Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι προεκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΚΚΕ: Επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια

  • [01] Συνεχίζονται οι προεκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Συνεχίζονται οι προεκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Η πρώτη μετεκλογική ανοιχτή εκδήλωση του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου θα γίνει αύριο στις 6 το απόγευμα στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στην Αθήνα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει αύριο αργά το απόγευμα σε δύο εκδηλώσεις, στην Ελευσίνα και στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας στην Αθήνα. Ο Κώστας Σκανδαλίδης την Πέμπτη και την Παρασκευή θα περιοδεύσει σε νομούς της Πελοποννήσου.

    Δέκα θέσεις για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

    Κείμενο με δέκα θέσεις για "το μέλλον του ΠΑΣΟΚ - το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος" με «άξονα την αναζήτηση του πολιτικού στίγματος για μια ελπιδοφόρα προοπτική», κατέθεσαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΕ, Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιώργος Γωνιωτάκης, πρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ και Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ.

    Στο μεταξύ, εντείνεται η προεκλογική κίνηση των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει αύριο το βράδυ στη συγκέντρωση στο γυμναστήριο του Σπόριτινγκ στην Αθήνα, με έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Αύριο το βράδυ επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του για την κυβερνώσα αριστερά.

    Οι πέντε συνδικαλιστές, οι οποίοι παρουσίασαν τις δέκα θέσεις για το «μέλλον του ΠΑΣΟΚ» τόνισαν ότι παρεμβαίνουν ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Τα πέντε μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου, ωστόσο τόνισαν ότι η παρέμβασή τους δευτερευόντως κινήθηκε από αυτό, καθώς πρωτεύον για αυτούς είναι ο πολιτικός άξονας των δέκα θέσεων που προσυπογράφουν.

    Όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει εστιαστεί ακόμα στα πολιτικά ζητήματα και κυρίως στο τι απαιτείται για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν να μιλούν οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της μιας ή της άλλης επιλογής.

    Επίσης ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι παρά τις «φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται στα δελτία των 8», το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από κανένα.

    «Η κατανόηση των αιτίων της εκλογικής ήττας, προϋπόθεση για μια ελπιδοφόρα προοπτική» είναι η πρώτη από τις δέκα θέσεις και σε αυτό το σημείο ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «πύρρειο νίκη» το 2000, «μια ήττα που δεν ολοκληρώθηκε» το 2004 και για «δεύτερο γύρο» της ήττας το 2007.

    Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι το ζήτημα τώρα είναι το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς «θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει και να είναι ΠΑΣΟΚ», ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι «οι επίπλαστες ενότητες φέρνουν επιτυχημένες διασπάσεις».

    Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ως δεύτερη θέση την υπέρβαση της κρίσης και των αδιεξόδων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αλλαγή προέδρου δεν αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ την δύναμή του.

    Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ο σχηματισμός εύρωστου τομέα κοινωνικής οικονομίας είναι μεταξύ άλλων η απάντηση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

    Η επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο και η αντίθεση στις «τεχνικές και τους τεχνικούς της εξουσίας» αποτελεί την τρίτη θέση των πέντε μελών του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ, με τέταρτη την «ανάκτηση της ηγεμονίας στην κοινωνία και της πολιτικής ηγεμονίας στην ευρύτερη αριστερά».

    Ο κ. Παναγόπουλος διευκρίνισε ότι «αριστερά» δεν σημαίνει προσέγγιση στις θέσεις του ΚΚΕ, τις οποίες χαρακτήρισε «σκουριασμένες», αλλά διαφορετικό «χειρισμό» του κράτους, και επιτόπιες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ στα κοινωνικά προβλήματα.

    Επιπλέον πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν «είναι κόμμα ιδεολογίας, δηλαδή κόμμα κοινωνικής ομοιογένειας, αντιπολιτευτικής διαμαρτυρίας και προπαγάνδας για κάποιο σοσιαλιστικό όραμα ή πρότυπο», αλλά είναι «κοινωνικός φορέας πολιτικής εξουσίας που λειτουργεί ως πολυταξικός και πολυσυλλεκτικός οργανισμός».

    «Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα έκφρασης και στήριξης των μη προνομιούχων Ελλήνων», είναι η επόμενη θέση και ακολουθούν οι θέσεις για «προσδιορισμό της ταυτότητας της σύγχρονης, δημοκρατικής και ανατρεπτικής αριστερής πολιτικής», για «δίκαιη κοινωνία», για «δημοκρατική, ομόσπονδη, πολυπολιτισμική κοινωνική Ευρώπη», για «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που χρειάζεται η Ελλάδα του μέλλοντος» και η θέση για την οργανωτική δομή του κόμματος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι «αν κουκουλώσουμε τα ζητήματα και επαναπαυθούμε στην αλλαγή προέδρου χωρίς πολιτική συζήτηση, έστω και σύγκρουση, τότε το φάντασμα της διάσπασης θα είναι υπαρκτό», ενώ από την μεριά του ο κ. Σπύρος Παπασπύρος είπε ότι όσοι «θέτουν το ζήτημα σε προσωπική βάση, δημιουργούν όρους διάσπασης».

