Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην Σύρο

  • [01] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην Σύρο

    Η κυβέρνηση πρόδωσε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και ήλθε στην εξουσία μόνο για να βολέψει και να βολευτεί η ίδια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Ερμούπολη της Σύρου, σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών από τις Κυκλάδες.

    Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, τόνισε ότι πηγαίνει από κρίση σε κρίση, από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και ψάχνει παντού άλλοθι. Δεν κυβερνά πια, ενώ έχουμε ένα πρωθυπουργό που απλώς παρακολουθεί και σχολιάζει τις αλλεπάλληλες κρίσεις, αδύναμος και ανήμπορος να τις διαχειριστεί.

    Γι' αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ο ελληνικός λαός στις ερχόμενες εκλογές θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια χώρα αξίας, ποιότητας, ασφάλειας, σιγουριάς και ειρήνης.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ το 2004 με τη θέληση του ελληνικού λαού παρέδωσε σε μια άλλη κυβέρνηση. Μέχρι τότε είχε κάνει πολλά, αλλά δεν τα έκανε όλα. Δημιούργησε, όμως, όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνουν πολλά περισσότερα. Το 2004, πρόσθεσε, ήμασταν μια αισιόδοξη χώρα και είχαμε περηφάνια, είχαμε σιγουριά και διαπραγματευτικές δυνατότητες για να λύσουμε θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα και να ανοίξει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με τους γείτονες. Όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακύρωσε όλες αυτές τις κατακτήσεις, τα θαλάσσωσε παντού και τώρα ισχυρίζεται ότι για κάθε πρόβλημα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός ξέρει, πρόσθεσε, ότι το ΠΑΣΟΚ πάλεψε στο παρελθόν για όλα τα προβλήματα και θα παλέψει και πάλι αύριο ως κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στα θέματα νησιωτικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι νησιώτικες πολιτικές της κυβέρνησης άρχισαν και τελείωσαν με τρεις λέξεις. Τρεις λέξεις προσθήκη δίπλα στις λέξεις υπουργείο Αιγαίου, το οποίο έγινε και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα των Κυκλάδων, όπως η υγεία, υπογραμμίζοντας τις σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχουν όλες οι υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων πλην του νοσοκομείου της Σύρου . Η κυβέρνηση, πρόσθεσε γεμίζει τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ προσλαμβάνει με το σταγονόμετρο προσωπικά για τα νησιά των Κυκλάδων.

    Για τις συγκοινωνίες, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατάργησε τη ρυθμιστική αρχή που είχε δημιουργηθεί από το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ασύδοτα τα καρτέλ να οργιάζουν. Επίσης, κατάργησε το δίκτυο των δρομολογιακών γραμμών και έδωσε στις γραμμές φιλέτα σε συγκεκριμένους εφοπλιστές, ενώ κατάργησε και το όριο ηλικίας των πλοίων.

    Στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μετά την απελευθέρωση της αγοράς στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές των εισιτηρίων με αποτέλεσμα το κόστος των διακοπών για την ελληνική οικογένεια να γίνεται δυσβάστακτο και τα νησιά απαγορευτικοί προορισμοί. Τα δύο τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, οι συνολικές αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων ξεπερνούν το 25%, ενώ παράλληλα οργιάζει η κερδοσκοπία στα κυλικεία τους, όπου τα καπέλα ξεπέρασαν και το 150%.

    Για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα και είναι γι' αυτό μια υποχρέωση εθνικού συμφέροντος καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην ενότητα και τη συνοχή του ελλαδικού χώρου. Υποσχέθηκε γι' αυτό ότι ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει την αρχή "κάθε μέρα πλοίο σε όλα τα νησιά".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Κυκλάδων, άφησε ανενεργό τον αναπτυξιακό νόμο, εγκατέλειψε το ναυπηγείο του Νεωρίου και παρά την υπόσχεσή της ότι θα αναθέσει εργασίες του Πολεμικού Ναυτικού, οι μόνες αναθέσεις που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια είναι όσες είχαν δοθεί από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μείωσε τα κονδύλια που είχε διαθέσει το ΠΑΣΟΚ και έφθαναν το 1,1 δισ. ευρώ σε 900 εκατομμύρια, δηλαδή δίνει 200 εκατομμύρια λιγότερα χωρίς να υπολογιστεί ο πληθωρισμός και οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των νησιών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει διαρκής συρρίκνωση στο λιμενικό σώμα, το οποίο, όπως και το πυροσβεστικό σώμα βρίσκεται σε άθλιο επιχειρησιακό επίπεδο. Και εξήρε τις προσπάθειες των ανδρών και των γυναικών του σώματος που υπερβάλλουν εαυτούς στην εκτέλεση του καθήκοντος.

    Εντονότατη ήταν η κριτική που άσκησε ο κ. Παπανδρέου στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που προωθεί η κυβέρνηση. Τα χειρότερα έρχονται τώρα, σχολίασε για το συγκεκριμένο πλαίσιο και ειδικότερα το άρθρο 9, το οποίο αφορά τις "σύνθετες και ολοκληρωμένες αναπτύξεις τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού". Πρόκειται, σημείωσε, για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και οι ρυθμίσεις που κρύβονται στο άρθρο αυτό συνιστούν πραγματικό εφιάλτη για τα νησιά. Χαρακτήρισε ένοχο το άρθρο 9, υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψει τα νησιά μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων.

    Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης, δεν θα αφήσει αυτό το έγκλημα να περάσει και υποσχέθηκε ότι από την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει αυτό το "σχέδιο της ντροπής", όπως το χαρακτήρισε.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην πολιτική που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση. Στις προθέσεις του, πρόσθεσε, είναι η εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης που θα καταστήσει τα νησιά ελκυστικούς τόπους για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες τους. Θα εξασφαλιστεί, τόνισε, εύκολη πρόσβαση και προσπέλαση και θα διασφαλιστεί υψηλό βιοτικό επίπεδο.

    Επίσης, θα δοθούν σε νησιωτικές επιχειρήσεις ειδικά κίνητρα, ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και θα αναδειχθεί η νησιωτική Ελλάδα σε χώρο προηγμένων τηλεματικών υπηρεσιών.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νησιώτικο περιβάλλον, τονίζοντας ότι είναι πρώτο μέλημα η προστασία του και η ανάδειξή του. Επίσης, ανέφερε ότι θα αναπτυχθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, θα θωρακισθεί υγειονομικά ο νησιώτικος χώρος και θα γίνουν ριζικές δομικές αλλαγές στη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, ώστε οι υπηρεσίες να παρέχονται στους κατοίκους των νησιών στο πιο κοντινό προς αυτούς, επίπεδο που είναι το νησί τους.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τα νησιά θα καταστούν αυτόνομα ενεργειακά με την αξιοποίηση κυρίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παράλληλα με το σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 July 2007 - 18:30:15 UTC