Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εκλογές εδώ και τώρα»
  • [02] «Στα όριά του ο δικομματισμός»

  • [01] «Εκλογές εδώ και τώρα»

    «Εκλογές εδώ και τώρα» ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Αιγάλεω με την οποία έκλεισε την τριήμερη περιοδεία του στο δυτικό τόξο της Αθήνας.

    Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το γρηγορότερο γιατί έχει κάνει καθημερινή πρακτική τη συκοφαντία και τη λασπολογία κατά των αντιπάλων της και γεμίζει τη δημόσια ζωή με το δηλητήριο του συμψηφισμού, τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Είναι μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση και οι ετοιμόρροποι θα καταρρεύσουν κάτω από το βάρος των σκανδάλων των ομολόγων, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας σε παράφραση παλαιά φράση του Γεωργίου Παπανδρέου.

    Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή καθώς βλέπει την ήττα να έρχεται παίζει το τελευταίο της χαρτί, της απελπισίας, του πανικού και του θεατρινισμού, το χαρτί της πόλωσης και του συμψηφισμού. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί την επιβεβαίωση της ενοχής, της συγκάλυψης και της ανευθυνότητας.

    Κυρίως, όμως, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η καταφυγή στην πόλωση επιβεβαιώνει ότι ο ιθύνουν νους της συγκάλυψης είναι ο αρχηγός της δεξιάς παράταξης, που δεν δίνει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο, αλλά κρύβεται και λασπολογεί.

    Αυτή η τακτική της κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, δεν μας σταματάει, δεν μας εξαπατά και δεν μας ακουμπάει. Και επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση για διαφάνεια παντού και πάντα.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν προσέφερε τίποτα καινούργιο, ασχολήθηκε μόνο με το παρελθόν και δεν είπε λέξη για το μέλλον. Αυτοί, τόνισε, μετράνε τις ημέρες μέχρι την ήττα τους και πρόσθεσε ότι εμείς μετράμε τις μέρες μέχρι την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματός μας, του προγράμματος της ελπίδας για το μέλλον.

    Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση ότι τέσσερα χρόνια μετά θυμήθηκε ότι υπάρχει και λαός, ο οποίος όμως ξέρει πλέον τι σημαίνει να ακούει υποσχέσεις από τον κ. Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία. Ξέρει ότι είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Είναι εύκολοι στα λόγια, αλλά ανύπαρκτοι στα έργα.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μια σειρά θεμάτων, στα οποία, όπως ανέφερε, είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και δεν εφαρμόζει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο ζήτημα με τις πανελλήνιες εξετάσεις, τονίζοντας ότι το πιο αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης στη χώρα μας δέχεται βαρύ πλήγμα και αυτό οφείλεται στην πελατειακή και κομματική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας. Επιβραβεύονται, πρόσθεσε, οι αρεστοί και όχι οι άξιοι.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ποιότητα ζωής στο δυτικό τόξο της Αθήνας, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ δίνει προτεραιότητα, ενώ αναφέρθηκε και στην πυρκαγιά στην Πάρνηθα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναθεωρήσει με πραξικοπηματικό τρόπο το άρθρο 24 που αφορά στα δάση, αλλά και την προσπάθειά της να οικοπεδοποιήσει τις ακτές της Αττικής.

    Αναφορικά με την ποιότητα ζωής στη δυτική περιοχή της πρωτεύουσας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να "αλλάξει η μοίρα του δυτικού τόξου και να δώσει προοπτική στις εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του".

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση του Ελαιώνα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τσιμεντοποιεί την περιοχή και πρόσθεσε ότι απέναντι στην επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για τον Ελαιώνα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι "πράσινο, πράσινο, πράσινο".

    Επίσης, δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα επεκτείνει το μετρό μέχρι το Πέραμα, θα βάλει φραγμό στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, θα απομακρύνει τις φυλακές Κορυδαλλού και θα αποδώσει τα στρατόπεδα Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων στους δήμους.

    Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προκειμένου να ακούσει αλλά και να συμπαρασταθεί στα προβλήματα των εργαζομένων, όπως ο ίδιος είπε στο χαιρετισμό του προς τους εργαζόμενους. Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένα από το 2002 και ανήκουν στον όμιλο Thyssen. Ηδη, έχουν ανακοινωθεί δώδεκα απολύσεις, ετοιμάζονται άλλες εκατό και όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζουν με το φόβο της απόλυσης άλλοι 300 εργαζόμενοι.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στήριξαν τα ναυπηγεία, τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το ναυπηγείο, ενώ δεν ενδιαφέρεται συνολικά ούτε για τις απολύσεις, ούτε για την απασχόληση, ούτε για την αμυντική βιομηχανία. Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι η κυβέρνηση χρωστάει στο ναυπηγείο 200 εκατομμύρια ευρώ από παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι η απάντηση στις απολύσεις και στην ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να είναι τα φτηνά μεροκάματα όπως συμβαίνει στα ναυπηγεία της Κίνας και της Κορέας, αλλά η επένδυση στον άνθρωπο και η καινοτομία, η οποία θα ανοίξει και νέους δρόμους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, ότι «ενώ η δεξιά αφήνεται στους κανόνες της αγοράς, η διαφορά είναι ότι εμείς παρεμβαίνουμε και βάζουμε εμείς κανόνες στην αγορά υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων».

