Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Θα βγάλουμε την Ελλάδα από τα αδιέξοδα
  • [03] Α. Αλαβάνος: Δημόσια και δωρεάν παιδεία

  • [01] Κ. Καραμανλής: Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα

    Εντολή σταθερής διακυβέρνησης ζήτησε σήμερα από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και εξήγησε: "Χρειάζονται γρήγορες και υπεύθυνες αποφάσεις, τολμηρές λύσεις, αποφασιστικά βήματα".

    Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια αρνητικών επιλογών, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι οι πολίτες να επιλέξουν μια συγκεκριμένη πορεία για την Ελλάδα αποφασίζοντας με θετική ψήφο. "Ζητώ να ενώσουμε δυνάμεις για τη νίκη μιας κοινωνικής συμμαχίας με στόχο τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, κανείς δεν πρέπει να λείψει την Κυριακή, η συμμετοχή όλων είναι χρέος στον τόπο μας, είναι χρέος στο μέλλον των παιδιών μας, είναι χρέος δημοκρατίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έχουν μνήμη, κρίση και πολιτική ωριμότητα, απαιτούν ξεκάθαρες θέσεις, απαιτούν σταθερά και ασφαλή βήματα, απαιτούν να συνεχίσουμε πιο τολμηρά, πιο γρήγορα. "Αυτή είναι η δέσμευση που αναλαμβάνω σήμερα, δέσμευση κατηγορηματική" δήλωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός. Η πορεία προς το μέλλον, συνέχισε, δεν σταματά, το αίτημα των καιρών είναι ξεκάθαρο, είναι η ώρα να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε "στις κυβερνήσεις του χθες", λέγοντας ότι παρέλαβε μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα "κράτος χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, χωρίς κτηματολόγιο, χωρίς χωροταξικό σχέδιο, κράτος γραφειοκρατίας, αδιαφάνειας, ελλειμμάτων και σπατάλης, με υπέρογκο δημόσιο χρέος, που μόνο οι τόκοι του κοστίζουν 10 δισ. ευρώ το χρόνο, έλλειμμα που ήταν έξι φορές πιο πάνω από ό,τι ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, ακρίβεια, έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, ανεργία πάνω από το 11%".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της τριετίας: "Περιορίσαμε τη σπατάλη και θεσπίσαμε νέα αναπτυξιακά εργαλεία, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, νέο αναπτυξιακό νόμο, μεγαλύτερα ποσοστά χρηματοδότησης από τα κοινοτικά προγράμματα, το έλλειμμα περιορίστηκε κάτω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας, η ανάπτυξη κινείται με τους υψηλότερους ρυθμούς από το μέσο όρο της ευρωζώνης, το τουριστικό ρεύμα αυξάνεται, οι εξαγωγές αυξάνονται θεαματικά, η ανεργία από το 11,3% μειώθηκε στο 7,7%".

    Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Η κοινωνική συνοχή, το χρέος για ένα πραγματικά ανθρώπινο κράτος, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησής του αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τα φυσικά πρόσωπα, καταργήθηκαν οι εισφορές στο ΛΑΦΚΑ, αυξάνονται το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας, δημιουργήθηκε ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, επεκτείνεται από το 2008 το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, δημιουργείται εθνικό ταμείο κοινωνικής συνοχής για εκείνους που το έχουν πράγματι ανάγκη, ψηφίζεται νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθιερώνεται από το 2009 κατώτατη εθνική σύνταξη πάνω από το όριο της φτώχειας.

    Ακολούθως, αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του για τη νέα τετραετία : "Δίνουμε προτεραιότητα στη στήριξη των συμπολιτών μας που υπέστησαν καταστροφές και στην ανασυγκρότηση των νομών που έπληξαν οι φωτιές, ψηφίζονται άμεσα οι ρυθμίσεις που καταθέσαμε στην Βουλή, καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών και αντικαθίσταται από ενιαίο τέλος ίσο με 1% της αξίας του ακινήτου, δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην θεσμοθέτηση του χωροταξικού σχεδιασμού, στη δημιουργία κτηματολογίου, δίνουμε προτεραιότητα στην επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος, στις αλλαγές για ένα κράτος κοντά στον πολίτη, προχωρούμε στην αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής της χώρας".

