Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ευθυμίου: «Να σταματήσει η επιχείρηση συγκάλυψης»
  • [02] Αλ. Παπαρήγα: Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
  • [03] Συμφωνία για το κλίμα στη σύνοδο της G8

  • [01] Π. Ευθυμίου: «Να σταματήσει η επιχείρηση συγκάλυψης»

    «Η κυβέρνηση, στη γραμμή άμυνάς της, έχει επιλέξει μια τακτική που προσβάλλει το ελληνικό κοινοβούλιο, τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων στα ταμεία και το σύνολο του ελληνικού λαού και αυτό έγινε προχθές με την δήθεν κατάθεση από το Υπουργείο Οικονομίας, δια του Πέτρου Δούκα, των δήθεν συμβάσεων των υπόλοιπων επτά σύνθετων δομημένων ομολόγων που εξεδόθησαν και κατευθύνθηκαν στα ταμεία»,δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου κάλεσε "να σταματήσει η επιχείρηση συγκάλυψης και να έλθουν στην Βουλή οι πλήρεις τόμοι των συμβάσεων, όπως πραγματοποιήθηκαν στην τελική τους μορφή με τις υπογραφές ώστε να εκτελεστούν» και πρόσθεσε ότι «αυτό αποτελεί βαρύτατη ευθύνη της κυβέρνησης και οφείλει άμεσα να αναλάβει και ο κ. Καραμανλής να υποχρεώσει τον υπουργό Οικονομίας να καταθέσει τα πλήρη σώματα των συμβάσεων στην Βουλή και είναι αυτονόητο ότι η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διευρύνει την έρευνά της προς όλα τα ομόλογα και όλα τα ταμεία».

    "Και κοινοβουλευτικά και με κάθε τρόπο, η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί στο τέλος να παραδώσει τα πλήρη σώματα των συμβάσεων» είπε ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις οποίες ενδέχεται να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ και διευκρινίζοντας ότι ενώ η σύμβαση της JP Morgan αποτελείται από 110 σελίδες, πλήν ενός προσπέκτους, «για τα υπόλοιπα ομόλογα η κυβέρνηση κατέθεσε προχθές στην Βουλή από ένα δισέλιδο».

    «Αυτό το τεράστιο σκάνδαλο δεν θα μπορούσε να γίνει δυνατό, αν δεν υπήρχε το πολιτικό του πλαίσιο και υπενθυμίζουμε ότι το 2005 για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία της πατρίδας δημιουργήθηκε η έννοια του σύνθετου δομημένου ομολόγου, μια «πατέντα» που ανήκε εξ ολοκλήρου στους κ.κ. Αλογοσκούφη, Δούκα και Κουρή και ταυτόχρονα κατασκευάστηκε στο υπουργείο Απασχόλησης ο δεύτερος πυλώνας με τους κ.κ. Τσιτουρίδη, Ευγένιο Παπαδόπουλο και τις κομματικά διορισμένες διοικήσεις των ταμείων», είπε ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε σχετική για τον κ. Ε. Παπαδόπουλο ερώτηση.

    «Οι διοικήσεις των ταμείων στην πλειοψηφία τους είναι πρόσωπα διορισμένα από την κυβέρνηση και άρα όσα λέγονται περί συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ που μπλοκάρουν τις αποφάσεις, διαψεύδονται από τα στοιχεία της πραγματικότητας και δεύτερον τα ταμεία οδηγήθηκαν στο να σπάσουν τα λεγόμενα «χρυσά» ομόλογα του δημοσίου για να προμηθευθούν τα σύνθετα δομημένα ομόλογα», είπε ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε άλλη ερώτηση και πρόσθεσε:

    «Είναι δυνατόν να μην δεχθεί κανείς ως αυτονόητη την θέση των ασφαλισμένων ότι πρέπει να επιστρέψει η περιουσία των ταμείων στην πριν την λεηλασία κατάσταση;».

    «Απλώς η θέση των ασφαλισμένων συμπίπτει με την πολιτική θέση του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου, επικρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «αντί να βοηθήσει τα ταμεία, προτίμησε με την στάση της να μην υποχρεώσει την JP Morgan να πράξει τα αυτονόητα, η οποία επιπλέον είναι ενεχόμενη και ελεγχόμενη τράπεζα».

