Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαρόζο:"Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ευρώπης"
  • [02] Γ.Παπανδρέου: Επιστολή στην Σοσιαλιστική Διεθνή

  • [01] Μπαρόζο:"Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ευρώπης"

    Στην Εύβοια βρίσκεται από τις 9.00 το πρωί ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής,ο οποίος θα παραστεί σε σύσκεψη στο δημαρχείο Στυραίων.

    "Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση", τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από σύσκεψη που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ, νωρίτερα, επί δίωρο, οι δύο άνδρες "πέταξαν" με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

    Ο κ.Μπαρόζο διαβεβαίωσε για "την προθυμία και την αλληλεγγύη μας, να βοηθήσουμε, με κάθε δυνατό τρόπο" και συμπλήρωσε - μιλώντας ελληνικά - λέγοντας ότι "η Ευρώπη είναι μαζί με την Ελλάδα".

    Ο Κώστας Καραμανλής, που αποκάλεσε φίλο τον κ. Μπαρόζο, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η ΕΈ από τις πρώτες κιόλας μέρες, "απέδειξε την αλληλεγγύη της προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα", και πρόσθεσε ότι οι εταίροι μας προσέφεραν πολύτιμη συνδρομή στο έργο των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων, με την αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης και ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική πρόταση για ενισχυμένη συνεργασία της Ευρώπης στον τομέα της προστασίας των πολιτών και της συντονισμένης καταπολέμησης φυσικών καταστροφών, έγινε θετικά δεκτή από τον Ζοζέ Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι κοντά στους πολίτες.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας σ΄ αυτή την δύσκολη περίοδο, αρωγός στην προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που πέρασαν - και περνούν - δύσκολες ώρες. Είναι πολύτιμος σύμμαχος στο στόχο μας να προχωρήσουμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στο έργο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο, η Επίτροπος Ντανούτα Χιούμπνερ και έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας εξέφρασαν έμπρακτα την συμπαράστασή τους και πρόσθεσε ότι "μόλις - πολύ σύντομα - ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών, θα ενεργοποιηθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να είναι άμεση και ουσιαστική η υποστήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας και των εκτάκτων αναγκών που δημιουργήθηκαν στη χώρα".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται προσωπικά του θέματος και ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θα συμβάλλει αποφασιστικά και με γοργούς ρυθμούς στην αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές".

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευχαρίστησε το φίλο του Κώστα Καραμανλή, που τον προσκάλεσε στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι "είμαστε δίπλα σας και δίπλα σας θα μείνουμε".

    Ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε, επίσης, ότι οι έλληνες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι δεν είναι μόνοι τους και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι συμπαραστάτης τους, αυτή τη στιγμή της ανάγκης τους.

    Ο Πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι "πέρα από αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, για την οποία θέλω να στείλω μήνυμα συμπάθειας και συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους φίλους αυτών που χάθηκαν, πρέπει να αρχίσει η ανοικοδόμηση, η ανασυγκρότηση" και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης.

    Δίνοντας την εκτίμησή του, μετά την πτήση πάνω από το καμένα, ο Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι "αυτό το οποίο είδα σήμερα δείχνει ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, πράγματι, ήταν μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση, λαμβάνοντας, κυρίως, υπόψη τον αριθμό, αλλά και την πυκνότητα των μετώπων της πυρκαγιάς".

    Ο Πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ακόμη ότι "συμφωνήσαμε στην Κομισιόν ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να στηρίξουμε την Ελλάδα και στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη μας τα αιτήματα που θα έρθουν από την Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών".

    "Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε στην ΕΕ, ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις. Γιβ αυτό ακριβώς η Επίτροπος Ντανούτα Χιούμπνερ, η οποία είναι αρμόδια για την περιφερειακή βοήθεια, ήρθε εδώ για να έχει επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση, να δει την κατάσταση και να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να κινητοποιηθούν και άλλα Ταμεία, πέραν του Ταμείου Αλληλεγγύης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια πλήρης αξιολόγηση και εκτίμηση της οικονομικής, αλλά και της περιβαλλοντικής, ζημιάς. Και θα χρειαστεί κάποια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αυτά τα οποία είδα μου επιβεβαίωσαν ότι οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες".

    [02] Γ.Παπανδρέου: Επιστολή στην Σοσιαλιστική Διεθνή

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα παρουσιάσει το απόγευμα στην Ηλεία το πρόγραμμα του Κινήματος για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών της χώρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο Γ. Παπανδρέου, υπό την ιδιότητά του και ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απέστειλε χθες επιστολή προς τους Αρχηγούς και τα κόμματα - μέλη της Διεθνούς, σχετικά με τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και την αποδοχή της πρότασης του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα,να γίνει συνάντηση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, στην Αρχαία Ολυμπία.

    Στην επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου τονίζει πως "τις τελευταίες μέρες όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας των τραγικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην Ελλάδα με ανεξέλεγκτες φωτιές να καταστρέφουν γη, ζώα και, το χειρότερο, κόστισαν ανθρώπινες ζωές".

