Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακήρυξη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας
  • [02] Α.Αλαβάνος: "Να δώσει εξηγήσεις η υπουργός Παιδείας"

  • [01] Διακήρυξη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας

    Διακήρυξη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Κροατίας, υπέγραψαν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Κροάτης ομόλογός του Ιβο Σάναντερ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι δύο ηγέτες σε δηλώσεις τους ανέφεραν για τις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το περιθώριο περαιτέρω σύσφιξής τους στον εμπορικό, τον οικονομικό και τον τουριστικό τομέα.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην πλήρη ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, κάτι για το οποίο τον ευχαρίστησε θερμά ο πρωθυπουργός της Κροατίας.

    Ο Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου, εκτίμησε ότι υπάρχει χρόνος ακόμη για διαπραγματεύσεις προκειμένου, όπως πρόσθεσε, να βρεθεί λύση που θα συνεισφέρει στη σταθερότητα της περιοχής.

    Ο Ιβο Σάναντερ δήλωσε την υποστήριξη του στο να γίνει η Θεσσαλονίκη περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης της περιοχής, ενώ συνομολόγησαν από κοινού τη σταθερή απόφαση των δύο κρατών να προχωρήσουν στην εν εξελίξει θεσμική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της διαδικασίας συνεργασίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κροατίας Ιβο Σάναντερ, ειδικότερα διακήρυξαν:

    - Τη σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας και της βούλησης των δύο κρατών να συνεργαστούν στενά σε θέματα σχετικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    - Την ετοιμότητα των δύο κρατών να συνεργαστούν σε σειρά κρίσιμων τομέων, όπως της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, της ενέργειας, των μεταφορών, του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης, της γεωργίας και του τουρισμού. Στο σημείο αυτό ειδικά ο Κροάτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Καραμανλή η ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα των αερομεταφορών, ενώ συζητήθηκε και η μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση.

    - Τη μεγάλη σημασία, την οποία και τα δύο κράτη αποδίδουν στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη σταθερή δέσμευση της ΕΕ να συνεχίσει την πορεία της στο πνεύμα της ατζέντας της Θεσσαλονίκης. Ελπίζεται ότι η ελληνοκροατική συνεργασία θα αποτελέσει δυναμικό παράγοντα για την ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή, ο οποίος θα στείλει μήνυμα δημιουργικής συνεργασίας και στις υπόλοιπες χώρες.

    - Την απόφαση των δύο χωρών να προχωρήσουν στη θεσμική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της SEECP για να προωθηθεί πιο ενεργητικά η "περιφερειακή κυριότητα", όπως εκφράστηκε από τις συμμετέχουσες χώρες και όπως υποστηρίχθηκε από την ΕΕ και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Αξίζει να σημειωθεί εδώ η πλήρης υποστήριξη, όπως δήλωσε, του Κροάτη πρωθυπουργού να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη σε ένα περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

    - Ενόψει της ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, την οποία, όπως σε όλους τους τόνους δήλωσε ο πρωθυπουργός υποστηρίζει η Ελλάδα, τη θέληση των δύο κρατών να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας με στόχο την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Οι δύο πρωθυπουργοί στη συνέχεια παρακάθησαν σε γεύμα.

    Επιστολή Γκόρντον Μπράουν προς Κ. Καραμανλή

    Επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή απέστειλε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, με την οποία τον ευχαριστεί για τις ευχές του, επ' ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός στην επιστολή του αναφέρεται στους στενούς δεσμούς που διατηρούν σε πολλά επίπεδα οι δυο χώρες και τη στενή συνεργασία σε σειρά διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων.

    Ο κ. Μπράουν εκφράζει μέσω της επιστολής του, την ικανοποίησή του για τη σημασία που αποδίδει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ζήτημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τονίζει ότι προσβλέπει στη συνεργασία των δυο χωρών, οι οποίες επλήγησαν πρόσφατα, η Ελλάδα από μεγάλες δασικές πυρκαγιές, η Βρετανία από σοβαρές πλημμύρες.

    [02] Α.Αλαβάνος: "Να δώσει εξηγήσεις η υπουργός Παιδείας"

    Την άμεση εμφάνιση στη Βουλή της υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου, ζήτησε από την ακριτική Σάμο, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    "Ζητάω από την υπουργό Παιδείας να εμφανιστεί αμέσως στη Βουλή και να δώσει άμεσα εξηγήσεις γι'αυτή την προσπάθεια νόθευσης των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων".

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε επίσης "να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον των καθηγητριών που καταγγέλουν, διότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να επιβληθεί εκφοβισμός, τρόμος και να υπάρξει σιωπή.''

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι "εμείς ως Συνασπισμός, θεωρούμε πλέον ότι αυτό το σύστημα έχει εξαντληθεί και επαναφέρουμε τη συγκροτημένη μας πρόταση για ελεύθερη πρόσβαση όσων αποφοίτων του Λυκείου το επιθυμούν στα πανεπιστήμια. Είναι ένα σύστημα, είπε, που ισχύει στην Αυστρία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες."

    Νωρίτερα, ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε την Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου και το Γενικό Νοσοκομείου Σάμου όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζομένους.

    Αύριο το πρωί, ο κ. Αλαβάνος αναχωρεί για την Ικαρία, για να παραβρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο νησί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 July 2007 - 12:30:22 UTC