    «Η ανάληψη και απόδοση πολιτικών ευθυνών είναι έννοια ξένη προς αυτήν την κυβέρνηση», είπε ο κ. Ευθυμίου, προσθέτοντας ότι η «πολιτική ευθύνη είναι αυτονόητη και στο σκέλος του υπουργείου Οικονομίας και στο σκέλος του υπουργείου Απασχόλησης».

    Απαντώντας σε δημοσιογραφικό σχόλιο για «κυβερνητική εκτίμηση περί άσκησης πιέσεων στην Δικαιοσύνη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ»,ο κ. Ευθυμίου επικαλούμενος φράση του πρωθυπουργού ότι «παραλάβαμε μια Δικαιοσύνη», είπε ότι «όταν ο αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας ομιλεί περί παραλαβής της Δικαιοσύνης καταλαβαίνουμε ότι λείπει η έννοια της διάκρισης των εξουσιών στην πολιτική αντίληψη του πρωθυπουργού. Από εκεί εκκινεί όλη η συμπεριφορά του κ. Παπαληγούρα, που είτε ενεργά, είτε δια της σιωπής επιχειρεί να χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη».

    «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κυβερνητική αντίληψη για έλεγχο και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης δεν θα βρεί στην Δικαιοσύνη ό,τι η ΝΔ φαντάζεται ότι μπορεί να επιτύχει» κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

    Για ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ και ΛΑΟΣ

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου ερωτηθείς πως σχολιάζει αναφορές στελεχών του ΚΚΕ για την περίπτωση της συνεργασίας στις εκλογές για τους ΟΤΑ του τότε υποψηφίου νομάρχη στην Κέρκυρα κ. Μαχειμάρη με το ΛΑΟΣ,απάντησε πως "αποτελούσε μια απόλυτα ατομική πράξη της οποίας την ευθύνη άλλωστε ανέλαβε".

    Θύμισε πως ο κ. Μαχειμάρης εψεύσθη όταν διέψευδε ότι υπήρχε συνεργασία με το ΛΑΟΣ και για το λόγο αυτό, είπε,κινήθηκε η διαδικασία εναντίον του υποψηφίου νομάρχη.

    "Πέρα απ' αυτή την εξατομικευμένη περίπτωση ευθύνης ενός στελέχους, αυτό που είναι απόλυτα διαυγές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ένα σταθερό μέτωπο κατά της ΝΔ και του κ. Καρατζαφέρη,από τότε που ο κ. Καρατζαφέρης ήταν χέρι-χέρι με τη ΝΔ", τόνισε ο Π. Ευθυμίου ο οποίος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ "κλώνο της ΝΔ".

    "Άλλοι πρέπει να σκεφτούν αν έχουν την ίδια σταθερή συμπεριφορά, όπως έχει το ΠΑΣΟΚ σε όλη τη διαδρομή του απέναντι στη δεξιά και τις παραλλαγές της",κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

    [02] Αλ. Παπαρήγα: Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα περιόδευσε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και σε δηλώσεις της τόνισε πως "δεν υπάρχει «πράσινο» και «γαλάζιο» κράτος" και σημείωσε πως "αυτός ο καβγάς είναι παραπλανητικός".

    Σύμφωνα με την κα Παπαρήγα "στην πραγματικότητα υπάρχει το κράτος το οποίο στελεχώνεται από ανθρώπους που υπερασπίζονται το σύστημα και πάνω απβ όλα είναι ένα κράτος το οποίο θέλει χειραγωγημένους τους δημόσιους υπαλλήλους, χειραγωγημένο έναν ολόκληρο λαό υποταγμένο στην κυρίαρχη πολιτική. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος".

    Η ΓΓ του ΚΚΕ είπε ακόμη πως "ταυτόχρονα είναι φανερό ότι προωθούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη και σβ αυτό το χώρο υπάρχουν άνθρωποι με συμβάσεις και δεν είναι μόνιμοι. Επομένως και ο δημόσιος τομέας, η δημόσια διοίκηση θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα κόμματα στους δημοσίους υπαλλήλους, και σβ αυτούς που θα προσληφθούν μετά, ποιο θα είναι το εργασιακό καθεστώς. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχουμε ακούσει τι ακριβώς, συγκεκριμένα υποστηρίζουν".

