Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί στο διεθνές εμπόριο με την αξιοποίηση των λιμανιών»
  • [02] Η μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

  • [01] «Η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί στο διεθνές εμπόριο με την αξιοποίηση των λιμανιών»

    Συνάντηση διάρκειας δύο ωρών είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βουλγαράκης σε δηλώσεις του είπε ότι συζητήθηκαν τρία μείζονα θέματα, που αφορούν το ενοποιημένο υπουργείο του. Πρώτο θέμα η ενοποίηση των δύο διαφορετικών υπουργείων και η επίλυση μιας σειράς ζητημάτων που πρέπει να ρυθμιστούν, ενώ θα υπάρξει και νέο οργανόγραμμα, ώστε το υπουργείο να γίνει ένα, ως πιλοτικό πρόγραμμα όπως έγινε ήδη με το ενοποιημένο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό, είπε, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί «θα δείξει το δρόμο και σε μια σειρά άλλες ενοποιήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να ακολουθήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον».

    Δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν το σύνολο της λιμενικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουν τα λιμάνια και την ανάδειξη της χώρας μας σε καθοριστικό παίκτη στο διεθνές εμπόριο, αφού η έκρηξη της ναυτιλίας φαίνεται να συνεχίζεται.

    Τρίτο θέμα η ακτοπλοΐα, η οποία, όπως είπε, μετά την ενοποίηση των δύο υπουργείων χρειάζεται συνολική προσέγγιση, για την επίλυση μιας σειράς δύσκολων θεμάτων που απασχολούν τον κόσμο.

    Επίσης, είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την διαδικασία ανάπτυξης των νησιών, περιβαλλοντικά θέματα, χωροταξικά κά.

    Η συνάντηση, όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, έγινε στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα μπήκαν σε μία σειρά».

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ.

    [02] Η μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

    "Από εδώ που ξεκίνησαν την ιστορική πολιτική τους διαδρομή ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου στέλνουμε το μήνυμα ότι μικρό είναι το ΠΑΣΟΚ που χωράει στους συμβιβασμούς και τα στρογγυλέματα, μικρό είναι το ΠΑΣΟΚ που φοβάται να συγκρουσθεί με τα μεγάλα συμφέροντα" είπε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα Πατρών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "μεγάλο είναι το ΠΑΣΟΚ της καρδιάς μας, της ιστορίας μας, του μέλλοντός μας, το ΠΑΣΟΚ που δεν συμβιβάζεται και που γεννήθηκε από το λαό, εργάζεται για το λαό και εκφράζει γνήσια το λαό", τονίζοντας ότι από τις 12 Νοεμβρίου "θα βαδίσουμε ξανά στον ιδρυτικό μας δρόμο" και επισημαίνοντας με έμφαση ότι "δεν θα κάνουμε το χατίρι και θα στεναχωρήσουμε όσους μέχρι σήμερα προσπάθησαν να χειραγωγήσουν το ΠΑΣΟΚ και φαίνεται ότι τώρα στρέφουν τις ελπίδες τους στη διάλυσή του".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει πιο ισχυρό, μένοντας πιστό στις αξίες του και κάλεσε "τους συντρόφους και τις συντρόφισσες να υπηρετήσουν αυτές τις κοινές αξίες και στις δημόσιες εμφανίσεις τους καθώς δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ και στις απαιτήσεις των δημοκρατικών πολιτών να γινόμαστε βορά του κανιβαλισμού των τηλεοπτικών παραθύρων". Παράλληλα έστειλε μήνυμα και σε όσους "επιβουλεύονται το ΠΑΣΟΚ" λέγοντας ότι "σε αυτούς απαντώ ότι θα είμαστε και πάλι το λαϊκό, κοινωνικό, ριζοσπαστικό, πατριωτικό και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ της αλλαγής και της ανατροπής, που ενθουσιάζει τους πολίτες και απογοητεύει κάποια εξωθεσμικά κέντρα, που ξαφνικά τα έπιασε ο πόνος για το μέλλον μας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία, έξω από μηχανισμούς και γραφειοκρατίες, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι παρόν με μια νέα ενότητα που βασίζεται στην αλήθεια και ο καθένας τώρα πρέπει να πάρει την ευθύνη αυτής της ενότητας, ζητώντας παράλληλα μία νέα δεσμευτική εντολή για τον ίδιο, αλλά και για ολόκληρη την ηγεσία του Κινήματος, ώστε να ξεκινήσει συλλογικά μία νέα πορεία προοδευτική, οραματική και νικηφόρα.

