Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Το χρέος που έχουμε να εκπληρώσουμε όλοι είναι να δώσουμε στο ΠΑΣΟΚ νέα πνοή και στο λαό μας ελπίδα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος και περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα λαϊκό,ριζοσπαστικό και πατριωτικό, κόμμα της μεγάλης κεντροαριστεράς και της σοσιαλιστικής προοπτικής.

    Πρέπει, τόνισε,το ΠΑΣΟΚ να είναι ένα νικηφόρο κίνημα λαού, ανατροπής των κάθε λογής κατεστημένων, αλλαγής της κοινωνίας μας και κάλεσε όλα τα στελέχη σε συστράτευση για τη δημιουργία της νέας συλλογικής συνείδησης του Κινήματος.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όλοι θα ήθελαν η σημερινή συνεδρίαση να ήταν μια συνεδρίαση γιορτής για τη νίκη στις εκλογές και την επιστροφή στην εξουσία. Ομως,τόνισε, ότι καμία νίκη δεν χαρίζεται και καμία εξουσία δεν επιστρέφεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο λαός επιστρέφει την εξουσία μόνο όταν πειστεί ότι θα ασκηθεί υπέρ αυτού και του τόπου και ότι αυτοί που θα την ασκήσουν θα είναι διαφορετικοί από αυτούς που την ασκούν.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να αναδειχθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αυριανή νίκη. Πρέπει, πρόσθεσε, να επιβεβαιώσουμε την ενότητα ως προϋπόθεση της νίκης αλλά και την αλήθεια ως προϋπόθεση της ενότητας.

    Χαρακτήρισε κρίσιμη αλλά και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για ένα νικηφόρο μέλλον.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το δίλημμα ποιό ΠΑΣΟΚ θέλουν τα στελέχη του. Αυτό που ενδιαφέρεται μόνο για τη διαχείριση της εξουσίας την οποία ζητάει πίσω πάση θυσία ή ένα λαϊκό, κοινωνικό, προοδευτικό ΠΑΣΟΚ που θα επιστρέψει στην εξουσία για να την κάνει εργαλείο μιας νέας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής;

    Ως κομβικό σημείο, ανέφερε, την αυτοκριτική απέναντι στα λάθη που έγιναν, τονίζοντας ότι η αυτοκριτική συμβάλλει στο δημόσιο ήθος αλλά έχει και παιδαγωγική λειτουργία. Και κάλεσε τα στελέχη να μη φοβηθούν να προβούν σε αυτοκριτική, όπως έκανε, άλλωστε, ο ίδιος στη συνέχεια.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε με κριτική στην πρακτική του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση. Και αφού τόνισε ότι "είμαστε περήφανοι" που αλλάξαμε την ελληνική κοινωνία, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στην πορεία εγκλωβίστηκε στον κυβερνητισμό και τον καθεστωτισμό, ασχολήθηκε μόνο με τη διαχείριση των κυβερνητικών υποθέσεων, η διακυβέρνηση έγινε αυτοσκοπός, ο εκσυγχρονισμός δεν ήταν επαρκώς κοινωνικά δίκαιος, έχασε την καρδιά, την ψυχή και την ταυτότητά του, καθώς και την αίσθηση του μεγάλου σκοπού και τα στελέχη του ήταν απλοί διαχειριστές και τεχνικοί της εξουσίας.

    Επίσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έβλεπε με ενόχληση ή και φόβο στους κοινωνικούς αγώνες, τη ριζοσπαστική θεώρηση των πραγμάτων, την τόλμη για το καινούργιο στην πράξη. Η εικόνα αυτή, τόνισε, καταδικάστηκε το 2004, και οι ευθύνες βαραίνουν όλους.

    Χαρακτήρισε, στρατηγική και καθοριστική την ήττα του 2004 και πρόσθεσε ότι ο ίδιος όταν ανέλαβε την ηγεσία του Κινήματος, ανέλαβε ταυτόχρονα τη βαριά αποστολή να περιορίσει τη συντριβή που προδιαγραφόταν. Εκείνη την εποχή πρόσθεσε, το κόμμα ήταν πολιτικά ηττημένο και οργανωτικά αποδιαρθρωμένο.

