Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία των δασών
  • [02] Αύξηση του πληθυσμού στην Κρήτη
  • [03] Αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία

  • [01] Προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία των δασών

    Περιοδεία στην Κόρινθο πραγματοποιεί σήμερα η κ. Αλέκα Παπαρήγα. Στις 12:30 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Θεατράκι του Δημαρχείου της Κορίνθου. Το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση γυναικών και το βράδυ σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σταύρου Ηλιόπουλου στο Συνοικισμό Κορίνθου.

    Έξι προτάσεις - πλαίσιο για την αντιμετώπιση των διαχρονικών ουσιαστικών αιτιών που οδηγούν στους εμπρησμούς δασών ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου με μοναδικό θέμα τις πυρκαγιές η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Οι προτάσεις-πλαίσιο του ΚΚΕ έχουν ως εξής:

    1. Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια για την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε. Nα ανοίξει ο "Φάκελος Πεντέλη", και "Ιπποκράτειος Πολιτεία" ώστε να καταγραφεί όλη η διαδικασία με την οποία οικοπεδοποιήθηκαν οι περιοχές.

    "Πρόκειται για δυο καραμπινάτα εγκλήματα οι ένοχοι των οποίων δεν πρέπει να μείνουν άγνωστοι, έστω και αν θεωρηθεί ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματά τους" ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

    2. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία ακόμα και με την μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες αποκτηθείσες με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρίες, επίσης και από την Εκκλησία, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί ότι θα υπάρχουν βιώσιμα δάση και μετά την όποια αναδάσωση προκύψει. Το μέτρο αφορά όλους τους ορεινούς όγκους της Ελλάδας.

    3. Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για κάποια μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο.

    Ενδεικτικά, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο Βοτανικό "όπου για ένα γήπεδο που απαιτεί 40-50 στρέμματα (το οποίο το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει) να διατίθενται 220 στρέμματα". Να μη τσιμεντοποιηθεί ο Ελαιώνας. Το ίδιο ισχύει για το Φαληρικό Δέλτα με βάση τη συμφωνία με το ίδρυμα Νιάρχου όπου αντί για υψηλό πράσινο θα γίνουν ορισμένα πολιτιστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Να μη τσιμεντοποιηθεί ο χώρος του Ελληνικού, ούτε ένα τετραγωνικό τσιμέντου στο Δάσος Συγγρού, Φιλαδέλφεια, Πάρκο Βασιλίσσης, Βεΐκου. Να σταματήσει η επέλαση των απογόνων Νάστου στην Ηλιούπολη. Ανάλογη πρόβλεψη σε όλες τις περιοχές της χώρας.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι "αν δεν ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, όταν γίνει το Δασολόγιο και το Κτηματολόγιο θα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι διαχρονικές παρανομίες που έχουν γίνει".

    4. Να θεωρούνται βλαπτικοί και καταργημένοι οι νόμοι 998 της ΝΔ του 79 που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια δάσους που χαρακτήρισε χορτολιβαδικά και του ΠΑΣΟΚ 1987 που αποχαρακτήρισε 45 εκ δάσους και τα είπε βοσκοτόπια.

    5. Να θεωρηθεί βλαπτικός ο εκτελεστικός νόμος του 2003 που έγινε σε αντιστοιχία με την συνταγματική αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 που τον εφαρμόζει η ΝΔ σήμερα. Να σταματήσει η αντιδασική συνταγματική αναθεώρηση της ΝΔ.

    6. Ειδικότερα για την Πάρνηθα το καθεστώς του Εθνικού Δρυμού να συμπεριλάβει και την ευρύτερη περιοχή στο Τατόι.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι "δεν έχουν πια κύρος και πρακτική αξία τα κλάματα και τα δάκρυα για τις καμένες δασικές εκτάσεις, ιδιαίτερα όταν αυτά προέρχονται από κόμματα και πολιτικούς παράγοντες που διαχειρίστηκαν το πρόβλημα αυτό και προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη".

    Τέλος, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέφερε τις προτάσεις του κόμματος για ενιαίο φορέα πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης, στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό και εκπαιδευμένο, με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές άμεσα μέτρα για τη προστασία από τις βροχές και τις πλημμύρες του εδάφους των καμένων περιοχών, αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς στην παραγωγή και του αγροτικού κεφαλαίου και πάγωμα των δανείων για μια πενταετία και προνομιακή δανειοδότηση.

    [02] Αύξηση του πληθυσμού στην Κρήτη

    Η νησιωτική Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζει ρυθμούς πληθυσμιακής αύξησης ανώτερους του εθνικού μέσου όρου και δυναμική ηλικιακή διάρθρωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του σχεδίου του ΠΕΠ 2007-2013.

