Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Στόχος η προστασία του περιβάλλοντος"
  • [02] ΠΑΣΟΚ - Αρχίζει αύριο η Εθνική Συνδιάσκεψη
  • [03] Ο Μ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την Ελλάδα και τα Σκόπια

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Στόχος η προστασία του περιβάλλοντος"

    'Ακαιρο και άκυρο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το δίλημμα "ανάπτυξη και περιβάλλον", τοποθετούμενος, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, για τις «Οικολογικές πολιτικές στην Ελλάδα σε συνθήκες φαινομένου θερμοκηπίου».

    Παρουσία του κοινοτικού επιτρόπου για το περιβάλλον Στ. Δήμα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι αναπτυξιακές πολιτικές και οι πολιτικές για το περιβάλλον μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία και ότι η ευημερία που απορρέει από την ανευθυνότητα, τη βεβήλωση φυσικού πλούτου και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων είναι όχι μόνο εφήμερη αλλά και μακροπρόθεσμα καταστροφική. «Ό,τι βλάπτει το περιβάλλον, εντέλει βλάπτει και την κοινωνία και την οικονομία. Ό,τι ωφελεί το περιβάλλον, ωφελεί την ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής μας» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η έννοια της περιβαλλοντικής ευθύνης διαπνέει όλες τις αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης, που παρέλαβε -όπως είπε- συσσωρευμένα περιβαλλοντικά προβλήματα δεκαετιών.

    Η μέριμνα για το περιβάλλον εντάσσεται σε μια ευρύτερη λογική ευθύνης όλων μας, και αυτό το μήνυμα αποτελεί και το «γνώμονα της νέας αναπτυξιακής πολιτικής μας, η οποία διαπνέει οριζόντια όλες τις επιμέρους πολιτικές μας», είπε ο κ. Καραμανλής: «Αυτό είναι το νέο, το αδιαπραγμάτευτο στοιχείο, με το οποίο θέλουμε να μπολιάσουμε κάθε επιχειρηματική δράση, κάθε προσωπική στάση. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής, ο πιο αισιόδοξος δρόμος μπροστά μας».

    Ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών για την προάσπιση του παγκοσμίου κλίματος αλλά και στην ελληνική πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης άμεσης παρέμβασης σε περιβαλλοντικές καταστροφές, η οποία «έτυχε θετικής ανταπόκρισης».

    Μίλησε επίσης για εκείνες τις περιοχές της Ελλάδας με περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η λίμνη Κορώνεια και ο ποταμός Ασωπός: Η αυστηρή εφαρμογή των νόμων και οι αναγκαίες παρεμβάσεις είναι δέσμευση που γίνεται πράξη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Δήλωσε μάλιστα εμφαντικά ότι αυτά που είπαμε τα εννοούμε στο ακέραιο: «Συνεχείς έλεγχοι, αποστολή των σχετικών φακέλων στον Εισαγγελέα, καταλογισμός υψηλών προστίμων, τα οποία και θα εισπράττονται, διακοπή των εργασιών σε επιχειρήσεις που υποτροπιάζουν, και προώθηση των αναγκαίων έργων».

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη των πολιτών και η ανασυγκρότηση των περιοχών που έπληξαν οι φωτιές του Αυγούστου. «Κατέστησα σαφή, από την πρώτη στιγμή, την απόφασή μας να κηρυχθούν αναδασωτέα όλα τα δάση που καταστράφηκαν. Οι Περιφέρειες που δεν ολοκλήρωσαν τη σχετική διαδικασία έχουν πάρει οδηγίες να επισπεύσουν τις σχετικές αποφάσεις. Όπου υπήρχε δάσος, θα ξαναγίνει δάσος» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι πολίτες απαίτησαν να συνεχίσουμε στο δύσκολο δρόμο της ευθύνης, του αποτελέσματος και των μεταρρυθμίσεων, με διάλογο αλλά και αποφασιστικότητα κι αυτή τη συμφωνία που κάναμε μαζί τους είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε στο ακέραιο», ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για τις ευθύνες της κυβέρνησης είπε πως «δεν αντιμετωπίζονται συσσωρευμένα και χρόνια προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη» και ότι «δεν καλύπτει κανείς τις ευθύνες του κατηγορώντας όλους τους άλλους, όταν δεν ανταποκρίνεται στις δικές του ευθύνες».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, τονίζοντας ότι στόχος της είναι η περαιτέρω προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων κατά το χρόνο εφαρμογής του Συντάγματος (1975) με αυστηρές κυρώσεις για όποια μεταβολή εντεύθεν. «Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε σύνθεση απόψεων για να διασφαλίσουμε κοινούς στόχους, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και κυρίως η προστασία περιβάλλοντος», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αφορισμοί που δαιμονοποιούν την άλλη άποψη είναι απαράδεκτοι, ενώ η άρνηση συμμετοχής στο διάλογο της αναθεώρησης είναι απόδειξη έσχατης πολιτικής αδυναμίας και κορυφαία εκδήλωση βαθύτατης αντιδημοκρατικής νοοτροπίας».

    Ο νομάρχης του Συνασπισμού και όχι ο διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειάρχης ήταν εκείνος που ανανέωσε τη λειτουργία του λατομείου Κανδάνου, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνου. Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις «Οικολογικές Πολιτικές στην Ελλάδα σε συνθήκες Φαινομένου Θερμοκηπίου», που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Αλέκου Αλαβάνου, ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ «να μάθετε καλύτερα τα του οίκου σας και μετά ελάτε να κατηγορήσετε άλλους για έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας».

