Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Δεν μπορεί να χαθεί ούτε μία μέρα, ούτε ένα λεπτό"
  • [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Δεν μπορεί να χαθεί ούτε μία μέρα, ούτε ένα λεπτό"

    Συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομίας, Εμπορικής Ναυτιλίας, Μεταφορών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης, θα έχει διαδοχικά ο πρωθυπουργός, από τις 9.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Θα παρακολουθώ στενά το έργο όλων των υπουργείων και θα είμαι παρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα υπουργεία", τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και επεσήμανε ότι οι υφυπουργοί θα κινούνται αυστηρά στις κατευθύνσεις που ορίζονται από τους υπουργούς.

    Μάλιστα τόνισε, πως δεν γίνονται δημόσιες δηλώσεις υφυπουργών χωρίς συνεννόηση με τους υπουργούς. "Η πολλή τηλεόραση, οι πολλές δηλώσεις, οι πολλές δημόσιες κουβέντες βλάπτουν και βλάπτουν σοβαρά. Χρειάζεται μέτρο και πολλή προσοχή. Εχουμε βέβαια χρέος να υπερασπιζόμαστε και να στηρίζουμε το έργο της κυβέρνησης συντεταγμένα και συλλογικά. Ασυνεννοησίες και προσωπικές στρατηγικές δεν νοούνται, δεν τις δέχονται οι πολίτες, δεν πρόκειται κατά συνέπεια να τις δεχθώ", είπε συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής, ενώ έδωσε εντολή όλα τα υπουργεία να είναι σε διαρκή επαφή με όλους τους βουλευτές της ΝΔ και τα μέλη των διαρκών κοινοβουλευτικών ομάδων. Μάλιστα σημείωσε, πως δεν πρόκειται για σχήμα λόγου ή τυπική διαδικασία "είναι ουσία, θέλω να είναι απόλυτα σαφές στον καθένα, λειτουργούμε και οι 152 ως μια γροθιά απέναντι στα προβλήματα, είπε με έμφαση αναφέροντας ότι αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας και σε αυτή την απαίτηση ,τόνισε, ότι πρέπει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο ακέραιο.

    Στις πρώτες του κουβέντες στην εισήγησή του ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε σε όλους καλό ξεκίνημα, έκανε λόγο για εντατική δουλειά και ανηφορικό αλλά αισιόδοξο δρόμο και τόνισε πως χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Χαρακτηριστικά είπε πως δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια μέρα ούτε ένα λεπτό, γιατί οι ανάγκες των καιρών είναι μεγάλες, οι πολίτες απαιτούν χειροπιαστά αποτελέσματα.

    Για την επίτευξη αυτού του στόχου υπογράμμισε πως απαιτείται απόλυτος συντονισμός, στέρεα βήματα, αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία και ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες και σημείωσε πως αυτά είναι αρχές που ισχύουν για όλους.

    Στο πλαίσιο της διάρθρωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος ανέφερε ότι θα γίνουν αλλαγές σε γενικές και ειδικές γραμματείες των υπουργείων, ώστε να περιοριστούν και συμπλήρωσε πως στις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η δημιουργία κράτους πιο αποτελεσματικού, κοντά στον πολίτη ιδίως τις δύσκολες ώρες.

    Αναφερόμενος στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος ευχαρίστησε τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που δεν μετέχουν πλέον στην κυβέρνηση και αυτό αναγνώρισε ότι έχουν προσφέρει πολλά, είπε πως είναι βέβαιο πως θα συνεχισίουν να προσφέρουν από καινούργιες θέσεις.

    Για τη σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης είπε πως με νέους ανθρώπους, νέα πρόσωπα και νέα δυναμική εκφράζει τη σύμπραξη εμπειρίας και δυναμισμού με βασικό στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην πρώτη τετραετία μπήκαν οι βάσεις, εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις για αποτελεσματικότερα βήματα και τώρα είμαστε στη φάση παραγωγής ταχύτερου και πιο χειροπιαστού αποτελέσματος, απόλυτα ορατό από τους πολίτες.

    "Λειτουργούμε όλοι με αυστηρή προσήλωση στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που θα τηρούνται στο ακέραιο. Είμαι απόλυτα κατηγορηματικός. Λειτουργούμε με συντονισμό, ομαδικότητα, αλληλεγγύη. Ζητώ ανταγωνισμό δουλειάς, ομαδικότητας, συλλογικότητας αποτελέσματος", συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής και ανέφερε ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητες δημιουργούν συνολικές και προσωπικές ευθύνες σε κάθε τομέα των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων.

