Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νομοθετικό έργο στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής
  • [02] ΚΚΕ: Προσχηματικός ο διάλογος για το ασφαλιστικό

  • [01] Το νομοθετικό έργο στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Οι προτεραιότητες του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης ήταν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδρίασε, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση τόνισε, ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να κατατεθούν και πάλι τα νομοσχέδια που είχαν κατατεθεί το καλοκαίρι στη Βουλή και ανέφερε συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και για το νέο διαχειριστικό πλαίσιο για το Δ'ΚΠΣ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως "όλες οι δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει υλοποιούνται στα πλαίσια του νέου προϋπολογισμού".

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι συζητήθηκαν όλες οι κυβερνητικές προτεραιότητες και κυρίως τα νομοσχέδια που θα πρέπει να κατατεθούν το ταχύτερο δυνατόν στη Βουλή, έτσι ώστε "να προχωρήσει με πολύ γοργούς ρυθμούς το κυβερνητικό έργο όπως έχουμε αναλάβει δέσμευση".

    Τις νομοθετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθούν 3 ν/σ τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, από το καλοκαίρι, ότι θα καταθέσει και θα ψηφίσει. Πρόκειται για ν/σ τα οποία, όπως ανέφερε, «η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριζε, κατά την προεκλογική περίοδο, ότι η κυβέρνηση τελικά θα τα έπαιρνε πίσω».

    Ο Θ.Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τα ν/σ για την φοροδιαφυγή, το οποίο προβλέπει μία σειρά από διαδικασίες, όπως οι αποδείξεις, που οδηγούν σε λιγότερους φόρους, για την αύξηση των συντάξεων του δημοσίου του 2007 και τη διαχείριση, έλεγχο και εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων για το 2007-2013, το γνωστό ΕΣΠΑ ή αλλιώς ΔβΚΠΣ.

    Αναφερόμενος σε άλλα ν/σ που θα προχωρήσουν σύντομα, ο εκπρόσωπος είπε ότι το Υπουργείο Οικονομίας θα καταθέσει εκείνο που αφορά στην ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει ν/σ για την ρύθμιση θεμάτων ανεξάρτητων αρχών και γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, καθώς και για το σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.

    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καταθέσει ν/σ για τους ανάπηρους πολέμου και για θέματα προσωπικού.

    Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει ν/σ για το θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία.

    Το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ θα καταθέσει το ν/σ για την κύρωση σύμβασης παραχώρησης του έργου μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα. Επίσης θα καταθέσει ν/σ για το Εθνικό Χωροταξικό σχέδιο και για τα ειδικά χωροταξικά.

    Το Υπουργείο Απασχόλησης θα καταθέσει ν/σ για τη σύσταση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού θα καταθέσει ν/σ που θα προβλέπει μέτρα για την προστασία πολιτιστικών αγαθών.

    Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα καταθέσει ν/σ για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων και για την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων, των λιμένων και των λιμενικών εγκαταστάσεων.

    Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους

    Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους και τις πυρόπληκτες περιοχές.

    «Θα σας δώσω συνοπτικά στοιχεία που δίνουν πλήρη εικόνα για το τι έχει γίνει. Μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ξεπερνώντας γραφειοκρατικές πρακτικές», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος και ξεκίνησε από τα μέτρα για τις επιχειρήσεις.

    Συγκεκριμένα είπε ότι:

    Β· Ενισχύθηκαν οι πυρόπληκτοι με επίδομα 5000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες τους

    Β· Υπήρξε αναστολή για 6 μήνες για την καταβολή του ΦΠΑ και των δόσεων από φόρο εισοδήματος αλλά και ληξιπρόθεσμων χρεών και υποχρεώσεων προς τράπεζες

    Β· Αυξήθηκε το ποσοστό του ταμείου εγγυοδοσίας από το 70 στο 80%

    Β· Η επιδότηση επιτοκίου καλύπτει το σύνολο των τόκων.

    Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις είπε ότι πάγωσαν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τέλος Αυγούστου και δόθηκαν νέα δάνεια με περίοδο χάριτος 28 μηνών και με την πρώτη δόση την 31/12/2007, ενώ το υπόλοιπο δάνειο θα καταβληθεί σε ισόποσες 6μηνιαίες δόσεις και με διάρκεια 10 ετών. Επίσης προβλέπεται επιδότηση από το κράτος στη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού, τόνισε ο εκπρόσωπος, έκανε αυτοψίες στους αρχαιολογικούς χώρους και καταγράφηκαν οι ζημιές. Έχει ήδη γίνει καθαρισμός και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί. Προχωρά σε σταδιακή πρόσληψη προσωπικού και δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες, γίνονται αεροφωτογραφίσεις και αντικαθίστανται οι κατεστραμμένες περιφράξεις. Επιπλέον εκπονείται μελέτη ανάπλασης του χώρου και θα αρχίσουν οι φυτεύσεις από 15 Νοεμβρίου ενώ ήδη γίνεται αποκατάσταση του χλοοτάπητα του αρχαιολογικού σταδίου.

    Για το Υπουργείο Υγείας, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος είπε ότι το ΕΚΑΒ δραστηριοποιήθηκε με 21 ασθενοφόρα, ενώ κινητή μονάδα έκανε επισκέψεις σε 19 πυρόπληκτα χωριά. Επίσης είπε πως κλιμάκια του υπουργείου έκαναν επιτόπιους ελέγχους σε τρόφιμα και πόσιμο νερό, ότι έγιναν 250 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και έγιναν 65.000 επισκέψεις ενώ δόθηκαν 10000 μερίδες φαγητού και 100 τόνοι νερού.

    Για το Υπουργείο Απασχόλησης, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι προβλέπεται αναστολή για 6 μήνες των τρεχουσών εισφορών και :

    Β· Χορηγείται επιπλέον σύνταξη

    Β· Δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3 επιδομάτων στους ανέργους του ΟΑΕΔ

    Β· 6000 άνεργοι με ειδικό πρόγραμμα θα απασχοληθούν για ένα χρόνο για την αναδάσωση των περιοχών

    Β· Γίνεται προσπάθεια για άμεση αναδάσωση

    Β· Ο ΟΑΕΔ κατέθεσε το ποσό των 10 εκατ. ευρώ στο ειδικό ταμείο για τους πυρόπληκτους και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας 1 εκατ. ευρώ.

    Β· Δίνεται πλήρης σύνταξη σε ένα μέλος οικογένειας στην οποία κάποιος έχασε τη ζωή του.

    Επιπρόσθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας. «Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν ακριβώς ώστε να αποκαταστήσουν την περιουσία τους και να γίνει η επαναφορά της ζωής τους στην προηγούμενη κατάσταση»,τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Τέλος ο υπουργός Επικρατείας διάβασε το κείμενο της επιστολής που έστειλε ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας στους πολιτικούς αρχηγούς καλώντας τους σε διάλογο για το ασφαλιστικό.

    Επιστολή Β.Μαγγίνα για το ασφαλιστικό

    Στην έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό κάλεσε τα πολιτικά κόμματα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλης Μαγγίνας με επιστολές που απέστειλε σήμερα προς τους πολιτικούς αρχηγούς Γ. Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Αλέκο Αλαβάνο και Γεώργιο Καρατζαφέρη.

    Στην επιστολή του ο κ. Μαγγίνας υπογραμμίζει ότι οι στρεβλώσεις, αδικίες και υπερβολές του ασφαλιστικού συστήματος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από έναν ειλικρινή, ευρύτατο και συστηματικό διάλογο τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ο υπουργός Απασχόλησης ξεχωρίζει ως θέματα της συζήτησης τη χρηματοδότηση του συστήματος, την ενοποίηση των ταμείων, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, την εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, την καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, τη θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων κ.α.

    Ο υπουργός επαναλαμβάνει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού σχετικά με τα όρια ηλικίας, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξεις.

    Ο κ. Μαγγίνας διευκρινίζει ως αυτονόητο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου θα συζητηθεί και κάθε άλλο σχετικό θέμα που οι συνομιλητές της κυβέρνησης θα προτείνουν, ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.

