Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Είμαι πεπεισμένος οτι ο ελληνικός λαός θα μας δείξει την εμπιστοσύνη του.

  • [01] Κ.Καραμανλής: Είμαι πεπεισμένος οτι ο ελληνικός λαός θα μας δείξει την εμπιστοσύνη του.

    Την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα τιμήσουν τη ΝΔ με την αμπιστοσύνη τους για να συνεχιστούν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της ΔΕΘ.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων,επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για μετεκλογικές συνεργασίες και γι΄αυτό δεν είναι εκβιασμός το συμπέρασμά του ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία οδηγούμαστε σε νέες εκλογές.

    Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει σε πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, τάχθηκε υπέρ, υπό την προϋπόθεση αυτή η επιλογή να υποτάσσεται στο στόχο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους.

    Επισήμανε ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου, τόνισε ότι η διοικητική αναμόρφωση της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος βρίσκεται στην τρίτη φάση, με την απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων.

    Εξάλλου, για το ασφαλιστικό είπε ότι είναι μεγάλο ζήτημα και η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα ασχοληθεί με αυτό. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, ή να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά, είπε, μπορούν να ενοποιηθούν ταμεία ή να καταργηθούν προνόμοια.

    Ομιλία του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης

    "Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Δεν ολοκληρώθηκαν όμως όλα. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τα μπρος, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Στα χρόνια αυτά, καταγράφηκαν και αδυναμίες. Τις γνωρίζουμε. Διότι μόνο έτσι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Όμως το βέβαιο είναι ότι παρήχθη σημαντικό έργο, ότι πολλά πράγματα, που σέρνονταν επί δεκαετίες, μπήκαν στο σωστό δρόμο.

    Η πρόκληση που τώρα ανοίγεται μπροστά μας είναι αν η πορεία αυτή, που αποδεδειγμένα παράγει αποτελέσματα για όλους, θα συνεχιστεί. ΄Η αν ο τόπος θα ξαναγυρίσει πίσω, στις σπατάλες, τα ελλείμματα και το τέλμα. Διότι υπάρχουν και εκείνοι που λένε "όχι" σε κάθε μεταρρύθμιση. Που κοιτάνε μόνο πίσω. Όμως, ο τόπος χρειάζεται αλλαγές. Το βλέπει, το διαπιστώνει, το αξιώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των Ελλήνων. Το μόνο που δεν χρειάζεται ο τόπος είναι η αστάθεια και η παραλυσία.

    Η Ελλάδα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις, για να προχωρεί με αποφασιστικότητα στις βαθιές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα και συστράτευση. Οι πολίτες κοιτάζουν μπροστά. Απορρίπτουν την πόλωση και την οξύτητα που οδηγούν σε αδιέξοδα. Ζητούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτή είναι και η δική μας, σταθερή επιλογή. Να διαφυλάττουμε το ήπιο πολιτικό κλίμα. Να ενώνουμε προσπάθειες στην επίτευξη κοινών στόχων. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να κρίνουν, να συγκρίνουν, να αξιολογήσουν, να αποφασίσουν". Με αυτές τις φράσεις ο κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του στην 72η ΔΕΘ και έθεσε το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 16ης Σεπτεμβρίου.

    ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι "καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών ακινήτων και αντικαθίσταται με ένα τέλος 1%, επί της αξίας του ακινήτου. Τα ισχύοντα αφορολόγητα όρια παραμένουν ως έχουν. Η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται πλήρως από φόρους ή τέλη, με στόχο να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους και ιδίως τα νέα ζευγάρια να αρχίσουν πιο εύκολα τη ζωή τους".

