Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χωρίς προοπτική η πολιτική για την ΔΕΗ"
  • [02] "Διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα"
  • [03] "Αντίπαλος των μικρομεσαίων τα μονοπώλια"
  • [04] Αλαβάνος: "Κύκνειο άσμα του δικομματισμού"

  • [01] "Χωρίς προοπτική η πολιτική για την ΔΕΗ"

    "Επιπόλαιη και χωρίς προοπτική" χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική για την ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις του "Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας"-ΔΕΣΜΗΕ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι παρότι η κυβέρνηση παρέλαβε την ΔΕΗ ως επιχείρηση με προοπτικές, σήμερα έχει περιέλθει σε κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας.

    "Συζητάμε εδώ για οριακές καταστάσεις (από πλευράς φορτίου), ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ο σχεδιασμός για το αύριο" είπε ο κ. Παπανδρέου, συνδέοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με την εθνική ασφάλεια.

    "Όταν δεν έχει κανείς την σιγουριά της ενέργειας, αυτό μπορεί να γίνει και όπλο είτε οικονομικής πίεσης, είτε πολιτικής πίεσης, ακόμα και εθνικής πίεσης από άλλες χώρες" είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η κυβέρνηση μιλά πολύ για ενεργειακούς κόμβους, αλλά τον βασικό πυλώνα που είναι η ΔΕΗ, δεν τον προσέχει" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το σύστημα χρειάζεται "επανεπενδύσεις" και συνέχισε λέγοντας ότι "δεν υπάρχει αντίρρηση για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά πρέπει να γίνεται με ένα τρόπο που βοηθάει το δημόσιο συμφέρον".

    "Όταν την αγορά την έχουμε ως υπηρέτη, είναι καλός υπηρέτης. Για μας η αγορά πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον" ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "εμείς λέμε "ναι" στον ανταγωνισμό, "ναι" στην συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά "όχι" σε ένα πλαίσιο που να εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα που τελικά είναι ενάντια στην ΔΕΗ".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι "η επένδυση στον άνθρωπο" και επέκρινε την ΝΔ ότι "θέλει να χρησιμοποιήσει τους δημόσιους οργανισμούς ως μέσο κομματικής πελατείας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να στηριχθεί η δημόσια επιχείρηση και να μπουν κανόνες για τον ιδιώτη, τότε ούτε το δημόσιο, ούτε ο ιδιώτης αποδίδουν".

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν θα συμβάλλουμε απλώς στην διατήρηση της ενεργειακής μας αυτονομίας, αλλά επιθυμούμε να μπούμε και σε μια νέα εποχή ενεργειακών δράσεων, που συνδυάζονται με το περιβάλλον και νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπου μπορεί να πρωταγωνιστήσει η ΔΕΗ, έτσι ώστε να διαμορφώσει η Ελλάδα μια "πράσινη" οικονομία".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο ΔΕΣΜΗΕ ξεναγούμενος στην ιδιαίτερα εντυπωσιακή αίθουσα ελέγχου του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

    Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Ένωσης Εξωτερικής Πολιτικής (FPA) Γκονζάλο Ντελα Έρας. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [02] "Διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα"

    Κατατίθενται αύριο στη Βουλή τα δύο σχέδια νόμου που αφορούν την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο Κοινοτικό Δίκαιο, σε ότι αφορά την ανάληψη και άσκηση δραστηριοτήτων από πιστωτικά ιδρύματα και τα Νέα Χρηματοπιστωτικά Μέσα.

    Οι διατάξεις των δύο σχεδίων νόμων θα εφαρμοστούν από την 1/1/2008. Με τα δύο σχέδια νόμου ενισχύεται η διαφάνεια και η ανταγωνιστικότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι έτσι ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Μέσω της υιοθέτησης των οδηγιών διευκολύνονται οι εποπτικές αρχές και οι εποπτευόμενες επιχειρήσεις, ελέγχεται η κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθιερώνονται νέοι μέθοδοι ελέγχου και εποπτείας τους, θεσπίζεται εσωτερικός έλεγχος και θωρακίζεται η διαφάνεια.

