Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζουν ΚΥΣΕΑ και Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] Δέσμευση Γ.Παπανδρέου για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών
  • [03] Νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο
  • [04] Δ.Αβραμόπουλος: "Καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά"

  • [01] Συνεδριάζουν ΚΥΣΕΑ και Κυβερνητική Επιτροπή

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή, συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου,στις 10 το πρωί το ΚΥΣΕΑ και μια ώρα αργότερα η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Στο Μέγαρο των Ηλισίων συναντήθηκε προχθές ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Με μια θερμή χειραψία στην είσοδο των Ηλισίων ο Πρόεδρος της Γαλλίας υποδέχθηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, διεθνών, περιφερειακών και διμερών.

    Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διεξήχθη η συζήτηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η οποία συνεχίσθηκε σε γεύμα εργασίας.

    Σημαντικό μέρος των συνομιλιών κατέλαβαν οι διμερείς σχέσεις στις οποίες κατεγράφη "η στενή πολιτική και οικονομική συνεργασία".

    Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία για στενότερη συνεργασία και καλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές, οι οποίες, λόγω του μεγέθους τους, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν από κάθε χώρα μεμονωμένα και πρόκειται να απασχολήσουν και στο μέλλον τον μεσογειακό χώρο, λόγω των ευρύτερων κλιματικών αλλαγών.

    Συζήτησαν ακόμη το ενδεχόμενο να υπάρξει «κοινή προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων», όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ο εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου Νταβίντ Μαρτινόν μίλησε για τη ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωμεσογειακού στόλου εναέριων μέσων για την κοινή πυρόσβεση.

    «Η Γαλλία είναι από τους πιό σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας. Υπάρχουν δυνατότητες ακόμη στενότερης συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.

    «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι σχέσεις εμπιστοσύνης και με προοπτικές χωρίς όρια,πέρα από το διμερές πλαίσιο,όσον αφορά τη συνεργασία στην ΕΕ και την περιοχή της Μεσογείου», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί στον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Τους δύο ηγέτες απασχόλησε επίσης η προοπτική της ΕΕ, εκφράστηκε αμοιβαία ικανοποίηση για το συμβιβαστικό κείμενο της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης και συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη Διακυβερνητική εντός της πορτογαλικής προεδρίας.

    Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του περί της δημιουργίας Μεσογειακής Ενωσης,την οποία η ελληνική πλευρά βλέπει κατ αρχήν θετικά, αλλά, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να τη δούμε «σε συνδυασμό με τα υπάρχονται θεσμικά σχήματα συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου».

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη θέματα,που είναι υψηλές προτεραιότητες στην ατζέντα της ΕΕ,όπως οι εξελίξεις στα Δ. Βαλκάνια και τον Λίβανο, ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ.Σαρκοζί το θέμα της ΠΓΔΜ, όπως έκανε και το πρωί με τον πρωθυπουργό Φ. Φιγιόν,λέγοντας ότι «εμείς κάναμε τα βήματα που έπρεπε, τώρα περιμένουμε από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί».

    Στο πλαίσιο των διμερών θεμάτων ετέθη και το θέμα της αμυντικής συνεργασίας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε διαδικασία επιλογής και όταν θα έρθει η ώρα, κάθε κίνηση θα γίνει με τον πιό ανοιχτό, καθαρό και διαφανή τρόπο. Από την πλευρά μας ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να έχει συμμετοχή στη διαδικασία παραγωγής».

    Στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας,καταγράφηκε η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γαλλία κατά 26% τον περασμένο χρόνο και η αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Τόσο στο εμπόριο όσο και στις επενδύσεις, η Γαλλία είναι από τους πιό σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας,είπε ο κ Καραμανλής και ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του επανέλαβε ότι επρόκειτο για μια «πολύ σημαντική επίσκεψη».

    Το πρωί ο κ.Κ. Καραμανλής είχε συνομιλία 45 λεπτών με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

    Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε και με αφορμή τις πυρκαγιές που ταλαιπωρούν αυτό το καλοκαίρι και τις δύο χώρες, ήταν το θέμα των κλιματικών αλλαγών και οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να στηρίξουν μορφές συνεργασίας για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που δημιουργούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της διακυβερνητικής διάσκεψης και συμφώνησαν υπέρ της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών εντός της πορτογαλικής προεδρίας, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.

