Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κ. Καραμανλής στις πυρόπληκτες περιοχές
  • [02] Αλ. Παπαρήγα: Ενιαίο μέτωπο πάλης

  • [01] Ο Κ. Καραμανλής στις πυρόπληκτες περιοχές

    Τις πυρόπληκτες περιοχές του νομού Ηλείας θα επισκεφθεί αύριο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και θα προεδρεύσει συσκέψεων, στις 9 το πρωί στη Νομαρχία Ηλείας, στον Πύργο και στις 11 στο Δημαρχείο Ζαχάρως. Το μεσημέρι θα επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία.

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με υπουργούς

    Συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ και Δικαιοσύνης είχε διαδοχικά ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ.Κ.Καραμανλής συναντήθηκε και με τον προτεινόμενο για Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

    Γ. Σουφλιάς: Έργα 4,5 δισ. ευρώ

    Τις προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επόμενη τετραετία συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την ηγεσία του υπουργείου, τον υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά και τους υφυπουργούς κ. Σταύρο Καλογιάννη και Θέμη Ξανθόπουλο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε κάθε προτεραιότητα. Αναφερόμενος στο περιβάλλον είπε ότι έγινε σπουδαίο έργο τα προηγούμενα 3,5 χρόνια και συμπλήρωσε ότι στην κατάρτιση του Δ' ΚΠΣ προβλέπονται για το περιβάλλον 4,5 δισ. ευρώ όσα και για τα δημόσια έργα, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, όπου ο προϋπολογισμός ήταν σε βάρος του περιβάλλοντος και υπέρ των δημοσίων έργων.

    Είπε ακόμα ότι προωθείται η θεσμοθέτηση χωροταξικών πλαισίων για να αποκτήσει επιτέλους, όπως είπε, η Ελλάδα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

    Για το Κτηματολόγιο είπε ότι προβλέπεται μέχρι το 2010 να καλύπτει τα 2/3 του ελληνικού πληθυσμού. Αναφέρθηκε στην προώθηση της ανακύκλωσης, την οποία παρέλαβε η κυβέρνηση στο 6% και τώρα είναι στο 22%, όπως είπε, καθώς επίσης και στην εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για τις κλιματικές αλλαγές, για τους βιολογικούς καθαρισμούς κλπ.

    Προτεραιότητα επίσης, είπε, είναι να αρχίσει να κατασκευάζεται το πάρκο στο Ελληνικό. Ενώ για τις προστατευόμενες περιοχές, πρόσθεσε, προβλέπονται 180 εκατ. ευρώ από το Δ' ΚΠΣ.

    Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με το δήμο Ζαχάρως και την αξιοποίηση καμένων εκτάσεων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δικαίωμα να κάνει μεταβίβαση ακινήτων σε όποιον νομίζει, στο δήμο Ζαχάρως εν προκειμένω.

    Εμείς ως ΥΠΕΧΩΔΕ, είπε, έχουμε υποχρέωση και ευθύνη από τη στιγμή που είναι περιοχή Νατούρα να μην επιτρέψουμε να γίνει ο,τιδήποτε είναι αντίθετο με τις περιοχές Νατούρα, και προβλέπονται από τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

    Είμαι αποφασισμένος να μην το επιτρέψω αν είναι αντίθετο, είπε ο κ. Σουφλιάς.

    Μείζονα προτεραιότητα αποτελεί επίσης ο τομέας των δημοσίων έργων, είπε ο κ. Σουφλιάς, επισημαίνοντας ότι στα 3,5 χρόνια που πέρασαν δημοπρατήθηκαν έργα αξίας 17,5 δισ. ευρώ, όσα δεν δημοπρατήθηκαν τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Από το φθινόπωρο στη χώρα μας, είπε ο κ. Σουφλιάς, ξεκινά ένα πρόγραμμα μαμούθ στα δημόσια έργα, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο.

    Είπε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει από το 2005 οι μελέτες για τα έργα που πρόκειται να ενταχθούν στο Δ' ΚΠΣ.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διαχωρισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κ. Σουφλιάς επανέλαβε την κατηγορηματική άρνησή του, λέγοντας το ότι "είναι μαζί σήμερα το περιβάλλον και τα δημόσια έργα. Είναι υπέρ του περιβάλλοντος, διότι υπηρετούν κοινό σκοπό. Ο στόχος είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η οποία πρέπει να συνυπάρχει σε αρμονία. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ σήμερα υπάρχει αυτή η αρμονία", είπε ο κ. Σουφλιάς.