    "Καθώς η χώρα μου βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη καταστροφή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ σε εσάς, για τις χωρίς προηγούμενο καταστροφές που έχει υποστεί η Ελλάδα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν 63 επιβεβαιωμένα θύματα και έχουν καεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα (12% της συνολικής δασικής έκτασης της χώρας)", αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημειώνει πως "το πρώτο τραγικό συμπέρασμα είναι ότι οι επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών έχουν γίνει μια αναπόφευκτη πραγματικότητα, νωρίτερα από το αναμενόμενο".

    Προσθέτει ακόμη ότι "οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που έγιναν σε όλη την Ευρώπη, καθώς και οι καταστροφικοί τυφώνες στην ήπειρο της Αμερικής αυτό το καλοκαίρι επιβεβαιώνουν το επείγον της κατάστασης".

    Στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι "η Ελλάδα θα αποτελέσει τώρα μέτρο των περιβαλλοντικών απειλών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει επίσης ένα επιτυχημένο παράδειγμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. Η κυβέρνησή μας θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Θα πρέπει να επιτύχουμε την επανασύσταση του κοινωνικού ιστού στις κατεστραμμένες περιοχές και να κάνουμε γιγαντιαίες προσπάθειες για να αποκαταστήσουμε το διεθνές κύρος της χώρας. Αγαπητοί σύντροφοι, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ευθύνη, βασίζομαι επάνω σας".

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τονίζει:

    "Σε αυτές τις στιγμές πόνου και δυστυχίας, αισθανόμαστε όλοι συγκίνηση και αγαλλίαση από τις εκδηλώσεις διεθνούς αλληλεγγύης που δεχτήκαμε, είτε ως άμεση βοήθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών είτε ως προσφορές οικονομικής στήριξης των θυμάτων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους, εκ μέρους και όλων των Ελλήνων, όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας. Δυστυχώς, ενώ η διεθνής κοινότητα στέκεται στο πλευρό μας, η κυβέρνηση της χώρας απέτυχε να ανταποκριθεί στις ευθύνες της, αποδίδοντας τις φωτιές σε εμπρηστές, αναρχικούς, ακόμα και «ασύμμετρες απειλές». Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες απλά χρησιμοποιούνται λόγω των επερχόμενων εκλογών. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μία ασφαλής χώρα. Η Ελλάδα διοργάνωσε από τους πιο ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία. Η καταστροφή μεγάλου μέρους του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας - αναγνωρισμένος τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης - είναι τραγωδία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλον τον κόσμο. Είμαι επομένως ιδιαίτερα χαρούμενος να υιοθετήσω την πρόταση του Γενικού μας Γραμματέα, κ. Λουίς Αγιάλα, να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για μια Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία στην Αρχαία Ολυμπία. Η Αρχαία Ολυμπία είναι το λίκνο του Ολυμπιακού κινήματος και του ιδανικού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ας επιλέξουμε τον τόπο του Ολυμπιακού Κινήματος και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ως το μέρος όπου η Οργάνωσή μας θα εγκαινιάσει μια νέα πολιτική ατζέντα. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλους τους πόρους και να αναπτύξουμε μηχανισμούς, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα σε πολιτικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές κρίσεις σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη".

    Δηλώσεις Γ.Ραγκούση

    Επιτέλους, βάλτε τέλος στις φωτιές, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι το αίτημα αυτό είναι αίτημα όλων των Ελλήνων, «μια πάνδημη κραυγή απελπισίας», ύστερα από εννέα μέρες που οι πυρκαγιές μαίνονται.

    Ο κ. Ραγκούσης διατύπωσε, με τη μορφή ερωτήματος, τρία γιατί: «Γιατί αυτή η καταστροφή», «γιατί αυτός ο αποσυντονισμός», «γιατί αυτή η πρωτοφανής αποδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι αύριο το απόγευμα ο Πρόεδρος του Κινήματος, θα παρουσιάσει στην Ηλεία την πρότασή του για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών, η οποία, όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης, «θα επανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη και θα ξαναφέρει το χαμόγελο στους Έλληνες». Και αντιπαρέβαλε το «ελπιδοφόρο αύριο» με το «ζοφερό σήμερα».

    Για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, «δεν αρκούν τα αυτονόητα» και πρόσθεσε ότι «θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε τα περισσότερα», διαβεβαιώνοντας ότι το Κίνημα «διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και την αναγκαία ικανότητα» για να το πετύχει αυτό.

    Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και για την αποδέσμευση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και κονδυλίων που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται δύο πράγματα: πρώτο, αλλαγή σελίδας και δεύτερο, πολιτική σταθερότητα. Και τα δύο, πρόσθεσε, διασφαλίζονται με ισχυρή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση για τα τηλεοπτικά «ντιμπεϊτς», ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι το κόμμα του επιμένει στις δύο τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και μία μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Καραμανλή.

    Ο κ. Ραγκούσης έθεσε και θέμα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι το θέμα των δημοσκοπήσεων κλείνει μόνο προσωρινά και θα ανοίξει και πάλι στις 17 Σεπτεμβρίου, διότι, όπως εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, τότε, «θα έχει αποδειχτεί ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συντελείται σήμερα στον ελληνικό λαό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 September 2007 - 6:30:17 UTC