Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαρήγα: «Να μη χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό»
  • [02] Αλ. Αλαβάνος: «Ημέρες πένθους»

  • [01] Παπαρήγα: «Να μη χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό»

    Να μην χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο και να διευρυνθεί ο εθνικός δρυμός ώστε να υπάρχει πραγματική προστασία, ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με δηλώσεις της, μετά την επίσκεψή της στην Πάρνηθα.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι «πέρα από τις ιστορικές εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν για όλη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με την καταστροφή των δασών και του περιβάλλοντος, τούτη τη μέρα, σε αυτή τη φάση που είμαστε, αυτό που ενδιαφέρει το ΚΚΕ είναι όχι απλά να έχουμε γενικές διακηρύξεις περί περιοχής αναδασωτέας - πέρα από το βασικό, κλασσικό που υπάρχει του Εθνικού Δρυμού, που από ότι φαίνεται περίπου το 50% έχει καταστραφεί>>.

    Κατά τη γνώμη μας, πρόσθεσε, πρέπει να θεωρηθεί όλη αυτή η περιφέρεια μέχρι το Τατόι, Εθνικός Δρυμός ή να ισοτιμηθεί και η περιφέρεια με τον Εθνικό Δρυμό, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική προστασία.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν πρέπει να χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, είπε, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για όλες τις διακηρύξεις που θα βρθουν. Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία της γιατί, όπως είπε, το κόμμα της έχει ήδη θέσει το ζήτημα "ότι πάνω στην Πάρνηθα πρόκειται να κατασκευαστεί ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το Χαγιάτ, το οποίο δεν θα περιοριστεί στον περιβάλλοντα χώρο του Μον Παρνές". Ακόμη η κα Παπαρήγα ζήτησε "να μην υπάρξει νομική χαραμάδα για να μην οικοπεδοποιηθεί η Πάρνηθα, στο όνομα του ότι τώρα πια δεν υπάρχουν δέντρα και δεν μπορεί να αναδασωθεί, ιδιαίτερα ο χώρος της Κεφαλληνιακής Ελάτης".

    Η κα Παπαρήγα πρότεινε τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, καθώς, όπως είπε, "δεν μπορεί να χωρίζεται η πρόληψη από την καταστολή, δηλαδή οι δασικές υπηρεσίες να παραμερίζονται, να υπάρχει ένας τέτοιος μηχανισμός που μέρος της πρόληψης να ανατίθεται στην πυροσβεστική. Θεωρούμε ότι ο Ενιαίος αυτός Φορέας θα αντιμετωπίσει και τα όποια προβλήματα συντονισμού παρουσιάζονται".

    Τέλος, η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη "το προσωπικό, κατβ αρχήν στον τομέα της δασοπροστασίας, να είναι υπερεπαρκές και μόνιμο και όχι περιστασιακό. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη να διοριστούν στην πυροσβεστική 4.000 πυροσβέστες το λιγότερο, γιατί αυτοί λείπουν και υπάρχουν τεράστια κενά. Χώρια βεβαίως ότι πρέπει να επανεξεταστεί όλος ο πυροσβεστικός εξοπλισμός της Πυροσβεστικής".

    [02] Αλ. Αλαβάνος: «Ημέρες πένθους»

    Με εκτενή αναφορά στην οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των πυρκαγιών άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδριάζει σήμερα με θέμα την εκλογική προετοιμασία του κόμματος.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι για τον ΣΥΝ, αυτές οι ημέρες είναι ημέρες πένθους και πρόσθεσε ότι ήδη οι Γραμματείς των Νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος στην Αττική κινούνται, προκειμένου σε όλα τα Γραφεία του ΣΥΝ στον Νομό Αττικής, να αναρτηθούν μαύρες σημαίες.

    Με αυτήν την εικόνα, πρόσθεσε , θέλουμε από τη μια να εκφράσουμε την μεγάλη οδύνη, και την δικιά μας και όλων των πολιτών της Αττικής για τις καταστροφές που δεν επανορθώνονται και παράλληλα, θέλουμε να εκφράσουμε και την απόφασή μας να είμαστε παρόντες σε σκληρές μάχες, πολύ σκληρότερες από αυτές που έχουμε συνηθίσει, για την περιβαλλοντική προστασία και μάλιστα για την προστασία των δασών και του πρασίνου στην περιοχή της Αττικής.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες γιατί πριν καεί ο Δρυμός της Πάρνηθας έχει καεί η αξία του Δρυμού και η αξία του Δάσους, είτε με την τροπολογία για το άρθρο 24 - κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση - την οποία προώθησε και προωθεί η κυβέρνηση, είτε με την τροπολογία «της ντροπής», όπως είπε, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναγνώριση των δασικών αυθαιρέτων, την οποία, βέβαια, αναγκάστηκε τελικά να πάρει πίσω μπροστά στην κατακραυγή.

    Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες, είπε ο κ. Αλαβάνος, διότι έχουμε μια ακραία ελαχιστοποίηση των δαπανών για τη δασική προστασία, αφού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, όπου μια από τις σημαντικές δράσεις για το διάστημα 2000-2007 ήταν η δασική προστασία, η απορρόφηση κονδυλίων από τη χώρα μας μέχρι το 2007 για τη δασική προστασία ήταν μηδενική.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι φέτος, υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες διότι ενώ σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε. γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για τα διαφορετικά και ακραία καιρικά φαινόμενα, για την αύξηση της θερμοκρασίας, τη μείωση των βροχοπτώσεων, ενώ αυτά θα έπρεπε να είναι τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα της κυβέρνησης, η χώρα επί δυόμισι μήνες βρίσκεται μετέωρη ανάμεσα στις καταγγελίες της κυβέρνησης και τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το ποιος έχει μεγαλύτερες ευθύνες σχετικά με τα θέματα της διαφθοράς και όχι με την ουσία της καταλήστευσης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

    Ο κ. Αλαβάνος δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την εκστρατεία του για την προστασία του περιβάλλοντος και ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να ενισχύσουν την εθελοντική συνδρομή σε ζητήματα του περιβάλλοντος, όπως είναι η εθελοντική δασοπυρόσβεση, η δασοπρόληψη, τα παρατηρητήρια κτλ.

    Εκλογική προετοιμασία

    Στην εισήγηση προς την ΚΠΕ για την εκλογική προετοιμασία του κόμματος, αναφέρεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, όπως τονίζεται, θα σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Επίσης ανακοινώνεται ότι επίκειται η συγκρότηση κεντρικού συντονιστικού οργάνου από τους εκπροσώπους των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τονίζεται ότι οι δυνάμεις του ΣΥΝ πρέπει να συμβάλλουν στη συγκρότηση Επιτροπών σε όλες τις πόλεις και τους χώρους εργασίας στις οποίες να μπορούν να ενταχθούν και ανένταχτοι αριστεροί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 June 2007 - 14:30:15 UTC