Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Διασφάλιση ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων"
  • [02] Α.Παπαρήγα: "Οχι στη λογική του δικομματισμού"

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Διασφάλιση ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων"

    «Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι συνταξιούχοι με τη Νέα Δημοκρατία έγιναν φτωχότεροι» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου στην ομιλία του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με θέμα "Τρίτη Ηλικία, Δικαιώματα -Απαιτήσεις -Δεσμεύσεις" και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει "πρόγραμμα και αξιόπιστο και ρεαλιστικό".

    «Φτάνει πια η κοροϊδία, να βάλουμε τελεία σε αυτή τη μαύρη σελίδα της ιστορίας μας. Φτάνει πια η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος μας η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σιγουριάς για τον συνταξιούχο και για τα ταμεία. Δεσμευόμαστε για τη θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης στα 500 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι των συνταξιούχων αγροτών και ανασφαλίστων», είπε ο κ.Παπανδρέου.

    «Οι συνταξιούχοι και άλλες αδύναμες οικονομικά ομάδες είναι εκείνες που πληρώνουν κυρίως τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης ακρίβειας. Είναι αυτοί που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς από την αύξηση της φορολογίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΟΣΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται: την ενίσχυση των πόρων των Ταμείων, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος και την επάρκειά του, την επαναφορά και εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας και σιγουριάς για το μέλλον, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

    Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, δεν θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και τις ασφαλιστικές εισφορές και δεν θα μειώσει το ύψος των συντάξεων, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κρύβει τις προθέσεις της για το ασφαλιστικό και ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους στα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα.

    Αναφερόμενος στο θέμα των πυρκαγιών ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι με το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, που θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες, και το οποίο «θα εφαρμόσουμε από τις 17 Σεπτεμβρίου θα ξαναφτιάξουμε τα πάντα καλύτερα από πριν».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέδειξε στην περίπτωση των πυρκαγιών, όπως και σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί στη διάρκεια της τετραετίας, πλήρη ανικανότητα.

    Και χρησιμοποίησε λέξεις όπως «οργή», «απόγνωση», «θυμός», «ταπείνωση» και «απογοήτευση», για να περιγράψει τα αισθήματα των πληγέντων.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την τρίτη ηλικία, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε προς τους συνταξιούχους ότι «θέλω να σας κοιτάζω στα μάτια και μετά τις εκλογές».

    Εκτός της δέσμευσης για παροχή σύνταξης 950 ευρώ στο ζευγάρι των συνταξιούχων και 500 ευρώ για τον μεμονωμένο, ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε και τις ακόλουθες δεσμεύσεις :

    Για την αναμόρφωση του θεσμού του ΕΚΑΣ και τον διπλασιασμό του αριθμού των δικαιούχων.

    Για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων.

    Για τη βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση.

    Για την αναβάθμιση των παροχών και τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται με τις καθυστερήσεις για την απονομή τους.

    Για τη σύσταση τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 24ωρης λειτουργίας, που θα είναι δίπλα στον πολίτη, στον ηλικιωμένο, στον ανήμπορο.

    Για την ανάπτυξη μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και προγραμμάτων βοήθειας στο σπίτι.

    Για τη βελτίωση του εισοδήματος, την ενίσχυση της φροντίδας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία.

    Για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι επιλογές των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων θα γίνουν με αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια ή "κριτήρια κουμπαριάς" και πρόσθεσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι: Να βάλουμε τέλος στην ασυνέπεια του κράτους σε σχέση με τις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ η ίδια συνέπεια θα απαιτηθεί και από τις επιχειρήσεις. Να βάλουμε τέλος στην μεταφορά ελλειμμάτων στο σύστημα και στις πρακτικές που ακολούθησε η ΝΔ χαρίζοντας στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις τα χρέη τους. Να βάλουμε τέλος στην ασυδοσία μικρών, αλλά ισχυρών, ομάδων συμφερόντων που απομυζούν ανεξέλεγκτα τους πόρους των Ταμείων κυρίως στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης. Να καταπολεμήσουμε την εισφοροδιαφυγή που προκαλεί τεράστιες απώλειες.

    Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, καμία ημέρα ασφάλισης χαμένη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης, ώστε «να διασφαλίσουμε τις συντάξεις όχι μόνο των σημερινών συνταξιούχων, αλλά και εκείνες των επόμενων γενεών».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τη ΝΔ σε σύγκριση πολιτικών στην ασφάλιση και στην πολιτική για την τρίτη ηλικία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους και ότι λεηλάτησε τα ασφαλιστικά τους ταμεία με την υπόθεση των ομολόγων. Την κατηγόρησε επίσης ότι "έφερε" το ΙΚΑ να είναι από κερδοφόρο (είχε, είπε, 1,3 δις ευρώ πλεόνασμα) να είναι σήμερα ελλειμματικό και τον ΟΑΕΕ να υπερδεκαπλασιάσει το έλλειμμα. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μείωσε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων κατά 2,5 δις ευρώ.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κρυφό πρόγραμμα» που "η ΝΔ δεν πρόλαβε να εφαρμόσει και το οποίο θα εφαρμόσει αν εκλεγεί και πάλι κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ έχουν στα σχέδιά τους:

    Να αυξήσουν τους έμμεσους φόρους.

