μια ματιά στη συστηματική αρθρογραφία, σε έγκυρα ελληνικά και ξένα Μέσα, που κατατείνει στην ανάγκη για δήθεν τολμηρή υπέρβαση τόσο στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, όσο και στα προβλήματα του εξωτερικού μας μετώπου. Η θεωρία αυτή έχει ως προϋπόθεση τόσο την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, όσο και τη δημιουργία περισσότερων κομμάτων που θα προκύψουν μέσα από τη διάσπαση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σβ αυτή, άλλωστε, τη σκοπιμότητα εντάσσεται και η διαρκώς καλλιεργούμενη από τα ΜΜΕ, φιλολογία για το τέλος του δικομματισμού. Μην ξεχνάτε και την προεκλογική παραφιλολογία περί του ενδεχομένου ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ως «εθνική ανάγκη» προκειμένου να επιμεριστεί το κόστος, που μπορεί να συνεπάγεται μια τολμηρή πολιτική στα εξωτερικά θέματα και τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Το σενάριο αυτό είναι πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά αδιανόητο, αφού οι όποιοι «εμπνευστές» του θέλουν να αγνοούν τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, ενός κινήματος που προέρχεται από το λαό και αντλεί τη δύναμή του από το λαό και της ΝΔ που εκφράζει μια ταξική και σκληρή Δεξιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 November 2007 - 11:30:24 UTC