    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Σε ότι αφορά το κράτος τόνισε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. "Το κράτος όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων εξελίχθηκε σε ένα "μεγάλο ασθενή", με συμπτώματα τα τεράστια δομικά κενά, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια. Γνωρίζετε καλά ότι δεν αρέσκομαι ούτε σε ωραιοποιήσεις, ούτε συνηθίζω να κρύβω τα υπαρκτά προβλήματα. Ασφαλώς και δεν έγιναν όλα τέλεια. Παρουσιάστηκαν αδυναμίες. Υπήρξαν και κάποιες καθυστερήσεις. Όμως, η αλήθεια είναι ότι τόσο μεγάλα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Η αλήθεια είναι ότι η δημοσιονομική εκτροπή έθεσε στενούς περιορισμούς στις αναγκαίες δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Παρ' όλα αυτά, κάναμε σημαντικά βήματα. Οι μεταρρυθμίσεις της πρώτης μας θητείας μπορεί να μην δημιούργησαν ακόμη το κράτος που θέλουμε, το κράτος που επιθυμούν οι πολίτες. Όμως, ενδυνάμωσαν την Αυτοδιοίκηση, περιόρισαν τη γραφειοκρατία, ενίσχυσαν τη διαφάνεια.

    Η εμπειρία των τελευταίων ημερών, με την απόφασή μας να περιορίσουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να εμπιστευθούμε τους πολίτες, έδειξε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, αλλά και για την εμπέδωση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος. Σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, στο διάστημα που ακολουθεί θα κινηθούμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Στοχεύουμε σε βαθιές αλλαγές σ' όλα τα επίπεδα, σε όλη την έκταση της κρατικής μηχανής, με έμφαση:

    - στον περιορισμό των συναρμοδιοτήτων

    - την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης

    - την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

    - την περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας

    - τον περιορισμό της ανομίας.

    Σχεδιάζουμε, παράλληλα, το έχουμε ξεκινήσει από καιρό, τη νέα Διοικητική Δομή της Χώρας, με βασικό στόχο την περαιτέρω αποκέντρωση και τη σαφέστερη οριοθέτηση της εξουσίας, της ευθύνης και της αρμοδιότητας. Στόχος μας είναι λιγότερες, ισχυρότερες - και γι' αυτό - πιο αξιόπιστες μονάδες αυτοδιοίκησης " ανέφερε χαρακτηριστικά.

    ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Επανέλαβε ότι στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι ένα πιο κοινωνικό κράτος για εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στο Ταμείο συνοχής, την Εθνική Κατώτατη Σύνταξη, την αύξηση του μισθού των στρατιωτικών στα 860 ευρώ για τους ανθυπολοχαγούς και δεσμεύθηκε ότι θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. " Είναι, όπως είπα, δέσμευσή μας η πλήρης εφαρμογή των ρυθμίσεων που καταθέσαμε στη Βουλή, για την επίλυση των προβλημάτων και των αδικιών του παρελθόντος.

    - Ταυτόχρονα προχωρούμε άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, για τη στήριξη των οικογενειών εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και λιγότερες δυνατότητες.

    - Μετά από μια μακρά σειρά μέτρων, που ήδη εφαρμόσαμε για τις τρίτεκνες οικογένειες, από τον Ιανουάριο του 2008, χορηγούμε και το πολυτεκνικό επίδομα όπως είχαμε δεσμευθεί.

    - Ψηφίζουμε νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στη βάση της αναπροσαρμογής του βασικού μισθού του Ανθυπολοχαγού στα 860 ευρώ. Αύξηση που επιφέρει αυτομάτως αναπροσαρμογή των συντάξεων των απόστρατων στελεχών.

    - Αυξάνουμε, όπως, ήδη, δρομολογήθηκε, τις συντάξεις του ΟΓΑ, το Επίδομα Ανεργίας και το ΕΚΑΣ.

    - Καθιερώνουμε, από το 2009 Κατώτατη Εθνική Σύνταξη, που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας.

    Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η αρχή γίνεται με τις προγραμματισμένες προσλήψεις νέων γιατρών και νοσηλευτών. Αναπτύσσουμε αυτόνομο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και μεταφέρουμε τις Υπηρεσίες Υγείας πιο κοντά στον πολίτη".

    ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Για το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις μεταξύ άλλων για εθελούσια παραμονή στην εργασία και εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών. "Τιμώντας τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των πολιτών με το πρόγραμμά μας, - πρόγραμμα 8ετίας, που καταθέσαμε το 2004 - προχωρούμε στην κατεύθυνση της επίλυσης του ασφαλιστικού ζητήματος. Εξασφαλίζουμε πρόσθετους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα, μέσα από

    - τον περιορισμό της σπατάλης

    - την ενοποίηση Ταμείων και Κλάδων

    - την αποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας τους

    - την πάταξη της εισφοροδιαφυγής

    - την εξυγίανση των κλάδων Υγείας

    - την παροχή κινήτρων για την παραμονή στην εργασία όσων το επιθυμούν πέραν των ορίων συνταξιοδότησης

    - την εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών. Επενδύουμε στην ανοδική πορεία της Οικονομίας μας, ώστε να έχουμε επαρκείς πόρους, χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και χωρίς μείωση των συντάξεων. Αυτή ακριβώς η συνέχιση της ανοδικής πορείας της Οικονομίας, η διαφύλαξη και ενδυνάμωση του πλέον σημαντικού επιτεύγματος των τελευταίων χρόνων, αποτελεί τον τρίτο κεντρικό άξονα των προτεραιοτήτων μας. Ελλάδα ανταγωνιστική, ελκυστική, εξωστρεφής: αυτός είναι ο στόχος μας για την οικονομία".

    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Για την παιδεία ο κ. Καραμανλής τόνισε "Στρατηγικός μας στόχος είναι η ολική αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος στις τρεις βαθμίδες, αλλά και την προσχολική αγωγή. Και βέβαια παραμένει σταθερή προτεραιότητά μας η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

    Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Να επιτύχουμε την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας, την αναγέννηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, την ενδυνάμωση της αυτοτέλειας του Λυκείου, την καθιέρωση, σε βάθος χρόνου, νέου συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση".

    ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τέλος τις δεσμεύσεις του για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών με συγκεκριμένο σχέδιο, για έργα υποδομής και στις αγροτικές περιοχές ενώ αναφέρθηκε στα έργα της κυβέρνησης για το περιβάλλον και κατέληξε λέγοντας: "Δεν νοείται πλέον ανάπτυξη χωρίς προστασία του Περιβάλλοντος. Η συμπόρευση, η σύγκλιση των δύο μεγάλων ζητουμένων θα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των επόμενων δεκαετιών. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι χρέος προς τις επόμενες γενιές. Είναι χρέος προς την Πατρίδα. Είναι στάση ζωής".

    Ο κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του: " Τις μέρες που πέρασαν η χώρα μας βίωσε μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Χάσαμε συνανθρώπους μας. Όμως από αυτή τη δοκιμασία βγαίνουμε οπλισμένοι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Για τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που απαιτούνται. Για την ταχύτατη αποκατάσταση των πληγέντων. Για τη γρήγορη κατάρτιση του σχεδίου ανασυγκρότησης όλων των πυρόπληκτων περιοχών.

    Η επόμενη μέρα μας βρίσκει με ένα πολύτιμο κεκτημένο: την ενότητα και την ομοψυχία. Την πρωτοφανή αλληλεγγύη και την άμιλλα προσφοράς που επέδειξαν οι Ελληνες στην πατρίδα και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός ο νέος πατριωτισμός υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα,ακόμα πιο αποφασιστικά. Να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Να κάνουμε το κράτος πιο γρήγορο, φιλικό στον πολίτη, πιο αποτελεσματικό. Να προετοιμάσουμε το αύριο, με διορατικότητα και ευθύνη, με αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα".

    Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

    Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης υπενθυμίζοντας ότι μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση είχε διττό στόχο: "Να επιτύχουμε την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, με τον ηπιότερο δυνατό για τους πολίτες τρόπο. Παράλληλα, να τολμήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού: στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στο κράτος, σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε: "Ξέραμε εξ' αρχής ότι αυτός ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Είναι, όμως, ο δρόμος της ευθύνης. Και τον ακολουθούμε χωρίς ταλαντεύσεις. Οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις είναι καθολική απαίτηση της κοινωνίας. Είναι σταθερή στρατηγική επιλογή μας.

    Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ήδη ορατά. Τα επισφραγίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών μας, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την οικονομία, για τη χώρα, για όλους τους Έλληνες.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται για πρώτη φορά από την ένταξή μας στην ΟΝΕ κάτω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Ελλάδα βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον, στηρίζει την επιχειρηματικότητα, ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο.

    Το νέο μίγμα της οικονομικής μας πολιτικής έχει ως αποτέλεσμα επί τρία συνεχόμενα χρόνια η Ελλάδα να πετυχαίνει έναν από τους πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ανάπτυξη όχι κρατικοδίαιτη, όπως συνέβαινε επί χρόνια αλλά αυτοτροφοδοτούμενη, στηριγμένη στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων.

    Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καταφέρνει σημαντικές επιτυχίες στο μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας. Από το 11,3% που ήταν το 2004, η ανεργία έφτασε φέτος το Μάιο στο 7,7%. Δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Δεν θριαμβολογούμε. Δεν δηλώνουμε ικανοποιημένοι. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που απαιτούν το στοιχειώδες δικαίωμά τους στην εργασία. Όμως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

    Σήμερα η Ελλάδα πατάει με μεγαλύτερη σιγουριά στα πόδια της. Όλα αυτά που κερδίσαμε, όλα αυτά που πετύχαμε μαζί, με κοινή προσπάθεια και θυσίες, οφείλουμε τώρα να τα διασφαλίσουμε. Οφείλουμε ταυτόχρονα, να προχωρήσουμε πιο πέρα, πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι η προϋπόθεση, είναι το θεμέλιο για μια πολιτική που οδηγεί στην κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια πολιτική που ωφελεί όλους, που ενισχύει κυρίως εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, που δημιουργεί θέσεις δουλειάς και ευκαιρίες προκοπής για όλους τους πολίτες".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: "Γι' αυτό ακριβώς οφείλουμε να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Οφείλουμε να πορευθούμε με νέα δυναμική, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Οφείλουμε, κυρίως, να εργαστούμε για ένα δίκαιο, αξιόπιστο, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Που να κατευθύνει τους πόρους του σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Εκεί όπου παράγεται το μέγιστο κοινωνικό αποτέλεσμα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές που θα επιτρέψουν στο κράτος να ασκήσει πραγματική κοινωνική πολιτική. Να μετεξελιχθεί σε ένα κράτος που θα δημιουργεί σε κάθε πολίτη αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για το αύριο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ένα κράτος που θα δημιουργεί σε κάθε πολίτη αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για το αύριο".

    ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε εθνική υπόθεση την κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού και σημείωσε: "Εργαζόμαστε για μια κοινωνία με περισσότερη συνοχή, με περισσότερη δικαιοσύνη, με περισσότερη ανθρωπιά. Μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς. Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Η συγκρότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής ακριβώς σ' αυτό στοχεύει: Την επιλογή μας για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κεντρική αυτή στόχευση για την περίοδο που ακολουθεί, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2008. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού αυτού, του πρώτου μετά την έξοδο από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, είναι εθνική υπόθεση. Σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Την εποχή ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους. Η κατάρτιση και η ψήφιση του προϋπολογισμού αυτού είναι ζήτημα που αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της πατρίδας".

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

    Μίλησε ακόμη για την περιφερειακή ανάπτυξη και τα έργα υποδομών που προωθούνται: "Στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν θεμελιώσαμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Δρομολογήσαμε την Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το 80% των πόρων της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 πηγαίνει στην Περιφέρεια. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο, οργανωμένο σε οκτώ τομεακά και πέντε περιφερειακά προγράμματα, διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια και αυξημένη αποτελεσματικότητα.

    - Παράλληλα, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα του Έλληνα και εντείνουμε τις δράσεις για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δημιουργούμε νέες αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές, που βελτιώνουν την ελκυστικότητα της χώρας σε επενδύσεις και επισκέπτες. Αφού ολοκληρώσαμε όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, ανοίγουμε τους "Δρόμους της Ανάπτυξης".