    Μιλώντας για το ίδιο θέμα είπε ότι μετά από 3 χρόνια, όταν τα έργα του Γ' ΚΠΣ τελειώσουν και ξεκινήσουν τα έργα του Δ' ΚΠΣ τότε θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς να διαχωρίσει το περιβάλλον από τα δημόσια έργα.

    Σε πολιτικές δηλώσεις του ο κ. Σουφλιάς κλήθηκε να σχολιάσει και να κάνει προβλέψεις για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ.

    "Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις, είναι εσωτερικά άλλου κόμματος. Εύχομαι να βρουν το δρόμο τους, διότι σε μία δημοκρατία ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και γενικά της αντιπολίτευσης είναι πολύ σοβαρός και όσο καλύτερη είναι η αντιπολίτευση, τόσο καλύτερη είναι και η κυβέρνηση", είπε.

    Τέλος, ερωτηθείς αν αισθάνεται υπερυπουργός, ο κ. Σουφλιάς απάντησε ότι αισθάνεται απλώς ένας υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος.

    Στυλιανίδης: "Η Παιδεία είναι προτεραιότητα εθνικής σημασίας"

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας μετά το πέρας της συνάντησης χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τόνισε: "η Παιδεία για εμάς είναι εθνικής σημασίας προτεραιότητα που ξεπερνά τις κομματικές γραμμές. Ο στόχος μας είναι με συνεννόηση, συναίνεση και σύνθεση να προχωρήσουμε σε πιο εποικοδομητικά και τολμηρά βήματα".

    Ο κ.Στυλιανίδης επισήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταστεί η παιδεία το συγκριτικό πλεονέκτημα της σύγχρονης Ελλάδας.

    Ερωτώμενος για το αν θα πρέπει να αποσυρθεί το βιβλίο της ιστορίας της έκτης δημοτικού, ο κ.Στυλιανίδης απάντησε ότι'' σύντομα θα τακτοποιηθούν όλα.''

    Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Συνεργασία με το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηγάκης ,μετά τη συνάντηση, είπε ότι κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό προσδιορίστηκαν οι ορίζοντες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο.

    Ο κ. Χατζηγάκης χαρακτήρισε πολύ παραγωγική τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό και ανέφερε ότι στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με νομοθετήματα και άλλα διοικητικά μέτρα.

    Κληθείς να απαντήσει στο αν παραμείνει ο κ. Ζορμπάς στη θέση του, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι ''με τον πρωθυπουργό δεν συζητήσαμε τα σχετικά δημοσιεύματα'' και πρόσθεσε'' επί της ουσίας όμως η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια και η πολιτική εξουσία δεν παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης. Σέβεται το έργο της, παρακολουθεί μεν αλλά δεν παρεμβαίνει'', είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    Σιούφας: Η νέα κυβέρνηση θα δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού

    Συνεργασία με τον προτεινόμενο από την ΝΔ για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα,είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Δ. Σιούφας χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση που του έγινε από τον πρωθυπουργό για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, τονίζοντας ότι γνωρίζει το μέγεθος των ευθυνών.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης,ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα δικαιώσει τις προσδοκίες του πρωθυπουργού και κυρίως του ελληνικού λαού.

    Σε ερώτηση που αφορούσε τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα. Σεβόμαστε τις διαδικασίες τις οποίες οι ίδιοι δρομολογούν".

    [02] Αλ. Παπαρήγα: Ενιαίο μέτωπο πάλης

    Στόχος του ΚΚΕ είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου πάλης, το οποίο θα ματαιώσει τα σχέδια της κυβέρνησης στην οικονομία και σε άλλους τομείς, επισήμανε η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

    Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του, να μπουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στην κοινή δράση και να πάψουν να έχουν αυταπάτες, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει.

    Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ παρατήρησε ότι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί "με εθνικές κορώνες και ψευτοπατριωτισμούς".

    Η κ. Παπαρήγα έφτασε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και θα έχει συσκέψεις με τοπικά κομματικά στελέχη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 September 2007 - 16:30:21 UTC