    Αυτοκριτική

    Η αρνητική εικόνα την οποία είχε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004 συνεχίστηκε μέχρι και τις τελευταίες εκλογές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και αναφέρθηκε στις δικές του ευθύνες για αυτό, ενώ σημείωσε ότι για την εικόνα αυτή όλοι έχουν συμμετοχή, ρόλο και ευθύνες.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ευθύνεται γιατί επέλεξε τις ισορροπίες και όχι μια ριζοσπαστική πολιτική ανατροπής, σύγκρουσης και ρήξης με φθορά. Δεν ξερίζωσε, όπως είπε, τις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα του 2004. Από ένα σημείο και μετά, πρόσθεσε ότι άφησε άθικτα τα κακώς κείμενα γιατί ρίχθηκε στον αγώνα της αντιπολίτευσης.

    Ανέλαβε επίσης την ευθύνη για το ότι επέλεξε εσωτερικές προσωπαγείς ισορροπίες για τη διατήρηση της ενότητας, δεν αντιμετώπισε ριζικά τα αίτια της κρίσης, αδίκησε νέους που προώθησε ξαφνικά και απροετοίμαστα στην κεντρική πολιτική σκηνή και έκανε λάθος χειρισμούς ως προς τα πρόσωπα.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι από δω και στο εξής οι συζητήσεις θα είναι συλλογικές για τα κριτήρια ανάδειξης των νέων στελεχών και θα εμπεδωθεί ένα σύστημα αξιολόγησης στην ανάδειξή τους.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναδέχθηκε την ευθύνη για τη μη έγκαιρη συγκρότηση ενός σταθερού πολιτικού επιτελείου, την αδυναμία προβολής του προγραμματικού λόγου, τη δημόσια διαφοροποίηση και την προβολή προσωπικών γραμμών προς την κοινωνία που υπονόμευσαν τις συλλογικές αποφάσεις, ενώ αποδέχθηκε τη στρογγυλοποίηση θέσεων και την προσφυγή σε μέσους όρους.

    Αυτό για το οποίο δεν ευθύνομαι, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι η υπονόμευση της θέσης μου ως προέδρου και του ΠΑΣΟΚ συνολικότερα.

    Ανέφερε επίσης ότι για τον ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σημαία ευκαιρίας για την εξουσία, αλλά συμβόλαιο με την ιστορία και ευθύνη απέναντι στον τόπο.

    Τώρα ξέρω, ανέφερε, ότι δεν υπάρχει ο δρόμος του μέσου όρου και της ισορροπίας με την καθεστωτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ που ηττήθηκε στις δυο τελευταίες εκλογές και πρόσθεσε ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ρήξης και της κάθαρσης από τις αντιλήψεις αυτές.

    Οικονομία και ΜΜΕ

    Πολλές αναφορές έκανε ο κ. Παπανδρέου στην οικονομία και τη σχέση της στην πολιτική αλλά και το ρόλο των ΜΜΕ.

    Τόνισε ότι το νέο ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι απελευθερωμένο από τα δεσμά που κρατούν την πολιτική δέσμια της οικονομίας και το πολιτικό σύστημα δέσμιο της διαπλοκής και της κοινωνίας του τηλεοπτικού θεάματος.

    Παλεύουμε, τόνισε, για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ αλλά πολεμάμε τη χειραγώγησή τους από το κεφάλαιο και το κράτος. Δεν δεχόμαστε αφέντες στο κεφάλι μας, πρόσθεσε.

    Το ΠΑΣΟΚ ,τόνισε, θα παραμείνει ανεξάρτητο από επιρροές και παρεμβάσεις των μεγάλων συμφερόντων και των εξωθεσμικών κέντρων. Το κόμμα, πρόσθεσε, θα είναι ανοιχτό, δημοκρατικό και σύγχρονο, χωρίς υποκρισίες και προσωπικές στρατηγικές κρυμμένες πίσω από μάσκες.

    Αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σύστημα, τονίζοντας ότι η αυτονομία της πολιτικής είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Δέχθηκε το σημαντικό ρόλο των επιχειρηματιών αλλά,τόνισε, ότι όπως το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία έτσι και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ιδιοποιούνται το κράτος και να ποδηγετούν την πολιτική. Τα ΜΜΕ, πρόσθεσε, δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς στέρεες νομικές προβλέψεις. Το ΠΑΣΟΚ προωθεί καθαρές σχέσεις με το κράτος, αλλά και τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού νόμου, ο οποίος, όπως τόνισε, αφήνει πολλά περιθώρια για τη χειραγώγηση της πολιτικής και των πολιτικών από το μαύρο χρήμα και τη μιντιοκρατία.

    Στόχοι

    Οι στόχοι που θέτει το ΠΑΣΟΚ και τους οποίους θα πετύχει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι στηριγμένοι σε τρία θεμέλια: τις αξίες του, την αυτονομία της πολιτικής και των πολιτικών και το δημόσιο συμφέρον.

    Η πρώτη κεντρική αξία για το ΠΑΣΟΚ είναι η ελευθερία, η δεύτερη η δικαιοσύνη και η ισότητα και η τρίτη η αλληλεγγύη.

    Αναφορές έκανε ο κ. Παπανδρέου στις συντηρητικές πολιτικές οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα της προοδευτικής θεώρησης. Ανέφερε ότι οι συντηρητικές δυνάμεις δεν θέλουν να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πολιτικά ισχυρό, με όραμα και προοπτικές. Αυτό που θέλουν, πρόσθεσε, δεν είναι ένα κοινωνικά δίκαιο ΠΑΣΟΚ, αλλά να ελέγξουν το πολιτικό σύστημα συνολικά, να αρπάξουν σε τιμή ευκαιρίας το δημόσιο πλούτο, τα φιλέτα της ελληνικής οικονομίας που απομένουν. Σημείωσε ότι η ΝΔ προσπαθεί να υποτάξει τις αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία σε μια συντηρητική και αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος και δήλωσε ότι για μια ακόμα φορά ότι η συνταγματική αναθεώρηση της ΝΔ είναι τελειωμένη υπόθεση.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα προωθήσει αναθεώρηση του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή, όταν οι δημοκρατικές δυνάμεις θα έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία.

    Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι οι στρατηγικές επιχειρήσεις και κλάδοι που οδηγούνται στην αποκρατικοποίηση στην πραγματικότητα αποκρατικοποιούνται από το εθνικό κράτος στα πλαίσια του οποίου δρουν και περιέρχονται στον έλεγχο άλλων κρατών. Δεν μπορεί αποκρατικοποίηση στρατηγικών τομέων που συνδέονται με την παραγωγή δημόσιων αγαθών και ασφάλειας της χώρας, να σημαίνει παράδοσή τους σε τρίτο κράτος, είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει τα τρία εργαλεία ανάπτυξης της χώρας που είναι το κράτος, η αγορά και οι τράπεζες για τις οποίες ανέφερε ότι μετεξελίσσονται σε τοκογλύφους.

    Το νέο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα επιβάλλει μέτρα δημοκρατικού ελέγχου στις πηγές του πλούτου και της εξουσίας.

    Σήμερα, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ καλείται να εκφράσει μια κοινωνική συμμαχία ανάλογη της συμμαχίας των μη προνομιούχων, η οποία πολιτικά στρέφεται ενάντια στο συντηρητισμό, τον υπερεθνικισμό, το ρατσισμό, τον αυταρχισμό, την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και ενάντια στη ΝΔ και στις δυνάμεις που τη στηρίζουν.

    Η ΝΔ, ανέφερε, κέρδισε τις εκλογές λόγω των αδυναμιών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της υποστήριξης συνασπισμένων δυνάμεων του κατεστημένου. Αυτές οι δυνάμεις, πρόσθεσε, έκαναν και κάνουν δύσκολο το έργο του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε επίσης ότι η ΝΔ διατηρήθηκε στην κυβερνητική εξουσία με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι το οποίο την κάνει ευάλωτη απέναντι στο αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, αλλά και απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα τα οποία ελέγχουν ένα τμήμα του κυβερνώντος κόμματος.