    - Την ανατολική οδό Πελοποννήσου.

    - Την Περιφερειακή οδό Πελοποννήσου.

    - Τον Ε65 της Κεντρικής Ελλάδας

    - Την Ιόνια οδό.

    - Τον άξονα Ράχες-Μαλιακού, Κλειδί-Ημαθίας.

    Κάνουμε πράξη τις προσδοκίες δεκαετιών, όπως

    -Το πέταλο του Μαλιακού

    -τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

    -τα έργα για την ολοκλήρωση της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων

    -τις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας.

    Προχωρούμε, παράλληλα στην αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών, στη βελτίωση τοπικών οδικών αξόνων, τη δημιουργία φραγμάτων. Είναι ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα έργων, το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας, που ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ. Έχοντας εξασφαλίσει, μέχρι το 2013, 24 δισ. ευρώ για την Περιφέρεια και τους αγρότες μας, προχωρούμε με νέα αυτοπεποίθηση σε δράσεις για τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού:

    - Προχωρούμε σε εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα.

    - Μεριμνούμε για ταχύτερη απόδοση των κοινοτικών ενισχύσεων και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

    - Προωθούμε τα σχέδια αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και στηρίζουμε τους νέους αγρότες.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική αλλά και τον Τουρισμό λέγοντας: "Συνεχίζουμε, παράλληλα, τη δυναμική και εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές, την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, την προώθηση διεθνών συμφωνιών. Κρατάμε σταθερά στο κέντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής μας την Τουριστική Βιομηχανία, δίνοντας έμφαση στον εμπλουτισμό και την ποιοτική αναβάθμισή της".

    Σε ότι αφορά την προστασία του Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: "Μετά από δεκαετίες απραξίας, συντάξαμε επιτέλους το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, για τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να συμπληρωθούν και να βελτιωθούν, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Τώρα είμαστε έτοιμοι για τη θεσμοθέτησή τους. Η χώρα αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία της, ολοκληρωμένο Σχέδιο για τις χρήσεις γης.

    Ταυτόχρονα, προχωρά ταχύτερα και σε νέες βάσεις το Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Παράλληλα, εναρμονίζεται η εθνική με την κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον.

    Εφαρμόζεται Εθνικό Σχέδιο Κατανομής των Ρύπων, που αποβλέπει στη δραστική μείωσή τους. Πολλαπλασιάζονται και επεκτείνονται τα προγράμματα ανακύκλωσης και εφαρμόζονται Σχέδια Διαχείρισης για τα στερεά και υγρά απόβλητα.

    Δέσμευσή μας είναι να δώσουμε νέα δυναμική στη Στρατηγική για την Ψηφιακή Ελλάδα ανέφερε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε πως η πρόοδος στη διείσδυση του διαδικτύου στα χρόνια που πέρασαν ήταν εντυπωσιακή. "Ασφαλώς και δεν εφησυχάζουμε. Στην τετραετία που έρχεται πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην Έρευνα και τις Νέες Τεχνολογίες. Για το σκοπό αυτό είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας . Ξεκίνησε ήδη η δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων και Πόλων Καινοτομίας στην ελληνική περιφέρεια. Εφαρμόζεται Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική".

    Εκτός από τους άξονες ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος λέγοντας: "Πέρα από αυτούς τους άξονες των κυβερνητικών προτεραιοτήτων για την επόμενη τετραετία, υπογραμμίζω ακόμη ότι επιτακτική υποχρέωση της νέας Βουλής, όπως αποφασίστηκε από την προηγούμενη, είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η αναθεώρηση θα εγγυηθεί:

    - την ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο

    - την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης

    - την απελευθέρωση των δυνατοτήτων της παιδείας, με την ψήφιση του αναθεωρημένου άρθρου 16.