    Για τη δομή της νέας κυβέρνησης είπε πως γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των υπουργείων και των συναρμοδιοτήτων και για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι δεδομένη και πως όποιο και αν είναι το πολιτικό περιβάλλον αποκλείονται πρακτικές πόλωσης και πολιτικής οξύτητας. "Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές του νέου πολιτικού πολιτισμού που υπηρετούμε. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, γνώμονάς μας είναι η εθνική ομοψυχία, ακούμε όλους τους πολίτες που ψήφισαν, είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Κάνουμε διάλογο προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση προβλημάτων", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Μάλιστα συμπλήρωσε πως κανένας δεν είναι μόνιμος σε καμιά καρέκλα και πως όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα στους τομείς τους και την ανταπόκριση που επιδεικνύουν στις αρχές και αξίες που υπηρετούν.

    Οι κυβερνητικές προτεραιότητες τόνισε πως είναι γνωστές και δεδομένες. Ανέφερε τη διασφάλιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο βήμα την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Είπε ότι έχει ήδη γίνει σχετική προετοιμασία και ζήτησε δραστικό περιορισμό οιασδήποτε σπατάλης, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και περισσότερη διαφάνεια.

    Για την ανασυγκρότηση του κράτους και την εδραίωση πραγματικά κοινωνικού κράτους δικαίου είπε ότι οι ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή θα ψηφιστούν πριν την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, αναφέροντας ως βασική προτεραιότητα τη συγκρότηση εθνικού ταμείου κοινωνικής συνοχής, ενώ μίλησε και για τη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, συμπληρώνοντας ότι γνώμονας είναι η ποιότητα υπηρεσιών υγείας.

    Δίδοντας έμφαση αναφέρθηκε σε δύο στόχους στην αύξηση των θέσεων δουλειάς και την επίλυση του ασφαλιστικού. Ο πρώτος από τους στόχους αυτούς είπε πως κινείται στον άξονα εκπαίδευση, ανάπτυξη, απασχόληση.

    Για το ασφαλιστικό είπε πως αφορά ολόκληρη την κοινωνία, έκανε λόγο για ζήτημα μείζονος σημασίας και ανέφερε πως επιδίωξη είναι να προχωρήσει μαζί με την κοινωνία. "Για το σκοπό αυτό ανοίγουμε υπεύθυνο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς αναβολές, χωρίς καθυστερήσεις, έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό", διευκρίνισε, ενώ δεσμεύτηκε για την καθιέρωση από το 2009 κατώτατης εθνικής σύνταξης πάνω από το όριο της φτώχειας.

    Επιπλέον είπε πως οι συγχωνεύσεις των υπουργείων και η ενδυνάμωση της πολιτικής προστασίας εντάσσονται στην προσπάθεια για ένα κράτος πιο κοντά στον πολίτη και είπε πως όταν οι πολίτες μιλούν για κράτος εννοούν και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς διαφόρων υπουργείων και νομαρχιών και τις υπηρεσίες που συναντούν σε διάφορους τομείς.

    Ο κ. Καραμανλής είπε πως το επόμενο διάστημα θα ανοίξει διάλογος για μεταρρύθμιση και στη διοικητική δομή της χώρας, ενώ είπε πως προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, η στρατηγική για την ψηφιακή Ελλάδα, την έρευνα και την τεχνολογία.

    Μιλώντας για τις πυρόπληκτες περιοχές και τους πληγέντες από τις πυρκαγιές είπε πως προσωπική δέσμευσή του η στήριξη των πυρόπληκτων και ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών και ανέφερε πως έχει καταρτιστεί συγκροτημένο σχέδιο που θα βελτιώνεται με εντατικούς ρυθμούς. Μάλιστα, είπε πως τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά στους κατοίκους των περιοχών και πως θα γίνεται αξιολόγηση τακτικά και ανέφερε έναν κανόνα για όλους. "Ο,τι χρειάζεται αύριο να γίνεται σήμερα. Θα επιβλέπω προσωπικά, θα είμαι παρών σε κάθε βήμα", συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής, ενώ είπε ότι κατά την πρόσφατη τραγωδία των πυρκαγιών ο υπουργός Επικρατείας αναβίωσε την επικοινωνιακή ομάδα διαχείρισης κρίσεων η οποία διαχειρίστηκε επιτυχημένα τα θέματα κατά την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Μάλιστα ο κ. Καραμανλής είπε πως κρίνει σκόπιμη τη συνέχιση της λειτουργίας της υπό την ευθύνη του κ. Ρουσόπουλου και τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων και γι'αυτό κάλεσε τους υπουργούς να ορίσουν εκπρόσωπο εμπιστοσύνης και εχεμύθειας, ώστε από τη Δευτέρα να αρχίσει να συνεδριάζει κανονικά η ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

