Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Νέο, πιό δυναμικό ξεκίνημα
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Θα αξιολογήσουμε το μήνυμα του λαού
  • [03] Αλ. Παπαρήγα: "Δεσμευόμαστε απέναντι στο λαό"
  • [04] Α. Αλαβάνος: Ισχυρό μήνυμα για αριστερή στροφή
  • [05] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα στη 01.11

  • [01] Κ. Καραμανλής: Νέο, πιό δυναμικό ξεκίνημα

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά την εκλογική του νίκη τόνισε ότι «ο λαός επέλεξε την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια».

    «Δώσατε σαφή εντολή να συνεχίσει η ΝΔ τις μεταρρυθμίσεις, για ένα νέο πιο δυναμικό ξεκίνημα», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό.

    Ανέφερε πως η κυβέρνησή του στηρίζεται σε «ευρεία κοινωνική πλειοψηφία».

    «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Αισθάνομαι την ευθύνη να είμαστε καλύτεροι, να είμαστε ακόμη πιο κοντά στους πολίτες και τα προβλήματά τους, που δεν έχουν χρώμα. Το μέλλον ανήκει σε όλους», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει «με διάλογο που θα επιδιώκει τη συναίνεση» αλλά και με αποφασιστικότητα που «δεν θα επιτρέπει καθυστερήσεις. Και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να συμβάλλουν ώστε να πάει η Ελλάδα η μπροστά»

    [02] Γ. Παπανδρέου: Θα αξιολογήσουμε το μήνυμα του λαού

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου ανακοίνωσε πως θα ζητήσει άμεσα από τη βάση του ΠΑΣΟΚ να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του, ώστε, όπως είπε, να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχθηκε πως το μήνυμα από τις εκλογές είναι πως ο λαός θεωρεί ότι «και εμείς έχουμε ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα».

    Τόνισε πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι «δυσμενές» για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται «σε κρίσιμη καμπή». Πρόσθεσε δε ότι "θα αξιολογήσουμε το μήνυμα του λαού"

    «Δώσαμε τη μάχη, αλλά δεν κατορθώσαμε να κερδίσουμε», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «όλοι συμμετείχαμε, είχαμε ρόλο και ευθύνες και πρώτος απβ όλους εγώ».

    Πρόσθεσε ότι «η ευρεία δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θέλει βαθιές τομές και αναζητεί μια δίκαιη κοινωνία».

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι και είναι καλό να το αποδείξουμε με θέσεις, πρακτικές, αυτοκριτική, ήθος και ύφος».

    [03] Αλ. Παπαρήγα: "Δεσμευόμαστε απέναντι στο λαό"

    "Δεσμευόμαστε απέναντι στο λαό.Δεσμευόμαστε στους τολμηρούς που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.Ξέρετε πού θα μας βρείτε:Στο χωράφι, στο γραφείο,στους δρόμους.Σε ένα μέρος δεν θα μας βρείτε μόνο.Εκει που υπάρχουν τα εκλογικά μαγειρεία",δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά την άσκηση του εκλογικού της δικιαώματος στο Περιστέρι.

    "Το ΚΚΕ έχει καθαρή θέση απέναντι στα δυο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θα παιχτούν πολλά παιχνίδια τα επόμενα χρόνια και άμεσα. Μην σας κάνει εντύπωση, και κυβέρνηση μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μπορεί να δείτε, με κάποιες αλλαγές, αρχηγών κλπ, δεν υπάρχουν θέματα αρχών μεταξύ τους και κυβερνήσεις συνεργασίας, οι οποίες θα είναι ακριβώς μια μεταμφίεση της συντηρητικής πολιτικής".

    Αυτά ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, ζητώντας από τους εργαζομένους να κάνουν το τολμηρό, όπως είπε, βήμα και να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ.

