Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Παπανδρέου σε Αττική και Πειραιά
  • [02] "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίδια στρατηγική"
  • [03] ΣΥΝ:Εκδηλώσεις για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών
  • [04] Μουσικός μαραθώνιος για τη σωτηρία του πλανήτη

  • [01] Περιοδεία Παπανδρέου σε Αττική και Πειραιά

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα περιοδεύσει, από σήμερα 7 Ιουλίου έως και την Δευτέρα 9 Ιουλίου, στο Θριάσιο Πεδίο, την Δυτική Αθήνα και την Β' Πειραιά. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί Νοσοκομεία, πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και κοινωνικούς χώρους, και θα μιλήσει σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, το Σάββατο στην Σαλαμίνα, την Κυριακή στις Αχαρνές και την Δευτέρα στο Αιγάλεω.

    Σήμερα θα επισκεφθεί το Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα, το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Σαλαμίνα.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με τον Ζοζέ Σόκρατες

    Συνάντηση μιας ώρας είχε στη Λισαβόνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, στην οποία συζητήθηκαν πολλά θέματα, όπως η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, το Κόσοβο, το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ και η πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση, σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη και οι δύο υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητη για τη σωστή και δημοκρατική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας.

    Η Πορτογαλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Σοσιαλιστική Διεθνής έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον και την ανάδειξη της πράσινης οικονομίας για την οποία θα υπάρξει στενή συνεργασία. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η επιτροπή για το περιβάλλον της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία συγκροτήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς στη Γενεύη και στην οποία προεδρεύουν ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον και ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, να έχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ρώτησε τον κ. Παπανδρέου για τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον ελληνικό λαό. Επίσης, ο κ. Σόκρατες είπε στον κ. Παπανδρέου ότι οποτεδήποτε χρειαστεί βοήθεια η Ελλάδα για την κατάσβεση πυρκαγιών να μη διστάσει να τη ζητήσει αμέσως από την Πορτογαλία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον κ. Σόκρατες για την κατάσταση στην Τουρκία και την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον προέτρεψε να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου, κάτι το οποίο άλλωστε είναι και υποχρέωση της Τουρκίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας.

    Μια πρωτοβουλία της πορτογαλικής προεδρίας προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για το Πατριαρχείο, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Οι δύο σοσιαλιστές ηγέτες συζήτησαν και την κατάσταση στα Βαλκάνια και κυρίως το πρόβλημα του Κοσόβου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως είπε, στόχος είναι να ανοίξει η πόρτα προς την Ευρώπη και μέσα από αυτή την πορεία να λυθούν κάποια προβλήματα, όπως προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλής γειτονίας κ.λπ. Ο κ. Σόκρατες ζήτησε τη γνώμη του κ. Παπανδρέου για το πως έχει η κατάσταση στην περιοχή, αλλά και τη συμβολή του στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε και το θέμα της αδιαλλαξίας των Σκοπίων και της ανάγκης επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας μέσα από μια αμοιβαία αποδεκτή και ικανοποιητική λύση στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η αδιαλλαξία, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος.

    Μεταξύ των δύο ανδρών συζητήθηκε και το Κυπριακό, το οποίο ο κ. Παπανδρέου θέτει πάντα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Συζητήθηκε το θέμα της επανενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό μια πρωτοβουλία που είναι πάντα επίκαιρη και απαραίτητη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου της Πορτογαλικής Προεδρίας θα συνεχίσει να έχει στενή συνεργασία με τον κ. Σόκρατες. Άλλωστε, οι δύο σοσιαλιστές ηγέτες συνδέονται με φιλία και αμοιβαία εκτίμηση. Ο κ. Σόκρατες θύμισε στον κ. Παπανδρέου την πρώτη φορά που είχαν συναντηθεί, πριν ο ίδιος εκλεγεί πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, το 2005, σε μία συνεδρίαση του PES, όπου, όπως είπε ο κ. Σόκρατες είχε εντυπωσιασθεί από την πολιτική παρουσία του κ. Παπανδρέου και τις θέσεις του.

    [02] "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίδια στρατηγική"

    Σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΝΕ στα πλαίσια του 16ου Αντιιμπεριαλιστικού διημέρου στο Λαύριο, θα μιλήσει το βράδυ η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συρθεί σε αντιπαράθεση για το ποιος έχει κάνει τα περισσότερα σκάνδαλα γι' αυτό καλεί τον λαό να "παραιτήσει" και τα δύο μεγάλα κόμματα τόνισε η Α. Παπαρήγα μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στην Ελευσίνα.

    Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι "δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ή όποιου άλλου, να συρθούμε σε μια αντιπαράθεση ποιος έχει κάνει περισσότερα σκάνδαλα από τον άλλο, ούτε να ζητάμε την παραίτηση του ενός ή του άλλου, όταν ο λαός πρέπει να φθάσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στο σημείο να παραιτήσει και τους δύο, δηλαδή την πολιτική τους". Η Γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να φορέσει εκλογικό προσωπείο, να κρύψει τις θέσεις του από το λαό για να κερδίσει κάποιες ψήφους ή να αγνοήσει ότι ο λαός θέλει συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα του αλλά και όραμα - προοπτική.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ψεύδονται όταν λένε ότι εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους και πρόσθεσε ότι η πραγματική τους διαφορά έγκειται στο αποτέλεσμα της κάλπης.

    Γι αυτό, είπε η κ. Παπαρήγα και ενοχλεί η θέση του ΚΚΕ ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν πια διαφορές, ότι έχουν ίδια στρατηγική.