    Η εποικοδομητική, ειλικρινής, υπεύθυνη συμβολή στη διαδικασία αυτή είναι το "αμόνι", στο οποίο δοκιμάζεται η αξιοπιστία του καθενός. Η αναθεώρηση είναι επιταγή των καιρών. Είναι αξίωση της κοινωνίας. Είναι χρέος όλων μας στη νέα γενιά"

    Τέλος έκανε ειδική αναφορά στα έργα της Β. Ελλάδας και τη ΔΕΘ και κατέληξε: "Η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν νέα δυναμική, νέα προοπτική. Αποκτούν το ρόλο που δικαιούνται στη Νέα Εποχή. Η Μακεδονία και η Θράκη λειτουργούν ήδη σαν πύλη που ενώνει το Βορρά με το Νότο, την Ανατολή με τη Δύση. Είναι το κέντρο για μια Ελλάδα διεθνή ενεργειακό δίαυλο. Τραπεζικό, εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο. Επιχειρηματικό και οικονομικό κόμβο".

    Δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ

    Μια νέα αντίληψη περί κοινωνικής ευθύνης, ένας νέος πατριωτισμός αναπτύχθηκαν μετά την πύρινη λαίλαπα στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια, και με βάση αυτά, θα προχωρήσουμε σε ένα νέο πρότυπο οργάνωσης του κράτους και των σχέσεών του με τον πολίτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στην 72η ΔΕΘ.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτή η νέα αντίληψη για την κοινωνική ευθύνη θα είναι ο κανόνας σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής.

    Όσο για τη σχέση κράτους-πολίτη, είπε ότι θα είναι μια σχέση εμπιστοσύνης βασισμένη στο σεβασμό και στην αξιοπρέπεια.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει αποδείξει πως είναι ένας σημαντικός θεσμός της διεθνούς εμπορικής και οικονομικής ζωής, ο οποίος προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη σε οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

    Για την 72η ΔΕΘ είπε ότι γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία μετά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια και σημείωσε ότι είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε με ενεργό τρόπο στις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών.

    Ο πρωθυπουργός έφθασε στο κτίριο διοίκησης της ΔΕΘ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα και τον υποδέχθηκαν υπουργοί, βουλευτές, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και οι πρόεδροι των δύο εταιριών της ΔΕΘ Αριστοτέλης Θωμόπουλος και Δημήτρης Μπακατσέλος.

    Έγινε αγιασμός για τα εγκαίνια της 72ης ΔΕΘ, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου και στη συνέχεια, οι πρόεδροι κκ Θωμόπουλος και Μπακατσέλος ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την πορεία της ΔΕΘ και τα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης.

    Ο κ. Θωμόπουλος είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2007 η «HELLEXPO AE» παρουσίασε αύξηση ρεκόρ του κύκλου εργασιών της τάξης του 40%, και ότι η 72η ΔΕΘ είναι μια γιορτή του διεθνούς εμπορίου, της καινοτομίας και των ευκαιριών.

    Ο κ. Μπακατσέλος είπε ότι η «ΔΕΘ ΑΕ» ολοκλήρωσε το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε καταθέσει το 2004 και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου εκθεσιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

    Περίπτερα της 72ης ΔΕΘ επισκέφθηκε ο Κ.Καραμανλής

    Περίπτερα της 72ης ΔΕΘ επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις της HELLEXPO AE και της ΔΕΘ ΑΕ, συνοδευόμενος από υπουργούς.

    Πρώτος σταθμός ήταν το περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονικέων, δεύτερος το περίπτερο της Πυροσβεστικής, ενώ στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός πέρασε μπροστά από τα περίπτερα των ΕΛΤΑ και του υφυπουργείου Αθλητισμού, επισκέφθηκε τα περίπτερα του υπουργείου Ανάπτυξης, της Αστυνομίας και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και πέρασε μπροστά από το περίπτερο της Αγροτικής Τράπεζας.

    Σε όλες τις επισκέψεις, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς για τα εκτιθέμενα προϊόντα και τις δραστηριότητες των οργανισμών που ανήκουν στα υπουργεία τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 September 2007 - 10:30:17 UTC