    "Δεν είναι τολμηρό βήμα να φύγεις από τη ΝΔ να πας στο ΠΑΣΟΚ, όπως δεν ήταν τολμηρό βήμα που έφυγαν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές. Απλώς άλλαξαν πιάτσα ταξί. Τίποτα παραπάνω. Και εναπόθεσαν τις ελπίδες σε ένα άλλο κόμμα. Το τολμηρό βήμα είναι να ψηφίσεις ΚΚΕ και μόνο ΚΚΕ. Ιδιαίτερα αυτό το οφείλει και πρέπει να το κάνει ο εργάτης", τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε:

    "Δείτε τους εκβιασμούς που κάνουν για την ακυβερνησία. Στην ουσία δηλαδή λένε το εξής πράγμα: σας εκβιάζουμε, φέρτε μας λύτρα και τα λύτρα είναι οι ψήφοι σας. Και θα σας πάρουν τα λύτρα γιατί εδώ δεν υπάρχει παιδί που απήχθη, λύτρα είναι οι ψήφοι. Τι θα σας επιστρέψουν; Την ίδια πολιτική. Θα σας έχουν εκβιάσει, θα έχουν πάρει και τα λύτρα του εκβιασμού, γιατί όποιος ψηφίσει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει τη λεγόμενη ακυβερνησία και το χάος, πληρώνει βαρύ τίμημα. Και μετά δεν έχετε να πάρετε τίποτα πίσω εκτός από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής".

    Στην ομιλία της στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία η κα Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ έχει ταξική αντίθεση προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "έχουμε ταξική αντίθεση και όχι γενικά διαφορετική αντίληψη και τα άλλα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο έχουν κάποιες αντιθέσεις και θέλουν να πάρουν μια μερίδα. Δεν είναι, όμως, η αντίθεση τους τέτοια και αυτής της ποιότητας που έχουμε εμείς. Πρώτα πρώτα όταν δέχεσαι την απελευθέρωση της αγοράς, όπως τη δέχεται και ο ΣΥΝ, ο Καρατζαφέρης και ο Παπαθεμελής, είναι σαν να σηκώνεις τα χέρια. Δεν μπορεί να δέχεσαι το μονόδρομο της απελευθέρωσης της αγοράς και μετά να ζητάς κρατικά ναυπηγεία. Η αντιπολίτευσή τους δεν είναι σε βάθος. Δεν είναι ουσίας, είναι επιφανειακή, να πω, το λιγότερο".

    Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα είπε στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία:

    "Να κλείσετε τα αυτιά σας στα εκβιαστικά διλήμματα, να σταθείτε στο πλευρό του ΚΚΕ, χωρίς κατβ ανάγκη να συμφωνείτε σε όλα μαζί μας, να γερέψουμε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αν δεν ανέβει το εργατικό κίνημα με βάση τον κάθε τόπο δουλειάς και δε γίνει πανελλαδικό, θα έχουμε χειρότερα. Το λέμε καθαρά: Αυτό το εργατικό κίνημα που υπάρχει σήμερα δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Με τουφεκιές στον αέρα και στο παρά πέντε κινήσεις και κάθε φορά για να υπηρετήσει ένα κόμμα να ανέβει στην κυβέρνηση. Σκεφτείτε και ότι η άνοδος του εργατικού κινήματος θα είναι η μεγαλύτερη πίεση στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Έρχονται χειρότερα, τα έχουμε πει,τα έχετε ακούσει, στην κοινωνική ασφάλιση, παντού. Το χειρότερο όμως, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν ναυπηγεία σε τρία ή τέσσερα χρόνια".

    «Θα έρθουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα»

    Ανεξάρτητα από το ποιό κόμμα θα νικήσει, θα έρθουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα την επομένη των εκλογών, τονίζει σε δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι προεκλογικά ποτέ δεν έχει συμβεί να ομολογούνται τα αντιλαϊκά μέτρα, τα αντιλαϊκά σενάρια που θα έρθουν μετεκλογικά. Αυτό που είναι βέβαιο, πρόσθεσε, είναι ότι μπροστά μας έχουμε σκληρά μέτρα και προαποφασισμένα, και στις Βρυξέλλες και εδώ στην Ελλάδα, που ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα νικήσει, ανεξάρτητα από το αν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα σχηματιστεί κάποια κυβέρνηση.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι ακόμα και η αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα εφαρμόσει μόνη της, τα μέτρα αυτά, γιατί είναι τόσο σκληρά, είτε είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε:

    .