    Ειδική αναφορά έκανε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι "δημιουργούμε, όλοι και όλες μαζί, εκπαίδευση ποιοτική, δημοκρατική, προοδευτική, θεμελιώνουμε το δικαίωμα ίσων ευκαιριών σε μία πατρίδα μεγάλων δυνατοτήτων".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: "Θα σας μιλήσω όπως πάντα με ειλικρίνεια. Δεν λέω ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ότι δεν υπήρχαν και αδυναμίες, ποτέ δεν έκρυψα τις δυσκολίες, ποτέ δεν επιχείρησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις, λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι το ασφαλέστερο και το πιο ισχυρό θεμέλιο για την εμπιστοσύνη μεταξύ μας, στα 3,5 χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Μένουν, όμως, πολλά ακόμη να γίνουν, πρέπει να αλλάξουν ακόμη πολλά. Είμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου, αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια κυβέρνηση που μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις".

    Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι των επευφημούσαν συνεχώς ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες, ο κ. Καραμανλής είπε: "Βλέπω με ικανοποίηση ότι και εδώ στην Κρήτη, όπως και στις συγκεντρώσεις μας παντού στην Ελλάδα, οι ελληνικές σημαίες είναι κατά πολύ περισσότερες από τις κομματικές, ήρθε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τα κομματικά μας λάβαρα. Να υψώσουμε το σύμβολο της ενότητας της ιστορίας και του πολιτισμού μας, υψώστε το σύμβολο των κοινών μας αγώνων για το μέλλον των παιδιών μας. Την ελληνική σημαία. Τη σημαία μας".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτεταμένα στην πολιτική της κυβέρνησης για την Κρήτη, λέγοντας ότι η Κρήτη μετεξελίσσεται σε μία δυναμικά αναπτυσσόμενη περιφέρεια. Αλλάζει προς το καλύτερο με έργα που βελτιώνουν τις υποδομές της. Ειδικότερα, ανέφερε ότι πάνω από 1200 έργα που φθάνουν το 1,2 δισ. ευρώ μπήκαν σε εφαρμογή την τελευταία τριετία, στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα είναι ενταγμένα 3000 έργα, που προσεγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου εγκρίθηκαν 670 επενδυτικά σχέδια που συνολικά ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατασκευάζονται έργα που φθάνουν τα 480 εκατομμύρια ευρώ, τα πιο πολλά στο βόρειο οδικό άξονα που αναβαθμίζεται σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

    Παράλληλα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, βελτιώνονται οι υποδομές στα λιμάνια και στα αεροδρόμια του νησιού. Προγραμματίζεται η αναβάθμιση του λιμανιού στο Ηράκλειο, δρομολογήθηκε η δημιουργία νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, ενώ προγραμματίστηκε και η αναβάθμιση του αεροδρομίου στα Χανιά. Οι επενδύσεις αυτές είναι οι μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ στην Κρήτη, στηρίζουμε έτσι τον πρώτο τουριστικό πυλώνα της χώρας και προστατεύουμε καλύτερα το περιβάλλον.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές. Ταυτόχρονα εκδήλωσε την ικανοποίησή του που ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στις τομές και στις μεταρρυθμίσεις και έχει "την εντιμότητα και το θάρρος να κάνει αυτοκριτική και να λέει ότι πρέπει να πάμε πιο γρήγορα".

    "Με εκφράζει απολύτως αυτή η θέση", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι ασφαλιστικό, παιδεία και δημόσια διοίκηση είναι τομείς, που πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μένουμε στάσιμοι.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα άρνησης και στασιμότητας και "κόμμα των βολεμένων".

    Για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέσυρε στο προσκήνιο τον κ. Λαλιώτη. "Ήταν ό,τι χρειάζεται για να μην ξεχνάνε οι πολίτες το παλιό ΠΑΣΟΚ. Θα έχει όφελος η ΝΔ από αυτό", συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πλειοψηφία.

    "Είναι ντροπή και άσχημο για τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών αυτό που λένε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης για ακυβερνησία. Αυτό σημαίνει ότι μια αδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί να καθοδηγείται από τα διαπλεκόμενα", σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

    Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε πως άνετα κυβερνά ένα κόμμα με πλειοψηφία πέντε βουλευτών.