    Συγκεκριμένα, και απαντώντας στην κριτική του Αλέκου Αλαβάνου ότι λατομείο στην Κάνδανο των Χανίων λειτουργεί κατόπιν αδείας του διορισμένου από την κυβέρνηση περιφερειάρχη, επισήμανε ότι οι άδειες για τις λατομικές ζώνες εκδίδονται από τους νομάρχες και ότι αυτοί οριοθετούν τις περιοχές που γίνονται λατομικές ζώνες.

    Η συγκεκριμένη λατομική ζώνη ορίστηκε με την υπβ αριθμόν 1536 απόφαση του νομάρχη Χανίων (ΦΕΚ 580Β, 7/10/1983), ότι η ανανέωση του χαρακτηρισμού ως λατομικής περιοχής έγινε με την υπβ αριθμόν 1315 απόφαση του νομάρχη Χανίων (ΦΕΚ 21994, 21/12/1999) και ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε με την υπβ αριθμόν 127002 (13/5/2002) κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης το 2002.

    Ανακεφαλαιώνοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το 1983 ο νομάρχης ήταν διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ, το 2002 οι υπουργοί ήταν υπουργοί της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το 1999, όμως, όταν ο νομάρχης ανανέωσε την άδεια, ήταν νομάρχης του Συνασπισμού, ο κ. Κατσανεβάκης. «Να μάθετε λοιπόν καλύτερα τα του οίκου σας και μετά ελάτε να κατηγορήστε άλλους για έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

    Επικριτικός για την ανύπαρκτη -όπως είπε- περιβαλλοντική πολιτική της χώρας μας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, καταλογίζοντας διαχρονικές ευθύνες και ζητώντας «σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, ώστε να μπει φραγμός στην αυθαιρεσία και στο δρόμο που οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα».

    Ο κ. Αλαβάνος, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για το περιβάλλον, βάζοντας έτσι «ηθικό φραγμό σε αυτούς που με τίτλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιβουλεύονται τη δημόσια γη».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε, επίσης, ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα και την ανύπαρκτη περιβαλλοντική πολιτική, είναι αισιόδοξος για το μέλλον, γιατί κάτι έχει αλλάξει στη χώρα μας.

    «Η αισιοδοξία μου έχει σχέση με την αφύπνιση της κοινωνίας και την ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων. Μαζί τους θα γιορτάσουμε την κατάργηση του άρθρου 24 και θα δημιουργήσουμε φραγμούς αλλά και διεκδικήσεις στα μεγάλα ζητήματα για την τύχη της χώρας μας. Θα αναλάβουν δυνάμεις που θα ανταποκρίνονται ώστε να στηρίξουμε το πεδίο όλων των πολιτών και να είμαστε πρωταγωνιστική περιβαλλοντική δύναμη σε όλη την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος

    Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι αναφέρθηκε σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα με τα χιλιάδες περιβαλλοντικά προβλήματα.

    «Έχω διαβατήριο κ. πρωθυπουργέ και σας καλώ να μου πείτε το όνομα της χώρας που περιγράφετε , γιατί αυτή δεν είναι η Ελλάδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι όλα αυτά που ανέφερε για χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες για εθνικό κτηματολόγιο, για μέτρα ενίσχυσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι, σύμφωνα με ανακοινώσεις των ειδικών επιστημονικών συλλόγων, όλα με αρνητικό προσδιορισμό.

    Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και στα οικολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη, όπως το φαράγγι της Κάνδανου, καταγγέλλοντας ότι, σε αυτή την τεράστια ιστορικής μνήμης περιοχή, και εξαιρετικού φυσικού κάλλους δίνεται άδεια σε λατομείο, να επεκτείνει τις δραστηριότητες του.

    «Όλα αυτά είναι αποτελέσματα των ανθρώπων αλλά και των πολιτικών που βάζουν πρώτα από όλα το κέρδος. Γι αυτό χρειάζεται να γίνουμε κακοί. Να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα. Πρέπει να αυτοαναιρεθούμε και να αλλάξουμε όλες τις πολιτικές μας. Να αλλάξουμε νοοτροπίες, να δώσουμε κίνητρα και να ενημερώσουμε τους πολίτες», επεσήμανε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Αλαβάνος, έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής αντίληψης, ενώ ζήτησε να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν αφαιρέθηκε από το ΚΠΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, το μέτρο, αξίας 100 εκ. ευρώ για περιβαλλοντική σύνταξη χαρτών μεγάλης ακρίβειας.

    Έμφαση όμως έδωσε ο κ. Αλαβάνος, και στη λίμνη της Κορώνειας εξαπολύοντας επίθεση στον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, λέγοντας:

    «Κινδυνεύει να εκραγεί η λίμνη της Κορώνειας και έχουμε ένα νομάρχη που τον ακούμε να μιλάει για τα Σκόπια, πρωί μεσημέρι βράδι, για την Μακεδονία αλλά όχι για την Κορώνεια. Τί θέλετε να βάλουμε τίτλο σε ένα φέρετρο»;

    Τέλος, επικριτικός ήταν για τον Ασωπό όπου, όπως είπε, το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, έχει περάσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη αδιαφορία σε ένα θέμα που αφορά την υγεία των κατοίκων.

    Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε εκ νέου κατηγορηματικά αντίθετος στην τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για το περιβάλλον, επιμένοντας να αποσυρθεί για να μην νομιμοποιηθούν «οι αυθαιρεσίες της δικτατορίας». Παράλληλα χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για συλλογή υπογραφών για την δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Α.Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική "διαίρει και βασίλευε" ενώ υποστήριξε ότι «υπάρχει προσπάθεια τρομοκράτησης σε όσους είναι ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά θέματα».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος απαντώντας στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με την άδεια του Λατομείου στην Κάνδανο, ανέφερε:

    «Ο πρωθυπουργός είπε ψέματα και προσπάθησε να αποπροσανατολίσει συγχέοντας τη λειτουργία του Λατομείου στην Κάνδανο με την άδεια επέκτασής του. Το συγκεκριμένο Λατομείο πήρε άδεια από παλιά, στη βάση της λατομικής ζώνης και η άδεια αυτή που δόθηκε από το Νομαρχιακό Σύμβούλιο με επικεφαλής τον κ. Κατσανεβάκη ήταν για 59,8 στρέμματα. Το Λατομείο διεκδικούσε πάντα 347,9 στρέμματα μέσα στα οποία θα περιλαμβάνονταν το ιστορικό φαράγγι της Κάνδανου, ο δρόμος μνημείο, το δάσος και το ποτάμι. Την άδεια αυτή και την έγκριση την παίρνει με απόφαση του 2007 του περιφερειάρχη της ΝΔ κ. Τσόκα. Πέρα από αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το ιστορικό μνημείο και το μνημείο του φυσικού κάλλους. Ο πρωθυπουργός δεν είπε καν τη θέση που είχε σε αυτό το ζήτημα».

    «Γεννιέται μια νέα παγκόσμια συνείδηση για το περιβάλλον και δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και απαιτήσεις για μια πράσινη οικονομία» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και επέκρινε την κυβέρνηση για την περιβαλλοντική πολιτική της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια μοιραία σχέση με το περιβάλλον».

    Ο κ.Παπανδρέου ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του ΠΑΣΟΚ, το αμέσως προσεχές διάστημα, για την προώθηση μιας νέας περιβαλλοντικής πολιτικής, συνδέοντας την έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και με τις επιδιώξεις του για τη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών που να αντιτίθενται στις επιλογές της κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το κόμμα του πρόκειται να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα τη συλλογή υπογραφών υπέρ της συγκρότησης ενός αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος (αντίστοιχη κινητοποίηση θα καταγραφεί και στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάδειξης του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την 11η Νοεμβρίου), ενώ μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα κατατεθεί, όπως τόνισε και σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης, την αντίθεσή του στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, τονίζοντας πως «το άρθρο 24, ακόμα και η συζήτηση για την αναθεώρησή του, αποτελεί τη λυδία λίθο για την περιβαλλοντική προστασία» και ψέγοντας την κυβέρνηση για την επιμονή της να μην αποσύρει τη «δασοκτόνο» πρόταση τροποποίησης του άρθρου 24, «παρότι γνωρίζει ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι ήδη νεκρή μετά από την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τη διαδικασία».

    «Σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, δεσμεύομαι προσωπικά, ότι δεν θα στηρίξουμε καμία μα καμία απόπειρα υπονόμευσης του δασικού πλούτου και της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας μας. Στόχος μας είναι η κατάργηση του μοντέλου της εκτός σχεδίου δόμησης. Χρειάζεται χρηματοδότηση και επιστημονική υποστήριξη των περιοχών natura. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της ενεργειακής έντασης, με άμεση παροχή κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας στα υπάρχοντα και νέα κτήρια, προδιαγραφές και κίνητρα για μια νέα γενιά κατοικιών που να αξιοποιούν το βιοκλίμα της Ελλάδας, συνδυασμένα μέσα μεταφοράς και Ι.Χ. χαμηλής κατανάλωσης, μείωση του όγκου των απορριμμάτων, λιπασματοποίηση οικιακών απορριμμάτων σε οικιακή κλίμακα, σύνδεση της πολιτικής αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών με την υδατική πολιτική» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σε αντίθετη κατεύθυνση, κινείται ωστόσο η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική: «Η ΔΕΗ ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης στην Ελλάδα λόγω της χρήσης λιγνίτη. Αντί για όλα αυτά, η ΔΕΗ και η κυβέρνηση προτείνει να αντικατασταθεί ο λιγνίτης από τον λιθάνθρακα, τον οποίο η Ελλάδα θα εισάγει καθβ ολοκληρία (?) Καταργήσατε το νόμο για απόσυρση κτηρίων χάνοντας μοναδικά κονδύλια ευρωπαϊκά (?) Το νομοσχέδιο για τη χωροταξία πριμοδοτεί την εξαγορά γης των πυρόπληκτων περιοχών για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων, δημιουργώντας νέα κίνητρα για πιθανούς εμπρησμούς (?) Το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης φυτοζωεί. Η συνεργασία του ΥΠΕΧΩΔΕ με τις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει διακοπεί, ενώ το υπουργείο έχει στραφεί προς ιδιωτικά γραφεία μελετών?» κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνέδεσε τα περιβαλλοντικά ζητήματα και με την επιδίωξή του για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας με κοινωνικές δυνάμεις στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ: «Πρέπει να ακούσετε κε Καραμανλή, να ακούσετε τη φωνή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων κι να αισθανθείτε τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών (?) Το ΠΑΣΟΚ και για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, θα ασκήσει σύγχρονη προγραμματική αντιπολίτευση. Θα μας βρείτε μπροστά σας πιο δυνατούς, πιο ενωμένους από ποτέ, μαζί με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, εκείνων που αποδοκίμασαν στις εκλογές την συντηρητική πολιτική» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του.

    Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως από τη συζήτηση προέκυψε πως τόσο στα περιβαλλοντικά ζητήματα, όσο στα θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου «υπάρχει σημαντικό πεδίο δράσης για τα κινήματα των πολιτών και τις δυνάμεις της άλλης αριστεράς».

    Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρόσφατη εισαγγελική άδεια για μαγνητοσκόπηση των διαδηλώσεων «η οποία ... δεν συνιστά μεταρρύθμιση, αλλά εικόνα κράτους- αυταρχικού λαφύρου» και προειδοποίησε πως «δεν θα περάσει ο αυταρχισμός στην Παιδεία, η λογική της επανασύστασης του κράτους της Δεξιάς, η επιστροφή σε πρακτικές που μας μεταφέρουν στην προ μεταπολίτευσης Ελλάδας».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές, εμφανίζει εικόνα "θαμπή και ξέπνοη" και πως αναγκάζεται να θέτει ο πρωθυπουργός σε κυκλοφορία σενάρια πρόωρων εκλογών με λίστα, για να πειθαρχήσουν οι βουλευτές του. «Προσπαθούν ορισμένοι να βρουν παρηγοριά στη δική μας εσωκομματική κρίση, τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Νομίζουν ότι τους δίνεται χρονικό περιθώριο. Κάνουν λάθος. Στις 12 του Νοέμβρη το ΠΑΣΟΚ θα είναι εδώ, ενωμένο και πιο δυνατό παρά ποτέ» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Εφιαλτικές» χαρακτήρισε τις προβλέψεις για τον 21ο αιώνα στο περιβάλλον η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας παράλληλα ότι ο λαός είναι αυτός που πρέπει να πάρει το πρόβλημα στα χέρια του.

    Η κα Παπαρήγα έκανε λόγο για «τεράστια ευθύνη των κομμάτων εξουσίας για την μεταπολεμική ανάπτυξη», τόνισε ότι το θέμα δεν μπορεί να συζητείται αυτοτελώς και αυτόνομα, αφού άπτεται της ανάπτυξης, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Και τόνισε ότι η καπιταλιστική βιομηχανική ανάπτυξη είναι ο βασικός παράγων της εμπορευματοποίησης της γης, της ενέργειας, του νερού.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το κόμμα της διαγράφει με μια μονοκονδυλιά κάθε πολιτική που χαράσσεται από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς, επειδή - όπως είπε - ανεξάρτητα από τις διαφορές δεν μπαίνει καν το ζήτημα των πολέμων.

    «Για τον πόλεμο κουβέντα», είπε και επέκρινε την «υποδοχή του Αλ Γκορ, σαν τον μεγάλο ηγέτη του περιβαλλοντικού κινήματος», ενώ, όπως είπε «ξέρουμε πολύ καλά το ρόλο των ΗΠΑ και του ιδίου του Γκορ στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας με εμπλουτισμένο ουράνιο».

    Η κα Παπαρήγα επέκρινε τις πολιτικές περιβάλλοντος στην Ελλάδα και ανέφερε πως το κόμμα της δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές και τις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες μιλούσαν για άσκηση σύγχρονης περιβαλλοντικής πολιτικής.

    Ως προτεραιότητα παρέμβασης του ΚΚΕ η κυρία Παπαρήγα ανέφερε το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης, το οποίο - όπως προανήγγειλε - θα το φέρει στη Βουλή.

    «Πρέπει να γίνει ουσιαστικός αγώνας», είπε και ενώ τόνισε πως υπάρχουν άνθρωποι με οικολογική συνείδηση, αμφισβήτησε τις προθέσεις διαφόρων οικολογικών κινημάτων «που ξέρουμε από πού εξαρτώνται» και πρόσθεσε ότι «ο λαός πρέπει να πάρει το θέμα στα χέρια του, είτε του έχουν κάμερες, είτε όχι, ακόμη και αν πρέπει να της πάρει "παραμάζωμα"».

    Η κα Παπαρήγα ξεκίνησε την ομιλία της με το θέμα των καμερών, λέγοντας ότι παρ' ότι δεν συνηθίζει να αλλάζει το θέμα της ημερήσιας διάταξης, αναγκάζεται να μιλήσει μετά την χθεσινή εξέλιξη να επιτραπεί η χρήση των καμερών με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης. «Θα λειτουργούν οι χαφιεδοκάμερες στις μαθητικές κινητοποιήσεις», είπε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση για την απόφαση αυτή της δικαστικής αρχής δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της.

    Αφού είπε «μπράβο» στο μαθητικό κίνημα που αγωνίζεται κάλεσε το λαό να τοποθετεί στο θέμα της Παιδείας για "να σταματήσει αυτός ο κατήφορος", γιατί «δεν νομιμοποιείται να ζητεί κανείς άδεια εισαγγελέα για να κάνει κινητοποίηση".

    Στη δευτερολογία της η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολιτικό ζήτημα και αμφισβήτησε τις πολιτικές της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και την βούληση για άσκηση πολιτικής με αιχμή το περιβάλλον, με το αιτιολογικό ότι τα ποσά που απαιτούνται για την δημιουργία υποδομών και αποκατάστασης του περιβάλλοντος θα τα διαχειριστούν οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και κατά το δοκούν θα αποφασίσουν αν και πως θα γίνουν έργα. Η κα Παπαρήγα συμπλήρωσε ότι όταν οι πολιτικές από τις εταιρείες γίνουν οικολογικές (επί παραδείγματι δημιουργήσουν οικολογικά αυτοκίνητα) τότε θα είναι και δυσπρόσιτες για τα λαϊκά στρώματα.

    Έμφαση στα στοιχεία τόσο του ΟΗΕ όσων και των διεθνών Οργανώσεων που στέλνουν σήμα κινδύνου για τον πλανήτη γη, έδωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αν ξεφύγει δεν θα υπάρχει ζωή στο πλανήτη γη σε κάποια χρόνια», επεσήμανε ο κ. Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για ανάγκη "περιβαλλοντικής παιδείας" και επαναφέροντας την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το κόμμα του για περιβαλλοντική εκπαιδευτική συνείδηση.

    Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε να δημιουργηθεί "Πράσινος Τειρεσίας", ώστε να επιβάλλονται αυστηρά μέτρα σε κάθε επιχείρηση που μολύνει το περιβάλλον.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τα κοινοτικά κονδύλια για τα περιβαλλοντικά έργα. «Για επτά χρόνια, από το 2000-2007, μόλις το 20% απορροφήθηκε από το Κοινοτικό Ταμείο Συνοχής της ΕΕ για περιβαλλοντικά έργα», τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ.Γ. Καρατζαφέρης στο πρόβλημα με τη μόλυνση του ποταμού Ασωπού, όπου -όπως είπε- ενώ σε άλλες χώρες έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο, στην Ελλάδα είμαστε ακόμα στις μετρήσεις.

    Ακόμα, ο κ. Καρατζαφέρης έδωσε έμφαση στα περιβαλλοντικά και οικολογικά προβλήματα που υπάρχουν και σ' πολλές περιοχές της χώρας, όπως στο Πέραμα και το Κορωπί, και σημείωσε ότι είμαστε η μόνη χώρα που επιμένουμε ακόμα στους ΧΥΤΑ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε, τέλος, σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Ανάμεσα τους, η ονομασία όλων των δασών ως εθνικών δρυμών, ο σαφής καθορισμός της χρήσης γης και κίνητρα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ζήτησε να μείνει «αυστηρά η ΔΕΗ στο δημόσιο και να μην περάσει σε ιδιώτες».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ στη δευτερολογία του άσκησε αυστηρή κριτική εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση και δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει ανάγκη τους αντάρτες της ΝΔ.

    Ακόμα, ο Γ. Καρατζαφέρης τάχθηκε κατά της τοποθέτησης των καμερών για διαδηλώσεις, δήλωσε ότι διαφωνεί με τις θέσεις τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να μην χρησιμοποιούνται, γιατί, όπως είπε, το κόμμα του είναι της άποψης ότι δεν χρειάζονται καθόλου και πρέπει να φύγουν από τους δρόμους.

    Πρόσκληση στα κόμματα να ψηφίσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος το άρθρο 24 για τα δάση με ένταξη στο κείμενο των αεροφωτογραφιών που είναι κοντινές στο 1975 κι όχι του 1945, απηύθυνε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

    Κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Περιβάλλον, ο υπουργός χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντικό» το ζήτημα της κατάρτισης Δασολογίου και Κτηματολογίου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να γίνουν όπως πρέπει και τα δύο αυτά μεγάλα έργα αν δεν συνετιστούμε, δεν προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και δεν συνεργαστούμε όλοι.

    «Δεν πρέπει να γίνει καμία άλλη αλλαγή, παρά μόνο μία. Να μην λαμβάνονται υπόψη οι αεροφωτογραφίες του β45, διότι στην Ελλάδα άλλαξαν οι χρήσεις γης ριζικά στις δεκαετίες του β50 και β60. Να στηριχθούμε σε αεροφωτογραφίες κοντινές στο 1975 που ψηφίστηκε το Σύνταγμα. Οι αεροφωτογραφίες του β45 είναι ανεφάρμοστες στην πράξη και το λέω ευθέως πως αποτελούν απόδειξη είτε άγνοιας είτε υποκρισίας και λαϊκισμού. Ποτέ δεν θα φτιάξουμε ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο και ποτέ Δασολόγιο, αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική και επομένως δεν θα μπορούμε αποτελεσματικά να προστατέψουμε τα δάση», είπε στην ομιλία του ο κ. Σουφλιάς.

    Κατά την δευτερολογία του απευθυνόμενος στα κόμματα της Αντιπολίτευσης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι αν είναι να συμφωνήσουν όλοι τότε να τροποποιηθεί το κείμενο και να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1960.

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για να καταστήσει σαφή την σπουδαιότητα της συμφωνίας επικαλέστηκε ένα παράδειγμα : σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του 45, από το δομημένο τμήμα του Λεκανοπεδίου της Αττικής ένα σημαντικό ποσοστό είναι δάσος.

    Ρώτησε κατόπιν τούτου όποιον υποστηρίζει αυτή την άποψη: «Θα κατεδαφίσετε εκεί τα κτίσματα; Θα τα κατεδαφίσετε; Και η χώρα μας είναι γεμάτη από τέτοιες περιπτώσεις. Χιλιάδες αγροτικές οικογένειες έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις που το 1945 ήταν δασικές. Θα τις αφαιρέσετε από αυτές τις οικογένειες ; Θα τις αφαιρέσετε;»

    Αφού ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα περιβαλλοντικά θέματα μιλώντας για ένα τεράστιο έργο που έγινε, αλλά δεν έχει προφανώς ολοκληρωθεί κατέληξε με ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα μας είναι αντιμετωπίσιμα», αφού προηγουμένως δήλωσε ότι η χώρα μας είναι και θα είναι απολύτως εντάξει στις δεσμεύσεις της τόσο στην ΕΕ όσο και αναφορικά με την Συνθήκη του Κιότο.

    «Πέρα από τα διεθνή και υπερεθνικά ζητήματα,δεν είναι δυνατόν να κάνουμε λόγο για «περιβαλλοντική κρίση».Υπάρχουν σαφώς προβλήματα. Χρόνια προβλήματα και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Χρειάζεται όμως η προσπάθεια όλων, του κάθε πολίτη. Με τις υπερβολές και την καταστροφολογία διώχνουμε τον κόσμο. Δεν τον ευαισθητοποιούμε ενώ αυτό είναι το ζητούμενο. Τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα στην χώρα μας είναι συγκεκριμένα και μπορούν να αντιμετωπιστούν και αντιμετωπίζονται με καλούς ρυθμούς. Δουλεύουμε εντατικά γιβ αυτό. Όμως δεν είναι δυνατόν μέσα σε τριάμισι χρόνια να αντιμετωπίσουμε όλες τις εκκρεμότητες δεκαετιών αλλά έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου και συνεχίζουμε», είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    «Αν γίνει πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου, όποτε γίνει, θα είναι έτοιμο το υπουργείο Περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Σουφλιάς, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πρότεινε την συγκέντρωση υπογραφών για την δημιουργία ενός αυτοτελούς υπουργείου που θα ασχολείται αποκλειστικά με το Περιβάλλον.

    Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε πως είναι εκπεφρασμένη βούληση του πρωθυπουργού και ο ίδιος τοποθετήθηκε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης να δημιουργηθεί χωριστό Υπουργείο Περιβάλλοντος σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα, όταν, δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί το Γβ ΚΠΣ και θα έχουν ξεκινήσει τα έργα της Δβ προγραμματικής περιόδου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι, ήδη, γίνεται η προετοιμασία από τώρα, ώστε να μην χαθεί χρόνος κατά το διαχωρισμό.

    Διευκρίνισε, επίσης, το λόγο για τον οποίο σήμερα δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, λέγοντας: «Σε άλλες χώρες, πολύ απλά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει και την ευθύνη των Δημοσίων Έργων, διότι δεν υπάρχει η ανάγκη Υπουργείου Δημοσίων Έργων. Εμείς, είμαστε μια χώρα που ακόμα βρισκόμαστε σε ανάπτυξη. Τώρα φτιάχνουμε τα μεγάλα έργα υποδομής. Και είναι σημαντικό να έχει την αρμοδιότητά τους το Υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι έτσι και τα έργα προωθούνται και ο περιβαλλοντικός τους έλεγχος είναι αυστηρός».

    [02] ΠΑΣΟΚ - Αρχίζει αύριο η Εθνική Συνδιάσκεψη

    "Το εγχείρημά μας έχει ανδρεοπαπανδρεϊκά χαρακτηριστικά. Συγκρουόμαστε με το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου και όχι μόνο του κομματικού και τα αρχαϊκά κατάλοιπα", τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι "θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία να αναπνεύσει".

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι θέλει ένα ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και όχι των παραγόντων, απαντώντας δε σε ερώτηση γι΄αυτούς που είναι αντίθετοι τόνισε ότι θα συμπαρασυρθούν από τη νέα δυναμική προσθέτοντας επίσης ότι μεταξύ των υποστηρικτών του κ. Γ. Παπανδρέου υπάρχουν άνθρωποι που καταφέρθηκαν κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με βαρύτερους χαρακτηρισμούς από ό,τι ορισμένοι καταφέρονται τώρα εναντίον του ιδίου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζεται τόσο ο πολιτικός λόγος όσο και τα πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να αναλύουν, να υλοποιούν και να πετυχαίνουν τους στόχους, καθώς, όπως επανειλημμένα έχει πει, δεν χάνουν τις εκλογές τα κείμενα και προσθέτοντας επίσης ότι η ΝΔ κέρδισε τις τελευταίες εκλογές χωρίς να "κατεβάσει" ούτε προγραμματικό κείμενο.

    Ερωτηθείς για το Ασφαλιστικό και την Παιδεία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κατ΄αρχήν οι θέσεις που παρουσιάζει αποτελούν εξειδίκευση και προσθήκη στο άρτιο, όπως είπε, πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως δεν αξιοποιήσαμε. Ενώ σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό χαρακτήρισε στημένη τη θεωρία για μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας λέγοντας ότι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα δαπανών, αλλά πρόβλημα εσόδων.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οργανώσει μετά τις 12 Νοεμβρίου μόνο του τον διάλογο για το ασφαλιστικό.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της παιδείας είπε ότι είναι το μεγάλο θέμα της χώρας στο οποίο διαφοροποιείται η δεξιά από την αριστερά, ενώ σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είπε ότι προκαλέσαμε σύγχυση για το θέμα αυτό.

    Πιστεύουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο και μπορώ να προτείνω άμεσα μία αλλαγή στα σχολεία, όπως είναι η θέσπιση τετραετούς Γυμνασίου και διετούς Ακαδημαϊκού Λυκείου, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

    Ερωτηθείς για την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά για τις κάμερες, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι η παρέμβασή του υπερβαίνει τα πλαίσια της αρμοδιότητάς του, ενώ σε ό,τι αφορά την έκθεση για την μεταχείριση λαθρομεταναστών είπε ότι αισθάνεται βαθειά ντροπή γι΄αυτά που αποκαλύπτονται ότι συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

    Ερωτηθείς για τις καταλήψεις των σχολείων και των πανεπιστημίων ο κ. Βενιζέλος είπε ότι γενικά δεν θέλει να διακόπτεται το σχολικό έτος, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι η κυβέρνηση που τροφοδοτεί την κρίση στην παιδεία, καθώς αδιαφορεί για οτιδήποτε δημόσιο.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απαιτείται αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι το μείζον θέμα δεν είναι τόσο η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου αλλά το σκηνικό εκλογών, το οποίο στήνει η κυβέρνηση η οποία θα πάει σε εκλογές έστω και με παραίτηση.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι "αν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να παρακολουθεί τη δεξιά να γράφει τις σελίδες με συντηρητικό μελάνι δεν έχει παρά να σηκώσει το γάντι και να κερδίσει τις εκλογές".

    Ερωτηθείς για το θέμα με την ΠΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το 1993 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου παρέλαβε το ζήτημα στη χειρότερη φάση του, εφάρμοσε την πολιτική του εμπάργκο και οδηγήθηκε στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό έχει σημασία ως ζήτημα Ελλάδας - Σκοπίων και είναι ζωτικού ενδιαφέροντος για τα Σκόπια.