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ των διεθνών διαφανών ανοιχτών διαγωνισμών για τους εξοπλισμούς, επικρίνοντας την κυβέρνηση για διαδικασίες εν κρυπτώ. Επιπρόσθετα, αναφερόμενος πάντα στην αμυντική βιομηχανία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, ότι παρότι η τάση διεθνώς είναι για συγκέντρωση της αμυντικής βιομηχανίας, εντούτοις χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να μην έχουν ανεπτυγμένο αντίστοιχο κλάδο και τάχθηκε υπέρ ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και συμφωνίες με διεθνείς κοινοπραξίες, αλλά και ανάπτυξη προγραμμάτων και σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία.

    Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε σημεία του προγράμματος του κόμματος, στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η κοινωνική εργασία αλλά και στήριξη του δημοσίου στους απολυμένους μεγάλης ηλικίας προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ως τη συνταξιοδότησή τους ένσημα.

    Η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ολοκληρώθηκε με επαφή του με τη διοίκηση, ενώ οι εργαζόμενοι του δώρισαν ένα καράβι και μια μεγενθυμένη φωτογραφία από την πρώτη επίσκεψή του στα ναυπηγεία το 1986.

    Περιοδεία στο Δήμο Κορυδαλλού

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου επισκέφθηκε το πρώην άσυλο ανηλίκων και το δημαρχείο του Κορυδαλλού, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο την απόδοση του κτιρίου των πρώην φυλακών ανηλίκων και του νοσοκομείου φυλακών, τα οποία παρότι η κυβέρνηση Σημίτη είχε υποσχεθεί ότι θα τα πάρει ο δήμος από το 1996, εντούτοις δεν έχουν αποδοθεί ακόμα.

    Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι πρέπει να μεταφερθούν οι γυναίκες κρατούμενοι και να αποσυμφοριστούν οι φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες ενώ έχουν χωρητικότητα 650 ατόμων, σήμερα ζουν σ' αυτές 2.300 κρατούμενοι σε άθλιες συνθήκες.

    Ο δήμαρχος Κορυδαλλού είπε στον κ. Παπανδρέου ότι παρότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τη μεταφορά των κρατουμένων και αυτή τη στιγμή θα λειτουργούσαν οι φυλακές Δομοκού και Τρικάλων, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί.

    Ο δήμαρχος επιθυμεί να μετατρέψει το νοσοκομείο φυλακών σε αστικό κέντρο υγείας και προτείνει επίσης τη μεταφορά του ψυχιατρείου των φυλακών στα περιφερειακά νοσοκομεία.

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη από την κυβέρνηση για τις φυλακές, καθώς είναι θέμα δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και κοινωνικής πολιτικής.

    Μιλάμε για επανένταξη, άρα πρέπει να έχουμε σοβαρές, σύγχρονες και εξοπλισμένες με όλα τα μέτρα και εγκαταστάσεις φυλακές, που να βοηθούν στην επανένταξη, είπε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει επενδύσει ούτε στην κοινωνική πολιτική.

    Στην επισήμανση του δημάρχου "να φύγουν οι φυλακές", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε "βεβαίως να φύγουν, αλλά εγώ βάζω μία διάσταση επιπλέον τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η περιοχή έχει και άλλα προβλήματα, όπως το πράσινο και επισήμανε ότι ο χώρος που ζητάει ο δήμος μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου.

    Ήρθαμε εδώ όχι μόνο για να συμβάλουμε αλλά και για να δούμε και να ακούσουμε τα προβλήματα και να δούμε και τα άμεσα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] «Στα όριά του ο δικομματισμός»

    Την εκτίμηση ότι δεν θα κρατήσει πολύ η προεκλογική περίοδος αλλά όσο κρατήσει πρέπει να γίνει έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση με επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα του λαού, έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών από τον χώρο της υγείας.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη η συζήτηση να επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως το εισόδημα των εργαζομένων, η σύνταξη, η υγεία, το περιβάλλον και η παιδεία, σημειώνοντας όμως, ότι αυτή την περίοδο γίνεται έντονη αντιπαράθεση και καυγάς μεταξύ των δύο κομμάτων που παίρνει τρομερές διαστάσεις για τα σκάνδαλα και ζητήματα διαχείρισης. Δεν είναι εύκολο να γίνει εφόλης της ύλης συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα, είπε η κ. Παπαρήγα.

    Μιλώντας για την τακτική του ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα είπε ότι μέσα στην εκλογική μάχη θέλουμε να καλλιεργηθεί ο σπόρος μιας ριζοσπαστικής πολιτικής συνείδησης, γιατί τα επόμενα χρόνια η επίθεση κατά των εργαζομένων θα είναι πολύ μεγάλη και στον χώρο της υγείας.

    Το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι υπέρ του δημόσιου τομέα της υγείας και αποκρούει κάθε διείσδυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο της υγείας.

    Αναφερόμενη στον Συνασπισμό και το ΛΑΟΣ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της έχει μέτωπο με το ΣΥΝ γιατί είναι φορέας οπορτουνισμού και έχει παίξει άσχημο ρόλο και στον τομέα της υγείας. Για το ΛΑΟΣ είπε ότι είναι φορέας εθνικισμού, ρατσισμού και ακροδεξιών απόψεων ταγμένο να παίξει κάποιο ρόλο στο πολιτικό σύστημα.

    Η κ. Παπαρήγα τέλος εκτίμησε ότι ο κύκλος εναλλαγής των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία βρίσκεται στα όριά του και σημείωσε ότι όσο πιο αδύναμο προκύψει μετά τις εκλογές το πολιτικό σύστημα, τόσο καλύτερα για το λαό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 July 2007 - 20:30:22 UTC