    Διάλογος με την Αριστερά

    Στο νέο πολιτικό σκηνικό ανέφερε ο κ. Παπανδρέου είναι επιτακτική η ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας "με τη μη καθεστωτική Αριστερά". Και απηύθυνε πρόταση προς την άλλη αριστερά για τη δημιουργία κοινών επιτροπών διαβούλευσης για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, κοινές εκδηλώσεις όπου θα αναφερθούν οι προγραμματικές διακηρύξεις κάθε πλευράς με στόχο την ανεύρεση κοινών τόπων και τη δημιουργία φόρουμ για τη συζήτηση των διαφορών τους και ταυτόχρονα για τη συμβολή, την αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας.

    Εθνικά θέματα - εξωτερική πολιτική

    Εντονη κριτική άσκησε ο κ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφάρμοσε στα εθνικά θέματα. Η ΝΔ παρότι, όπως ανέφερε, διατυμπάνισε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, διαμορφώθηκε μια ετεροβαρής σχέση με αποτέλεσμα την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και έξαρση της ρητορικής των Αμερικανών για τη μουσουλμανική μειονότητα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν απούσα στην ΕΕ και στα Βαλκάνια και ανέφερε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το Κόσοβο είναι ότι η λύση πρέπει να είναι συμφωνημένη και αποδεκτή από όλους τους ενδιαφερόμενους.

    Αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς συμφωνημένη λύση στο θέμα της ονομασίας το ευρωπαϊκό της μέλλον απομακρύνεται και πρόσθεσε ότι οι μηχανισμοί της αρνησικυρίας θα προωθηθούν πρακτικά.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε την απόφαση του Ελσίνκι στους φίλους της πόλωσης και των εντάσεων και δεν κατανόησε το δίπολο πάνω στο οποίο οφείλουν να στηρίζονται οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι η κόκκινη γραμμή στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

    Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων είναι αυτονόητος. Πρόσθεσε όμως ότι το ΠΑΣΟΚ θα φέρει στην πρώτη γραμμή την αυτονόητη υποχρέωση όλων για το σεβασμό των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, το σεβασμό των δικαιωμάτων μιας χώρας που έχει υποστεί εισβολή και κατοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο νέο πατριωτισμό ο οποίος όπως τόνισε δεν είναι απλά η αποθέωση της Ελλάδας αλλά είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα.

    Το κόμμα

    Σημαντικές αλλαγές πρέπει να γίνουν στο κόμμα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου,το οποίο, όμως, πρέπει να παραμείνει ανοιχτό στην κοινωνία. Απαιτείται, τόνισε, ισχυρός κεντρικός κορμός καθοδήγησης και επιμόρφωσης, ενώ σήμερα όπως ανέφερε, έχουμε ακριβώς το αντίθετο.

    Τα πολυπρόσωπα όργανα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και πρέπει στο εξής τα συλλογικά όργανα να λειτουργούν πιο εύρυθμα, πιο ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά.

    Λάθος ήταν επίσης, πρόσθεσε, η αντιστοίχιση των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος με τους καποδιστριακούς δήμους, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ από το κύτταρο της τοπικής κοινωνίας.

    Αλλά και η σημερινή σύνθεση των νομαρχιακών επιτροπών,είπε,αδυνάτισε την πολιτική παρέμβαση στο επίπεδο του νομού,ενώ και οι περιφερειακές οργανώσεις παρουσίασαν σημαντικές αδυναμίες. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ανεπαρκούς λειτουργίας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου ως σημαντική αδυναμία ανέφερε την καθυστέρηση στην ανασυγκρότηση της νεολαίας,η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

    Ομιλία Ευ. Βενιζέλου

    Η 11η Νοεμβρίου είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη νέα συνάντηση το ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι η αναγέννηση της παράταξης και του τόπου και το ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου να είναι το πιο μεγάλο, το πιο πλειοψηφικό και το πιο πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ όλων των εποχών.