    Το σημαντικό ποσοστό ορεινών εκτάσεων καθώς και η συνεχής οροσειρά που διανύει τη νήσο από δυτικά προς ανατολικά αποτελούν ιδιαίτερα στοιχεία της μορφολογίας του εδάφους της Περιφέρειας και συμβάλλουν στην αναπτυξιακή ασυμμετρία μεταξύ βόρειας ζώνης (μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης) και ενδοχώρας - νότιας ζώνης. Ο πληθυσμός της Περιφέρειας συγκεντρώνεται κυρίως στον Νομό Ηρακλείου, ακολουθεί ο Νομός Χανίων και τέλος οι Νομοί Λασιθίου και Ρεθύμνου με όμοια ποσοστά του πληθυσμού.

    Σημαντικό χαρακτηριστικό της οικονομίας της Περιφέρειας είναι ο εξωστρεφής προσανατολισμός της - τόσο τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα όσο και το προϊόν του τουρισμού απευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό στη διεθνή αγορά, και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή. Ο κυρίαρχος τομέας της οικονομίας είναι ο τριτογενής με έμφαση στον τουρισμό. Ο τουρισμός αποτελεί και την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης της Περιφέρειας, παρουσιάζει διαχρονική δυναμική, και συγκεντρώνεται στη βόρεια ζώνη τόσο από πλευράς υποδομών όσο και προσφερόμενων υπηρεσιών. Ο χαρακτήρας του τουρισμού στην Περιφέρεια παρέχει σημαντικές δυνατότητες αφενός ανάπτυξης εξειδικευμένων και εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων, και αφετέρου διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου και κατά τους χειμερινούς μήνες (ειδικά για τον εισερχόμενο τουρισμό με κρουαζιερόπλοια). Οι κυριότερες αδυναμίες του κλάδου αφορούν την έντονη εποχικότητα, την αργούσα δυναμικότητα των ξενοδοχείων και τις υποστηρικτικές προς τον τουρισμό υποδομές (πύλες εισόδου, συνδυασμένες μεταφορές, μαρίνες).

    Ο πρωτογενής τομέας στην Περιφέρεια έχει σημαντική συμμετοχή, ωστόσο εμφανίζει σημεία υποχώρησης. Κύριο χαρακτηριστικό του αποτελεί η έντονη εξειδίκευση σε παραδοσιακές καλλιέργειες της Κρήτης (ελαιοκαλλιέργεια, αμπελοκαλλιέργεια), ενώ καθοριστικός παράγοντας είναι ο μεγάλος χρόνος και το υψηλό κόστος μεταφοράς των προϊόντων του. Ο δευτερογενής τομέας χαρακτηρίζεται από μειωμένη δραστηριότητα, ωστόσο παρουσιάζει ειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς της μεταποίησης που συνδέονται με την παραγωγή του πρωτογενή (π.χ. βιομηχανία τροφίμων-ποτών) και έτσι έχει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αυτών. Ωστόσο ο βαθμός εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών επιχειρήσεων δεν κρίνεται ικανοποιητικός. Οι δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτουρισμού συνεχίζονται και μπορούν να προσφέρουν πολλα σ ένα σημαντικό κομμάτι του γυρισμού του νησιού .Τέλος, οι επιχειρήσεις είναι στην πλειοψηφία τους ατομικές, πλειοψηφούν σε σημαντικό βαθμό οι άνδρες επιχειρηματίες και προσανατολίζονται κυρίως στη δημιουργία μονάδων φιλοξενίας, εστίασης και βιοτεχνίας.

    [03] Αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία

    Αεροσκάφος Airbus A320 της βραζιλιάνικης αεροπορικής εταιρίας TAM που μετέφερε 176 άτομα, 170 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος, συνετρίβη πάνω σε σταθμό ανεφοδιασμού στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σάο Πάολο, καθώς τα φρένα του δεν έπιασαν ενώ τροχοδρομούσε κατά την προσγείωση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

    Το βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Folha μετέδωσε πριν λίγο επικαλούμενο την μαρτυρία του επικεφαλής μιας ομάδας διασωστών της πυροσβεστικής υπηρεσίες του Σάο Πάουλο ότι οι νεκροί στο αεροπλάνο και στο έδαφος φθάνουν τους 200.

    "Το αεροσκάφος πέρασε πάνω από τα κεφάλια μας στο επίπεδο των φώτων του δρόμου. Μπορούσαμε να ακούσουμε τον ήχο της μηχανής να δυναμώνει και βλέπαμε το αεροσκάφος να γίνεται τεράστιο μπροστά μας. Όταν έπεσε στο έδαφος εξερράγη και τα συντρίμμια του εκτοξεύθηκαν παντού", δήλωσε ο Λουίς Σάντος, αυτόπτης μάρτυρας.

    Το αεροσκάφος, σύμφωνα με το CNN, διένυσε απόσταση 147 μέτρων αφού βγήκε από τον διάδρομο, περνώντας από έναν πολυσύχναστο δρόμο πριν συντριβεί τελικά στο σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων.

    Δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής βρίσκονται στην περιοχή επιχειρώντας να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, στο συγκεκριμένο διάδρομο είχαν γίνει εργασίες συντήρησης λόγω παραπόνων από μέρους των πιλότων για προβλήματα λόγω της ολισθηρότητάς του, ειδικά υπό συνθήκες βροχόπτωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 July 2007 - 4:30:26 UTC