    [02] Γ. Παπανδρέου: Θα βγάλουμε την Ελλάδα από τα αδιέξοδα

    Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη μιλά αυτή την ώρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Παπανδρέου το απόγευμα επισκέφθηκε την 72η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις της Helexpo ΑΕ και της ΔΕΘ ΑΕ και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αντιμετωπίζει θετικά «την προοπτική ενίσχυσης της εκθεσιακής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης», θέτοντας ως προϋπόθεση, «να υπάρξει ένα σοβαρό μοντέλο ανάπτυξης του θεσμού και της πόλης».

    Σε ό,τι αφορά την επισήμανση του προέδρου της Helexpo κ. Θωμόπουλου, ότι «η Helexpo AE πρέπει να λειτουργεί με 100% ιδιωτική αντίληψη», ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «η γραφειοκρατία μπορεί να ξεπεραστεί, μέσω ενός μοντέλου που να συνδυάζει τη διαφάνεια και την ευελιξία».

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με εργαζόμενους, παρουσία και του προέδρου του ΕΚΘ, οι οποίοι του κατέθεσαν τις προτάσεις τους, σχετικά με τις δράσεις και το συντονισμό των φορέων.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το περίπτερο του ΑΠΘ, όπου ξεναγήθηκε από τον πρύτανη Α. Μάνθο και τους αντιπρυτάνεις Στ. Πανά και Αθ. Τσατσάκου, ενώ συζήτησε και με φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

    Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και ανέφερε πολλά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο σκέπτεται ο ίδιος να κυβερνήσει τη χώρα.

    Οπως τόνισε, επιδιώκει μεν την ισχυρή πλειοψηφία και την ισχυρή κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να μείνει με αυταρέσκεια στην αυτοδυναμία. Από την πρώτη κιόλας μέρα, είπε, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για την εθνική ανασυγκρότηση της χώρας.

    Επίσης, τόνισε ότι θα κάνει προτάσεις προς τα κόμματα της άλλης Αριστεράς για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου για την αναγέννηση της χώρας. Απαντώντας σε ερώτηση για τη δομή της κυβέρνησής του είπε ότι δεν θα είναι ούτε υδροκέφαλη ούτε πολυκέφαλη, αλλά μια καλοκουρδισμένη μηχανή.

    Ειδικά για τον Συνασπισμό τόνισε ότι σε πολλά σημεία του προγράμματός τους τα δύο κόμματα έχουν κοινές θέσεις και ανέφερε περίπου 10-15 περιπτώσεις προγραμματικής σύγκλισής τους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στη θέση του κ. Καραμανλή ότι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία θα πάει σε εκλογές, τον κατηγόρησε για άγνοια του Συντάγματος, καθώς, όπως είπε, δεν είναι θέμα του κ. Καραμανλή η απόφαση για εκλογές, αλλά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε δε ότι το Σύνταγμα προβλέπει μια σχετική διαδικασία, αυτήν των διερευνητικών εντολών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε τον κ. Παπούλια πολύ επιτυχημένο πρόεδρο με τον οποίο, όπως είπε, μας συνδέουν δεσμοί αγώνων και ζωής.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη συγκυρία, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή ύστερα από τα τελευταία γεγονότα, που πόνεσαν τη χώρα και τα οποία θα μπορούσαν, όπως είπε, να είχαν αποφευχθεί. Δεν ήταν μονόδρομος η καταστροφή, ανέφερε, όπως δεν ήταν μονόδρομος τα ομόλογα, η ευνοϊκή μεταχείριση των ισχυρών και οι "γαλάζιες" συνεντεύξεις.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Παπανδρέου στην επισήμανση των διαφορών του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, καθώς και στους βασικούς άξονες της πολιτικής του. Με βασικότερους, την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού δίκαιης αναδιανομής του εισοδήματος που θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική προστασία και την Παιδεία. Ο δεύτερος στόχος είναι η άμεση ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών στη βάση ενός μοντέλου που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα και το οποίο θα βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος. Τρίτο στοιχείο θα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση του κύρους της χώρας σε διεθνές επίπεδο και της εικόνας της, η οποία, όπως είπε, διασύρθηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα ομόλογα ανέφερε ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο των υπουργών και των διευθυντών των ταμείων με κεντρική καθοδήγηση "για να υπάρξει μαύρο χρήμα", αυτό που ο κ. Ζορμπάς, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αποκαλεί "πολιτικό χρήμα".

