Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογή Προέδρου και Προεδρείου της Βουλής

  • [01] Εκλογή Προέδρου και Προεδρείου της Βουλής

    Συγκαλείται, στις 11.00 το πρωί, η ολομέλεια της Βουλής με μοναδικό θέμα την εκλογή του Προέδρου του σώματος. Το αξίωμα αυτό διεκδικεί ο βουλευτής Καρδίτσας Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος έχει προταθεί από το κυβερνών κόμμα της ΝΔ. Το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις θέσεις των πέντε αντιπροέδρων, των τριών κοσμητόρων και των έξι γραμματέων.

    Από τα μέλη του προεδρείου ο 4ος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο 5ος αντιπρόεδρος και ένας ακόμη γραμματέας από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της Αντιπολίτευσης.

    Αύριο θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

    Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα διεξήχθη χθες στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής η ορκωμοσία των βουλευτών, που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Α` συνόδου της Ηβ Αναθεωρητικής Βουλής (ΙΒβ περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας).

    Οι αντιπρόσωποι του Έθνους ορκίστηκαν «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας, να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους».

    Τον ίδιο όρκο «στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνο αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ» έδωσαν και οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης).

    Θρησκευτικό όρκο δεν έδωσαν οι βουλευτές της Αριστεράς, πλην της κ. Λιάνας Κανέλλη. Με γραπτή δήλωσή της, προς το προεδρείο της Βουλής, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπενθύμισε τη θέση του κόμματος για πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ανεξιθρησκείας και κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, «όπου κι αν αυτός προβλέπεται». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εισήλθαν στην αίθουσα της ολομέλειας μετά τη δοξολογία, κατέθεσαν στο προεδρείο του σώματος γραπτή πρόταση για αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου των βουλευτών από πολιτικό.

    Υπέρ της αντικατάστασης του θρησκευτικού όρκου από διαβεβαίωση στο όνομα του λαού και του έθνους τάχθηκε και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης.

    Την πρώτη συνεδρίαση της νέας περιόδου κήρυξε ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής και Β` αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Γ. Σούρλας.

    Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, που ανέγνωσε ο κ. Σούρλας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε ότι επιλέγει την έδρα της Α` Θεσσαλονίκης (είχε εκλεγεί και στη Ββ Πειραιώς), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου την έδρα της Αχαΐας (είχε εκλεγεί και στην Αβ Θεσσαλονίκης), η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την έδρα της Ββ Αθηνών (είχε εκλεγεί και στην Αβ Θεσσαλονίκης), και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την έδρα της Αβ Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατέλθει μόνο στο νομό Ηρακλείου.

    Οι βουλευτές των κομμάτων κατέλαβαν τα έδρανα που παραδοσιακά κατείχαν, ενώ οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κάθισαν αριστερά από αυτά της ΝΔ και πίσω από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Λίγο πριν την ορκωμοσία, της οποίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, οι «300» παρέλαβαν από ένα χαρτοφύλακα που περιείχε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, την έκδοση της Βουλής «Ο Επιτάφιος του Περικλέους» και ενημερωτικά φυλλάδια για τους χώρους και τις υπηρεσίες του κοινοβουλίου.

    Η ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής

    Ανανεωμένη κατά το ένα τρίτο είναι η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2004. Ενενήντα πέντε από τους 300 δεν συμμετείχαν στις εργασίες της προηγούμενης Βουλής, ωστόσο, εννέα εξ αυτών είχαν διατελέσει βουλευτές στο παρελθόν. Επίσης, 15 μέλη της προηγούμενης Βουλής δεν κατήλθαν στις εκλογές της 16/9, είτε αποσυρόμενοι από την πολιτική είτε λόγω μη συμπερίληψής τους στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

    Από τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει πως ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών είναι 52-53 ετών, ενώ ως προς την επαγγελματική τους ιδιότητα πλειοψηφούν οι δικηγόροι (65) και οι γιατροί (36), ενώ ισχυρές «ομάδες» αποτελούν οι οικονομολόγοι (32), οι δημοσιογράφοι (23) και οι πανεπιστημιακοί (19).

    Η Βουλή κυριαρχείται από άνδρες κατά τα 5/6. Μόλις 49 γυναίκες εξελέγησαν στο κοινοβούλιο, ωστόσο εξελέγησαν περισσότερες από το 2004 (37) και ακόμα περισσότερες από το 2000 (24). Από τη ΝΔ εξελέγησαν 17 γυναίκες σε σύνολο 152 βουλευτών, από το ΠΑΣΟΚ 21 (Σ=102), από το ΚΚΕ επτά (Σ=22), από το ΣΥΡΙΖΑ δύο (Σ=14), και από το ΛΑΟΣ μία (Σ=10).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 September 2007 - 4:30:24 UTC