    Ο κ. Μαγγίνας προτείνει ο διάλογος να διεξαχθεί στα πλαίσια των αρμοδίων διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, κοινωνικών και οικονομικών υποθέσεων.

  • ** Το πρωί, ο κ. Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Αύριο θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Στη συνεδρίαση της ΚΟ θα γίνει η εκλογή νέου γενικού γραμματέα και των πέντε αναπληρωτών.

    Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού

    Αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% το 2008 για το 2008 προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού 2008 που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού εδραιώνει τη δημοσιονομική εξυγίανση εφόσον βασικοί άξονές του είναι:

    -Η κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έως το 2010 και η μείωση των ελλειμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων και του συστήματος υγείας.

    -Η συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    -Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας μέσω του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και την καθιέρωση εθνικής σύνταξης.

    -Η ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας με την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων

    -Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μετά από ένα ευρύ κοινωνικό διάλογο, και

    -Η περαιτέρω ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου με έμφαση στην εξωστρέφεια και τις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης,για πρώτη φορά από το 1992 το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα βρεθεί το 2008 κάτω του 100% του ΑΕΠ.

    Το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι στο τέλος του 2007 θα ανέλθει σε 213.330 εκατ. ευρώ ή 101,9% του ΑΕΠ και το 2008 θα διαμορφωθεί στα 221.547 εκατ. ευρώ ή 98,9% του ΑΕΠ.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αναφερόμενος στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2008 είπε ότι αναμένεται αύξηση των επενδύσεων κατά 10,5%, αύξηση της απασχόλησης στο 1,9% και μείωση της ανεργίας στο 7,4%. Επίσης προβλέπεται αύξηση των εξαγωγών κατά 7,3% και αύξηση των εισαγωγών κατά 7,8%, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,6% έναντι του 2,7% που αναμένεται να "κλείσει" το 2007.

    Αύξηση εσόδων και μείωση ελλείματος

    Σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 11,6% και περιορισμό του ρυθμού αύξησης των δαπανών στα επίπεδα του 6,2% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008.

    Ο προϋπολογισμός προβλέπει την περαιτέρω σημαντική μείωση του ελλείμματος του Δημοσίου το 2008, το οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ από 2,5% του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί το 2007.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι με αυτόν ξεκινά η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης και αποβλέπει:

    - Στην κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έως το 2010 και τη σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων και του συστήματος υγείας.

    - Στην συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, με έμφαση την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    - Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας με την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής απο το 2008 και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης (από το 2009).

    - Στην ανάπτυξη της περιφέρειας με την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

    - Στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο.

    - Στην περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2008 τα τακτικά έσοδα του Δημοσίου θα αυξηθούν κατά 11,3% και θα διαμορφωθούν στα 57,92 δισ. ευρώ απο 52,05 δισ. ευρώ το 2007. Η αύξηση αυτή θα προέλθει απο την αύξηση κατά 12,3% ή κατά 5,97 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, τα οποία και θα ανέλθουν στα 54,575 δισ. ευρώ απο 48,605 δισ. ευρώ το 2007.

    Η αύξηση των φορολογικών εσόδων, όπως διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης, θα προέλθει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, στην αύξηση των εσόδων θα συμβάλουν το νέο σύστημα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη φορολόγηση και διακίνηση των καυσίμων, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, το οποίο συντελείται κυρίως με το πετρέλαιο θέρμανσης.

    Ενα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης κατά την αγορά του από τους πολίτες τη χειμερινή περίοδο και η επιστροφή του φόρου αυτού στη συνέχεια στους πολίτες.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το σύστημα που τελικά θα ισχύσει. Τόνισε ότι όλα είναι υπό εξέταση, αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους πολίτες. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι εάν είναι εφικτό, το νέο καθεστώς θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Οκτωβρίου, αλλιώς αργότερα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι στο νέο προϋπολογισμό δεν προβλέπεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), ενώ εξήγησε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου στην ακίνητη περιουσία, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει προεκλογικά, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

    Ολες οι λεπτομέρειες για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα διευκρινίζονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης. Σε αυτό θα προβλέπονται ακόμα και οι σημαντικές μειώσεις του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών, τις οποίες είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει και αφού μελετήσει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά κατοικίας.