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ζορμπάς θα παραμείνει στη θέση του και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η εξιχνίαση της υπόθεσης κυρίως μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής και της εξεταστικής της επιτροπής που θα συσταθεί για να αποδώσει πολιτικές ευθύνες, αλλά και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Δεν θα υπάρξει, πρόσθεσε, ρεβανσισμός, αλλά απόδοση δικαιοσύνης και καταλόγισε και προσωπικές ευθύνες στον κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έδειξε από την αρχή μεγάλη ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ, με προτάσεις που έκανε για συνεργασία σε συγκεκριμένα θέματα, όπως αυτό της Παιδείας και ειδικότερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου "να μπει τάξη στο σκορποχώρι". Ομως η ΝΔ, πρόσθεσε, ήθελε την εμπορευματοποίηση και γι' αυτό προκάλεσε την αντίδραση της νεολαίας.

    Για το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ή των εισφορών και επίσης δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων. Ο διάλογος που θα γίνει, πρόσθεσε, θα γίνει με βάση το νόμο Ρέππα, ενώ σημείωσε ότι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο Ασφαλιστικό είναι όπως η μέρα με τη νύχτα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θεμα των συμβασιούχων, επικρίνοντας τον κ. Καραμανλή ότι τους εξαπάτησε προεκλογικά. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα ξαναδεί το θέμα με κριτήρια που δεν θα είναι κομματικά. Αυτό που θα γίνει, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι να εξεταστεί ποιες είναι οι πάγιες ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες θα καλύπτονται από υπαλλήλους με μόνιμη σχέση και όχι με διάφορες συμβάσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξαγγελία του κ. Καραμανλή για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς στα ακίνητα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα δείγμα τι περιμένει το λαό από μια κυβέρνηση Καραμανλή. Με το μέτρο αυτό, πρόσθεσε, θα πληρώνουν φόρο και όσοι δεν πλήρωναν, διότι υπάρχει απαλλαγή για κατοικίες αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα εξετάσει τη δυνατότητα του διπλασιασμού αυτού του ορίου.

    Σχετικά με το ΦΠΑ ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του θα είναι η μείωση της ψαλίδας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων. Ο ΦΠΑ, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να αυξηθεί, ενώ ανέφερε ότι αργότερα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο μείωσής του.

    Σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση, τόνισε ότι οι αλλαγές θα αρχίσουν από ψηλά, από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και τους γενικούς διευθυντές. Πρέπει να εξαλειφθεί, πρόσθεσε, η αντίληψη ότι η χώρα θα διοικείται από "κολλητούς" και "κουμπάρους". Αναφορά στους "κουμπάρους" έκανε ο κ. Παπανδρέου και στην απάντησή του σε ερώτηση για την ακρίβεια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την πάταξή της παρά μόνο πωλούσε προστασία σε καρτέλ που μπορούσαν να διαμορφώσουν πολύ ψηλά τις τιμές. Υποσχέθηκε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα χτυπήσει την ακρίβεια.

    Σχετικά με το θέμα της απογραφής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ακόμα και σήμερα πληρώνουμε τα αποτελέσματά της και πρόσθεσε ότι κανένας δεν ζήτησε απογραφή. "Διέσυρε τη χώρα και δεν έλυσε κανένα πρόβλημα", είπε. Σε ερώτηση αν θα κάνει απογραφή σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, απάντησε ότι απογραφή θα κάνει αλλά δεν πρόκειται να διασύρει τη χώρα. Θα κάνουμε, τόνισε, ό,τι και το ΄93 που σηκώσαμε τα μανίκια, δουλέψαμε και βάλαμε τη χώρα στην ΟΝΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την αμφισβήτησή του από κομματικά στελέχη (έγινε συγκεκριμένη αναφορά στον κ. Βενιζέλο) τόνισε ότι είναι όφελος για το ΠΑΣΟΚ να έχει πολλά και ικανά στελέχη όπως και ο διάλογος που γίνεται στο εσωτερικό του έστω και αν είναι έντονος, αντίθετα με τη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε "κόμμα - νεκροταφείο ιδεών", και την κυβέρνηση "παιδική χαρά".