    Τους δύο πρωθυπουργούς απασχόλησε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων, την οποία χαρακτήρισαν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε στο Γάλλο ομόλογό του το θέμα της ΠΓΔΜ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμείς κάναμε τα βήματα που έπρεπε να κάνουμε. Περιμένουμε τώρα την ανταπόκριση της άλλης πλευράς.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπυργός δήλωσε: «Ήταν μια σημαντική συνάντηση με τον φίλο Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Σαρκοζί. Είχαμε πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα να συζητήσουμε. Κατβ αρχάς, τις διμερείς μας σχέσεις που είναι πολύ καλές, τη στενή συνεργασία στο πολιτικό επίπεδο, στο πολιτιστικό επίπεδο και, βεβαίως, στην οικονομία.

    Η Γαλλία είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας και σε ό,τι αφορά το εμπόριο και σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Υπάρχουν δυνατότητες ακόμα στενότερης επβ αμοιβαίο όφελος συνεργασίας. Συζητήσαμε, βεβαίως, τα ευρωπαϊκά θέματα και την πορεία μετά την θετική συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσει η διακυβερνητική και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να εμπεδωθεί μέσα στην Πορτογαλική Προεδρία.

    Και, βεβαίως, συζητήσαμε και μια σειρά από άλλα θέματα που έχουν σχέση με τη διεύρυνση της Ευρώπης και ζητήματα που είναι σήμερα στο επίκεντρο της ατζέντας της Ευρώπης, όπως το Κοσσυφοπέδιο, η κρίση στο Λίβανο και ούτω καθβ εξής. Είναι επίσης σημαντικό και πρέπει να σας το πω ότι συμφωνήσαμε ότι υπάρχει περιθώριο για στενή συνεργασία - πάντως σίγουρα μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας και πιθανώς και άλλων χωρών - στο επίπεδο της αντιμετώπισης του φαινομένου των πυρκαγιών. Σε επίπεδο δηλαδή ενός καλύτερου, στενότερου συντονισμού, που πιθανώς να προεκτείνεται και μέχρι το σημείο, ώστε να υπάρχει κοινή προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

    Σε κάθε περίπτωση, για μια ακόμα φορά, πρέπει να σας πω ότι ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη. Και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σαρκοζι για την φιλοξενία που μας παρέσχε».

    Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον τέως πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και πρωτεργάτη της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, ενώ το πρωί συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.

    Συνάντηση Ντ.Μπακογιάννη-Μπ.Κουσνέρ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον γάλλο ομόλογό της Μπερνάρ Κουσνέρ με τον οποίο εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα θέματα που συζήτησαν τόσο στη χωριστή συνάντησή της με τον κ.Κουσνέρ, όσο και στη συνάντηση Καραμανλή -Σαρκοζί (στην οποία ήταν παρόντες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών).

    Αναφορικά με την πρόταση Σαρκοζί για τη δημιουργία Μεσογειακής Ενωσης, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αποσκοπεί σε μια καλύτερη και στενότερη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από τα κοινά θέματα που απασχολούν την περιοχή,αλλά πρέπει επίσης να ενταχθεί στο πλαίσιο των υφισταμένων θεσμικών διαδικασιών της ΕΕ.

    Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη γαλλική πρόταση Σαρκοζί για τη δημιουργία ενός στόλου αεροσκαφών και μιας «Ευρωμεσογειακής πυρόσβεσης» , δεδομένου ότι οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές τις οποίες αντιμετώπισε και η νότια Γαλλία είναι τόσο σφοδρές, ώστε, όπως είπε, δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα και θα μας απασχολήσουν και μελλοντικά, λόγω των νέων συνθηκών που δημιουργούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

    Για το θέμα του Κοσόβου, ανέφερε ότι έγινε μια αναλυτική συζήτηση και υπήρξε παρέμβαση του κ. Κουσνέρ - ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή.

    Το θέμα εκτιμήθηκε από τις δύο πλευρές ως «εξαιρετικά ευαίσθητο» και, όπως είπε η κα Μπακογιάννη, το παρακολουθούμε από κοντά.