    Το ΠΑΣΟΚ που μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, δεν είναι το σημερινό φοβικό και ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ του 38%, αλλά είναι ο ΠΑΣΟΚ του 48% στις εκλογές του 1981 και του 47% του 1993.

    Περισσότερο όμως από την 11η Νοεμβρίου ενδιαφέρει, όπως τόνισε, η 12η Νοεμβρίου, καθώς πρέπει να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στον κόσμο, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διάσπασης του Κινήματος, ειδικότερα όταν εφαρμόζει μια αυτονόητη δημοκρατική διαδικασία.

    Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι η ήττα επανέφερε το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος και της κοινωνίας και αυτό, όπως ανέφερε, μπορεί να είναι καλό, αν μπορούμε να ανανεωθούμε και να διεκδικήσουμε πάλι τη νίκη.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι ο πολιτικός χρόνος δεν σταμάτησε και οι άλλοι δεν μας περιμένουν. Και ήδη, πρόσθεσε, διαμορφώνεται από την κυβέρνηση ένα δυσμενές για το λαό πολιτικό τοπίο.

    Σε αυτές τις 20 μέρες από τις εκλογές, πρόσθεσε, χώρεσαν πάρα πολλά, όπως ο εξωραϊσμός της εικόνας της κυβέρνησης Καραμανλή με τη χρησιμοποίηση νέων υπουργών. Ο ευτελισμός και η εγκατάλειψη όσων αλλαγών είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η οργανωμένη κινδυνολογία για το ασφαλιστικό σύστημα, η απόλυτη αμηχανία στην εξωτερική πολιτική, όπως φάνηκε στο θέμα των Σκοπίων. Η άμεση και ακαριαία διάψευση των προγραμματικών δηλώσεων με το σχέδιο του προϋπολογισμού. Η ταξική και άδικη οικονομική πολιτική που λειτουργεί ως σκληρός μηχανισμός αναδιανομής. Η εξαγγελία αλλαγής του εκλογικού νόμου που θέτει ερωτήματα σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών και του χρονικού ορίζοντα της κυβέρνησης.

    Απέναντι σε τέτοιες πολιτικές το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, πρέπει και οφείλει να ενεργεί ως φραγμός και υποστηρικτής των λαϊκών συμφερόντων.

    Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μια νέα αντιπολίτευση, διαφορετική από αυτή που κρίθηκε στις εκλογές του 2007 η οποία θα είναι δυναμική, μαχητική, υπεύθυνη και προγραμματική, θα έχει καλά αντανακλαστικά αλλά όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Θα έχει εθνική και θεσμική υπευθυνότητα, χωρίς το άγχος του κυβερνητισμού και θα είναι πολιτικά ώριμη.

    Οι προϋποθέσεις για την επιτυχία μιας τέτοιας αντιπολίτευσης είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ και μια νέα κοινωνική πλειοψηφία.

    Το ΠΑΣΟΚ αυτό θα εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής, η οποία είναι προϋπόθεση ενός ισχυρού και αξιόπιστου πολιτικού λόγου, ενώ σχολιάζοντας εμμέσως τις αναφορές του κ. Παπανδρέου για την αυτονομία της πολιτικής ανέφερε ότι η αυτονομία αυτή ισχύει παντού και πάντοτε.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι είναι άλλο η σύνθεση την οποία πρέπει να κάνει μια ικανή ηγεσία και άλλο ο συμψηφισμός και η στρογγυλοποίηση. Και το νέο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ της νίκης θα έχει αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αυτοεκτίμηση, θα καταλαβαίνει τι συμβαίνει ώστε να μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Επίσης θα διαμορφώνει την επικαιρότητα της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη και θα εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, τη δημοκρατική αριστερά.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ριζικών αλλαγών στη λειτουργία των κομμάτων, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοπορήσει όπως έκανε και το 1974 και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άλλη σχέση με τα κόμματα της αριστεράς.