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για τον ίδιο δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία, ενώ αναφέρθηκε και στην οικογενειακή του παράδοση που είναι η προσφορά, ενώ κληρονομιά του είναι η κληρονομιά των αξιών και αγώνων υπέρ της δημοκρατίας και της χώρας.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα υπέρ των πυρόπληκτων περιοχών ώστε οι πληγέντες να μείνουν στον τόπο τους, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που έκανε μέχρι στιγμής είναι να δώσει στους πυροπαθείς τα ναύλα για να φύγουν από τον τόπο τους. Οσα έδωσε η κυβέρνηση δεν αρκούν, πρόσθεσε και ο ίδιος ανέλαβε δεσμεύσεις να μην καταπατηθεί ούτε ένα στρέμμα γης και να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση ή προσδοκία σε κανέναν καταπατητή ότι μπορεί να περιγράψει το νόμο.

    Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Παπακωνσταντίνου ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρόκειται για την επιλογή ενός πρωθυπουργού να ρίξει ευθύνες σε έναν πολίτη που δεν μπορούσε να απαντήσει και πρόσθεσε ότι είναι ο κ. Καραμανλής τώρα που οφείλει να αποδείξει την αλήθεια των καταγγελιών του. Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής, όπως δεν απάντησε εκείνο το βράδυ στη Βουλή για το θέμα των ομολόγων, έτσι δεν έχει απαντήσει και τώρα.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ, Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος θα είναι πρωθυπουργός της εθνικής αναγέννησης, δεν θα είναι ο πρωθυπουργός των δημοσκοπήσεων και δεν θα έχει κυβέρνηση της ραδιοτηλεόρασης. Οταν δεν είσαι πρωθυπουργός των δημοσκοπήσεων, τόνισε, μπορείς να πας και κόντρα στον άνεμο, αρκεί να ξέρεις πού πηγαίνεις, αλλιώς, πρόσθεσε, πας όπου σε πηγαίνει ο άνεμος.

    Από τον κ. Παπανδρέου ζητήθηκε να σχολιάσει όσα περί υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων τα οποία του καταλογίζονται και απάντησε με ερώτηση: "Πόσα ντεσιμπέλ βάζετε ως πλαφόν όταν λέμε ότι πρέπει να γυρίσουν τα λεφτά των ταμείων;". "Να ψιθυρίζουμε για να μην ενοχλήσουμε τον κλέφτη;", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας: "Φωνάζουμε για να υπερασπίσουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού".

    Για το θέμα της ΠΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι θα κάνει ό,τι δεν έκανε η κυβέρνηση, εξηγώντας ότι αυτό που εννοεί είναι ότι δεν θα καταθέσει τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο CNN. Συνέδεσε τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων με το αν η θέση της χώρας θα είναι ισχυρή και θα έχει διαπραγματευτική ισχύ. Σε αυτά, πρόσθεσε, δεν βοήθησαν ούτε η απογραφή, ούτε η υπόθεση της γαλοπούλας, ούτε τα ομόλογα, ούτε ο βασικός μέτοχος, ούτε οι ασύμμετρες απειλές. Αυτό που θα κάνω, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι να αποκαταστήσω την εικόνα και το κύρος της χώρας και σε κάθε περίπτωση οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι αμοιβαία αποδεκτές.

    Σειρά μέτρων εξήγγειλε ο Γ.Παπανδρέου στους παραγωγικούς φορείς

    «Η ώρα της αλήθειας και της Νέας Αλλαγής έφτασε. Από τη Δευτέρα, 17 του Σεπτέμβρη, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιάνει δουλειά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    «Μαζί με όλους τους Έλληνες, με όλες τις Ελληνίδες, με εθνική συνεννόηση και ομοψυχία. Μακριά από ανώφελες πολώσεις και διχαστικές πρακτικές. Για να φέρουμε ξανά στην πατρίδα ασφάλεια και αισιοδοξία, σιγουριά και χαμόγελο», είπε ο κ. Παπανδρέου και παρουσίασε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών.