    Ο υπουργός δεν απέκλεισε να υπάρξουν περιπτώσεις αναθεώρησης του αυτοτελούς συστήματος φορολόγησης για επαγγέλματα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ είπε ότι στο νέο προϋπολογισμό δεν έχουν εγγραφεί επιπτώσεις από την αναμόρφωση που θα γίνει στο ασφαλιστικό. Για το θέμα αυτό ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάλογο, ώστε να υπάρξει παρέμβαση στο ασφαλιστικό εντός του 2008. Αν υπάρξουν δημοσιονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, τότε θα εγγραφούν σ' αυτόν.

    Ακόμα, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι δεν προβλέπεται καμία αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων. Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει στις προβλέψεις του και τη φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων, με την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών που έχει ήδη θεσπιστεί για τα φυσικά πρόσωπα.

    Αναλυτικότερα, το 2008 οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10,1% και να διαμορφωθούν στα 21,850 δισ. ευρώ, έναντι 19,845 δισ. ευρώ φέτος. Στην κατηγορία αυτή σημαντική είναι η αύξηση των εσόδων από τον φόρο στην ακίνητη περιουσία κατά 275%, τα οποία θα ανέλθουν στα 900 εκατ. ευρώ από 240 εκατ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή θα προέλθει από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

    Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,7% και να διαμορφωθούν στα 17,075 δισ. ευρώ από 16,005 δισ. ευρώ φέτος. Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους προβλέπονται ότι θα αυξηθούν κατά 13,8% και θα διαμορφωθούν στα 32,725 δισ. ευρώ έναντι 28,760 δισ. ευρώ φέτος.

    Οι φόροι συναλλαγών αναμένεται να αυξηθούν κατά 11,6% και να διαμορφωθούν στα 22,060 δισ. ευρώ απο 19,765 δισ. ευρώ φέτος. Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης αναμένεται να αυξηθούν κατά 19,5% και να διαμορφωθούν στα 9,579 δισ. ευρώ έναντι 8,017 δισ. ευρώ φέτος.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προβλεπόμενη αύξηση στα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος φορολόγησης και διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα έσοδα αυτά προβλέπεται να αυξηθούν κατά 45,5% και να διαμορφωθούν στα 4,150 δισ. ευρώ απο 2,853 δισ. ευρώ φέτος.

    [02] ΚΚΕ: Προσχηματικός ο διάλογος για το ασφαλιστικό

    "Το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν πρόκειται να έχει κανενός είδους συμμετοχή στον προσχηματικό διάλογο, που στήνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, αλλά με όλες του τις δυνάμεις θα δράσει μέσα στο λαό, ώστε να οργανωθεί και να εκφραστεί έγκαιρα μια μαζική, ενωτική λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση στα νέα προαποφασισμένα, αντιασφαλιστικά μέτρα, που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιβάλλει, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που είναι και απαιτήσεις της πλουτοκρατίας".

    Αυτά αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επιστολή που έστειλε στα πολιτικά κόμματα ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας για διάλογο επί του ασφαλιστικού.

    Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα οφείλουν και πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους από τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη" και σημειώνει ότι "οι «κοινωνικοί διάλογοι» και η ταξική συναίνεση αποδείχθηκαν οδυνηρές παγίδες για τις εργατικές- λαϊκές ανάγκες".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστες και εχθρικές ακόμα και με τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Το κεφάλαιο δεν είναι κοινωνικός εταίρος, είναι ταξικός αντίπαλος. Δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου, αλλά μόνο όξυνση της ταξικής πάλης".

    Το ΚΚΕ, με την ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, "χωρίς καθυστέρηση να συσπειρωθούν στη γραμμή της πάλης:καμιά συμμετοχή στο διάλογο, κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Να διεκδικήσουν μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, από το 1992 και μετά. Λαϊκή συμμαχία και ανυπακοή στον «ευρωμονόδρομο» του κεφαλαίου για να γίνει νόμος το δίκιο του εργάτη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 October 2007 - 12:30:45 UTC