    Επίσης ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το πρωθυπουργικό μοντέλο εμποδίζει την πρόοδο της χώρας και χαρακτήρισε το μοντέλο Κώστα Καραμανλή ως το ακραίο σημείο αυτής της κατάστασης.

    Τάχθηκε υπέρ της συλλογικής ηγεσίας στη χώρα, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αντανακλά και στα κόμματα τα οποία πρέπει να διαθέτουν, ειδικότερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναγνωρισμένη ηγετική ομάδα και σοβαρή σκιώδη κυβέρνηση με τον πρόεδρο να είναι πρώτος μεταξύ ίσων.

    Προϋπόθεση επίσης της νίκης του ΠΑΣΟΚ τόνισε ο κ. Βενιζέλος είναι η συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, η οποία θα στηρίζεται σε μια νέα πολιτική συμφωνία και θα έχει ως προϋπόθεση ένα νέο σχέδιο για τη χώρα.

    Πρέπει τόνισε να βρούμε το χαμένο νήμα της δεκαετίας του '80 και αυτό, όπως ανέφερε, θα γίνει με δυο προϋποθέσεις: πρώτον να υπάρχει ένα σαφές εθνικό μοντέλο ανάπτυξης και δεύτερον, μια φορολογική πολιτική αναδιανεμητικού χαρακτήρα. Και χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο ατόπημα του κ. Καραμανλή το ότι ο ίδιος δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για τη χώρα, ενώ έκανε λόγο για λογική τυχαίας συντηρητικής διαχείρισης στην οποία το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιτάξει τη λογική του ολοκληρωμένου σχεδίου για τη χώρα.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, πρέπει να απευθύνεται στους φτωχούς, στους περιθωριοποιημένους, τους ανασφάλιστους, τους άνεργους, τους μετανάστες, τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους αγρότες, τα δυναμικά μεσαία στρώματα, τους φοιτητές, τους νέους επιστήμονες και τους συμβασιούχους. Μαζί με όλους αυτούς, τόνισε, μπορούμε να διαμορφώσουμε τη νέα κοινωνική συμφωνία.

    Ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε την ορθότητα του προεκλογικού συνθήματος του ΠΑΣΟΚ περί δίκαιης κοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει απόλυτα δίκαιη κοινωνία, ούτε δίκαιη αγορά. Αυτό που ισχύει, τόνισε, είναι ότι μέσω του κοινωνικού κράτους, μια κοινωνία άδικη μπορεί να γίνει κοινωνία της συνοχής και αλληλεγγύης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ουδέτερες μεταρρυθμίσεις.

    Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και στα μέλη και τους φίλους του, ζήτησε να βαδίσουν όλοι μαζί, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους γιατί σε αυτούς ανήκει και δεν ανήκει σε μηχανισμούς ή σε πελατειακά δίκτυα.

    Μαζί, πρόσθεσε, ξεπερνούμε την ηττοπάθεια και το μικρό ηττημένο ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε ότι διεκδικώντας την ηγεσία του Κινήματος δεν σημαίνει ότι θέλει να είναι μόνος του, διότι ούτε μπορεί ούτε θέλει να κάνει μόνος κάτι. Είμαι εδώ για να ενώσω, υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι είμαι ένας από εσάς και δεν έχω γεννηθεί μέσα στην εξουσία.

    Ομιλία Ν. Αθανασάκη

    «Είχαμε μια οδυνηρή ήττα, δεν χρειάζεται να ωραιοποιούμε τις λέξεις» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο (ΕΣ) του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας του κόμματος Νίκος Αθανασάκης κάνοντας ταυτόχρονα λόγο και για «καλοθελητές που πρόβλεψαν συγκρούσεις και διασπάσεις».

    Ο κ. Αθανασάκης είπε ότι και η ήττα και η νίκη έχουν πολλούς πατέρες με την διαφορά ότι σπάνια κάποιος αναλαμβάνει την πατρότητα σε περίπτωση ήττας, ενώ πρόσθεσε ότι οφείλει να αναλάβει από την θέση του το μέρος των ευθυνών που του αναλογεί.