    Για την κυβέρνηση της ΝΔ είπε ότι «αφήνει πίσω της μια οικονομία αποδιαρθρωμένη. Με την ανάπτυξη να βασίζεται στα πήλινα πόδια τού υπερδανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Με την ακρίβεια να καλπάζει και τις τιμές στο ράφι να απέχουν όλο και περισσότερο από τις τιμές στο χωράφι. Με την ανεργία να μειώνεται με στατιστικές αλχημείες, με ρουσφετολογικές προσλήψεις μιας νέας γενιάς συμβασιούχων του Δημοσίου και με επισφαλείς θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που είναι ο καθρέπτης της πραγματικής οικονομίας εμφανίζει πρωτοφανές έλλειμμα στο 12% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν παράγει, αλλά καταναλώνει προϊόντα που παράγουν άλλοι. Το δημόσιο χρέος έχει ανέλθει σε ιλιγγιώδη ύψη. Μέσα σε 4 χρόνια η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή κατάφερε να αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 27 δισ. ευρώ. Το χρέος των νοικοκυριών διπλασιάστηκε, από 40 δισ. ευρώ το 2003 σε 80 δισ. ευρώ το 2006».

    Το κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε κατάρρευση, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το ΕΣΥ υπονομεύεται, η δημόσια εκπαίδευση διαλύεται. "Τα ασφαλιστικά Ταμεία λεηλατήθηκαν. Η περιφέρεια μαραζώνει. Η δικαιοσύνη χειραγωγείται. Η εγκληματικότητα αυξάνεται δραματικά. Ο αυταρχισμός των ΜΑΤ θριαμβεύει".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι απαιτείται μια μεγάλη εθνική ανασυγκρότηση στη χώρα, μια πραγματική εθνική αναγέννηση και σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου. Είναι η ώρα ενός νέου πατριωτισμού, που ξαναφέρνει στο προσκήνιο και στην καθημερινότητα τις συλλογικές αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση έργου και προσφοράς που θα προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές και στις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε: "Θέλουμε να εγγυηθούμε για το μέλλον της χώρας μας μία μόνιμη ανταγωνιστική θέση στην οικονομία μας, σιγουριά για την απασχόληση, εισοδήματα αξιοπρέπειας, ουσιαστικές και όχι ευκαιριακές ξένες επενδύσεις, αλλά και ποιότητα ζωής για όλους. Βασικός άξονας της αναπτυξιακής πρότασης του ΠΑΣΟΚ είναι η στροφή της χώρας προς την ``πράσινη οικονομία``. Ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας είναι και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που απαιτείται και αποκτάται τώρα μέσα από την υποχρέωσή μας να κλείσουμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Πρέπει να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις νέες προτεραιότητες της ΚΑΠ. Θέλουμε τα αγροτικά μας προϊόντα να κατακτήσουν αγορές και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων καταναλωτών. Θα υποστηρίξουμε τους ισχυρούς επαγγελματίες αγρότες και θα ανοίξουμε προοπτική στους νέους. Η ανάπτυξη μιας οικολογικής γεωργίας συνδέεται άμεσα και με την ανάπτυξη της άλλης μας πράσινης βιομηχανίας, του τουρισμού".

    Για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων επισήμανε: «Τετραπλασιάζουμε τον αριθμό των δικαιούχων για υποτροφίες εσωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και δεκαπλασιάζουμε τις υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές του εξωτερικού που παρέχει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Θέλω να τονίσω ότι οι δικαιούχοι αυτών των υποτροφιών θα υποχρεούνται μετά το πέρας των σπουδών να επιστρέψουν και να δουλέψουν στην Ελλάδα».

    Για τον τομέα της Παιδείας είπε ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ με 1 δισ. ευρώ περισσότερα, ήδη από τον προϋπολογισμό του 2008 της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής είναι:

    1ο. Προτεραιότητα στην επιχορήγηση των εταιρειών περιβαλλοντικής τεχνολογίας.

    2ο. Φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες για επενδύσεις σε έρευνα με στόχο περιβαλλοντική και ενεργειακή τεχνολογία.

    3ο. Ενσωμάτωση όρων βιώσιμης κατασκευής σε όλα τα δημόσια έργα.

    4ο. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης όλων των δημοσίων κτιρίων.

    5ο. Αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα, με προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα, σε γεωργικές καινοτομικές πρακτικές και μεθόδους βελτίωσης της διαχείρισης των δασών και των αγροτικών περιοχών.

    6ο. Υποχρεωτική κατάρτιση σχεδίων περιβαλλοντικής διαχείρισης στις δραστηριότητες του παραγωγικού και τριτογενούς τομέα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου.