    Για την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε πως είναι ευθύνη και αρμοδιότητα ολόκληρης της Βουλής και ότι η επιλογή του είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση.

    Τέλος, σε ό,τι τον αφορά διαβεβαίωσε πως αισθάνεται την ευθύνη να γίνεται η κυβέρνηση διαρκώς καλύτερη, πιο αποτελεσματική και να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα. "Ανοίγουμε πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για σύνθεση απόψεων και ιδεών, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται αιτία καθυστερήσεων", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε πως ο δημόσιος διάλογος τίθεται με επιχειρήματα, η αποτελεσματικότητα διασφαλίζεται με επιμονή και εντατική δουλειά, η ταχύτητα εξασφαλίζεται με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, οι στόχοι γίνονται πράξη με συλλογικότητα και συντονισμό και η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες ενδυναμώνεται και διευρύνεται με πολιτικές ευθύνης, συνέπειας και αποτελεσματικότητας.

    Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

    Eνώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση. Αμέσως μετά συνεδρίασε, υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή και των υφυπουργών.

    Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Ο κ. Κ. Καραμανλής, μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου κατ΄ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και στη συνέχεια συνεργασία με τους υφυπουργούς Γιάννη Βαληνάκη, Θ. Κασσίμη και Πέτρο Δούκα.

    Η κα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση τόνισε ότι "συνεχίζουμε δυναμικά και αποτελεσματικά" και υπογράμμισε πως "άλλωστε τα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών δεν σταματούν ούτε λεπτό".

    Η υπουργός ανέφερε ότι αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη Διάσκεψη για το περιβάλλον.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ευχαριστημένη που συνεχίζει στο ίδιο υπουργείο, ενώ σε άλλη ερώτηση που αφορούσε την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Σ.Φλογαΐτη και Ρ.Μορώνη, ενώ είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια με τους υφυπουργούς Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο, Χρήστο Ζώη και Παναγιώτη Χηνοφώτη.

    Ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός καθόρισε τις προτεραιότητες στο Υπουργικό Συμβούλιο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει συνέχεια και υπογράμμισε ότι "εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε ό,τι αφορά τα θέματα της δημόσιας διοίκησης και οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογήσαμε να πάνε ακόμα πιο γρήγορα".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ.Π. Φούρλας θα παραμείνει στη θέση του, ο Υπουργός δεν θέλησε να κάνει σχόλιο, αλλά πρόσθεσε ότι "με τον πρωθυπουργό δρομολογήσαμε όλες εκείνες τις δραστηριότητες με τις οποίες θα πάμε πιο γρήγορα και στην, εν τοις πράγμασι, ενοποίηση των δύο υπουργείων (σ.σ. Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης) καθώς και στα ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αποκέντρωση της Αυτοδιοίκησης.

    Ακολούθως, ο Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στη συνέχεια και με τους νέους υφυπουργούς κ.κ. Κώστα Τασούλα και Γιάννη Πλακιωτάκη.

    Ο Β. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η εντολή των πολιτών είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και μάλιστα πιο αποφασιστικά και πιο γρήγορα, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν αλλάζουν και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ισχύουν.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο και τα αυστηρά μηνύματα που έστειλε, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι "αυτός είναι ο Καραμανλής που ξέραμε, που θέλουμε και που περιμένουμε".

    Σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται κάτι, με αφορμή και την επανεργοποίηση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτα.

