Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Άφησαν την Ελλάδα ανοχύρωτη»

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Άφησαν την Ελλάδα ανοχύρωτη»

    Ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού για όσα περί ασύμμετρων απειλών υποστηρίζονται από την κυβερνητική πλευρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει όλα τα στοιχεία που έχει υπόψιν του και στοιχειοθετούν αυτές τις κατηγορίες αλλιώς, πρόσθεσε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που υπονομεύει τη διεθνή θέση της χώρας και ο βασικός υπεύθυνος για τον διεθνή διασυρμό της.

    Με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τον διεθνή τύπο ως άνδρο τρομοκρατών ενώ αδυνατίζει η θέση της χώρας και η τουριστική της βιομηχανία.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε ορισμένα ερωτήματα προς τον κ. Καραμανλή αναφορικά με το θέμα των ασύμμετρων απειλών. Πρώτον αν υπάρχουν τρανταχτές αποδείξεις γιατί δεν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κομμάτων, δεύτερον γιατί ο κ. Καραμανλής δεν δέχθηκε να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τρίτον γιατί άφησαν τη χώρα ανοχύρωτη, τέταρτον γιατί έκλεισαν εσπευσμένα τη Βουλή και προκήρυξαν άρον άρον εκλογές την κρίσιμη περίοδο του Αυγούστου.

    Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και ολοκληρωμένες πληροφορίες που να τεκμηριώνουν την ασύμμετρη απειλή, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τότε αυτό είναι ένα πρόσχημα για να καλύψει η κυβέρνηση τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της για την παράλυση του κράτους και την εθνική τραγωδία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για εθνική τραγωδία που συνιστά έγκλημα σε βάρος της πατρίδας, του ελληνικού λαού, του περιβάλλοντος και των μελλοντικών γενιών.

    Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό το καλοκαίρι άνοιξαν μεγάλες πληγές για την Ελλάδα και τον ελληνισμό για τις οικογένειες που έχασαν συγγενείς, σπίτια και περιουσίες. Εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τα καταστροφικά αποτελέσματα των πυρκαγιών και τόνισε ότι αισθανόμαστε ταπεινωμένοι μπροστά στην αδυναμία της σημερινής πολιτείας να διαφυλάξει έστω και τις ζωές των συμπολιτών μας.

    Μίλησε για πλήγματα στη γεωργία και την κτηνοτροφία, στην τοπική οικονομία και για οικολογική καταστροφή αλλά και καταστροφή της νεώτερης ελληνικής ιστορίας για τις οποίες, όπως τόνισε, αισθανόμαστε όλοι αγανάκτηση.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Αρχαία Ολυμπία λέγοντας ότι η πυρκαγιά και η καταστροφή άγγιξε τις καρδιές και τα συναισθήματα πολιτών σε όλη την υφήλιο.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σ' αυτήν την εθνική τραγωδία αποδείχθηκε πλήρως ανίκανη και ανήμπορη να διαχειριστεί την κρίση όπως το ίδιο ανίκανη αποδείχθηκε και στην αντιμετώπιση άλλων κρίσεων στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως προτεραιότητες πρώτον να μη χαθούν άλλες ζωές, σπίτια και περιουσίες, δεύτερον να διασωθεί ότι μπορεί από το όμορφο ελληνικό περιβάλλον, τρίτον να διασωθούν τα μνημεία και τα σύμβολα του ελληνισμού και τέταρτον να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις για την εθνική ανασυγκρότηση της χώρας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ενόψει αυτής της εθνικής τραγωδίας ασχολείται με άλλα και μιλάει για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. Εμπρηστές υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι με βάση τα στοιχεία η αλήθεια είναι ότι οργανωμένοι εμπρηστές στη χώρα είναι οι κερδοσκόποι που επιβουλεύονται το δημόσιο πλούτο της χώρας, που επιδιώκουν να οικοπεδοποιήσουν και να καταπατήσουν αυθαίρετα τα δάση, τις παραλίες και τα νησιά.

    Ευθύνες, έμμεσες τουλάχιστον για τους εμπρησμούς καταλόγισε στην κυβέρνηση διότι όπως είπε όταν μια κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα και με νοθεία στη Βουλή να αλλάξει το άρθρο 24 του Συντάγματος, προωθεί τροπολογίες για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και καταπατήσεων και προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις για την υπερεκμετάλλευση των παρταλιών και των νησιών μας, είναι ευθέως υπεύθυνη για τις παραπάνω πράξεις και πολιτικές.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ανησυχητικούς για την δημοκρατία τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης η οποία, όπως πρόσθεσε, αντί να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με τη μεγάλη κρίση που πλήττει τη χώρα καλλιεργεί το φόβο, την ανασφάλεια, το φανατισμό και το διχασμό.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με στελέχη της από τις αρχές καλοκαιριού καλλιεργούν έμμεσα ή ευθέως τη θεωρία της συνομωσίας υποδεικνύοντας ως εχθρούς την αντίπαλη παράταξη το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι υπουργοί της μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους κατηγορούν ευθέως το ΠΑΣΟΚ για εμπρησμούς.

    Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι υιοθέτησε με υπονοούμενα αυτές τις θεωρίες ενώ χαρακτήρισε τις ασύμμετρες απειλές ως ασύμμετρες ανοησίες οι οποίες όταν, ως θεωρίες του κ. Πολύδωρα, υιοθετούνται από τον πρωθυπουργό της χώρας γίνονται επικίνδυνες για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι μέσα σ' αυτό το κλίμα του φόβου και του διχασμού δεν μπορούμε να χτίσουμε το αύριο της χώρας. Δεν είναι ώρα πρόσθεσε να ψάχνουμε για βολικούς βαρβάρους αλλά είναι η ώρα της εθνικής συστράτευσης για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά γεγονότα με γνώμονα την αλήθεια.

    Ο κ. Παπανδρέου ανήγγειλε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τις δεσμεύσεις του για την επόμενη ημέρα που θα αφορούν στην αποκατάσταση των πληγέντων. Θα είναι όπως είπε ένα σχέδιο αποκατάστασης και κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.

    Σχόλιο του υπουργού Επικρατείας

    «Προχθές ο Πρωθυπουργός κάλεσε σε συστράτευση όλους τους Έλληνες μπροστά στην τραγωδία που πλήττει τη χώρα. Ο καθένας επιλέγει τον δρόμο του και κρίνεται από τους πολίτες και την ιστορία", δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    "Οπως είπα και νωρίτερα, αυτό που προέχει για την Κυβέρνηση είναι να βρεθούμε δίπλα στον Ελληνα πολίτη, που αυτή τη στιγμή είναι πληγωμένος. Αυτό για μας είναι η πρωταρχική μας μέριμνα», ανέφερε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Απάντηση εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Ραγκούσης σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Ρουσόπουλου στο μήνυμα του κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η οποία ευθύνεται για τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού, μπόρεσε να κάνει δήλωση - απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν μπόρεσε να ζητήσει έστω μια μικρή συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τη μεγάλη συμφορά.

    Αυτό τα λέει όλα, τόνισε ο κ. Ραγκούσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 August 2007 - 22:30:24 UTC