Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Ισχυρή λαϊκή εντολή για να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης»
  • [02] Γ. Παπανδρέου: "Δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό"
  • [03] Νέες βολές Παπαρήγα κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ
  • [04] Συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Ισχυρή λαϊκή εντολή για να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης»

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει στις 9.30 το πρωί,στο Μέγαρο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ και στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Στη 1 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης στο Ίλιον.

    Χθές το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και συζήτησε για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κυβερνώντος κόμματος.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η ΝΔ επιλέγει για τα ψηφοδέλτιά της πολίτες ικανούς και καταξιωμένους, που υπηρετούν το άνοιγμα του κόμματος σε ολόκληρη την κοινωνία και είναι αποφασισμένοι να εργαστούν για τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε πως το 2004 η κυβέρνηση άνοιξε τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων που οδηγούν την κοινωνία μπροστά, την οικονομία, την παιδεία, το κράτος, την καθημερινότητα του πολίτη. "Όλοι μαζί πετύχαμε την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε για πρώτη φορά από την ένταξή μας στην ΟΝΕ από 7,9% στο 2,6% του ΑΕΠ", τόνισε ο πρωθυπουργός και αυτό ήταν "σημαντική εθνική επιτυχία".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, πως η ανεργία μειώθηκε από 11,3% ,που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2004, στο 7,7% το Μάιο φέτος, όπως, άλλωστε, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Πρόσθεσε ότι αυξάνονται οι εξαγωγές, ότι κορυφώνεται το διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε γόνιμο έδαφος, οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξάνονται εντυπωσιακά, ο πληθωρισμός είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες εντάσσουν την πατρίδα μας στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

    "Δώσαμε αξιόπιστες λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα που δεν τολμούσαν ούτε καν να τα αγγίξουν οι κυβερνήσεις του χθες", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως οι υπεύθυνοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε προέβλεπαν πως η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει και διαψεύστηκαν.

    "Για μία ακόμη φορά θέλω να τονίσω πως αυτά που για τους άλλους ήταν ανέφικτα, για μας δεν είναι αρκετά. Πετύχαμε πολλά αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα", συμπλήρωσε.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, βασικοί στόχοι της επόμενης περιόδου είναι πρώτον η διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και η ενδυνάμωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, δεύτερον η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τρίτον η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής στη λειτουργία του κράτους και τέταρτον η εδραίωση αληθινά κοινωνικού κράτους.

    Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για τη χορήγηση, στις αρχές του 2008, του πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, για νέα αύξηση του επιδόματος ανεργίας, του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ και επισήμανε πως όλα αυτά αποτελούν στοιχεία του νέου προϋπολογισμού και θα νομοθετηθούν πριν τη ψήφισή του.

    Με έμφαση συμπλήρωσε πως ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι η προάσπιση ήπιου πολιτικού κλίματος.

    "Απόφασή μας είναι να υπηρετούμε την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων, μακριά από οξύτητες, ύβρεις και ακρότητες, που γυρίζουν τον τόπο στο παρελθόν", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως η Νέα Δημοκρατία ζητάει "νέα ισχυρή λαϊκή εντολή για να συνεχίσει την προσπάθεια για την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε".

    Στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, επιτέθηκε στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τόνισε πως από τις αρχές Φεβρουαρίου ζητούσαν άμεσες εκλογές, γνωρίζοντας ότι δημιουργούν πολιτικό κλίμα, που δεν υπηρετεί τον δημόσιο βίο αλλά βλάπτει την εθνική οικονομία. Και όταν προκηρύχθηκαν εκλογές, εμφανίστηκαν να αιφνιδιάζονται και άρχισαν να διαμαρτύρονται, είπε.

    Επίσης ο Κώστας Καραμανλής πρόσθεσε ότι "αναγνωρίζουμε ότι δεν στηρίξαμε όσο θα θέλαμε τους οικονομικά ασθενέστερους, αυτό, όμως, οφείλεται εξ' ολοκλήρου στη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι άμεσης προτεραιότητας στη νέα κυβερνητική θητεία είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, η επίλυση του ασφαλιστικού, η νέα διοικητική δομή της χώρας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η εδραίωση ουσιαστικά κοινωνικού κράτους.

    Ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο και για πολιτικές ηγεσίες που καταφεύγουν στα άκρα και επιστρατεύουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. "Λεξιλόγιο ύβρεων και συκοφαντιών δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει στο δικό μας πολιτικό λόγο. Εμείς δεν θέλουμε φανατικότερες ψήφους, θέλουμε περισσότερες ψήφους", τόνισε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε τους υποψηφίους του κόμματος να εργαστούν για να φέρουν ψήφους στην παράταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκείνο που προέχει δεν είναι τι θα πάρει κανείς για τον εαυτό του.

    Μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ σε 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

    Εξάλλου, την Πέμπτη θα συνέλθει σε κεντρικό αθηναϊκο ξενοδοχείο η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, όπου θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ορισμένες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσει το κόμμα στο προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, Αγρίνιο την 1η Σεπτεμβρίου, Λάρισα στις 2 του μηνός, Ηράκλειο στις 10, Θεσσαλονίκη στις 12 και η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 14.

    Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί πολλές ακόμη περιοχές της χώρας.

    [02] Γ. Παπανδρέου: "Δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου ξεκινάει σήμερα τις ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις, με πρώτο σταθμό το Αγρίνιο.

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Καρδίτσα, τις Σέρρες και την Αλεξανδρούπολη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

    Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση στην Λάρισα, το δε επόμενο τριήμερο θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, θα ακολουθήσει το τυπικό πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών.

    Ο κ.Παπανδρέου,τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου,θα πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη.

    "Στα ταμεία τα οποία επισκέφθηκα και από τα οποία εξαρτώνται κοντά 6,5 εκατομμύρια ασφαλιζόμενοι και εργαζόμενοι, διαπίστωσα, δυστυχώς, την τραγική εγκατάλειψη, από πλευράς της κυβέρνησης, των ασφαλιστικών ταμείων και τη συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να συγκαλύψει μεγάλα ελλείμματα και τα μεγάλα προβλήματα, που η ίδια έχει δημιουργήσει στα ταμεία αυτά", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισκέφθηκε χθές το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι τα προβλήματα αυτά "αναγκάζουν εύρωστα ταμεία να ρευστοποιούν ακόμη και περιουσίες τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να πληρώσουν τις συντάξεις των ασφαλισμένων".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "δεσμεύτηκα και διαβεβαίωσα τις διοικήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους ότι θα σκύψω με αίσθημα ευθύνης πάνω στο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, αμέσως μετά τις εκλογές. Δεσμεύομαι, εγγυώμαι και εγγυόμαστε ένα ασφαλιστικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο, ένα σύστημα στο οποίο θα υπάρξει ενισχυμένη κρατική ενίσχυση στην τριμερή χρηματοδότησή του".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι στο σύστημα "θα διπλασιάσουμε τους συμμετέχοντες στο ΕΚΑΣ, αλλάζοντας και βελτιώνοντας τα κριτήρια για τη συμμετοχή σ' αυτό, θα ενισχυθούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και των μεσαίων στρωμάτων που αισθάνονται ιδιαίτερη ανασφάλεια, ενώ θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για το ελάχιστο των 550 ευρώ για τον αγρότη τον μεμονωμένο και των 950 ευρώ για το ζευγάρι".

    [03] Νέες βολές Παπαρήγα κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κα.Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί το πρωί το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".Το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα παρουσιάσει τα ψηφοδέλτια του Κόμματος και το βράδυ θα περιοδεύσει στην Νίκαια.

    Το ΚΚΕ στη μάχη των εκλογών έχει διαμορφώσει μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων που αποτελούν κριτήριο ψήφου, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι αντίθετα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ξεχωρίσει δύο τρία θέματα και προσπαθούν να τα αναδείξουν ως αντικείμενο ψήφου. Η κ. Παπαρήγα μιλώντας σε κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας τόνισε ότι ο μεν Γιώργος Παπανδρέου ασχολείται με το υπαρκτό όπως είπε σκάνδαλο των ομολόγων, με το γαλάζιο κράτος και τις προσλήψεις, ο δε πρωθυπουργός βάζει άλλα θέματα όπως ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης. "Αυτό τον συμφέρει να προβάλλει", επισήμανε η κ. Παπαρήγα θέτοντας το ερώτημα τι έχει να κερδίσει ο μισθοσυντήρητος από τη συνεργασία του Έλληνα με τον ρώσο επιχειρηματία στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

    Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα είπε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία μιλάει για ανάπτυξη εννοεί αυτά που συμφέρουν την πλουτοκρατία ενώ το ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε δεν λέει τίποτα για τις ιδιωτικοποιήσεις και περιορίζεται στα ομόλογα.

    Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι κυρίως τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία δεν μιλάει κανείς γιατί όπως είπε τότε θα φανεί τι ζητούν αυτοί που τα δύο μεγάλα κόμματα ονομάζουν στρατηγικούς εταίρους και θα εκτεθούν ξένες κυβερνήσεις. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ακόμη ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να συνδράμουν στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στο Κοσσυφοπέδιο με επιπτώσεις στην Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα σημειωθούν εξελίξεις σε κυπριακό, Αιγαίο και Παλαιστινιακό για τα οποία όμως όπως τόνισε τα δύο μεγάλα κόμματα δεν λένε τίποτα.

    Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε στη συνέχεια ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αναδειχθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών και η κάλπη να βγάλει τα δύο μεγάλα κόμματα χαμηλά. Για την πολυκομματική βουλή είπε ότι αυτό είναι καλό αλλά δεν είναι το ζητούμενο, καθώς τα πολλά μικρά κόμματα δεν σημαίνει ότι είναι και προοδευτικά, τονίζοντας ότι μόνο το ΚΚΕ μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να εκφράσει τη δυσαρέσκεια των μισθοσυντήρητων. Για τον ΣΥΝ είπε ότι έχει δοκιμαστεί σε θέσεις εξουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον κατηγόρησε ότι δεν δίστασε να συστρατευθεί με τα μεγάλα κόμματα στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων. Αναφερόμενη στο ΛΑΟΣ είπε ότι είναι ένα αντιδραστικό κόμμα και πέρα από το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια δεν λέει τίποτα άλλο. Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι πολλοί προσπάθησαν να δελεάσουν το ΚΚΕ αλλά αυτό τόνισε είναι καλά θωρακισμένο αν και όπως συμπλήρωσε έχει αδυναμίες και ελλείψεις.

    [04] Συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ

    Συνεδριάζει το απόγευμα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο με θέμα "την εκλογική επιτυχία του ΣΥΝ".

    Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου και εισήγηση του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντή.

    Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Νωρίτερα ο Αλέκος Αλαβάνος θα δώσει συνέντευξη σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΗΚΚΙ στους εκλογικούς συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τις υποψηφιότητες των Μανώλη Γλέζου στη Μεσσηνία, της Νάντιας Βαλαβάνη στο Ηράκλειο της Κρήτης και του Γιάννη Μπανιά ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ανακοίνωσε χθές ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος έπλεξε το εγκώμιο των υποψηφίων, ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στο Μανώλη Γλέζο και τη Νάνια Βαλαβάνη, οι οποίοι, όπως είπε, αρνήθηκαν να θέσουν υποψηφιότητα σε περιφέρειες όπου θα ήταν πιο εύκολη η εκλογή τους και προτίμησαν τις περιφέρειες της επαρχίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που διατύπωσε χθες η κ. Παπαρήγα κατά του Συνασπισμού (τον χαρακτήρισε ασυνεπή) ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει σταθερός προς την κατεύθυνση ενότητας της Αριστεράς και όπως είπε αντίπαλος είναι ο δικομματισμός και οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν επιβεβαιώνει πληροφορίες ότι επίκειται η ανακοίνωση της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΔΗΚΚΙ, ο κ. Αλαβάνος άφησε να εννοηθεί ότι υφίσταται τέτοιο θέμα και ότι κατά την αυριανή συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιαστούν ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα γνωστοποιηθεί και το θέμα της συνεργασίας.

    Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ο κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε παρέμβασή του είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει επικοινωνιακή πολιτική, αλλά πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και παράλληλα θα αναδείξει την δράση του κόμματος τα 3,5 χρόνια που πέρασαν.

    Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με την Οικολογική Παρέμβαση

    Η προσχώρηση της Οικολογικής Παρεμβασης στον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε σήμερα μετά από κοινή συνάντηση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Οικολογικής Παρέμβασης.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο εναλλακτικών θέσεων για τη διέξοδο από την εθνική οικολογική κρίση, η δε Οικολογική Παρέμβαση διαπιστώνει τη "δραματική κατάσταση του περιβάλλοντος, που συμβαδίζει με την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών".

    Η Οικολογική Παρέμβαση θα αναγράφεται στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις άλλες οργανώσεις και θα συμμετάσχει με υποψήφιους στα ψηφοδέλτια της παράταξης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 August 2007 - 6:30:23 UTC