    Αναλυτική συζήτηση έγινε και για την Τουρκία για την οποία είναι γνωστές οι θέσεις των δύο μερών,όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών,αλλά είναι επίσης «κοινός τόπος» ότι δεν πρέπει να στερήσουμε από την Τουρκία τη δυνατοτητα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

    Τα ευρωτουρκικά οδήγησαν τη συζήτηση και στο Κυπριακό, όπου η στήριξη της Γαλλίας είναι δεδομένη και δυναμική,τόνισε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκαν και οι εκκρεμότητες της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και της Κύπρου.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τον Λίβανο,όπου οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να υπάρξει εθνική συμφιλίωση και να αποφευχθεί η περσινή κρίση.

    Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω της γειτνίασης και λόγω των ιστορικών δεσμών με την περιοχή.

    Ο κ. Κουσνέρ μάλιστα, μόλις επέστρεψε από τη Βηρυτό ενώ πριν λίγες μέρες φιλοξένησε στο Παρίσι διασκεψη με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του Λιβάνου, ενώ η κα Μπακογιάννη επισκέφθηκε πρόσφατα τον Λίβανο στο πλαίσιο περιοδείας της στη Μέση Ανατολή.

    Δήλωση Στ.Δήμα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία που ανέλαβαν, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, για την από κοινού αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Με αφορμή αυτή τη συνάντηση, ο Επίτροπος, αρμόδιος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ότι "είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών".

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο,"η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτή η ιδέα, που, ήδη, περιλαμβανόταν σε έκθεση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη χρονιά από τον Μισέλ Μπαρνιέ, συνιστά αναγκαίο βήμα για τα κράτη - μέλη, στο βαθμό που οι καταστροφικές φωτιές καίνε εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης, που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων".

    [02] Δέσμευση Γ.Παπανδρέου για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

    Σύγχυση και επικοινωνιακή αντίδραση στο θέμα των πυρκαγιών καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος, το οποίο συζήτησε επίσης και θέματα σχετικά με τις υποκλοπές.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε, εξ άλλου, ότι εκτός από τις άμεσες προτάσεις που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ για την αποκατάσταση των πληγέντων, προχωρεί και στη σύνταξη σχεδίου ανασυγκρότησης με ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για κάθε περιοχή. Τα αναπτυξιακά αυτά σχέδια αλλά και οι προτάσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων αποτελούν και κυβερνητική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, είπε.

    Δεσμευόμαστε, τόνισε, όχι μόνο για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και για την εφαρμογή του ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα δώσει νέα πνοή ανάπτυξης στις περιοχές αυτές.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εικονική τη συγγνώμη που ζήτησε η κυβέρνηση και εικονικά τα μέτρα αποκατάστασης που εξήγγειλε, τα οποία, όπως πρόσθεσε, δεν είναι αξιόπιστα αλλά αποσπασματικά και ανεπαρκή, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Χαλκιδικής. Και αυτό παρά τις προσωπικές διαβεβαιώσεις του κ. Καραμανλή για άμεση αποζημίωση των πληγέντων, πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση μετά από 40 μέρες έλλειψης συντονισμού και επίδειξης αναποτελεσματικότητας και τις καταστροφές που συνέβησαν και είχαν και ανθρώπινα θύματα, δεν έχει αποφασίσει αν θα ζητήσει συγγνώμη ή θα αλληλοσυγχαίρεται.

    Χαρακτήρισε επικοινωνιακή την αντίδραση της κυβέρνησης και θεώρησε ως κορυφαίο γεγονός αυτής της αντίδρασης την παράσταση, όπως είπε,με τα ρωσικά αεροπλάνα και έκανε λόγο για εικόνα που μείωσε το κύρος της χώρας. Επισήμανε επίσης ότι και τα αεροπλάνα αυτά η κυβέρνηση τα κάλεσε καθυστερημένα.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σ΄αυτή την εθνική δοκιμασία ο πρωθυπουργός είναι απών, καθώς και ότι υπάρχει κενό πολιτικής στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, κομματισμός και αναξιοκρατία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και υποχρηματοδότηση των μέσων πρόληψης και πυρόσβεσης.

    Αντίθετα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η δική μας παρουσία είναι υπεύθυνη και με θετικές προτάσεις.

    Υπενθύμισε ότι ο ίδιος και στελέχη του κόμματος επισκέφθηκαν όλες τις πληγείσες περιοχές και είναι δίπλα στους πυροσβέστες και σε όσους δίνουν τη μάχη κατά των πυρκαγιών.