    7ο. Πλήρης δημοσιοποίηση της περιβαλλοντικής πληροφορίας.

    Οπως είπε, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, που απαιτούν:

    Ισχυρούς ελληνικούς ομίλους με πολυεθνική παρουσία οι οποίοι αναδιατάσσουν τις δραστηριότητές τους με βάση τα σύγχρονα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, και αναδεικνύονται σε περιφερειακούς πρωταθλητές,

    Ριζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να αποφευχθεί ο αφελληνισμός των επιχειρήσεων, και να διευκολυνθεί η ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε «ανατέλλουσες» δραστηριότητες,

    Ισχυρή υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων εκτός Ελλάδος από την ελληνική διπλωματία και στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό.

    Οι πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αποβλέπουν:

    1ο. Στη μείωση του χρόνου έκδοσης των αδειών.

    2ο. Στη στήριξη του κλάδου παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις,

    3ο. Στην εφαρμογή ενός σύγχρονου πτωχευτικού δικαίου που δίνει δεύτερη ευκαιρία.

    4ο. Στη στήριξη των μεγάλης κλίμακας επενδύσεων που αλλάζουν ουσιαστικά τα οικονομικά ενός πλέγματος ή μιας περιοχής, μέσα από φοροαπαλλαγές συνδεδεμένες με την επένδυση,

    5ο. Στη φοροελάφρυνση των κερδοφόρων επιχειρήσεων με βάση το ρυθμό πραγματοποίησης επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

    6ο. Στη συγχρηματοδότηση μικρών επενδύσεων ώστε να ενισχυθεί το επιχειρείν σε μικρή κλίμακα.

    7ο . Στη φορολογική απαλλαγή για πέντε χρόνια επιχειρήσεων νέων στις ορεινές και αγροτικές περιοχές.

    Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει το φορολογικό σύστημα να γίνει απλό, αποτελεσματικό, διαφανές, σταθερό, αντικειμενικό και προβλέψιμο με βασικά μέτρα:.

    1ο. Την κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας και των διαδικασιών

    2ο. Τη σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που αποτελεί βρόγχο των μικρών επιχειρήσεων

    3ο. Την κατάργηση των περισσότερων χρηματικών προστίμων και την αντικατάσταση από το point system, που καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ

    4ο. Την ασυμβίβαστη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που επί ΝΔ αυξήθηκε σε πάνω από 4 δισ. ευρώ με: ριζική αλλαγή της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αξιοποίηση της πληροφορικής, εισαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων, αποτελεσματική εφαρμογή του "πόθεν έσχες".

    Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, είναι η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η ενδυνάμωση των εποπτικών αρχών (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), καθώς και κατοχύρωση και ουσιαστική ανεξαρτησία όλων των αρχών.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην ανατροπή της κοινωνικής αδικίας με την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των πολλών. Δεσμεύτηκε επίσης να μην αυξήσει το ΦΠΑ και να καθιερωθεί μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα.

    Θα φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων με την κλίμακα των φυσικών προσώπων, αλλά τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην αποτελεσματική φορολόγηση των ακινήτων των εξωχωρίων εταιριών και στη φορολόγηση της υπεραξίας από τις βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές καταργώντας το σημερινό τέλος των συναλλαγών του 1,5 τοις χιλίοις.

    Επίσης, θα αυξηθεί μέχρι και στο διπλάσιο το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας και το αφορολόγητο όριο για τη μεταβίβαση από την κληρονομιά.

    Για την αντιμετώπιση της ανεργίας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ είναι «δουλειά για όλους και δεσμεύτηκε για:

    Πραγματική εξατομικευμένη στήριξη των ανέργων.

    Ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και μετατροπή του, όπου αυτό είναι δυνατόν, σε επίδομα απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης.

    Θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας για απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ατόμων με αναπηρία, μητέρων, μελών πολύτεκνων οικογενειών.