    Καταλήγοντας ανέφερε:

    "Σβ αυτό το χώρο δουλεύουν γυναίκες που κάνουν επανειλημμένους δακτυλισμούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια γενικότερα από το Υπουργείο Υγείας μια μελέτη κατά επάγγελμα, τι επιπτώσεις έχει το κάθε επάγγελμα, ακόμη και το πιο σύγχρονο, στη σωματική ακόμα και στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Ο χώρος εδώ έχει τεράστια προβλήματα. Λ.χ. εδώ δεν υπάρχει ειδικό φυσικοθεραπευτήριο, δεδομένου ότι το να είσαι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή σημαίνει, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που σηκώνουν τεράστια βάρη στη ζωή τους και οικογενειακά και άλλα, ότι βγαίνεις με κάποιας μορφής αναπηρία".

    [03] Συμφωνία για το κλίμα στη σύνοδο της G8

    Οι χώρες της Ομάδας των Οκτώ (G8), συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, επιθυμούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2050, βάσει συμφωνίας που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής του Χάιλιγκενταμ, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

    Πρόκειται για μια "μεγάλη επιτυχία", σημείωσε η ίδια, η οποία προεδρεύει της συνόδου.

    "Πολλές χώρες εξελίχθηκαν", πρόσθεσε, υπαινισσόμενη τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν αντίθετες σε οποιαδήποτε περιοριστική και ποσοτική δέσμευση.

    "Το σύνολο των κρατών της G8" συμμερίζεται το στόχο για τη μείωση των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη στην αναλογία αυτή, διευκρίνισε η Μέρκελ.

    Οι χώρες της G8 δεσμεύονται εξάλλου σαφώς να συνεχίσουν τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κατά της κλιματικής αλλαγής την περίοδο μετά την εκπνοή της ισχύος του πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012 και να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για τη μετά Κιότο εποχή ως το 2009, σημείωσε.

    "Η διαδικασία του ΟΗΕ είναι το κατάλληλο φόρουμ για τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα", επιβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι ο συμβιβασμός του Χάιλιγκενταμ δίδει ένα "ισχυρό μήνυμα" όσον αφορά την προοπτική της διάσκεψης του ΟΗΕ στο Μπαλί το Δεκέμβριο με θέμα τη συνέχεια που θα δοθεί στο Πρωτόκολλο του Κιότο.

    Η G8 συμφώνησε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Μπαλί για τη μετά Κιότο εποχή το 2009, διευκρίνισε, λέγοντας ότι τη χρονιά αυτήν θα υπάρξει "μια σαφής αρχή και ένα σαφές τέλος".

    Η γερμανική προεδρία της G8 -η οποία επιθυμούσε την υιοθέτηση δέσμευσης από την Ομάδα των Οκτώ για τη μείωση παγκοσμίως των εκπομπών των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50% ως το 2050 σε σχέση με το 1990- δεν έχει μέχρι στιγμής διευκρινίσει το έτος αναφοράς που προβλέπεται από τη συμφωνία.

    Σαρκοζί - Μπλερ: Ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την "πρόοδο", την οποία χαρακτήρισε "ανέλπιστη", που πραγματοποιήθηκε με τη συμφωνία των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου να συνεχίσουν σοβαρά να εργάζονται για την σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    "Έγινε μεγάλη πρόοδος", τόνισε ο κ. Σαρκοζί στους δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες που είχε με τον απερχόμενο βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

    "Είναι πολύ ενθαρρυντικό ως σημείο εκκίνησης", πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπλερ χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας για το ζήτημα αυτό ως "'ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός".

    "Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε μια διεθνή συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που αφορά ολόκληρο τον κόσμο", επισήμανε ο κ. Μπλερ.

    Αντιπυραυλική ασπίδα - Πρόταση Πούτιν

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε σήμερα στον αμερικανό ομολογό του Τζόρτζ Μπούς μια λύση αντικατάστασης του αμερικανικού σχεδίου αντιπυραυλικής ασπίδας, στην οποία θα χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Αντί να εγκατασταθεί ένα ραντάρ και πύραυλοι αναχαίτισης στην Τσεχία και την Πολωνία, η απειλή που αντιπροσωπεύουν τα κράτη παρίες θα αντιμετωπιστεί με εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί κατά την σοβιετική εποχή στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις προτάσεις.

    Οι προτάσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου στο Χαϊλιγκένταμ στη διάρκεια των συζητήσεων ανάμεσα στους κ.κ. Μπούς και Πούτιν που είχαν ως στόχο να εξαλείψουν τις εντάσεις οι οποίες έχουν προκληθεί από το σχέδιο να επεκταθεί στην Ευρώπη η αντιπυραυλική ασπίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 June 2007 - 16:30:23 UTC