    Ανακοίνωσε ότι υπέβαλε στον κ. Γιώργο Παπανδρέου την παραίτησή του την επομένη των εκλογών, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του ζήτησε να μείνει καθώς ήδη είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες.

    Ο κ. Αθανασάκης είπε ότι οι πάντες στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται υπό την κρίση της βάσης του ως το συνέδριο του κόμματος, ενώ επισήμανε ότι σε αυτές τις διαδικασίες ο ίδιος έχει και θέση, άποψη και επιλογή και όχι τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου», αλλά τόνισε ότι θα υπηρετήσει τον θεσμικό του ρόλο με τον καλύτερο τρόπο.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε στην ομιλία του ότι σε περιόδους κρίσης διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο οι πρακτικές και οι συμπεριφορές καθενός, ενώ επισήμανε ότι για το ΠΑΣΟΚ «σταθερά» παραμένει πάντα η αυτονομία της πολιτικής από τα διάφορα συμφέροντα.

    Το «μεγάλο, ενιαίο, πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ» ως εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων και των δημιουργικών δυνάμεων παραμένει πάντα, τόνισε ο κ. Αθανασάκης, στόχος του Κινήματος, ωστόσο, όπως επισήμανε, πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το πως διαμορφώνεται η δομή της ελληνικής κοινωνίας.

    «Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουμε για τους εαυτούς μας, το ΠΑΣΟΚ υπάρχει για τον ελληνικό λαό και τη χώρα», τόνισε ο κ. Αθανασάκης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προβάλλεται η διαχρονική προσφορά του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στις αιτίες της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αθανασάκης επισήμανε, κατβ αρχήν, ότι η προσέγγιση των αιτίων δεν είναι «άσπρο-μαύρο» και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ υφίστατο διαρκή συρρίκνωση τα τελευταία οκτώ χρόνια.

    Ο κ. Αθανασάκης παρομοίασε χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ με ποδήλατο το οποίο ενώ είχε καινούργια διάφορα εξαρτήματά του, εν τούτοις είχε «κλαταρισμένο λάστιχο» και πρόσθεσε ότι «δεν καταφέραμε να βγάλουμε από επάνω μας την ευθύνη για την διαφθορά, την αίσθηση που είχε ο κόσμος, δεν μπαίνω στην ουσία αυτήν την στιγμή, δεν καταφέραμε να βγάλουμε από πάνω μας την ευθύνη για το Χρηματιστήριο, δεν καταφέραμε να βγάλουμε από πάνω μας την από κοινού με την κυβέρνηση ευθύνη για την κατάσταση στην οικονομία».

    Επίσης επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πείσει ότι «δεν είναι ίδιο» με την ΝΔ και ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει και τόνισε ότι «χάσαμε και από τα λαϊκά και από τα μεσαία στρώματα» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δεί και την μετακίνηση ψηφοφόρων στο «λευκό» και την αποχή, αλλά «και έξω από τα ποσοστά των κομμάτων του κοινοβουλίου και αναφέρομαι στα πέντε κόμματα που είναι στο κοινοβούλιο σε πιό ακραία σημεία, δηλαδή από τη μια μεριά και την άλλη του πολιτικού φάσματος».

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και σε ορισμένες πλευρές της καθημερινής λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πραγματοποιήθηκαν 44 συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και αν κάποιος εξετάσει τα δημοσιεύματα την επόμενη μέρα θα παρατηρήσει ότι «πρόβλημα ήταν η ίδια η συνεδρίαση» και όχι η πολιτική που παρήγαγε.

    Ο κ. Αθανασάκης απέδοσε αυτήν την εικόνα σε «διαρροές» και «ερμηνείες».

    Ένα άλλο σημείο, τέλος, το οποίο επισήμανε ο κ. Αθανασάκης ήταν εκείνο της συγκρότησης ενός «μαζικού» και ταυτόχρονα αποτελεσματικού κόμματος, προβληματισμό τον οποίο αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ από το 1977 και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα τα συζητήσει όλα αυτά μέχρι το συνέδριό του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 October 2007 - 14:30:19 UTC