    Ο κ. Παπανδρέου, είπε, ότι ζητά την εντολή για να κτισθεί και πάλι ένα ΠΑΣΟΚ που θα νικήσει τη δεξιά, επειδή θα βρίσκεται σε ρήξη με κάθε είδους κατεστημένο, δεν θα ανέχεται καμία επέμβαση στην αυτονομία του από οποιοδήποτε εξωθεσμικό κέντρο και θα εκπροσωπεί μια πλατειά κοινωνική συμμαχία των δημιουργικών δυνάμεων, των εργαζομένων και των αδυνάτων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, είπε πως "η Νέα Δημοκρατία νόμιζε πως η δικιά μας κρίση θα συγκάλυπτε τα δικά της προβλήματα, αλλά σήμερα αυτή βρίσκεται σε κρίση και αντιμετωπίζει αδιέξοδα της πολιτικής της".

    Ανέφερε ακόμα ότι σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου η Νέα Δημοκρατία απαντά με στασιμότητα, έλλειψη οράματος και υπευθυνότητα, αδυναμία για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και με πολιτικές διαχείρισης της εξουσίας που ανοίγουν την ψαλίδα της κοινωνικής αδικίας.

    Επίσης, στάθηκε και στην εξωτερική πολιτική, πιστώνοντας την κυβέρνηση Καραμανλή με αποκλειστικές ευθύνες για την απώλεια της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας στο θέμα της ΠΓΔΜ και την απώλεια της διαπραγματευτικής μας θέσης στην ΕΕ και με την Τουρκία. Και κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει "επιτέλους το καθήκον της που επιβάλλουν οι περιστάσεις και απαιτεί ο ελληνικός λαός".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να αντιπαλέψει αυτές τις πολιτικές και θα εκπληρώσει προασπιζόμενο τα συμφέροντα του πολίτη και εκφράζοντας όραμα και πρόγραμμα για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

    Σημείωσε ότι αποτελεί βασικό διακύβευμα η αυτονομία της πολιτικής, που σημαίνει ότι αυτή "οφείλει να κρίνει με τα δικά της κριτήρια αξίες και αρχές και να υπηρετεί μόνο τη γενική βούληση της κοινωνίας" και τόνισε ότι "η αυτονομία της πολιτικής είναι προϋπόθεση για να αλλάξουμε και να ξεπεράσουμε την κρίση που ζούμε τώρα στο πολιτικό σύστημα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως αντιπάλους της αυτονομίας της πολιτικής όχι μόνο τα διαπλεκόμενα, αλλά και εκείνους που ανέχονται τις παρεμβάσεις τους ή και τις υπηρετούν. Και έκανε λόγο για απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο "ενεπλάκησαν τα μεγάλα συμφέροντα και εκδοτικά συγκροτήματα στις εσωτερικές μας διαδικασίες".

    "Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης" τόνισε και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ βασίζεται μόνο στη δύναμη του λαού για να υλοποιήσει τη νέα του πορεία, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει δημοκρατικός πολιτικός διάλογος πάνω στις θέσεις που παρουσίασε στο εθνικό συμβούλιο για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Τέλος υπογράμμισε ότι σε αυτό το διάλογο δεν έχουν θέση προσωπικές διχαστικές αντιλήψεις και δε χωρά ρεβανσισμός για το παρελθόν.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το Κίνημα δίνει μάχη για το μέλλον με μία ισχυρή πολιτική ενότητα, την οποία θα πετύχει και τόνισε ότι "είμαι εδώ για να το εγγυηθώ. Μην επενδύουν κάποιοι σε μελλοντικές ήττες του ΠΑΣΟΚ, διότι εμείς θα βγούμε ισχυρότεροι" είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ταυτόχρονα και έναν απολογισμό της προσωπικής του πολιτικής διαδρομής.

