Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: «Επιβάρυνση της οικογένειας»
  • [02] Αλ. Αλαβάνος: Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [03] Πολύνεκρη έκρηξη στην Υεμένη

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: «Επιβάρυνση της οικογένειας»

    Η επιβάρυνση της οικονομίας της οικογένειας, είναι υπαρκτή και οφείλεται στις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία 20 χρόνια - επεσήμανε στην ομιλία της, η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

    «Η κυβέρνηση ρίχνει όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ. Και για το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τώρα ζούσαμε καλά και τώρα αλλάξανε όλα - μέχρι και τα φροντιστήρια. Μια καλή πολιτική όμως, θέλει περισσότερο χρόνο από τρία χρόνια για να αποδώσει. Και μιας κακής πολιτικής οι συνέπειες δεν φαίνονται αμέσως» ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    «Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, θυσίασαν την πορεία ανάπτυξης της μεταποιητικής βιομηχανίας προς όφελος του κλάδου των κατασκευών. Οι θέσεις εργασίας όμως που δημιουργήθηκαν, δεν αντισταθμίζουν τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη μεταποίηση» παρατήρησε η γ.γ. του ΚΚΕ. Τα προγράμματα όμως των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, μοιράζονται και έναν κοινό στόχο: «Να βοηθήσουν τμήματα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και επιχειρήσεις να αντέξουν τον ανταγωνισμό. Όλη η βοήθεια δόθηκε σβ αυτές τις επιχειρήσεις και όλες έκλεισαν γιατί στον ανταγωνισμό το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο. Γιατί, όσο προχωρά η ανταγωνιστικότητα, η ανεργία θα μεγαλώνει και θα υπάρχουν συντρίμμια γύρω» παρατήρησε η κα Παπαρήγα.

    Στο ίδιο πλαίσιο, η γ.γ. του ΚΚΕ, απέρριψε την κοινωνική πολιτική, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, θυμίζουν τη λαϊκή ρήση, «να σε κάψω Γιάννη, να σβ αλείψω μέλι».

    «Ποιος καθορίζει το όριο φτώχειας και με ποια κριτήρια. Όλη η κοινωνική πολιτική πάει στο όριο φτώχειας. Αντί να κάνουμε προγράμματα για την ανεργία και τη φτώχεια συνολικά, κάνουμε προγράμματα για λίγους κι εκεί διοχετεύουμε τους ανέργους και τις γυναίκες» ανέφερε η κα Παπαρήγα, απορρίπτοντας παράλληλα τις θεωρίες περί της «κοινωνίας των δύο τρίτων» - θεωρήσεις που, όπως επεσήμανε, συμψηφίζουν τα ανώτερα εισοδήματα με τα εισοδήματα των μισθωτών για να εξαχθούν τεχνηέντως θετικοί «μέσοι όροι».

    «Τα 20 τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα με το ποιος ήταν κυβέρνηση, σημειώνεται μια καθοδική πορεία του βιοτικού επιπέδου του λαού, με τάσεις συνεχούς επιδείνωσης. Είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει χωρίς διαλείμματα. Πριν 20 χρόνια υπήρχε τουλάχιστον η έννοια των συλλογικών παροχών - π.χ. των δημοσίων υπαλλήλων. Τώρα θα γίνει το ανάποδο: Θα πέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα» επεσήμανε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    Η κατάσταση της επιδείνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, θα οξυνθεί περαιτέρω με τον «Καποδίστρια 2» - προέβλεψε η κα Παπαρήγα. «Τότε θα υλοποιηθεί η πολιτική του περάσματος της παιδείας και της κοινωνικής πολιτικής στη νέα διοικητική δομή. Θα δημιουργηθεί η εθελοντικά αμειβόμενη εργασία, όπου θα χρησιμοποιηθούν οι άνεργοι οι γυναίκες και οι νέοι. Μέσα από τα αποκεντρωμένα κοινωνικά προγράμματα, θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διασφάλιση της κρίσιμης μάζας των ψήφων».

    «Με αυτήν την πολιτική, οδηγούμαστε στην κατάργηση και των συλλογικών κατακτήσεων. Θα πάμε στη σύμβαση κατά χώρο δουλειάς και στην ατομική σύμβαση. Θα γκρεμιστούν και τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων να ζήσουν καλύτερα τον 21ο αιώνα» προέβλεψε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    Αναφερθείσα στις πρόσφατες πυρκαγιές, η κα Παπαρήγα δήλωσε πως το κόμμα της δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη στα λεχθέντα περί αναδάσωσης - και αν αλλάξουν τα πράγματα από δω και μπρος θα μας φανεί παράξενο. Όποτε καίγεται ένα δάσος, ακούγονται τα ίδια, αλλά από το 1982 έως το 1998, μόνον 1 στα 11 στρέμματα αναδασώθηκαν στην Αττική και μόνον 1 στα 8 στην υπόλοιπη Ελλάδα».