    Αναφέρθηκε στην πρότασή του για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οποία, όπως είπε, έκανε διότι στο θέμα των πυρκαγιών επιβάλλεται πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Αποδοχή της πρότασης αυτής, πρόσθεσε, θα συνέβαλε στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, αυτοπεποίθησης και ανάπτυξης του ελληνικού λαού. Ενώ αναφερόμενος στα συγκεκριμένα οχτώ σημεία της πρότασης τόνισε ότι η αποδοχή τους μαζί με άλλα που θα μπορούσαν να προστεθούν θα έστελνε και κατηγορηματικά μηνύματα προς όσους προσδοκούν οφέλη από τις πυρκαγιές, αλλά και θετικά μηνύματα συτράτευσης προς την ελληνική κοινωνία, τους εθελοντές και την αυτοδιοίκηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μέσα σ΄αυτήν την εθνική δοκιμασία πολώνει και οξύνει το πολιτικό κλίμα με επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και συκοφαντώντας στελέχη του. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια ιστορικά σταθερή αλλαζονική, αυταρχική και διχαστική συμπεριφορά της Δεξιάς την οποία όμως καταδικάζει ο ελληνικός λαός.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις υποκλοπές τονίζοντας ότι είναι θέμα αρχής και θέμα δημοκρατίας για το ΠΑΣΟΚ και τον ελληνικό λαό. Δεν θα επιτρέψουμε, πρόσθεσε, το κουκούλωμα αυτής της υπόθεσης, η αλήθεια θα έρθει στο φως για αυτή την πρωτοφανή υπόθεση όσο και εάν η κυβέρνηση θέλει να την οδηγήσει στην συγκάλυψη.

    Ευθυμίου: Άμεση λήψη 9 + 1 μέτρων για πυροπαθείς

    Τη λήψη 9 + 1 μέτρων σε άμεσο χρόνο προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα.

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές σαν ζήτημα εθνικής δοκιμασίας και το βλέπει μόνο από τη σκοπιά της εθνικής συνεννόησης.

    Κύριο μέλημα του ΠΑΣΟΚ,πρόσθεσε,είναι να συμβάλει στην πρόληψη, στη συνδρομή, στην καταστολή και στην τεκμηρίωση των αποζημιώσεων.

    Ο υπεύθυνος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του Κινήματος Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος ανακοίνωσε τις προτάσεις, χαρακτήρισε ημίμετρα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση,την οποία κατηγόρησε για αμέλεια και ανικανότητα.

    Οπως δήλωσε τα μέτρα στοχεύουν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων, στην ανακατασκευή έργων υποδομής, καθώς και στην προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

    Ειδικότερα τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι:

    1. Αμεση οικονομική βοήθεια σε κάθε οικογένεια που έχει πρόβλημα στέγης, καθώς και σε κάθε κτηνοτρόφο που καταστράφηκε το ποιμνιοοστάσιό του και οι ζωοτροφές του.

    2. Αμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών σε φυτείες, καλλιέργειες του ζωϊκού κεφαλαίου και των υποδομών.

    3. Αμεση καταβολή αποζημιώσεων με προκαταβολή του 50% των ζημιών στην ηρτημένη παραγωγή και το ζωϊκό κεφάλαιο.

    4. Αμεση οικονομική ενίσχυση με προκαταβολή το 50% για το έγγειο και πάγιο κεφάλαιο γεωργών και κτηνοτρόφων.

    5. Χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ώστε να τροφοδοτήσει με ζωοτροφές τους ζημιωθέντες κτηνοτρόφους.

    6. Να υπολογιστεί η απώλεια εισοδήματος μέχρι την απόδοση του νέου φυτικού ή ζωϊκού κεφαλαίου και να καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση κάθε χρόνο.

    7. Πάγωμα και ρύθμιση των δόσεων των δανείων στις τράπεζες.

    8. Καταβολή επιδομάτων ανεργίας σε όσους, στις πληγείσες περιοχές, έχασαν τη δουλειά τους εξ αιτίας των πυρκαγιών. Ταυτόχρονα να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες των επιχειρήσεων και επαγγελματιών των περιοχών αυτών.

    9. Παράταση της ολοκλήρωσης των σχεδίων βελτίωσης των οποίων η προθεσμία λήγει τονΣεπτέμβριο.