    "Πρέπει να ξαναβρούμε το ριζοσπαστισμό μας, να συνομιλήσουμε με ειλικρίνεια, να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας με την άλλη αριστερά και να τολμήσουμε το δημοκρατικά καινούργιο" είπε, τέλος, ο κ. Παπανδρέου, καλώντας τους πολίτες να κάνουν την 11η Νοεμβρίου αφετηρία μιας νέας δημιουργικής πορείας για τη νίκη, τη νέα αλλαγή και τη νέα αρχή του ΠΑΣΟΚ και της Ελλάδας.

    "Στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θα υποκύψουμε σε εξωθεσμικά κέντρα, δεν θα συμβιβαστούμε μαζί τους και το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα παραμείνει Κίνημα και έκφραση λαού", τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ομιλία του στο Αγρίνιο, δίνοντας ταυτόχρονα την προσωπική του εγγύηση για τα προαναφερθέντα.

    Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε μετ' επιτάσεως υπέρ της αυτονομίας της πολιτικής από τα "διαπλεκόμενα" και πάσης φύσεως εξωθεσμικά κέντρα, όπως είπε, και τόνισε ότι κατά της αυτονομίας αυτής δεν είναι μόνο τα διαπλεκόμενα αλλά και όσοι σπεύδουν να τα υπηρετήσουν. Πρόσθεσε ότι η αλλαγή που επιχειρείται στο ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτήσει και αλλαγή στο πολιτικό σύστημα ακριβώς με την κατοχύρωση της πολιτικής αυτονομίας των κομμάτων.

    Περιοδεία στον νομό Ηλείας

    Τη δημιουργία οργανισμού ο οποίος θα είναι ο φορέας ανάπτυξης με καθοδηγητικό ρόλο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε την κοινότητα Κουτσοχέρας, στο δήμο Ωλένης, του νομού Ηλείας.

    Επίσης ο κ.Παπανδρέου είπε, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή με κωδικοποιημένες τις προτάσεις της για την ανασυγκρότηση των περιοχών και επίσης πρότεινε την εξασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, για όσα χρόνια είναι απαραίτητο με την απόδοση ελάχιστου εισοδήματος, τουλάχιστον πέντε χρόνια για τα αμπέλια και επτά χρόνια για τις ελιές.

    Αυτά αποτελούν τα άμεσα μέτρα, πλην βεβαίως των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και έργων ανασυγκρότησης των υποδομών.

    Τον κ.Παπανδρέου υποδέχθηκε στην κοινότητα, ο δήμαρχος Ωλένης Ιωάννης Παναγόπουλος, ο οποίος είπε ότι ο δήμος αναζητά ελπίδα μέσα στις στάχτες, και τόνισε την ανάγκη ανασυγκρότησης ώστε οι άνθρωποι να μείνουν στο χωριό και να μην γίνουν οι "πρώτοι οικολογικοί μετανάστες".

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ''είμαι εδώ, όπως ήμουν και στις πυρκαγιές, όπου όλοι ζήσαμε μια οικολογική καταστροφή και αισθανθήκαμε το βάρος και την ευθύνη καθώς η πολιτεία δεν μπόρεσε να προστατέψει τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους.''

    Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι'' είναι χρέος της πολιτείας να βρεθεί κοντά σας και περιμέναμε ότι η κυβέρνηση θα έρθει πολύ γρήγορα για να λύσει τα προβλήματα, τα οποία, δεν αφορούν μια καταστροφή όπως τους σεισμούς, αλλά εδώ έχουμε ολοσχερή καταστροφή, του παραγωγικού ιστού.''

    Αν αμέσως δεν υπάρχει υποστήριξη δεν θα μπορέσει ο κόσμος να μείνει στο χωριό, είπε ο κ.Παπανδρέου, λέγοντας χαρακτηριστικά "Τί να το κάνει το δάνειο για ένα σπίτι, αν δεν υπάρχει παραγωγή".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο που είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση ολόκληρων των πυρόπληκτων περιοχών λέγοντας ότι η ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου πρέπει να γίνει με αναπτυξιακά κρατικά κονδύλια και κονδύλια της ΕΕ.