    Ο κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος επισήμανε ότι ποτέ δεν υπήρξε εκπρόσωπος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κεντρικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις ήττες, είπε ότι δεν έφταιγε ούτε ο κ. Σημίτης, ούτε ο κ, Παπανδρέου.

    Τα πέντε μέλη του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ αποδοκίμασαν τις αναφορές Βενιζέλου για «επαγγελματίες συνδικαλιστές», ενώ από την μεριά του ο κ. Καραμίχας είπε ότι «αν διχαστεί (το ΠΑΣΟΚ) τόσο βαθιά,η διάσπαση είναι λύτρωση».

    Επίσης οι ομιλητές απέρριψαν τις απόψεις περί «υπονόμευσης», ενώ σε ό,τι αφορά την θέση Βενιζέλου για τις θητείες στα κομματικά όργανα, ο κ. Παπασπύρου πρότεινε να εφαρμοστούν αναδρομικά από το 2000.

    Επιπλέον ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι το κόμμα πρέπει να είναι εργαστήριο κοινωνικών συνθέσεων και να είναι αυτό που θα επιβάλλει το πρόταγμα που έχει ανάγκη η κοινωνία.

    Τέλος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι η συνομοσπονδία θα πάει στην διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή για το ασφαλιστικό για να προτάξει το θέμα της χρηματοδότησης και αν υπάρξει συμφωνία επβ αυτού, μόνο τότε μπορεί να υπάρξει συνέχεια.

    [02] ΚΚΕ: Επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια

    "Οι εξελίξεις που καθορίζουν και τον αυριανό ρόλο της FYROM, δεν σχετίζονται με την ονομασία της, αλλά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου που προωθούν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και με την επέκταση του ΝΑΤΟ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση "να σταματήσει την υποστήριξή της και να αποσύρει την υπογραφή της από τις αποφάσεις της ΕΕ που προωθούν αυτό το επικίνδυνο για τους λαούς των Βαλκανίων σχέδιο".

    Η κυβέρνηση, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, συνεπικουρούμενη και από τα άλλα κόμματα, επιχειρεί να κρύψει τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια περιορίζοντας το ζήτημα μόνο στο όνομα της FYROM. Αυτό, επισημαίνει, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και προσφέρει καλές υπηρεσίες στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που ανταγωνιζόμενες διαμορφώνουν στην περιοχή μας κράτη προτεκτοράτα.

    Το ΚΚΕ τονίζει τέλος ότι "ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να επαναληφθεί το έργο μαζικού αποπροσανατολισμού, που με ευθύνη των ηγεσιών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και άλλων δυνάμεων, έζησε το 1992, όταν προετοιμαζόταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ο πόλεμος σε βάρος της.

    «Όχι στο Ευρωσύνταγμα»

    Το ΚΚΕ απορρίπτει κατηγορηματικά τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (γνωστότερη ως Ευρωσύνταγμα) επικρίνοντας ταυτόχρονα τα άλλα κόμματα για τη στάση τους.

    Τη θέση του ΚΚΕ παρουσίασε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.

    Η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στα δυο μεγάλα κόμματα είπε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί υπέρ της συνθήκης και μάλιστα συμμετέχουν στην προπαγάνδα ότι η μη υιοθέτηση της συνθήκης θα είναι ζημιά για την ενότητα και την παραπέρα ενοποίηση της Ευρώπης, θέση που χαρακτήρισε ταξική και απολύτως αντιλαϊκή.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ακολουθεί αυστηρή αλλά πάντα επιφανειακή κριτική στη συνθήκη και ταυτόχρονα υποστηρίζει τις θέσεις για "περισσότερη" Ευρώπη που σημαίνει περισσότερη ιμπεριαλιστική Ευρώπη.

    Το ΚΚΕ, όπως είπε η κ. Παπαρήγα, απορρίπτει τη νέα συνθήκη γιατί υιοθετεί τη στρατηγική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τον προληπτικό πόλεμο, εντείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, εκχωρεί ακόμη περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών στα διακρατικά όργανα της ΕΕ και καταργεί το βέτο και καθιερώνει ειδική πλειοψηφία προς όφελος των πιο ισχυρών κρατών - μελών για όλα τα ζητήματα θίγοντας την εθνική ανεξαρτησία και ανεξαρτησία των χωρών της ΕΕ.

    Επίσης, είπε η κ. Παπαρήγα, και στη νέα συνθήκη ισχύει η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα της λέει ένα διπλό όχι και στην ΕΕ και στο Ευρωσύνταγμα και σε κάθε μορφή Ευρωσυντάγματος.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι οι ηγεσίες των κρατών - μελών της ΕΕ αποφάσισαν να μην τεθεί στην κρίση των λαών με δημοψηφίσματα η νέα συνθήκη αλλά και γιατί, όπως είπε, "το αίτημα για δημοψήφισμα έχει αξία όταν επιδιώκεται να στηριχθούν οι λαοί για να διεκδικήσουν το δίκαιό τους με τη γραμμή αντίστασης και απειθαρχίας. Και το δημοψήφισμα να μην χρησιμοποιείται για επικύρωση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως στη γειτονική Ιταλία για την κοινωνική ασφάλιση".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι πρόβλημα ηγεσίας αλλά ότι σε όλη την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχει κρίση στρατηγικής, καθώς τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν εξελιχθεί σε πόλο που στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 October 2007 - 18:30:27 UTC