    Τέλος σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε "οι συγκυρίες που υπάρχουν σήμερα δεν επιτρέπουν τη μείωση της θητείας" και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση από το 2004 και μετά προχώρησε, σε ορισμένες κατηγορίες και μείωσε τη θητεία σε εννέα μήνες.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι εξετάζουμε πάρα πολύ προσεκτικά αυτά τα ζητήματα τα οποία συζητούνται και γενικότερα με αφορμή και τη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μπους-Καραμανλή

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Ο Τζ. Μπους συνεχάρη τον Κ. Καραμανλή για την επανεκλογή και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

    [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

    Με θέμα την πορεία του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει στις 12.00, υπό τον κ.Γ.Παπανδρέου, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες και οι ζυμώσεις ενόψει των διαδικασιών για την ηγεσία.Τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Ευ. Βενιζέλος συνεχίζουν τις επαφές με στελέχη του Κινήματος με κατ' αρχήν αντικείμενο τη διαμόρφωση των απαραίτητων συσχετισμών και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες και οι ζυμώσεις ενόψει των διαδικασιών για την ηγεσία του Κινήματος.

    Τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Ευ. Βενιζέλος συνεχίζουν τις επαφές με στελέχη του Κινήματος με κατ' αρχήν αντικείμενο τη διαμόρφωση των απαραίτητων συσχετισμών και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Ο Κώστας Λαλιώτης σε νέα δήλωσή του αναφέρει ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι συντεταγμένη και να δεσμεύει τους πάντες και η ευθύνη γιαυτό ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Γιώργο Παπανδρέου ως πρόεδρο του Κινήματος και στα συλλογικά, θεσμικά όργανά του και σε κανέναν άλλον.

    Δήλωση Γ. Παπανδρέου

    Η δημοκρατική παράταξη έχει τη δύναμη και τις διαδικασίες για να βρεί τη λύση με βάση τις αρχές και τις αξίες που θα μας ενώσουν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε, όπως είπε, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας, οι οποίοι αισθάνονται πικραμένοι και πονεμένοι και αγωνιούν για την πορεία της παράταξης και της χώρας. Ο λαός αυτός, τόνισε, θέλει να ειπωθούν όλα και υποσχέθηκε ότι θα ειπωθούν όλα και θα αναληφθούν όλες οι ευθύνες από όλους για το τι και πως έγινε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε τις προτάσεις για εγγύηση των διαδικασιών από τρίτα πρόσωπα, τονίζοντας ότι ο ίδιος εγγυάται τις διαδικασίες. Εγγυητές της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι η συλλογικότητα, τα συντεταγμένα όργανα, ο πρόεδρος, τα μέλη και τα στελέχη και δεν χρειάζονται άλλοι εγγυητές. Οδηγός μας, πρόσθεσε, θα είναι το καταστατικό, η ιστορία μας και η δημοκρατική μας συνείδηση.

    Υποσχέθηκε ανοικτό διάλογο και διαδικασίες οι οποίες θα έχουν ως μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της παράταξης και της χώρας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, την οποία θεώρησε ως θεμελιώδη αρχή για τη λειτουργία και τη δράση του. Εκανε αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου τονίζοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο λαός θεμελίωσαν το ΠΑΣΟΚ ως παράταξη δημοκρατική και αυτόνομη, πάντα με την πίστη ότι κάθε εξουσία πηγάζει από το λαό, εκφράζει το λαό και υπηρετεί το λαό.

    Ανέφερε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ συγκρούσθηκε με όσους ήθελαν την Ελλάδα πίσω και να μην αλλάζει και με όσους ήθελαν να υπαγορεύουν πολιτικές ή και πρόσωπα ερήμην του λαού. Και πρόσθεσε ότι την πολιτική αυτονομία θα την διασφαλίσουμε και σήμερα.

    Είναι ξεκάθαρο σε όλους, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χειραγωγείται και ότι αυτός που αποφασίζει για το ποιός κυβερνά τον τόπο είναι ο λαός και κανένας άλλος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην αυτοτέλεια και την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι θα δώσει "αυτή τη μάχη" και "ενωμένοι, όπως τόνισε, θα την κερδίσουμε".

    Δήλωση Ευ. Βενιζέλου

    "Σεβόμαστε τις καταστατικές διαδικασίες και τα όργανα. Με το ήθος που τον διακρίνει και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό που διαθέτει, ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να διακρίνει το ρόλο του προέδρου από το ρόλο του υποψηφίου προέδρου που δεν είναι διαιτητής των διαδικασιών, αλλά μέτοχος σε μια συλλογική δημοκρατική άμιλλα" δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι συμφωνεί απολύτως με τον κ. Παπανδρέου στην ανάγκη πολιτικής αυτονομίας όλων των κομμάτων, του πολιτικού συστήματος γενικά.