    Η επίσκεψη του κ.Παπανδρέου στην Ηλεία θα ολοκληρωθεί με σύσκεψη στη νομαρχιακή επιτροπή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ και σύσκεψη στη Νομαρχία με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων του νομού.

    Το βράδυ ο κ.Παπανδρέου θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Καλαμάτα.

    Στις 11 Νοεμβρίου κρίνεται το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ανέφερε μιλώντας χθες στο κλειστό Γυμναστήριο του Λίντο στο Ηράκλειο, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Κρήτη.

    Ο κ.Βενιζέλος μίλησε για μεγάλο ιστορικό στοίχημα, εμφανίσθηκε ενωτικός και ζήτησε απ όλους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως ότι «είχα να δώσω ως υπουργός και βουλευτής το έδωσα», ενώ απαντώντας στα συνθήματα «Βαγγέλη η Κρήτη σε θέλει κυβερνήτη», είπε: «Απαραίτητη προϋπόθεση για να με δει η Κρήτη κυβερνήτη, πρέπει να με επιλέξει και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ».

    Το ΠΑΣΟΚ - ανέφερε - από το Ηράκλειο στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση: Όχι μόνο μήνυμα ενότητας, αλλά και μήνυμα ανάστασης, ανατροπής και νίκης. «Το ΠΑΣΟΚ - συνέχισε - είναι εδώ με καθαρό λόγο στα μεγάλα ζητήματα». Θέλουμε - πρόσθεσε - ένα Πρόεδρο με καθαρό λόγο μέσα και έξω από τη Βουλή.

    Ακολούθως περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ του αύριο, το πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, που θα κυβερνήσει και παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής του πλατφόρμας.

    «Τι πάθαμε ξαφνικά και αμφισβητήσαμε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία»; διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αγωνιζόμαστε για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το Δημόσιο Σχολείο, την κοινωνική Δικαιοσύνη.

    Το Ηράκλειο - πρόσθεσε - επέλεξε και τόνισε: «Επέλεξε το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος, το ΠΑΣΟΚ του αύριο. Σήμερα βρήκαμε το κομμένο νήμα, το νήμα του Ανδρέα Παπανδρέου».

    Τέλος εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μιλώντας για επίπλαστη πλειοψηφία. Αγωνιζόμαστε - ανέφερε - σε πείσμα αυτών που θέλουν να επιβάλλουν μια παραπολιτική θεώρηση των πραγμάτων και σε πείσμα αυτών που θέλουν ένα μικρό και αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ. Ελάτε να κερδίσουμε την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ και την υπόθεση των εκλογών.

    Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επισκεφτεί τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, όπου μέλη της του ζήτησαν να συμβάλει στην εκτόνωση της πόλωσης που αμαυρώνει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, όπως του ανέφεραν.

    Να σταματήσουν οι παραλογισμοί ζήτησε από τη Λάρισα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σκανδαλίδης συνεχίζοντας την διήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλία με τελευταίο σταθμό τη Λάρισα, συναντήθηκε το απόγευμα με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ αυτή την ώρα μιλάει σε ανοιχτή εκδήλωση απευθυνόμενος σε μέλη και φίλους του κόμματος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη "σοβαρότητα της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ", τόνισε ότι "το μέγεθος της κρίσης εξαρτάται από τον τρόπο που το βλέπει ο καθένας" και συμπλήρωσε λέγοντας ότι πρέπει: "να σταματήσουν οι παραλογισμοί, να πάμε σε μια διαδικασία μέσα από την οποία θα ξεπεράσουμε αυτόν τον κάβο".

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Λονδίνο, για τον τρόπο της εκλογής προέδρου, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "δεν θα σχολιάσω" αλλά συμπλήρωσε ότι ο ίδιος είχε από το 1999 εκφράσει την άποψη ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να εκλέγεται από τα μέλη του και το ίδιο έχει επαναλάβει και την περίοδο αυτή. "Τώρα - ανέφερε - θα πάμε στην εκλογή προέδρου με την διαδικασία που συμφωνήθηκε όπως και την προηγούμενη φορά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 October 2007 - 10:30:30 UTC