    Επίσης,ο κ. Αργύρης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει την κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου ανασυγκρότησης για κάθε πληγείσα περιοχή και να υπάρξει ειδικός κωδικός χρηματοδότησης των σχεδίων αυτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι το ελληνικό κράτος με κυβέρνηση ΝΔ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και ότι τα υπουργεία εμφανίζουν "όψη ανεξάρτητων συγκρουόμενων δοβλετιών".

    Η πολιτική προθεσμία που υπάρχει για την κυβέρνηση,πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος,για να εκπληρώσει τις υποχρέωσεις της απέναντι στους δικαιούχους της Χαλκιδικής, αλλά και σε όσους επλήγησαν φέτος είναι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο κείμενο του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σουφλιάς κανοντας λόγο για ατελή κείμενα με ημιτελείς εργασίες.

    Αυτή, πρόσθεσε,είναι η προσφορά της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ύστερα από τέσσερα χρόνια και κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία ότι δεν έχει ακόμα συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, ενώ χαρακτήρισε "διάλογο - φάρσα" τον διάλογο που διεξάγεται για το θέμα.

    Απάντηση Π. Παυλόπουλου

    "Οι δηλώσεις Ευθυμίου, Λοβέρδου και Αργύρη για τις πυρκαγιές δείχνουν, για μία ακόμη φορά, την ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ αλλά και την αμηχανία του, τόσο επειδή στερείται παντελώς θέσεων και ιδεών όσο και γιατί, άμεσα και αποτελεσματικά, η κυβέρνηση αντιδρά απέναντι στα προβλήματα". Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε δε τα εξής:

    «- Πρώτον, τα ``μέτρα`` του ΠΑΣΟΚ υπερκαλύπτονται από τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, χθες και σήμερα, στην Κορινθία και στην Αχαΐα. Ιδίως δε σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των πληγέντων και την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικώς.

    - Δεύτερον, η Κυβέρνηση, ειδικά για την Αχαΐα, εξήγγειλε το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης Πυροπλήκτων Αχαΐας (Ο.Π.Α.Π.Α.), το οποίο τροφοδοτείται, σε πρώτη φάση, με 10 εκ. ευρώ, ενώ έπεται συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής. Αυτό ούτε μπορούσε ποτέ να το φαντασθεί το ΠΑΣΟΚ, όχι απλώς ως Κυβέρνηση αλλά και ως Αντιπολίτευση!

    - Τρίτον, πότε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν έκανε πράξη, σε περίπτωση πυρκαγιάς, έστω και μέρος των μέτρων που σήμερα προτείνει; Όλες τις ``καλές ιδέες`` τις έχει το ΠΑΣΟΚ όταν είναι στην Αντιπολίτευση, ενώ, ως Κυβέρνηση, επιδίδεται απλώς σε ασκήσεις πολιτικής ανευθυνότητας;».

    Υπενθύμισε, τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ότι στην πυρκαγιά του 2000 στην Κορινθία και την Αχαϊα, «που κατέκαψε μεγαλύτερη έκταση από αυτή που έχει τώρα καεί, το ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση, έδωσε στους 3 πληγέντες Δήμους ?88.000 ευρώ (!) και αύξησε τα όριο πληρωμών κατά 3 περίπου εκ. ευρώ, χωρίς μάλιστα κανείς να ξέρει αν και αυτό ακόμη το μέτρο αξιοποιήθηκε».

    [03] Νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

    Τη μείωση των Περιφερειών της χώρας, αλλά και του αριθμού των νομαρχιών και των δήμων, καθώς και την καθιέρωση μητροπολιτικών αυτοδιοικήσεων στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, προτείνει το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    Προτείνει επίσης, το σταδιακό περιορισμό και τη βαθμιαία υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις κατά προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές του εξωαστικού χώρου (ευρύτερες αστικές, νησιωτικές, παράκτιες, τουριστικές περιοχές κλπ.).

    Ακόμη, προτείνει την αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης με αναμόρφωση, απλούστευση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, αυστηρό έλεγχο και άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, άμεση πολεοδόμηση περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση (περιοχές περιαστικών, παραθεριστικών ή τουριστικών δραστηριοτήτων), καθώς και κατάρτιση δασικών χαρτών.

    Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το Σεπτέμβριο αφού γίνει η επεξεργασία του από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

    Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μαζί με τα Ειδικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία συνιστούν μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. "Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της Ελληνικής Επικράτειας. Πλέον, καθένας θα ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού και όλες οι δραστηριότητες θα υπακούουν σε κανόνες εκ των προτέρων γνωστούς".

