Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων
  • [02] Το ΚΚΕ θα είναι σταθερά δίπλα τους
  • [03] Πέθανε ο διάσημος μίμος Μαρσέλ Μαρσό.

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δ.Αβραμόπουλο, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Α.Κοντό, με τον υπουργό Τουρισμού Α.Σπηλιωτόπουλο και με τον υπουργό Πολιτισμού Μ.Λιάπη θα έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Ειδικότερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 9:30 το πρωί με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλο, στις 10:00 με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλο και τους υφυπουργούς Γ. Παπαγεωργίου και Γ. Κωνσταντόπουλο

    Στις 11:00 με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό και στις 11:30 με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό και τον υφυπουργό Κ. Κιλτίδη

    Στις 12:30 με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλο και μια ώρα αργότερα με τον υπουργό Πολιτισμού Μ. Λιάπη και στις 14:00 με τον υπουργό Πολιτισμού Μ. Λιάπη και τον υφυπουργό Γ. Ιωαννίδη.

    Επίσκεψη Καραμανλή σε πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας

    «Η πολιτεία είναι και θα συνεχίσει να είναι συνεχώς, διαρκώς παρούσα στις πληγείσες περιοχές, δίπλα στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμα. Ότι, όπως ακριβώς δεσμευθήκαμε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την επούλωση των πληγών, για την αποκατάσταση, αλλά και την αναγέννηση της περιοχής». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε στο δημαρχείο της Ζαχάρως στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε πυρόπληκτες περιοχές του νομού Ηλείας.

    Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα να παραμείνουν στις περιοχές τους οι κάτοικοι τονίζοντας: «Είναι εθνική ανάγκη - και ως τέτοια την αντιμετωπίζω - να μείνουν οι άνθρωποι της περιφέρειας στον τόπο τους. Να συνεχίσουν να εργάζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αυτό λοιπόν που προέχει είναι η κατά το δυνατόν γρηγορότερη, ταχύτατη και πλήρης καταβολή των αποζημιώσεων, η ανασύσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, η εξασφάλιση του εισοδήματός τους για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ξαναμπούν στην παραγωγή».

    Όσον αφορά στην πορεία της αποκατάστασης των ζημιών ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες για 6.000 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ που θα βοηθήσουν στα έργα, ενώ, απευθυνόμενος προς το δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο υπογράμμισε: «Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι σαφές, είναι ξεκάθαρο: η έγνοια μας είναι εδώ. Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο.» Επίσης ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά με πρόγραμμα, με σύστημα και οργάνωση, με βούληση και αποφασιστικότητα. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός τόνισε: «Προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς, στον εθνικό στόχο της αποκατάστασης και της αναγέννησης των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό το χρωστάμε όχι μόνο στον τόπο και στους πολίτες, το χρωστάμε στις ψυχές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν. Το χρωστάμε στους συνανθρώπους μας που έχασαν το βιος τους, το χρωστάμε στα παιδιά μας». Σχετικά με τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε, όπως ο ίδιος διαπίστωσε, ότι προχωρούν, ώστε όπως είπε «εν όψει του χειμώνα, να προλάβουμε νέες καταστροφές». Ο πρωθυπουργός τόνισε για μία ακόμη φορά ότι, «ισχύει απολύτως η αυτονόητη δέσμευσή μας ότι όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος, όσα χρόνια κι αν χρειαστούν. Ο φυσικός πλούτος θα αποκατασταθεί πλήρως. Κι αυτό θέλω να το τονίσω με κάθε δυνατή έμφαση».

    Ο Κ. Καραμανλής για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

    Όσον αφορά τα έργα αποκατάστασης στην Αρχαία Ολυμπία ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιοτήτων προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «η τελετή της αφής της ολυμπιακής φλόγας για τους Αγώνες του Πεκίνου, το Μάρτιο, θα γίνει σε ένα περιβάλλον που θα ανταποκρίνεται στην ιστορία και το συμβολισμό του τόπου».

    Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ηλεία ήταν η πόλη του Πύργου, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη στο κτήριο της Νομαρχίας Ηλείας. Εκεί ο Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αποκατάστάσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο νομός. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μειμαράκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, οι βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων, ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι δήμαρχοι των δήμων που επλήγησαν από τις φωτιές κ.α. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Κώστας Καραμανλής αναχώρησε για την πόλη της Ζαχάρως. Στην διαδρομή ο Κώστας Καραμανλής σταμάτησε στην περιοχή του Καϊάφα και συνομίλησε με αξιωματικούς και στρατιώτες που υλοποιούσαν αντιδιαβρωτικά έργα και ενημερώθηκε από τους ίδιους για την πορεία των εργασιών. Στη συνέχεια έφθασε στο δημαρχείο της Ζαχάρως, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος, καθώς και δήμαρχοι πληγεισών περιοχών. Ο Πανταζής Χρονόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα τους δείχνοντας τόλμη και αποφασιστικότητα.

    Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ζαχάρως είπε: «Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ήταν δίπλα μας. Ό,τι ζητήσαμε το πετύχαμε. Όλοι οι συνεργάτες σας, με πρωτεργάτη τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τον στρατό, με όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες, είμαστε επί ποδός. Δεν έχουμε παράπονο μέχρι σήμερα, είχαμε βοήθεια και συμπαράσταση από την κρατική μηχανή. Όπως μας είπατε, σήμερα μας επιβεβαιώνετε ότι θα είστε πάντα δίπλα μας, γιβ αυτό και σας ευχαριστούμε. Υπάρχουν προβλήματα που θα συζητήσουμε με τους συνεργάτες σας. Εγώ ξέρω ότι και χίλια αεροπλάνα να ήταν, οι φωτιές δεν έσβηναν, εμφανίζονταν από όλα τα σημεία του ορίζοντα».

    [02] Το ΚΚΕ θα είναι σταθερά δίπλα τους

    Το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις-δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας,ανέφερε "δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί και να δεσμευτεί για την προστασία των ελαιοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των αυτοαπασχολούμενων των πυρόπληκτων περιοχών. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές, όπου δεσμεύτηκε για την υλοποίησή του, όχι μόνο δεν προστατεύει την υπάρχουσα αγροτική παραγωγή, αλλά προωθεί την πλήρη αναδιάρθρωσή της".

    Οι μικρομεσαίοι αγρότες των πυρόπληκτων περιοχών, τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, "πρέπει να αγωνιστούν για να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα. Να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της μέχρι τώρα αγροτικής παραγωγής, με την πλήρη αποζημίωση του κατεστραμμένου κεφαλαίου, των υποδομών και της παραγωγής για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται. Το ΚΚΕ θα είναι σταθερά δίπλα τους".

    Τέλος η επαναλαμβανόμενη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το «καμένο δάσος θα ξαναγίνει δάσος», δεν έχει καμία ισχύ. Όσο ισχύει το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο, που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο τα δάση δεν είναι αποκλειστικά δημόσια περιουσία και όσο αντιμετωπίζονται ως μέσο αξιοποίησης και κερδοφορίας του κεφαλαίου, οι αναδασώσεις θα είναι ελλιπείς και η προστασία των δασών αδύνατη.

    Στόχος του ΚΚΕ είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου πάλης, το οποίο θα ματαιώσει τα σχέδια της κυβέρνησης στην οικονομία και σε άλλους τομείς, επισήμανε η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

    Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του, να μπουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στην κοινή δράση και να πάψουν να έχουν αυταπάτες, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει.

    Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ παρατήρησε ότι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί "με εθνικές κορώνες και ψευτοπατριωτισμούς".

    Η κ. Παπαρήγα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα έχει συσκέψεις με τοπικά κομματικά στελέχη.

    [03] Πέθανε ο διάσημος μίμος Μαρσέλ Μαρσό.

    Ο διασημότερος μίμος στον κόσμο Γάλλος Μαρσέλ Μαρσό πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

    Ο Μαρσό έχει δώσει ρεσιτάλ μίμησης διαφόρων χαρακτήρων και προσώπων και βεβαίως του Μπιπ, του ήρωα που ο ίδιος δημιούργησε. Εχει δώσει παραστάσεις στις μεγαλύτερες σκηνές της Γαλλίας αλλά και στο εξωτερικό. Ηταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα.

    Ο Μαρσέλ Μαρσό γεννήθηκε το 1923 στο Στρασβούργο. Παρακολούθησε τη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών της Λιμόζ και το 1978 ίδρυσε σχολή μιμοδράματος. Σκηνοθέτησε και ερμήνευσε πολλές παντομίμες, ταυτίστηκε με το προσωπείο που έγινε διάσημος, τον Πιερότο του φεγγαριού, δημιούργησε τον Μπιπ, μικρό αδελφό του Πιερότου και του Σαρλό και αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο.

    Ξεκίνησε τις εμφανίσεις με θίασο το έτος 1948. Περιόδευε μετά το 1950 σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη παρουσιάζοντας ολόκληρες παραστάσεις μίμησης. Το 1959, η εταιρεία, που στήριζε την καλλιτεχνική προσπάθεια, πτώχευσε...Μπόρεσε τελικά να ανασυσταθεί, μετά από 22 ολόκληρα έτη.

    Μία ταινία του Μαρσό, που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό των φίλων της έντεχνης κωμωδίας είναι, ασφαλώς, η "Silent Movie" του Μελ Μπρουκς.

    Ο πατέρας του Μαρσέλ Μαρσό ήταν κρεοπώλης. Στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και μετά την Κατοχή, ο πατέρας του Μαρσό σκοτώθηκε από τους Ναζιστές. Από το 1944, ο Μαρσέλ Μαρσό μαζί με τον αδελφό του ενίσχυσαν την γαλλική Αντίσταση.

    "Αν δεχθούμε πως το γέλιο και τα δάκρυα είναι τα χαρακτηριστικά της Ανθρωπότητας, τότε ασφαλώς όλες οι παιδείες επηρεάζονται έντονα από την Τέχνη μου", αγαπούσε επίσης να λέει ο πολύ μεγάλος γάλλος μίμος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 September 2007 - 6:30:26 UTC