    Ειδικό τετραετές πρόγραμμα ένταξης των νέων με πλήρη απασχόληση σβ όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με πλήρη ασφάλιση και κλιμακούμενη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε επίσης για ένα κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις, αξιοπρεπείς παροχές, για ένα ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους τους Έλληνες και διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση όλων σε αυτές. Επίσης, δεσμεύτηκε για την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ, καθώς και για 3.000 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών επιπλέον όσων αποχωρούν κάθε χρόνο.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, εγγυάται το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, για κάθε πολίτη. Με ορίζοντα τετραετίας η δέσμευση είναι εξειδικευμένη και περιλαμβάνει:

    550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο και 950 ευρώ για το ζευγάρι. Το ίδιο και για τις συντάξεις του αγρότη και της αγρότισσας.

    Την παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Την ενίσχυση των μη χρηματικών παροχών με προγράμματα όπως «βοήθεια στο σπίτι», προληπτική ιατρική, σύστημα τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας 24ωρης λειτουργίας.

    Την καταβολή επιδόματος θέρμανσης.

    Για το ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα είναι δημόσιο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο.

    Μίλησε για:

    "1ο. Διπλασιασμό του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Θα χορηγηθεί σε 300.000 επιπλέον συνταξιούχους για την ενίσχυση όχι μόνο των χαμηλών αλλά και του μεσαίου επιπέδου συντάξεων.

    2ο. Αναμόρφωση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος, έτσι ώστε να μη διακόπτεται η καταβολή του όταν υπάρχουν οριακές μεταβολές στο εισόδημα.

    3ο. Βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση. Θα εφαρμόσουμε τη νομοθεσία για την απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών έκδοσης των αποφάσεων συνταξιοδότησης.

    4ο. Ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών. Ούτε ένας εργαζόμενος ανασφάλιστος , ούτε μια μέρα ασφάλισης χαμένη.

    5ο. Διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όπως αυτά καθορίζονται με τους τελευταίους ασφαλιστικούς νόμους που ψηφίσαμε ως κυβέρνηση, για τους μισθωτούς αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους η κυβέρνηση επιχείρησε να μειώσει τις συντάξεις μέχρι 30% πριν λίγους μήνες".

    Διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Θα δημιουργηθεί το Εθνικό Κεφάλαιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα είναι ένα νέο «κλειδωμένο» αποθεματικό, που θα αξιοποιηθεί για να ενισχύσει οικονομικά το σύστημα και να διασφαλιστούν οι επόμενες γενιές.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι η ώρα για μια σοβαρή θεσμική μεταρρύθμιση, για ένα σύγχρονο και επιτελικό κράτος, ένα κράτος φιλικό στον καταναλωτή, τον φορολογούμενο και τον επιχειρηματία, αλλά ταυτόχρονα αυστηρό στον μεσάζοντα, τον επιτήδειο, τον «κουμπάρο».

    Εγγυήθηκε ότι ως πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη σύσταση μιας επιτελικής κυβέρνησης, με λιγότερα υπουργεία και με ξεκαθαρισμένες τις αρμοδιότητες μεταξύ τους. Με ενισχυμένο και χωριστό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. Με τη συγχώνευση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Με βασικές αρμοδιότητες αποκεντρωμένες στη περιφέρεια. Με αιρετό περιφερειάρχη και λιγότερες Περιφέρειες. Με έναν νέο «Καποδίστρια» και νέες συνενώσεις που θα οδηγήσουν σε ισχυρούς δήμους.

    Την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ.

    [03] Α. Αλαβάνος: Δημόσια και δωρεάν παιδεία

    Την ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία επανέλαβε σήμερα, μετά τη συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Αλαβάνος, προτείνοντας ταυτόχρονα τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

    Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία ενώ τόνισε ότι είναι ανάγκη να καταργηθεί το συντομότερο δυνατό το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων , γιατί όπως είπε, "με τα στοιχεία μάλιστα που δόθηκαν πρόσφατα μέσα από μια διευρωπαϊκή έρευνα που έγινε, επειδή αρχίζουν τα σχολεία, έχουμε 200.000 παιδιά από 12 μέχρι 18 ετών τα οποία ζουν με άγχος, κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα".

    Ελεύθερη λοιπόν πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γίνεται στην Αυστρία, στη Γερμανία σε μεγάλο βαθμό, στις σκανδιναβικές και σε άλλες χώρες , που θα δώσει και ουσία στο Λύκειο.

    Για τους δασκάλους και τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία η στήριξη του μεγάλου έργου τους και παράλληλα, να αναβαθμιστούν ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και μισθολογικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 September 2007 - 18:30:30 UTC