    Το προσφιλές πεδίο αντιπαράθεσης, σημείωσε, είναι τα σκάνδαλα, οι κουμπάροι και οι συγγενείς, τα γαλάζια και τα πράσινα παιδιά, η διαφωνία στους αριθμητικούς δείκτες. Συνιστά και αυτό, είπε η κ. Παπαρήγα, απόδειξη ότι δεν τους χωρίζει χάσμα παρά ο ανταγωνισμός ποιος θα είναι πρώτος.

    Μιλώντας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα η κ. Παπαρήγα είπε ότι όσοι δηλώνουν οικολόγοι δεν σημαίνει ότι κάνουν συνεπή αγώνα για το περιβάλλον ή είναι αδιάβλητοι. Αντίθετα, πρόσθεσε, "τα τελευταία χρόνια οι ίδιοι οι βιομήχανοι και οι τράπεζες, στο όνομα της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, διαχειρίζονται ειδικά κονδύλια χρηματοδότησης για να ασκήσουν δήθεν προστασία στο περιβάλλον, στην πραγματικότητα για να πάρουν νέα δικαιώματα στη χρήση γης ως αντάλλαγμα της φιλανθρωπίας τους, να διαμορφώσουν ένα κίνημα εθελοντισμού στα μέτρα τους. Άμεσα κινδυνεύει η ίδια η αναδάσωση της Πάρνηθας καθώς έχουν μπει στην πρώτη γραμμή τράπεζες και αλλοιώνουν τον καλής προαίρεσης εθελοντισμό".

    [03] ΣΥΝ:Εκδηλώσεις για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών

    Κοινές εκδηλώσεις ειρήνης πραγματοποιούν στο Αϊβαλί και στη Μυτιλήνη το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) της Τουρκίας, με κύριο θέμα την κοινή τους πρόταση για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας - Τουρκίας.

    Στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος και θα μιλήσουν οι πρόεδροι των δύο κομμάτων Αλέκος Αλαβάνος και Κεμάλ Ουλουσαλέρ.

    Ειδικότερα, σήμερα, 7 Ιούλη 2007, ώρα 1:00 μ.μ. το ODP οργανώνει διάσκεψη σε κεντρική αίθουσα στο Αϊβαλί, όπου οι δυο πρόεδροι θα δώσουν στη δημοσιότητα κοινή έκκληση για την ειρήνη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα μεταφέρει στο ODP και μήνυμα αλληλεγγύης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συμμετέχουν ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής Π.Τριγάζης, το μέλος της ΚΠΕ Σ.Σιώκος και ευρεία αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος.

    Αντίστοιχη εκδήλωση οργανώνει η Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΝ την Κυριακή 8 Ιουλίου, ώρα 10:30 π.μ. στο Εμπορικό Επιμελητήριο στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας του ODP.

    Τόσο στο Αϊβαλί όσο και στην Μυτιλήνη θα πάρουν το λόγο εκπρόσωποι κοινωνικών και φιλειρηνικών οργανώσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επίσης θα διαβαστούν μηνύματα αριστερών κομμάτων και οργανώσεων ειρήνης της Ευρώπης.

    Ο Πρόεδρος σήμερα θα μεταβεί στο Αϊβαλί, απβ όπου θα επιστρέψει το βράδυ για να παραστεί αύριο στην εκδήλωση στη Μυτιλήνη.

    [04] Μουσικός μαραθώνιος για τη σωτηρία του πλανήτη

    Με τους αυτόχθονες της Αυστραλίας να χορεύουν στην σκηνή του σταδίου Οσι στο Σίδνεϊ και να ξεσηκώνουν τους 50.000 θεατές ξεκίνησε σήμερα ο 24ωρος μουσικός μαραθώνιος Live Earth που θα πραγματοποιηθεί σε 7 πόλεις σε όλον τον κόσμο με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,Αλ Γκορ ,που είχε και την πρωτοβουλία του μουσικού μαραθωνίου,εμφανίστηκε στις γιγαντοοθόνες του σταδίου καλώντας τους παρισταμένους να αγωνιστούν για τη σωτηρία του πλανήτη. Ο Αλ Γκορ ανέγνωσε την πρωτοβουλία των επτά σημείων για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 90% ως το 2050 ,καλώντας τους απλούς πολίτες να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις για την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών.

    "Θα πρέπει στην πρωτοβουλία αυτή να ενταχθούν όλα τα έθνη, με στόχο να επέλθει μια μαζική αλλαγή στην κοινή γνώμη", τόνισε ο Γκορ.

    Στη συναυλία στο Σίδνεϊ θα μετάσχουν οι Κράουντιτ Χάουζ ,ο Τζακ Τζόνσον και πολλοί άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες.

    Λίγο μετά το Σίδνεϊ,ξεκίνησε και η συναυλία στο στάδιο Μακουχάρι,στα περίχωρα του Τόκιο, με τη συμμετοχή 10.000 θεατών. Οι οργανωτές θα διοργανώσουν και μια νυχτερινή συναυλία σε έναν ναό στο Κυότο.

    Οι συναυλίες Live Earth θα πραγματοποιηθούν επίσης σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Λονδίνο, το Νιου Τζέρσι, το Ρίο ντε Ζανέιρο και τη Σανγκάη,ενώ μία εκδήλωση-έκπληξη θα γίνει και στην Ανταρκτική στον βρετανικό επιστημονικό σταθμό με τη συμμετοχή ενός ερασιτεχνικού συγκροτήματος.

    Μεγάλη συναυλία θα πραγματοποιηθεί και στην Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή της Μαντόνα και των συγκροτημάτων Πολίς και Μετάλικα.

    Οι οργανωτές εκτιμούν ότι τις συναυλίες, που θα μεταδοθούν από τηλεοπτικά δίκτυα σε περισσότερες από 100 χώρες, θα τις παρακολουθήσουν περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη στην τηλεόραση αλλά και στο ιντερνετ (http://liveearth.msn.com) .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 July 2007 - 6:30:22 UTC