Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΚΚΕ: Ούτε στιγμή να μην πάει χαμένη

  • [01] Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα στις εκλογές της Κυριακής. Μεθαύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα συνέλθει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος με θέμα "Η πορεία του Κινήματος από εδώ και πέρα".

    Υπέρ της ανασυγκρότησης της σχέσης ενός ενωμένου, αρραγούς και αισιόδοξου ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, τάχθηκε με δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να απευθυνθούμε ξανά στο σύνολο των πολιτών".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκροτήσει ξανά ένα ρεύμα πλειοψηφίας γιατί "η πλειοψηφία του κ.Καραμανλή είναι επίπλαστη, τεχνητή και θνησιγενής".

    Τόνισε ότι "δεν διεκδικώ μια θέση που κατέχει ο κ.Παπανδρέου. Και οι δυό συντροφικά, από κοινού, αγωνιζόμαστε για το καλό της παράταξης. Θέλουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή, ώστε να ξαναπλησιάσουμε τον κόσμο, να φέρουμε την κοινωνία μέσα στο ΠΑΣΟΚ και να ξαναβάλουμε το ΠΑΣΟΚ μέσα στην κοινωνία".

    Επίσης ο κ. Βενιζέλος είπε ότι συντάσσεται με την σκέψη του κ. Αθανασάκη για εκλογή το ταχύτερο.

    "Ας πάμε αυτήν την Κυριακή σε εκλογή από το σύνολο των πολιτών που θέλουν. Δηλαδή όποιος θέλει έρχεται, γράφεται ως μέλος ή φίλος με την ταυτότητά του, με διαφάνεια, με την βοήθεια της Singular και της υποδομής που έχει κάνει στις εθνικές βουλευτικές εκλογές με τον κ. Δρυμιώτη, ώστε να έχουμε ένα δυναμικό αποτέλεσμα και μια μαζική συμμετοχή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει κατ' αρχήν συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι "χωράνε όλες οι ανοικτές, επώνυμες υποψηφιότητες", ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Στ. Τζουμάκα για "δεξιά πολιτική" είπε: "Ας βρεί ο κ.Τζουμάκας την πολιτική που του πηγαίνει. Μπορεί και ο ίδιος να εκφράσει, ως υποψήφιος, την δική του πολιτική".

    Εξάλλου, απαντώντας στις αιτιάσεις περί "υπονομευτών", ο κ. Βενιζέλος είπε "το ποιος έχει συμβάλλει στην υπόσταση και την καθαρότητα του ΠΑΣΟΚ και το ποιος έχει, άθελά του, μειώσει την απήχησή του, είναι ένα θέμα που θα το κρίνουμε", προσθέτοντας ότι "ο κ. Παπανδρέου αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις. Ολοι αγωνιστήκαμε από την θέση που είχαμε και μέσα στο πλαίσιο που μας επιτρεπόταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

    Δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ

    Την αποφυγή λήψης αποφάσεων "εν θερμώ" προτείνει με δήλωσή της το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου.

    "Πρέπει να μιλήσουμε με τους πολίτες και τα μέλη μας και να καθορίσουμε τους πολιτικούς όρους για τη νέα κομματική λειτουργία. Είναι ανάγκη να οδηγηθούμε γρήγορα σε έκτακτο συνέδριο, που θα αποφασίσει για το πολιτικό πλαίσιο και τις καταστατικές αλλαγές. Με βάση τις αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εκλέξουμε τον πρόεδρο του Κινήματος", αναφέρει στην δήλωσή της η Βάσω Παπανδρέου.

    Υπέρ της άμεσης σύγκλησης του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε με δηλώσεις του, μετά από συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο πρώην Υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε την ανάγκη νηφάλιας προσέγγισης του εκλογικού αποτελέσματος και καταδίκασε τις ψυχολογικές και άλλου είδους πιέσεις, που, όπως είπε, ασκούνται στο ΠΑΣΟΚ. Διευκρινίζοντας τα περί πιέσεων, ο κ. Παπαϊωάννου είπε: "κοιτάξτε την εικόνα των μέσων ενημέρωσης και τα πρωτοσέλιδα". Επίσης ο ίδιος σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα είπε ότι θα εκφέρει την γνώμη του στην ώρα της.

    "Μη βιάζεστε. Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο, έχει όργανα, υπάρχουν διαδικασίες, το ΠΑΣΟΚ έχει τον κόσμο του ο οποίος και θα αποφασίσει" δήλωσε ο κ.Τηλ.Χυτήρης και πρόσθεσε: "Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σούπερ-μάρκετ με τιμές ευκαιρίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ιστορία του, θα την ακολουθήσει και θα την τιμά. Έχει πάνω απ' όλα το πολιτικό του στίγμα, το οποίο και δεν εγκαταλείπει", δήλωσε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν και τα στελέχη εκείνα που έχουν δημιουργήσει αυτήν την ιστορία και θα σταθούν στο ύψος τους".

    Απαντώντας σε ερώτηση ποτέ πρέπει να γίνουν εσωκομματικές εκλογές, ο κ. Χυτήρης είπε "στην ώρα τους, όπως λέει και ο κ. Καραμανλής".

    "Η λύση για το ΠΑΣΟΚ σήμερα, δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα σύγχυση και να στείλει μηνύματα με κεντροδεξιά ή νέο-φιλελεύθερα χαρακτηριστικά", τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας παράλληλα ότι η "κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει την αντιλαϊκή της πολιτική (και) το ΠΑΣΟΚ οφείλει να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό των πολιτών".