    "Ήταν -πρόσθεσε- ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς υπήρχε έλλειμμα εμπειρίας τόσο στους μελετητές όσο και στη διοίκηση. Στόχος μας η ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφορική οργάνωση του εθνικού χώρου, που προωθεί ισόρροπα την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική και οικονομική συνοχή και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Μια προσπάθεια που αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων αλλά και στην αντιμετώπιση των αδυναμιών και των κινδύνων που προκαλούνται κατά την αναπτυξιακή διαδικασία στο περιβάλλον και την ίδια την ανάπτυξη".

    Κατά τη σύνταξη του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου αξιολογήθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση του εθνικού χώρου, όπως μεταξύ άλλων, ο ευρύτερος χώρος στον οποίο εντάσσεται η Ελλάδα, η φυσιογνωμία της χώρας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της, οι διεθνείς και διαπεριφερειακές είσοδοι - πύλες και συνδέσεις της χώρας και η χωρική οργάνωση των κύριων εθνικών πόλων και αξόνων ανάπτυξης

    Σκοπός και στόχοι του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου

    Σκοπός του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου είναι ο προσδιορισμός στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια.

    Στόχος του είναι η διαμόρφωση ενός χωρικού προτύπου ανάπτυξης, που προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική και οικονομική συνοχή και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας. Ειδικότερα επιδιώκεται:

    1. Η ενίσχυση του ρόλου της χώρας - σε διεθνές, ευρωπαϊκό, μεσογειακό και βαλκανικό επίπεδο, με:

    - Την ανάδειξη των μοναδικής αξίας φυσικών και πολιτιστικών πόρων της που συνιστούν από κοινού αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

    - Την ανάδειξή της ως σημαντικού κόμβου σε δίκτυα μεταφορών, ενέργειας, επικοινωνιών, όπως και σε δίκτυα διασυνοριακών και λοιπών συνεργασιών ιδίως δε συνεργασιών για την προώθηση της γνώσης, της έρευνας και της τεχνολογίας.

    - Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης και αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας για την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων σε κλάδους στους οποίους διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.

    2. Η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της χωρικής συνοχής με:

    - Ισόρροπη - πολυκεντρική ανάπτυξη της χώρας.

    - Περιορισμό της υπέρμετρης αστικοποίησης με βελτίωση της ελκυστικότητας της υπαίθρου και την ενίσχυση της συνεργασίας και την εγκαθίδρυση εταιρικής σχέσης μεταξύ αστικών κέντρων και υπαίθρου

    - Βελτίωση της πρόσβασης στα βασικά δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και επικοινωνιών.

    - Βελτίωση της ποιότητας ζωής που να συνδυάζεται με τη διαφύλαξη των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και τη δυνατότητα επιλογής προτύπων διαβίωσης.

    3. Η προστασία του περιβάλλοντος και η συνετή διαχείριση του χώρου με τον περιορισμό παραγόντων υποβάθμισής του χώρου, όπως η υπέρμετρη αστική εξάπλωση και η διάσπαρτη δόμηση.

    4. Η παροχή πλαισίου κατευθύνσεων για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού.

    Το περιεχόμενο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου

    Βασική στρατηγική επιλογή του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου αποτελεί η υιοθέτηση ενός μοντέλου βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης βασισμένου στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πόλων και αξόνων ανάπτυξης που να εξασφαλίζει την κοινωνική και οικονομική συνοχή με διάχυση της ανάπτυξης στο σύνολο του εθνικού χώρου.

    Το πλέγμα αυτό, προσαρμοσμένο στους περιορισμούς του γεωγραφικού ανάγλυφου, περιλαμβάνει τα κύρια αστικά κέντρα, συναρθρώνεται με τις περιοχές ανάπτυξης των παραγωγικών δραστηριοτήτων και υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφορών επικοινωνιών και ενέργειας.

    Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο περιλαμβάνει κατευθύνσεις και μέτρα, απαρτίζεται από 13 άρθρα που αναφέρονται σε επτά ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και αναλύει τους κύριους πόλους και άξονες ανάπτυξης του εθνικού χώρου. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τις προτάσεις για την αναμόρφωση των δικτύων υποδομών και των υπηρεσιών μεταφορών. Η τρίτη ενότητα αφορά τη χωρική διάθρωση των παραγωγικών τομέων, αναλύοντας τους στόχους και τις κατευθύνσεις ανά τομέα (αγροτικός τομέας, βιομηχανία τουρισμός).