    Εκτιμώντας ότι στην περιοχή των Βαλκανίων πρωτεύουν οι εξελίξεις στο Κόσοβο, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να υποκύπτει στην τεχνητή επιτάχυνση των διαδικασιών για το θέμα του ονόματος και χαρακτήρισε τη στιγμή ως την πιο ακατάλληλη για να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες.

    Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν συγκροτήματα που τον υποστηρίζουν ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να σταματήσει "το καλαμπούρι" με τους υποστηρικτές και τα συγκροτήματα ιδιαίτερα από εκείνους που θα θυμήθηκαν όλα αυτά στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Κ. Σκανδαλίδης: Έκκληση για ενότητα

    Έκκληση για ενότητα την επομένη των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου απηύθυνε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    "Η αξιωματική αντιπολίτευση γρήγορα πρέπει να βρει το δρόμο της, να μην τραβήξει σε μάκρος η κρίση και την επομένη της εκλογής του Προέδρου του Κινήματος να ξεκινήσει μια πορεία στο λαό και με διάταξη μάχης όλων των στελεχών της παράταξης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης για να προσθέσει ότι "επειδή προερχόμαστε από μια οδυνηρή ήττα, η ενότητα δεν είναι ευχολόγιο, θα έπρεπε να είναι στοιχείο μιας πολιτικής δέσμευσης μιας πολιτικής συμφωνίας", κάτι που "δεν μπορούσε να προγραμματιστεί με νηφαλιότητα την επομένη των εκλογών".

    Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, δεν αναιρεί την ανάγκη της πολιτικής δέσμευσης "για το πού πάμε, η οποία θα έπρεπε να υπάρξει πριν από την εκλογή του νέου Προέδρου".

    Για αυτό το λόγο, όπως είπε, η συνδιάσκεψη που ξεκινάει αύριο αποκτάει εξόχως σημαντικό χαρακτήρα,καθώς δίνει την ευκαιρία στους τρεις υποψηφίους να τοποθετηθούν "επί της ουσίας της πορείας του Κινήματος και τις δεσμεύσεις που πρόκειται να πάρει ο καθένας σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα".

    Επισήμανε δε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανατρέψει πλήρως τις δομές και τις λειτουργίες του, με την εκλογή Προέδρου,Γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου από τη βάση και τα μέλη του Κινήματος,αλλά και τη συμμετοχή της Νεολαίας κατά 15% στις συλλογικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει και αλλαγές προσώπων, αλλά κάτω από διαφορετικές διαδικασίες, όχι με υποκειμενικά κριτήρια, αλλά μέσα από μία διαδικασία τέτοια που τα νέα πρόσωπα θα αναδεικνύονται μέσα από τη δομή του ΠΑΣΟΚ και τις καταστατικές διατάξεις, ώστε να κατοχυρώνεται η ανανέωση σε σταθερή βάση. "Χωρίς την αναδιοργάνωση,το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές",επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης,για αυτό, είπε, πρέπει να γίνουν καταστατικές αλλαγές που θα ξαναφέρουν τα θέματα συλλογικότητας και εσωκομματικής δημοκρατίας σε όλο τον κορμό του ΠΑΣΟΚ,"φεύγοντας από την ασάφεια, την αοριστία, το συγκεχυμένο και γενικότερα την έλλειψη οποιωνδήποτε οργάνων ανάμεσα στον Πρόεδρο και στη βάση του Κινήματος".

    Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ που στην "προηγούμενη ιστορική φάση" είχε διαμορφώσει εξουσιαστικές σχέσεις, οι οποίες - όπως είπε - δημιούργησαν ένα εδώ και πολλά χρόνια "άρρωστο κόμμα".

    Για αυτό πρόσθεσε ότι "το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκρατικοποιηθεί με θεσμικό και δομικό τρόπο,αν θέλει να ξαναγυρίσει στην κοινωνία", καθώς ο λαός του Κινήματος "είναι κουρασμένος, νιώθει μια απογοήτευση και απόγνωση, όταν βλέπει αντιπαραθέσεις χωρίς περιεχόμενο, χωρίς αξία και χωρίς μέτρο, λες και είμαστε χωρισμένοι σε τρία κόμματα και δίνουμε μάχη καθοσιώσεως για να εκλέξουμε κάποιον Πρόεδρο του Κινήματος".

    Για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Σκαναδαλίδης είπε ότι συσχετίζει το βηματισμό της κυβέρνησής του με την κρίση στο ΠΑΣΟΚ και ότι φλερτάρει με την ιδέα να υπάρχουν σενάρια και εναλλακτικές επιλογές για πρόωρες εκλογές.

    Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι χειρίζεται αναποτελεσματικά βασικά θέματα,όπως το Σκοπιανό, το Ασφαλιστικό και την Παιδεία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Σκοπιανό, είπε ότι "καλό θα ήταν οι επόμενες εκλογές να μην είναι με βάση αυτό το θέμα, το οποίο είναι σημαντικό εθνικό θέμα".

    Πρόσθεσε ότι "πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός με μία σύνθετη ονομασία,για να τελειώσει αυτό το θέμα". Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την άσκηση βέτο, είπε ότι "πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες" και να ληφθούν οι αποφάσεις ανάλογα με τις δυνατότητές μας, όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, είπε ότι "πρέπει να γίνει αντικείμενο εθνικής συνεννόησης και μιας πολιτικής που θα απαλλάξει από τα προβλήματα γραφειοκρατίας και θα διασφαλίζει τα στοιχειώδη που απαιτούν η ισονομία και ισοπολιτεία ανάμεσα στους κατοίκους μιας χώρας".