    Σημαντικό σημείο των διατάξεων είναι εκείνο που για κάθε δάνειο θα διαβαθμίζεται ο κίνδυνος, ενώ προβλέπονται και κυρώσεις που θα υποβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος σε πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα παραβαίνουν τη νομοθεσία.

    Είναι σαφές, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ότι γίνεται πιο αυστηρό το σύστημα εποπτείας, πρόσθεσε ότι το χρηματιστήριο θα εξακολουθεί να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο και να δίνει ευκαιρίες για συμμετοχή των πολιτών στα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης.

    Μέσω της εφαρμογής των οδηγιών θα μπορούν να λειτουργούν "μικρά χρηματιστήρια" με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Βέβαια, όπως διευκρινίστηκε, δεν θα είναι και τόσο εύκολη η λειτουργία μιας οργανωμένης αγοράς και έτσι δεν πρέπει να περιμένουμε κατακλυσμιαίες αλλαγές.

    Πάντως, σημειώνεται ότι, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα επέλθει και μείωση του κόστους συναλλαγών και οι συνεπείς πελάτες θα έχουν ευνοϊκότερους όρους δανεισμού. Επίσης ο πελάτης θα έχει δικαίωμα να ζητάει αναλυτικές πληροφορίες γιατί τοποθετείται σε κάποια από τις κατηγορίες, με βάση τη φερεγγυότητά του.

    Επίσης, με την υιοθέτηση των οδηγιών ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ενισχύεται παράλληλα και η συνεργασία της με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αντικείμενο την ανάλυση του τι θα κάνει κάθε εποπτεύουσα αρχή σε κάθε μία περίπτωση.Το μνημόνιο συνεργασίας θα αφορά αποκλειστικά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι όλοι οι φορείς της αγοράς θα έχουν περιθώριο να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις από την 1/1/2008.

    [03] "Αντίπαλος των μικρομεσαίων τα μονοπώλια"

    Σε κομματική εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα λαϊκά προβλήματα και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές», θα μιλήσει το απόγευμα η γγ του κόμματος.

    "Ο μικρομεσαίος, όπως και ο εργάτης, δεν θίγεται μόνο από την άμεση πολιτική στον κλάδο του αλλά πλήττεται από τη γενικότερη πολιτική, τόνισε χθες η κ. Αλ.Παπαρήγα όπου μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ΕΒΕ. Πρόσθεσε πως οι μικροί ΕΒΕ, όπως και οι εργαζόμενοι είναι αναγκαίο "να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να φοβούνται τη δοκιμασία του πολιτικού συστήματος της δικομματικής εναλλαγής"

    "Ο κύριος αντίπαλος των μικρομεσαίων είναι τα μονοπώλια", τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. "Εχουμε μια σειρά από προβλήματα όπως είναι το ωράριο, το φορολογικό, η επαγγελματική και λαϊκή στέγη, η χρηματοδότηση, η Κοινωνική Ασφάλιση,οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι υποδομές, ότι αφορά τον μικρομεσαίο ως εργαζόμενο. Αυτά τα προβάλλουμε, τα διεκδικούμε και σε αυτό το έδαφος θέλουμε να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση."

    [04] Αλαβάνος: "Κύκνειο άσμα του δικομματισμού"

    Με το Σωματείο Εργαζομένων της ALPHA BANK συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Με τη φιλοδοξία να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές η διατήρηση του ενωτικού σχήματος, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η διακήρυξη του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς παρουσία του προέδρου του ΣΥΝ Α. Αλαβάνου και εκπροσώπων όλων των κινήσεων που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Το στίγμα της νέας προσπάθειας για την ενότητα της Αριστεράς, έδωσε με την εισήγησή του ο Μ. Γλέζος ο οποίος τόνισε ότι σήμερα είναι για μια ιστορική ημέρα, γιατί στην Διακήρυξη καταγράφονται τα πλαίσια του προγράμματος όλης της Αριστεράς μετά από πολλές προσπάθειες. Το πλαίσιο του προγράμματος, πρόσθεσε ο κ. Γλέζος αποτελεί στοιχείο συνεργασίας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς που χαρακτηρίζεται από την ισότιμη συνεργασία των συμμετεχόντων δυνάμεων.