    "Είμαι οπαδός της αυτονομίας της πολιτικής, γιατί μόνο όταν έχουμε ισχυρό πολιτικό λόγο δεν αφήνουμε την κοινωνία να αντιπροσωπεύεται με μη πολιτικές διαδικασίες. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει ως κόμματα και ως πρόσωπα να αντιπροσωπεύουμε την κοινωνία που νιώθει να ασφυκτιά και να μην εκφράζεται από το σημερινό κομματικό λόγο. Αυτό έδειξε η ψήφος της Κυριακής, που ήταν μια εξαναγκασμένη και εκβιασμένη ψήφος και γι αυτό απέβη εις βάρος του ΠΑΣΟΚ" ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

    "Χαίρομαι επίσης επειδή μίλησε (ο κ. Παπανδρέου) για την ανάγκη χειραφέτησης. Δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τις διαδικασίες μέσα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει το ρεύμα του αυτονόητου που είναι μια ανάγκη υπαρξιακή και το εκφράζουν όλοι οι πολίτες που ανήκουν στην παράταξη και αγωνιούν γι αυτήν" κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    Δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ

    Συνεχίσθηκαν οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενόψει των διεργασιών για την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Ο βουλευτής Α' Αθηνών και μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, δήλωσε πως "επειδή διαβάζω και ακούω ότι ανήκω σε στρατόπεδα, ενόψει της εκλογής του Προέδρου, θέλω να θυμίσω ότι πάντοτε διατηρούσα την πολιτική μου αυτονομία και αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για την ενότητα και την προοπτική της παράταξης".

    Πρόσθεσε δε ότι "το ίδιο θα πράξω και τώρα" και σημείωσε πως "όσοι οραματίζονται την εκλογή του Πρόεδρου, ως μάχη "Βορείων" και "Νοτίων", προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στο ΠΑΣΟΚ και περιφρονούν την αγωνία και τον αγώνα της λαϊκής μας βάσης".

    Ο Κ. Λαλιώτης

    Θέση στο ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με το ποιός θα εγγυηθεί τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ μέχρι την ανάδειξη Προέδρου πήρε ο Κώστας Λαλιώτης με νέα γραπτή του δήλωση.

    Ο Κώστας Λαλιώτης τονίζει η πορεία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι συντεταγμένη και να δεσμεύει τους πάντες και προσθέτει ότι "αδιαμφισβήτητα η ευθύνη για την εγγύηση αυτή ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Γιώργο Παπανδρέου ως πρόεδρο του Κινήματος και στα συλλογικά, θεσμικά όργανά του και σε κανέναν άλλον".

    Στη δήλωσή του, ο Κ. Λαλιώτης αναφέρεται επίσης σε όσα ακούγονται περί προσπάθειας χειραγώγησης και διάσπασης του ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι "κανένας, μα κανένας, δεν μπορεί είτε να διασπάσει, είτε να χειραγωγήσει το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη" και προσθέτει ότι όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο απλά ματαιοπονεί και ότι σε κάθε περίπτωση θα συντριβούν με την αυτόνομη συμμετοχή και την αυτοδύναμη παρέμβαση των εκατομυρίων ψηφοφόρων φίλων και στελεχων του ΠΑΣΟΚ, όποια τέτοια σενάρια και σχέδια υπάρχουν.

    Αναφέρει επίσης ότι δεν τιμούν την παράταξη και δεν της αξίζουν οι φανατισμοί, οι πολωτικές συγκρούσεις, τα χαρακώματα και οι εμφύλιοι διαχασμοί. Αντίθετα, όπως αναφέρει, της στερούν δύναμη και προοπτική και την καθηλώνουν σε ένα τέλμα απραξίας προς όφελος της παράταξης της Δεξιάς.

    Ο κ. Λαλιώτης κάνει έκκληση σε όλους να σταματήσει αμέσως αυτή η, όπως τονίζει, ψυχοφθόρα και απωθητική αντιπαράθεση που εξελίσσσεται και παραπέμπει στην εικόνα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος το οποίο μετά από κάθε ήττα, επιβεβαιώνει τη φθορά του και βυθίζεται στο τέλμα μέχρι την επόμενη ήττα.

    Επίσης αναφέρει ότι σ΄αυτές τις κρίσιμες στιγμές κανένας δεν μπορεί να είναι αμέτοχος και ουδέτερος και να αναμένει τις εξελίξεις στη γωνία, ενώ επαναλαμβάνει ότι έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις οι οποίες, κατά τη γνώμη του, συνιστούν μια θετική υπέρβαση στις σημερινές συνθήκες.