    Η τέταρτη ενότητα αναλύει όσα προβλέπονται για τη χωρική διάρθρωση του αστικού δικτύου, του ορεινού, του παράκτιου, του νησιωτικού, του αγροτικού χώρου και των παραμεθόριων περιοχών.

    Η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου. Η έκτη ενότητα αφορά τις προτάσεις για τη γεωγραφική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας. Η έβδομη ενότητα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις και τους μηχανισμούς υλοποίησης του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου, καθώς και όσα προβλέπονται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των χωρικών εξελίξεων.

    Ειδικότερα για την έκτη ενότητα, που αφορά τη γεωγραφική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας, ο κ. Σουφλιάς είπε:

    "Στόχος μας είναι η δημιουργία βιώσιμων διοικητικών και αναπτυξιακών ενοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι κατευθύνσεις μας στοχεύουν:

    -Στον ανασχεδιασμό του χάρτη των υφιστάμενων διοικητικών Περιφερειών της χώρας, ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους και να αποκτήσουν ισχυρή διοικητική δομή και ικανοποιητική κρίσιμη μάζα από δημογραφικής και οικονομικής απόψεως. Επίσης προτείνεται η μείωση του αριθμού των Νομαρχιών και των Δήμων.

    -Στην ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.

    -Στην καθιέρωση μητροπολιτικών αυτοδιοικήσεων στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και την εξέταση εφαρμογής και σε άλλα αστικά κέντρα".

    Για την έβδομη ενότητα, που αφορά τις προϋποθέσεις υλοποίησης , παρακολούθησης και αξιολόγησης των χωρικών εξελίξεων ο κ. Σουφλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά:

    "Για τη συντονισμένη διαχείριση του εθνικού χώρου κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής και της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών και την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και των πολιτών".

    Προτάσεις βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού

    Για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη διαχείριση του χώρου, προτείνονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

    - Αναθεώρηση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας με σκοπό την ουσιαστική διασύνδεση του χωροταξικού με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών κατάρτισης και έγκρισης, τον εξορθολογισμό και ενδεχομένως ελάττωση των επιπέδων σχεδιασμού, καθώς και την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων.

    - Κατάλληλη ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους - κεντρικού και αποκεντρωμένου - και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    - Υιοθέτηση της αρχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στο σύστημα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

    - Πρόβλεψη, στο πλαίσιο του προηγουμένου στόχου, τρόπων έγκαιρης αντιμετώπισης προτάσεων ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας και σημαντικής δημόσιας ωφέλειας.

    - Σταδιακός περιορισμός και βαθμιαία, υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις κατά προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές του εξωαστικού χώρου (ευρύτερες αστικές, νησιωτικές, παράκτιες, τουριστικές περιοχές κλπ).

    - Οριστικοποίηση της οριοθέτησης ζωνών προστασίας (αρχαιολογικοί τόποι και τοπία, τοπία φυσικών οικοσυστημάτων, αγροτικά τοπία), όπου η εκτός σχεδίου δόμηση δεν θα επιτρέπεται παρά μόνον σε ειδικές και περιορισμένες περιπτώσεις.

    - Αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης με: αναμόρφωση απλούστευση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, αυστηρό έλεγχο και άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, άμεση πολεοδόμηση περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση (περιοχές περιαστικών, παραθεριστικών ή τουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς και κατάρτιση δασικών χαρτών.-

    [04] Δ.Αβραμόπουλος: "Καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά"

    Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύλλογο "Χαμόγελο του Παιδιού" υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί ως πολιτεία, αλλά και ως άνθρωποι, ως πολίτες και κυρίως ως γονείς έχουμε καθήκον να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σωματικής και ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών μας, μακριά από τους κινδύνους που εγκυμονούνται στο σύγχρονο, ταχέως μεταβαλλόμενο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον της εποχής μας», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας.

