Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγρήγορση και επιφυλακή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

  • [01] Εγρήγορση και επιφυλακή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ η σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου - η δεύτερη μέσα στην ημέρα - με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ενημερωθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

    Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας τόνισε ότι αποτιμήθηκε η κατάσταση, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας, σημειώνοντας ότι έχει καθηλωθεί μεγάλο μέρος του μετώπου στην Πάρνηθα.

    Ομως, ο κ. Πολύδωρας υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι ισχυρός. Επίσης, εκτιμήθηκε η κατάσταση στη Θεσσαλία, καθώς και σε άλλες εστίες, όπως η Ρόδος, τα Χανιά και η Σιθωνία της Χαλκιδικής.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι δίνεται μάχη στην περιοχή της Πάρνηθας μεταξύ της Μονής Κλειστών και του Σπηλαίου του Πανός.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν υπήρξαν καθυστερήσεις και τόνισε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του αρχηγού της Πυροσβεστικής, διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί αντιπαράθεσης μεταξύ τους.

    Τέλος, ο κ. Πολύδωρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και συντονίζει και σημείωσε ότι ο κ. Καραμανλής ζήτησε να τεθούν όλοι σε εγρήγορση.

    Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνοδευόμενος από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών και απηύθυνε μέσω ασυρμάτου χαιρετισμό στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Ο πρωθυπουργός είπε: "Θέλω εκ μέρους της Πολιτείας να σας ευχαριστήσω γιατί πάντοτε στις κρίσιμες ώρες, όπως αυτές που περνάμε, δίνετε την ψυχή σας. Χρειάζεται πάνω απ΄όλα ψυχή για να παλέψει κανείς σε τόσο αντίξοες καιρικές συνθήκες, πρωτοφανείς για τον τόπο μας. Για να παλέψει κανείς με τέτοιας έκτασης φωτιές. Σε όλους καλή δύναμη και καλό κουράγιο".

    Στις 6:30 το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει έκακτη σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης από τις πυρκαγιές και ιδίως εκείνης της Πάρνηθας, η οποία διήρκησε δύο και πλέον ώρες.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας σε δηλώσεις του τόνισε ότι η σύσκεψη έγινε πρωί ώστε να εξεταστεί και η διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων καθώς και η κατάσταση που επικρατεί.

    Είχαμε δύσκολο καιρό, τόνισε ο κ. Πολύδωρας και δώσαμε δύσκολες μάχες με επιτυχία.

    Ο κ. Πολύδωρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν από το μεγάλο αριθμό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ,των πυρκαγιών καθώς και τις αναζωπυρώσεις και ευχαρίστησε πυροσβέστες και εθελοντές για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον ύποπτα επικίνδυνο μεγάλο αριθμό πυρκαγιών στο κρίσιμο διάστημα μεταξύ 3 και 6 το απόγευμα, σημείωσε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων αλλά και καλή προπαρασκευή και τόνισε "η μάχη συνεχίζεται και ο δύσκολος καιρός δεν πέρασε ακόμα".

    Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι η ένταση των ανέμων είναι ανάμεσα στα στοιχεία που προβληματίζουν για τις δυσκολίες που επίκεινται μέχρι και τη Δευτέρα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως υπήρχαν επιφυλάξεις για τις ρίψεις νερού πάνω από τους πυλώνες της ΔΕΗ στα Δερβενοχώρια, αλλά υπογράμμισε ότι η φωτιά επεκτάθηκε λόγω της φοράς του ανέμου και της χλωρίδας. Επίσης ο κ. Πολύδωρας έκανε λόγο για πρωτοφανείς θερμοκρασίες στη χώρα στις οποίες οφείλονται οι καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ σημείωσε πως η διάταξη των δυνάμεων πέτυχε να μην κατέβει η φωτιά στις υπώρειες της Πάρνηθας δηλαδή στους Θρακομακεδόνες, στο δρόμο της Μονής Κλειστών και στο δρόμο Λιόσια - Ζεφύρι.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος ο υπουργός Δημοσίας Τάξης απάντησε αρνητικά , είπε ότι ο κ. Καραμανλής έκανε ανάλυση των δεδομένων και έδωσε οδηγίες να διατεθούν οι δυνάμεις που είναι απαραίτητες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και υπογράμμισε πως "έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και με ψυχραιμία πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα".

    Τέλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε ό,τι αφορά τη φωτιά στο Σχηματάρι ανέφερε ότι είναι υπό σχετικό έλεγχο και πως σ ΄αυτή την περιοχή δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς είναι εύκολα προσπελάσιμη από επίγεια και εναέρια μέσα.

    Ο κ. Καραμανλής ακύρωσε το πρόγραμμά του για αύριο και ως εκ τούτου δεν θα επισκεφθεί τμήματα της Εγνατίας Οδού όπως είχε προγραμματιστεί.

    Mάχη με τις φλόγες

    Απέναντι σε δέκα πύρινα μέτωπα, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα -από την Χαλκιδική έως την Κρήτη και τη Ρόδο- είναι παρατεταγμένες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνοντας την μάχη με τις φλόγες.

    Στην Πάρνηθα η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και εντοπίζεται σε δύο εστίες, στη Μονή Κλειστών και στη νότια περιοχή Στεφάνου κοντά στα Δερβενοχώρια.

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Σχηματάρι ενώ αντίθετα σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Αγιά Λάρισας. Επίσης σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Πήλιο με τις φλόγες να κατακαίνε τις περιοχές κοντά στο Νεοχώρι, στους Αφέτες και στις Μηλιές. Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά στο Καραούλι Ελευσίνας και στα Χρυσοκελάρια Μεσσηνίας.

    Όσον αφορά τις νέες φωτιές που εκδηλώθηκαν σήμερα, στην Βουρβουρού της Χαλκιδικής βρίσκεται σε ύφεση, στο δήμο Καμντζάνου των Χανίων είναι σε εξέλιξη, ενώ στο αεροδρόμιο της Ρόδου και στις Οινούσσες έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο

    Προειδοποίηση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας:

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4 ), για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Αθηνών, Ευβοίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λασιθίου και Ηρακλείου.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    - να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    - να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    - να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 June 2007 - 20:30:15 UTC