    Ο Α. Τσοχατζόπουλος

    Για "ξεπέρασμα του ΠΑΣΟΚ από την δυναμική της κοινωνίας",με συνέπεια την "εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των ψηφοφόρων του έναντι του 2004", κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος.

    "Η δημοκρατική ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι μια απολίτικη διαδικασία αντιπαράθεσης προσώπων",σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τάσσεται υπέρ του ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου ή στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ή σε έκτακτο συνέδριο.

    Τέλος, ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος, μεταξύ άλλων,σημειώνει ότι εγγυητής της διαδικασίας "δεν μπορεί να είναι άλλος από τα καταστατικά όργανα και την ίδια τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ".

    Ο Γ. Αρσένης

    "Το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό και αφορά την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ από το 1996, που οδήγησε στην ήττα του 2004 και στην σημερινή κατάσταση.Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ να επανασυνδεθεί με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της προόδου. Αυτό είναι το διακύβευμα και αυτό πρέπει να γίνει θεσμικά με ένα έκτακτο συνέδριο και μόνο μέσα σε αυτά τα πλαίσια, να συζητήσουμε και να αναδείξουμε την ηγεσία των νέων συλλογικών μας οργάνων και τον πρόεδρο του Κινήματος", δήλωσε ο Γεράσιμος Αρσένης.

    Ο Γ. Αρσένης κάλεσε σε περιφρούρηση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και την τήρηση σαφών αποστάσεων "από κάθε προσπάθεια της διαπλοκής και των ποικιλώνυμων εξωθεσμικών κέντρων που για μια ακόμα φορά προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το Κίνημά μας και να δρομολογήσουν εξελίξεις στον χώρο μας".

    "Είδαμε και πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόντα κεντροδεξιά σενάρια. Αυτή τη φορά δεν θα περάσουν", είπε χαρακτηριστικά.

    "Η νίκη έχει πολλούς που την διεκδικούν,στην ήττα προσπαθεί να τα ρίξει ο ένας στον άλλον. Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για τη νίκη, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ένα έργο που έχει αρχίσει,πιστεύω ότι θα το ολοκληρώσει", απάντησε ο Γ. Αρσένης όταν ρωτήθηκε σχετικά.

    Η Άννα Διαμαντοπούλου

    "Επειδή η καθημερινή αντιπαράθεση των στελεχών στα τηλεοπτικά παράθυρα, εν είδει οπαδών, πληγώνει τους πολίτες και αδικεί την εικόνα του Κινήματος, ας σταματήσουμε οριστικά και άμεσα», δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου.

    Η κα Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι « ξεκινούν όλες οι διαδικασίες στο Πολιτικό Συμβούλιο και ανοίγουν όλα τα πολιτικά ζητήματα».

    Στο μεταξύ, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο, το Γιώργο Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "εκείνο που είναι αναγκαίο είναι να καθορίσουμε τις πολιτικές που η κοινωνία με την ψήφο της έδειξε. Πρέπει σήμερα, τώρα, να στραφούμε Αριστερά".

    O Χρ. Παπουτσής

    Υπέρ της αναλυτικής συζήτησης για τα αποτελέσματα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων από το 2004 ως σήμερα «που δεν έχει γίνει ποτέ», τάχθηκε ο Χρήστος Παπουτσής,εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η απαίτηση των πολιτών είναι το ΠΑΣΟΚ να έχει ιδεολογική καθαρότητα, πολιτική ενότητα και εσωκομματική δημοκρατία. Είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθούμε την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ».

    Ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι ο «προοδευτικός χώρος απαιτεί να αναδεικνύουμε συνεχώς τις αξίες μας, ηθική συνέπεια και αξιοπρέπεια».

    Στην ερώτηση αν ο «Κώστας Σημίτης μπορεί να τα εγγυηθεί αυτά» είπε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ εγγυόμαστε αυτή την πορεία».

    Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ και στην κατάθεση του Προϋπολογισμού ο κ. Καραμανλής πεί στον κ. Παπανδρέου ότι «είσαι αρχηγός εν αναμονή», ο κ. Παπουτσής απάντησε ότι «ο κ. Παπανδρέου έχει νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό ως επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ένα πολιτικό πρόγραμμα με το οποίο όλοι οι συνάδελφοι, και εγώ προσωπικά, εκλεγήκαμε. Ως εκ τούτου ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να το θέσει κανένας δημοκράτης πολίτης, κανένας νοήμων άνθρωπος».