    Τέλος, η γ.γ. του ΚΚΕ, ζήτησε να ενταχθούν οι αγροτικές αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές από τις πυρκαγιές στον ΕΛΓΑ, καθώς τα ΠΣΕΑ δίνουν το 50% μονάχα των αποζημιώσεων, καθυστερώντας δύο χρόνια, προκειμένου να πεισθεί η Ε.Ε. ότι δεν συνιστούν πλάγιες χρηματοδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων. «Φθάσαμε στο σημείο, να παίρνουμε άδεια από την Ε.Ε. για να ανασάνουμε» σχολίασε. Ζήτησε δε, «οι αποζημιώσεις να δοθούν από τον ΕΛΓΑ, όχι μόνον για την παραγωγή αλλά και για το αγροτικό κεφάλαιο, με προνόμιο χάριτος 5 χρόνια, γιατί η ανασύσταση των αγροτικών δραστηριοτήτων δεν μπορεί να γίνει μέσα σε 2 χρόνια».

    [02] Αλ. Αλαβάνος: Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Την πρόταση του κόμματος του, να αποσυρθεί η τροποποίηση του άρθρου 24 του συντάγματος που αφορά τα δάση, επανέλαβε, απευθυνόμενος προσωπικά προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την οικονομία της Οικογένειας.

    Παράλληλα, πρότεινε την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης στον οποίο θα συνεργάζονται πυροσβέστες και δασολόγοι αλλά και να εκπονηθεί δασικό κτηματολόγιο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Ο κ. Αλαβάνος, έδωσε έμφαση στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και στην οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στην Πάρνηθα τονίζοντας ότι υπάρχουν ευθύνες στον συντονισμό, στην επιτελικότητα και στην πρόληψη.

    «Έχει δίκιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που μιλάει για εθνικό πένθος. Είμαστε μια κοινωνία σε θλίψη», τόνισε ο κ. Αλαβάνος ενώ κατηγόρησε την ΝΔ ότι ασκεί πολιτική για τα real estate γιατί πιστεύει, όπως είπε, ότι η λύση είναι στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και όχι στη προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς.

    Παράλληλα, επιτέθηκε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αναφέροντας ότι «αν ο κ. Πολύδωρας ασχολείτο λιγότερο με τον ΣΥΝ και περισσότερο με την Πυροσβεστική τότε τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα».

    Έντονα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τόσο για τη κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τις για αδυναμία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για τη δασική προστασία.

    «Από το ΚΠΣ προβλέπονταν για την περίοδο 2000-2007 24 εκ. ευρώ. Απορρόφηση μέχρι σήμερα; 0%, Δηλαδή ούτε ένα ευρώ», σημείωσε και πρόσθεσε:

    «Σε αυτή την εποχή που τα δάση έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία, εμείς έχουμε έλλειψη ενδιαφέροντος για τα δημόσια αγαθά. Και αυτό φαίνεται και από το ότι δεν έχουμε κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, ελαιοκομικό αμπελοκομικό μητρώο».

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να μονιμοποιηθούν οι δασοπυροσβέστες αλλά και να στηριχθεί και να ενεργοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αναρτώνται οι δασικοί χάρτες στο διαδίκτυο και να αξιοποιούνται οι κοινοτικοί πόροι και να αναπτυχθεί μηχανισμός πρόληψης.

    [03] Πολύνεκρη έκρηξη στην Υεμένη

    Οι αρχές της Υεμένης κατηγόρησαν απόψε την οργάνωση Αλ Κάιντα ότι ευθύνεται για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Μαρίμπ που στοίχισε τη ζωή σε επτά Ισπανούς τουρίστες και δύο Υεμενίτες οδηγούς. Άλλοι έξι Ισπανοί τραυματίστηκαν.

    "Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως η Αλ Κάιντα κρύβεται πίσω από αυτήν την ποταπή επίθεση", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Saba επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών τους οποίους δεν κατονόμασε.

    Η οργάνωση Αλ Κάιντα ενδέχεται να κρύβεται πίσω από την "τρομοκρατική επίθεση" στην Υεμένη, ανέφεραν και πηγές των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Οι πηγές αυτές υποστήριξαν ότι η επίθεση στην επαρχία Μαρίμπ σημειώθηκε μετά την έκδοση μιας ανακοίνωσης από την Αλ Κάιντα, με την οποία η οργάνωση ζητούσε την απελευθέρωση μελών της που κρατούνται στην Υεμένη και προειδοποιούσε ότι θα προχωρούσε σε ενέργειες τις οποίες δεν διευκρίνιζε.

    Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην αρχαιολογική τοποθεσία κοντά στο Μαχράμ Μπίλκις ή Ναό της Σελήνης, τη θρυλική κατοικία της βασίλισσας Μπίλκις του αρχαίου βασιλείου του Σαβά, στα βορειοανατολικά της Σαναά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 July 2007 - 20:30:20 UTC