    Για τον λόγο αυτό, είπε η κ. Παπαρήγα, όσο πιο πολύ αποδυναμωμένοι είναι, τόσο μεγαλύτερη δυσκολία θα έχουν να προωθήσουν αυτά τα μέτρα παρά τα σενάρια συναίνεσης τα οποία προωθούνται, ενδεχομένως και μιας ορισμένης μετεκλογικής συνεργασίας. Η Γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε να ενισχυθεί το κόμμα της, γιατί όπως είπε αποτελεί το αντίπαλο δέος, αλλά και γιατί > και κατέληξε:

    .

    [04] Α. Αλαβάνος: Ισχυρό μήνυμα για αριστερή στροφή

    Τη "μεγάλη χαρά" του για το εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης Αλέκος Αλαβάνος, επισημαίνοντας πως η ριζοσπαστική αριστερά έχει ήδη μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της από την μεταπολίτευση του 1974 και το ποσοστό του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ώρα με την ώρα ανεβαίνει συνεχώς.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία κυρίως γιατί αποτελεί στοιχείο ενός νέου πολιτικού τοπίου, με ένα ισχυρό μήνυμα για αριστερή στροφή, με μία ιδιαίτερα χαμηλή δύναμη των δύο κομμάτων εξουσίας, με μία κυβέρνηση αυτοδύναμη μεν, εύθραυστη δε απέναντι σε ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα και με την απόρριψη της πολιτικής συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως είναι σημαντικό ότι το τοπίο αλλάζει, αν και πρόσθεσε ότι "η αλήθεια είναι όχι στο βαθμό κι όχι πάντα προς την κατεύθυνση που επιδιώκουμε εμείς" και συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε:

    - Ευχαριστούμε τη νέα γενιά των 400β¬, του διαδικτύου και του άρθρου 16 για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Ξέρουμε καλά ότι είναι μια δοκιμή.

    - Ευχαριστούμε τους χιλιάδες φίλους από τον σοσιαλιστικό χώρο που δημιούργησαν ήδη από τα κάτω μια σοσιαλιστική συνιστώσα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ξέρουμε ότι είναι μια δοκιμή.

    - Ευχαριστούμε τον πολύχρωμο χώρο της Αριστεράς που ενεργοποιήθηκε, πίστεψε ξανά, χάρηκε. Ξέρουμε ότι είναι μια δοκιμή.

    Καταλήγοντας τόνισε ότι στο νέο τοπίο :

    - Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί η δυναμική του νεολαιίστικου και των άλλων κοινωνικών κινημάτων

    - Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε αντικοινωνική επιλογή της κυβέρνησης λαϊκής μειοψηφίας. Πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά.

    - Θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τη μεγάλη συνεργασία της ριζοσπαστικής αριστεράς

    - Θα ενεργοποιηθούμε ώστε η μεγάλη αριστερά, ανοικτή στον προωθημένο σοσιαλιστικό χώρο, να καλύψει το μεγάλο κενό που αφήνει η μέχρι σήμερα ενσωμάτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πολιτικές του κατεστημένου.

    - Τέλος, τώρα που τα φώτα των εκλογών σβήνουν, δε θα σβήσουν από τη μνήμη μας ούτε οι πυρκαγιές ούτε οι πυροπαθείς και θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για το περιβάλλον στη χώρα μας.

    [05] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα στη 01.11

    Με καταμετρημένα τα δύο τρίτα των ψήφων σε ολόκληρη την επικράτεια, δηλαδή σε ποσοστό 67,66%, το οποίο αναλογεί σε πάνω από 6,5 εκατομμύρια πολίτες, η δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής:

    Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 43,24% και 156 έδρες, το ΠΑΣΟΚ το 38,48% και 103 έδρες, το ΚΚΕ 7,51% και 20 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,51% και 12 έδρες και ο ΛΑΟΣ 3,48% και 9 έδρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 September 2007 - 22:30:40 UTC