    Συνέντευξη Θ.Πάγκαλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Οποιος δεν εκλεγεί, την 12η Νοέμβρη, πρέπει να παραμείνει στρατιώτης στο ΠΑΣΟΚ ή βαθμοφόρος», δηλώνει ο πρώην υπουργός και βουλευτής του Κινήματος Θεόδωρος Πάγκαλος, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ερ: Η ένταση της προεκλογικής περιόδου πιστεύετε ότι θα "σφραγίσει" και την "επόμενη μέρα" στο ΠΑΣΟΚ;

    Απ: Εχει αποδειχθεί σε αυτές τις περιπτώσεις ότι οι διαδικασίες εκτονώνουν τελικά την ένταση. Το πρωτότυπο στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι έχει εισάγει στην πολιτική μας ζωή μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα και σπάνια για την Ευρώπη, εκλογής από τη βάση. Μην ξεχνάτε ότι η ΝΔ εκλέγει τον πρόεδρό της μέσα από μια μικρή συνάνθροιση βουλευτών.

    Ερ: Ποιά είναι η πρόβλεψή σας για την 12η Νοεμβρίου στο ΠΑΣΟΚ; Φαντάζεστε τον κ. Βενιζέλο "στρατιώτη" σε περίπτωση ήττας του;

    Απ: Είναι αδύνατον να κάνω πρόβλεψη για το αποτέλεσμα. Οποιοι δεν εκλεγούν πάντως πρέπει να παραμείνουν ως στρατιώτες ή βαθμοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν και άλλα όργανα στο ΠΑΣΟΚ αιρετά.

    Ερ: Ο κ. Σκανδαλίδης όμως δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο "στρατηγούς".

    Απ: Οχι, δεν νομίζω είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης. Δεν είμαστε περιθωριακοί. Νομίζω όμως ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι λίγο κακομαθημένος. Εχει συνηθίσει την εξουσία και κάθε φορά που τη χάνει εμφανίζει συμπτώματα αδράνειας. Τα πράγματα όμως είναι πιο σύνθετα.

    Ερ: Τι σας έκανε να υποστηρίξετε την υποψηφιότητα του Γεωργίου Παπανδρέου έναντι της υποψηφιότητας Βενιζέλου;

    Απ: Γιατί ήταν άκαιρο το θέμα υποψηφιότητας Βενιζέλου και οι θέσεις μου είναι παραπλήσιες με του Γεώργιου Παπανδρέου, όπως εκφράστηκαν μέσα από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αρα δεν βλέπω διαφορετικές πολιτικές θέσεις, βλέπω μια άλλη πρόταση για ένα πρόσωπο και στην περίπτωση αυτή είναι ποιό σου πηγαίνει περισσότερο.

    Ερ: Η στήριξή σας στον Γ. Παπανδρέου έχει το νόημα μιας ακόμη ευκαιρίας με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες εκλογές;

    Απ: Μα σε οποιονδήποτε και αν έδινα τη στήριξή μου θα ήταν με προϋποθέσεις. Το θεωρώ προσβολή να μου ζητήσει κανείς υποστήριξη χωρίς όρους.

    Ερ: Συμμερίζεστε τις καταγγελίες του κ. Παπανδρέου για παρέμβαση των ΜΜΕ στην εκλογική διαδικασία;

    Απ: Υπάρχουν ΜΜΕ που έχουν πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του Βενιζέλου.

    Ερ: Οπως παλαιότερα και υπέρ Παπανδρέου;

    Απ: Ναι και υπέρ Παπανδρέου και υπέρ του ΠΑΣΟΚ και κατά του ΠΑΣΟΚ κατά καιρούς. Εμένα με ενοχλεί πάντα τόσο ανοιχτή και εμφανής τοποθέτηση των ΜΜΕ.

    Ερ: Η κριτική της περιόδου Σημίτη δεν πρέπει να αφορά το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών εκείνης της εποχής;

    Απ: Βεβαίως ναι. Δεν θεωρώ ότι η χώρα πήγε πίσω στην εποχή Σημίτη. Πίσω πήγε η χώρα με την κυβέρνηση Καραμανλή. Στην εποχή Σημίτη θεωρώ ότι γενικά η χώρα πήγε μπροστά με συνολικά μεγάλα επιτεύγματα όπως η ΟΝΕ, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η εξυγίανση της οικονομίας, κλπ.

    Ερ: Λέγεται όμως ότι ο κ. Σημίτης δεν πρόκειται να έρθει στη συνδιάσκεψη.

    Απ: Οποιος έρθει καλώς να έρθει, όποιος δεν έρθει θα έχει τους λόγους του.

    [03] Ο Μ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την Ελλάδα και τα Σκόπια

    Ο ειδικός μεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ανακοίνωσε ότι στο «κοντινό μέλλον» θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για επαφές με τις δυο κυβερνήσεις.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Ντίμιτροφ, ο κ.Νίμιτς ανέφερε ότι έδωσε στους δυο συνομιλητές του εισηγήσεις για κριτήρια στο θέμα της ονομασίας για να μελετηθούν από τις δυο πλευρές.

    Η συνάντηση κράτησε δυόμισι ώρες και έγινε στο γραφείο του κ. Νίμιτς στο Μανχάταν. Τόσο ο κ. Νίμιτς, όσο και οι πρέσβεις Βασιλάκης και Ντίμιτροφ δήλωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα» και «ήταν έντιμη», όπως τόνισε ο Ελληνας αντιπρόσωπος.

    Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «ο καθένας παρουσίασε τις προτάσεις του, όπως τις γνωρίζετε και η συνάντηση θα χρησιμεύσει και στους δυο να σκεφτούν το μέλλον».

    Σε ερώτηση αν η σημερινή συνάντηση είχε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες συναντήσεις, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «είχε βελτιώσεις», υπογραμμίζοντας ότι «και οι δυο θέλουν να βρουν λύση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 November 2007 - 17:30:37 UTC