    "Η μεγάλη απαίτηση των προοδευτικών πολιτών, των φίλων και των μελών, είναι η ενότητα και η προοπτική του Κινήματος. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να την εγγυηθούμε. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποτελεί το βασικό πυλώνα του κεντρώου και αριστερού χώρου", αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αναλυτικής επεξεργασίας του εκλογικού αποτελέσματος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι "δεν πρέπει να επαναλάβουμε το πολιτικό λάθος να αποφύγουμε τη συζήτηση για τα πραγματικά αίτια της ήττας, την κριτική και την αυτοκριτική, όπως πράξαμε μετά την ήττα των εκλογών του 2004 και μετά τις δημοτικές εκλογές του 2006. Με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται λαθεμένες πολιτικές πρακτικές και να εμφανίζονται σήμερα ως τιμητές, σε όλα τα επίπεδα, όσοι δεν ανέλαβαν ποτέ τις ευθύνες τους".

    "Σε ότι αφορά την προσωπική μου στάση, με συνέπεια σ'αυτές τις δεσμεύσεις προς τους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους, συνεχίζω να εκφράζω την εμπιστοσύνη μου και την υποστήριξή μου στον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου. Προσωπικά αισθάνομαι ότι είναι θέμα πολιτικής ηθικής και συνέπειας με την πολιτική μου συνείδηση", αναφέρει στην δήλωσή του ο Χρήστος Παπουτσής.

    "Ένα δεν πρόκειται να συμβεί. Να καταληφθεί το Κίνημα με ρεσάλτο από εξωθεσμικούς και άλλους παράγοντες", ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Καψής.

    Ο κ. Καψής αποτιμώντας την κατάσταση είπε ότι "είναι χειρότερη από το '96" και υπογράμμισε ότι προσήλθε στην Χαριλάου Τρικούπη γιατί "όταν κλυδωνίζεται το καράβι και φεύγουν τα ποντίκια, ο καπετάνιος ανεβαίνει στην γέφυρα".

    Σχολιάζοντας "παροτρύνσεις" προς τον κ. Γ. Παπανδρέου να παραιτηθεί για το "καλό της παράταξης", είπε: "Πόσοι για το καλό της παράταξης θα έπρεπε να είχαν εξοβελιστεί από το 2000 μέχρι σήμερα; Από το 2000 όταν έγινε το συνέδριο βίας και νοθείας του ΠΑΣΟΚ και σφαγιάσθηκαν πάντες οι διαφωνούντες Ανδρεοπαπανδρεϊκοί".

    Για πολιτικό σχέδιο συγκεκριμένων συμφερόντων, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Στέφανος Τζουμάκας, προσθέτοντας ότι "το παρασιτικό κεφάλαιο και επιχειρηματίες θέλουν να ελέγξουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ". Επίσης έκανε λόγο για "εγκάθετους βουλευτές σε διατεταγμένη υπηρεσία", καθώς και "για ενδοδεξιά σύγκρουση μεταξύ της δεξιάς κυβέρνησης Καραμανλή και της δεξιάς πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, αν επικρατήσει στην μάχη για την ηγεσία του Κινήματος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος".

    "Η ΠΑΣΚΕ ως θεσμική συλλογικότητα δεν θα εμπλακεί στις αναμετρήσεις. Δεν επιτρέπεται κανείς εξ όσων την εκφράζουν κεντρικά, κλαδικά ή περιφερειακά να χρησιμοποιεί την ΠΑΣΚΕ υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου", αναφέρεται σε γραπτή δήλωση της συνδικαλιστικής παράταξης, που υπογράφει ο γραμματέας της Γιάννης Παναγόπουλος.

    Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ αναφέρεται ότι η παράταξη "εκφράζει τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, χωρίς παραταξιακούς ή κομματικούς διαχωρισμούς, γι' αυτό και ως προς τα συμφέροντα αυτά διακηρύσσει προς όλους ότι "δεν είμαστε δεδομένοι".

    "Το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε ένα μήνυμα. Οφείλουμε να το αποκρυπτογραφήσουμε, γιατί, αλλιώς, θα οδηγηθούμε σε διχαστικές αναμετρήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε προς τα "επιτελεία" σε μια έκκληση περίσκεψης και ενότητας. Δεν αντέχουμε απολίτικες διαδικασίες, δεν αντέχουμε φαινόμενα τύπου '96, κατατάξεις και διαχωρισμούς που θα ξεπεράσουν πλέον τα στελέχη και θα φτάσουν στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, στο καφενείο, στο κάθε σπίτι", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ.

    [02] ΚΚΕ: Ούτε στιγμή να μην πάει χαμένη

    Στην Ηλεία θα μεταβεί αύριο Τετάρτη η κ.Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον γραμμματέα της ΚΝΕ, με σκοπό τη στήριξη των κατοίκων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τις πυρκαγιές.

    «Ούτε στιγμή να μην πάει χαμένη. Στη "νέα" κυβέρνηση της ΝΔ να μη δοθεί ούτε το ελάχιστο περιθώριο χρόνου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, με το το οποίο σχολιάζει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η αντιλαϊκή πολιτική της θα συνεχιστεί, γιατί η ΝΔ είναι κόμμα του κεφαλαίου και έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που φέρνουν πλούτο στους λίγους και στους πολλούς ένταση της εκμετάλλευσης, μείωση του εισοδήματος και ζωή χωρίς δικαιώματα».

    «Το ΚΚΕ θα κάνει εκείνο που δεσμεύτηκε και προεκλογικά: Θα δώσει όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό του λαού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 September 2007 - 14:31:11 UTC