    Στην επανάληψη της ίδιας ερώτησης ο κ. Παπουτσής απάντησε λέγοντας «ο κ. Καραμανλής να ασχοληθεί με τα του οίκου του», ενώ υπογράμμισε ότι τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να σεβαστούν τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, γιατί αφορούν κυρίως την πολιτική του αυτονομία, καθώς, γενικότερα,«το ζήτημα της πολιτικής αυτονομίας είναι κεντρικό θέμα, ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα».

    Απαντώντας, τέλος στην ερώτηση, για τηλεοπτική αναμέτρηση Παπανδρέου-Βενιζέλου, ο κ. Παπουτσής είπε ότι «εκείνο που χρειάζεται είναι πρώτα απβ όλα ουσιαστική πολιτική συζήτηση ανάμεσα στα στελέχη και στα μέλη μας».

    Η Μαριλένα Κοππά

    "Ο πρόεδρος είναι η λύση, όχι το πρόβλημα",δήλωσε,μεταξύ άλλων,το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κα Μαριλένα Κοππά.

    Η κα Κοππά τάχθηκε εναντίον των "διαδικασιών εξπρές",όπως χαρακτηριστικά είπε και τόνισε ότι το κόμμα έχει καταστατικό,όργανα και διαδικασίες, τόνισε δε την αντίθεσή της σε εξωθεσμικές παρεμβολές. Ακόμη ανέφερε ότι στο ΠΑΣΟΚ,ως ανοιχτό κόμμα,μπορεί όποιος θέλει να υποβάλλει υποψηφιότητα,ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2004,καθώς και να αντιμετωπιστούν με ειλικρίνεια "όλες οι παθογένειες που ταλανίζουν την παράταξη επί χρόνια".

    Ο Θανάσης Τσούρας

    "Το θέμα της σταθερότητας στις αρχές και τις αξίες είναι το πρώτιστο. Εκεί θα οικοδομήσουμε την ενότητα και την προοπτική. Πρέπει να πιστοποιήσουμε ότι είμαστε πιστοί στις αρχές μας και γι' αυτό η διαδικασία πρέπει να είναι πολιτική και όχι εκλογίστικη", δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο "τηλεοπτικής μονομαχίας" των κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου,ο Θανάσης Τσούρας απάντησε ότι "αυτά τα ζητήματα συζητώνται στην κοινωνία και στα πολιτικά όργανα. Εγώ θέλω να υπάρξει ειλικρινής συζήτηση, γιατί οφείλω να παρατηρήσω ότι ακούω διάφορους φίλους και συντρόφους, που, επί πολύ καιρό, δεν έφερναν αντιρρήσεις για την πολιτική και την στρατηγική του Κινήματος, σήμερα να φέρνουν".

    Η Μαρία Δαμανάκη

    Προϋπόθεση για την νικηφόρα προοπτική του ΠΑΣΟΚ είναι η ενότητά του, τόνισε σε γραπτή δήλωση της η Μαρία Δαμανάκη και διατύπωσε την εκτίμησή ότι "έχουμε μπεί σε έναν επικίνδυνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό".

    Η κα Δαμανάκη επισημαίνει ότι "η στοίχιση σε εσωκομματικούς στρατούς δεν επιτρέπει την αναγκαία και επείγουσα πολιτική συζήτηση για την πολιτικοκοινωνική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ". "Εχω επιλέξει να απέχω από την εμφύλια σύγκρουση για λόγους πολιτικής,για λόγους προσωπικής ηθικής. Η στάση μου αυτή δεν έχει καιροσκοπικά ή ιδιοτελή κίνητρα.Δεν διεκδικώ κανένα ρόλο", αναφέρει, μεταξύ άλλων,στην δήλωσή της η κ. Δαμανάκη.

    Δηλώσεις Απόστολου Φωτιάδη και Γιάννη Ανθόπουλου

    "Στη νέα εποχή χρειαζόμαστε κινητήρια δύναμη και πιστεύω ότι αυτή μπορεί να τη δώσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος",δήλωσε ο πρώην Υπουργός Απόστολος Φωτιάδης και πρόσθεσε ότι "πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την οδυνηρή ήττα".

    Την υποστήριξή του στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο εξέφρασε και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 September 2007 - 4:30:27 UTC