    Με την υπογραφή του Μνημονίου «προχωρούμε στην υλοποίηση της υπόσχεσης που είχαμε αναλάβει δημόσια, στις 2 Μαΐου, όταν παρουσιάσαμε και θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», είπε ο κ.Αβραμόπουλος και σημείωσε πως σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνουν που απειλούν τα παιδιά «αποτελεί η συνεργασία μας με το "Χαμόγελο του Παιδιού" η οποία αποκτά, με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου, συγκεκριμένα θεσμικά χαρακτηριστικά».

    Αποστολή της συνεργασίας αυτής, όπως ανάφερε ο υπουργός, είναι η επίτευξη μιας σειράς συγκεκριμένων στόχων, όπως:

    - Η προώθηση των τριμερών προγραμματικών συμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του «Χαμόγελου του Παιδιού», με τις οποίες παραχωρείται η χρήση του κτιρίου στο Δήμο Δραπετσώνας Αττικής, του κτιρίου στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης και του Ξενώνα στον Καρέα προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και ανάγκη.

    - Η επιχορήγηση του «Χαμόγελου του Παιδιού» από τις πιστώσεις του Υπουργείου μας, για την αντιμετώπιση των δαπανών λειτουργίας και της εκπλήρωσης του σκοπού αυτού.

    - Η αναγνώριση της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης 1056 του «Χαμόγελου του Παιδιού» ως Εθνικής Γραμμής SOS για τα παιδιά σε κίνδυνο (για παράδειγμα για τα θύματα εξαφάνισης, εκμετάλλευσης και κακοποίησης), παράλληλα και επικουρικά με την Εθνική Γραμμή άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «197».

    - Η συνεργασία μεταξύ «Χαμόγελου του Παιδιού» και ΕΚΑΒ με σκοπό την παροχή στήριξης και κάλυψης των αναγκών των ανηλίκων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και χρήζουν μεταφοράς από και προς τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διάθεση προς χρήση από το ΕΚΑΒ ασθενοφόρων, που διαθέτει ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (αρκετά εκ των οποίων διαθέτουν τον εξοπλισμό και για τη μεταφορά νεογνών).

    - Η εφαρμογή, με παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη συνεργασία των διοικητών των Νοσοκομείων, Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης σε όλα τα παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων της χώρας από «το Χαμόγελο του Παιδιού», ιδιαίτερα δε στα Νοσοκομεία όπου περιθάλπονται παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αντίστοιχα προγράμματα λειτουργούν ήδη στα Νοσοκομεία Αγ. Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών.

    - H προώθηση υπό την αιγίδα του Υπουργείου μας «Πανελληνίου Προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής». Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, προβλέπεται η συνεργασία και με άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και με άλλους τοπικούς φορείς, όπως οι ιατρικοί και οδοντιατρικοί σύλλογοι, για τη συντονισμένη εφαρμογή του σε σχολεία, και δήμους της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου "Χαμόγελο του Παιδιού" κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμή σήμερα, όπου μετά από 12 χρόνια από το όραμα ενός 10χρονου παιδιού, λίγο πριν χάσει τη μάχη για τη ζωή, το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει την απεγνωσμένη προσπάθεια που κάνει το Χαμόγελο του Παιδιού, την υλοποίηση του οράματος του μικρού Ανδρέα αλλά και την ανάγκη όλων αυτών των ανθρώπων μέσα στη ελληνική κοινωνία, να δημιουργήσουν και να κάνουν πράγματα για αυτή τη χώρα και για τα παιδιά. Είναι μεγάλη τιμή λοιπόν η αναγνώριση αυτή αλλά και από την άλλη μεριά μας δίνει και μεγαλύτερες ευθύνες για να συνεχίζουμε να κινητοποιούμαστε. Το Χαμόγελο του Παιδιού δεν είναι κάποιοι φιλάνθρωποι, είναι άνθρωποι που έχουν διάθεση, να στηρίξουν, να βάλουν τους ώμους τους, να στηρίξουν τις υπηρεσίες που δεν λειτουργούν ή να γίνουν καλύτερες. Κύριε Υπουργέ, κάποτε εγκαινιάσατε το πρώτο μας σπίτι. Ήταν γούρικο. Μετά από λίγα χρόνια εγκαινιάστε το σπίτι μας στο Περιστέρι. Θα ήθελα λοιπόν να ευχηθώ αυτή η διάθεση η δική σας, να έχει ανταπόκριση από όλους όσους έχουν διάθεση να προσφέρουν, για να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τα παιδιά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 August 2007 - 6:30:23 UTC