    Ο κ. Γλέζος σημείωσε ότι η συνεργασία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει χώρος και για άλλες δυνάμεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν από τις πυρκαγιές κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα για τη στάση τους. Ο κ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι "είμαστε μπροστά στο κύκνειο άσμα του δικομματισμού" και πρόσθεσε ότι πλέον τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με τα μεγάλα συμφέροντα. Γι αυτό, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, είναι σημαντική η ικανότητα των δυνάμεων της Αριστεράς να συσπειρωθούν και να αναπτύξουν κοινή δράση.

    Τόσο ο κ. Αλαβάνος, όσο και ο κ. Γλέζος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μη θέσουν υποψηφιότητα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αλαβάνος θα είναι υποψήφιος στην Κρήτη και την Β. Ελλάδα ενώ ο κ. Γλέζος είπε ότι δέχεται και μελετά προτάσεις από τις Σέρρες, τα Τρίκαλα, την Αιτωλοακαρνανία, την Μεσσηνία, αν και άφησε να διαφανεί ότι προτιμά τις Κυκλάδες απ΄όπου κατάγεται.

    Η Διακήρυξη

    Την Διακήρυξη παρουσίασε ο κ. Γ. Θεωνάς εκπρόσωπος της ΚΕΔΑ (στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ακόμη οι Κινήσεις ΑΚΟΑ, ΔΕΑ, ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΟΕ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ), ο οποίος τόνισε ότι ο σύγχρονος κόσμος έχει ανάγκη από μια ισχυρή Αριστερά, ενώ σημείωσε ότι στόχος της συνεργασίας είναι να οικοδομηθεί μία μόνιμη πολιτική συσπείρωση και μετά τις εκλογές και να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πόλος έλξης, όλων, χωρίς εξαίρεση, των δυνάμεων της Αριστεράς.

    Στον ίδιο τόνο, η Διακήρυξη τονίζει ότι "ξεκινάμε από την πεποίθηση ότι σήμερα γίνεται για άλλη μια φορά επιτακτική η ανάγκη να συναντηθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς στην κοινή δράση και ταυτόχρονα να οικοδομήσουν μια μονιμότερου χαρακτήρα πολιτική συσπείρωση μεταξύ τους".

    Η Διακήρυξη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις, προφανώς και με το ΚΚΕ, αφού υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια αυτή "οφείλει να συνεχιστεί δυναμικά και να είναι ανοιχτή όχι μόνο σε όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και σε δυνάμεις της Οικολογίας και των κινημάτων".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσαφηνίζει ότι "οι υπάρχοντες σήμερα και για το ορατό μέλλον πολιτικοί συσχετισμοί και οι γενικότερες προϋποθέσεις , δεν επιτρέπουν να τεθεί στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών από την Αριστερά?"

    Για την κυβέρνηση της ΝΔ η Διακήρυξη αναφέρει ότι "ανέδειξε πολύ γρήγορα το δημαγωγικό χαρακτήρα των προεκλογικών της υποσχέσεων και της ρητορείας περί κεντρώου χώρου και "λαϊκής δεξιάς" και προσθέτει ότι "αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί τελικά ως πολεμική μηχανή για την εξυπηρέτηση των σημερινών αναγκών του νεοφιλελευθερισμού και της πολιτικής του τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς".

    Για το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι "είναι ενταγμένο πλέον στο νεοφιλελεύθερο συναινετικό τόξο της πολιτικής σκηνής τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς και δεν θέλει και δεν τολμά να διαφοροποιηθεί ούτε στα στοιχειώδη έναντι της κυβερνητικής παράταξης".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 July 2007 - 12:30:28 UTC