    Να ξεπουλήσουν τον δημόσιο πλούτο, τη ΔΕΗ.

    Να γκρεμίσουν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

    Να ολοκληρώσουν τη υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και του ΕΣΥ.

    Να αυξήσουν κι άλλο το κόστος τους για την οικογένεια.

    Να διευρύνουν τις ανισότητες.

    Να ολοκληρώσουν την κομματικοποίηση.

  • * Το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε, στο γραφείο του στην Βουλή, με την Επίτροπο αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Ντανούτα Χούμπνερ.

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

    Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τη σύνθεση του οποίου ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ στην τελευταία, τιμητική, θέση είναι, για μια ακόμα φορά, ο Κώστας Λαλιώτης. Στη δέκατη θέση έχει περιληφθεί ο κ. Ηλιάκης, αδελφός του Κώστα Ηλιάκη, του πιλότου που χάθηκε σε αερομαχία στο Αιγαίο.

    Η πλήρης σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι η ακόλουθη:

    Γεννηματά Φώφη

    Κατσέλη Λούκα

    Παπαδημητρίου Γιώργος.

    Ραγκούσης Γιάννης

    Δραγώνα Θάλεια

    Κουβέλης Σπύρος

    Μπεριάτος Ηλίας

    Μητρόπουλος Αλέξης

    Ξυνίδης Σωκράτης

    Ηλιάκης Φίλιππος

    Βαρδακαστάνης Γιάννης

    Λαλιώτης Κώστας

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Μ. Σουλτς

    "Δεν θα αρκεστούμε στις προσπάθειες για τα αυτονόητα. Μιλάμε για συνολική ανασυγκρότηση. Η αυριανή κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και τις διαπραγματεύσεις για ουσιαστική και επαρκή χρηματοδότηση των σχεδίων ανασυγκρότησης. Διαθέτουμε ιδιαίτερη πείρα διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, οι οποίες θα είναι θετικές και αποτελεσματικές", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος προέβη σε κοινές δηλώσεις με τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, αμέσως μετά τη συνάντησή τους σήμερα το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άμεση αλληλεγγύη και βοήθεια, η οποία εκδηλώθηκε από την ΕΕ και είπε ότι κάλεσε τον κ. Σούλτς για να τον ενημερώσει αλλά και για να συνεργαστεί στενά μαζί του για τα επόμενα βήματα, με κύριο τη βοήθεια και την υποστήριξη από την ΕΕ.

    Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμφώνησαν με τον κ. Σούλτς για κοινές προσπάθειες στην κατεύθυνση της άμεσης αποδέσμευσης κονδυλίων από την ΕΕ, πράγμα, που, όπως επισήμανε, συζήτησε και με την Επίτροπο υπεύθυνη για την περιφερειακή πολιτική Ντανούτα Χούμπνερ, με την οποία συναντήθηκε νωρίτερα.

    Ο κ. Σούλτς δήλωσε ότι έχω εντολή 225 μελών να έρθω στην Ελλάδα και να μεταφέρω μήνυμα αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλιστών παρουσίασε σχέδιο ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, στο επίκεντρο του οποίου είναι η άμεση "κινητοποίηση" των απαραίτητων οικονομικών μέσων από τα περιφερειακά ταμεία, το Ταμείο Συνοχής αλλά και τον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

    Όπως είπε ο κ. Σούλτς, χθες είχε τηλεφωνική επαφή με τον κ. Μπαρόζο, ο οποίος του μετέφερε τη δέσμευσή του για συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην κατεύθυνση όσο το συντομότερο δυνατό, της αποδέσμευσης χρημάτων.

    Ο κ. Σούλτς ανέφερε πως ο κ. Μπαρόζο του είπε ότι παρ' όλες τις πολιτικές διαφορές, όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα συνεργαστούν.

    Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι αυτό που συνέβη πλήττει και ενδιαφέρει την Ελλάδα, καθώς είναι απότοκο και της κλιματικής αλλαγής και τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί ακριβώς για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    Ο κ. Σούλτς ανέφερε ότι θα εισηγηθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία ενός "πράσινου παρατηρητηρίου", δηλαδή τη δημιουργίας ενός "πράσινου λογαριασμού" στην Ευρώπη.

    Όποιος είδε τις περιοχές αυτές δεν μπορεί παρά να συγκινείται, αποτελεί μια εθνική τραγωδία στην οποία η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Και νομίζω ότι η χώρα και οι εμπλεκόμενοι θα πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, κατέληξε ο κ. Σούλτς.

    Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Σούλτς να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι η παρουσία πυροσβεστών αλλά και εθελοντών από τις ευρωπαϊκές χώρες μας γέμισε σιγουριά.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ζήτησε από τον κ. Σούλτς να ευχαριστήσει τον κ. Μπαρόζο, ο οποίος τον επέλεξε για να ενημερώσει τον ίδιο αλλά και τον ελληνικό λαό για τις διαδικασίες αποδέσμευσης των κονδυλίων.

    "Είναι μία χειρονομία ιδιαίτερης σημασίας, τον ευχαριστώ (τον κ. Μπαρόζο) και εκ μέρους του ελληνικού λαού", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] Α.Παπαρήγα: "Οχι στη λογική του δικομματισμού"

    Για «τρομοκρατία του διλήμματος αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» έκανε λόγο σήμερα το μεσημέρι από την Καρδίτσα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα, ζητώντας από τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα να μην υποκύψουν σε αυτά που προβάλλουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε ότι «αυτό το δίλλημα μπαίνει ακριβώς για να έχουμε ισχυρό δικομματισμό. Εμείς θα θέλαμε να βγει από την κάλπη μια λαϊκή κυβέρνηση. Άμα θέλει ο λαός ας το κάνει. Εφόσον δεν μπορεί να το κάνει άμεσα, καλύτερα μια αδύναμη κυβέρνηση. Δε θα ψάχνει ο λαός πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο λαός να ενδιαφερθεί τι αντιπολίτευση θα έχει. Εμείς θα είμαστε στην αντιπολίτευση όσο ο λαός θα είναι στην αντιπολίτευση. Όταν ο λαός νικήσει, θα είμαστε κι εμείς στην εξουσία. Έχουμε πρόταση εξουσίας».

    Η κα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ, λέγοντας: «Υπάρχει περίπτωση να πει το ΠΑΣΟΚ, παρατάω το δικό μου πρόγραμμα και παίρνω του Συνασπισμού; Ή να πει η Νέα Δημοκρατία αφήνω το δικό μου και παίρνω το πρόγραμμα του ΛΑΟΣ; Αυτά είναι προεκλογικά κόλπα. Θα πουν για να μείνει ακυβέρνητος ο τόπος, θα πάμε σε συνεργασία».

    Ακόμα η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα γεγονότα των πυρκαγιών και τι έχει επακολουθήσει, λέγοντας:

    «Ακούω αυτές τις μέρες όλη τη συζήτηση που γίνεται, ότι έστειλαν τους ανθρώπους στην Ηλεία να πάρουν τα χρήματα, τις 3.000, τις 10.000 ευρώ για την οικοσυσκευή και σε τελική ανάλυση απαξίωσαν τους ανθρώπους. Τσακώνονται μεταξύ τους, ψάχνουν να βρουν ποιος πήρε, ενώ δεν χρειάζεται κ.λ.π. Και λένε για μια εικόνα φρίκης. Πρώτη φορά γίνονται αυτά; Απλώς γίνονται ανοικτά. Πρώτη φορά τα δικαιώματα των εργαζομένων μετατράπηκαν σε ρουσφέτια; Πρώτη φορά εξαγοράζεται κόσμος; Εδώ έχουμε έναν δικομματικό κανιβαλλισμό διαρκείας».

    Η γ.γ. του ΚΚΕ διατύπωσε και το παρακάτω ερώτημα: «Στις βουλευτικές εκλογές δεν ασκείται πίεση εξαγοράς; Τώρα τους πείραξε γιατί αυτό έγινε μπροστά στην κάμερα; Αυτό το σύστημα επιβιώνει και χάρη στην τρομοκρατία, στην απειλή, στην εξαγορά? Δεν χρειάζονται σήμερα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Υπάρχουν άλλοι τρόποι. Ας μην υποκρίνονται λοιπόν?».

    Αναφερόμενη στην υπόσχεση της κυβέρνησης πως θα ξανακτίσει τα σπίτια των πυρόπληκτων στην Πελοπόννησο η κα Παπαρήγα είπε: «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είπε όχι σε αυτό το αίσχος του πάρε το 1/3 της χρηματοδότησης και βρες τα άλλα να κτίσεις το σπίτι σου. Η κυβέρνηση βέβαια για προεκλογικούς λόγους λέει το άλλαξε, ότι θα τα κτίσει το κράτος.Ταυτόχρονα συμπληρώνει ότι ένα μέρος θα είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένα μέρος από το ταμείο αλληλεγγύης που καταθέτει ο λαός οι επιχειρηματίες οι οποίοι φιγουράρουν ως καταθέτες και την ίδια ώρα ετοιμάζονται να πέσουν πολλοί από αυτούς στην περιοχή».

    Το βράδυ η κα Παπαρήγα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Πλαστήρα στην Καρδίτσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 August 2007 - 14:30:28 UTC