Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Eurogroup ενέκρινε την έξοδο από την επιτήρηση
  • [02] Κριτική Παπαρήγα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

  • [01] Το Eurogroup ενέκρινε την έξοδο από την επιτήρηση

    Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας των χωρών του ευρώ υιοθέτησε στο Λουξεμβούργο τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έξοδο της Ελλάδας και της Γερμανίας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και όπως δήλωσαν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του οι Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Χοακίν Αλμούνια, το Eurogroup θα εισηγηθεί την Τρίτη, τη λήψη ανάλογης απόφασης και από το Eco/Fin.

    Aναφερόμενος στη συζήτηση στο Eurogroup ο πρόεδρός του, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση "για τις εξαιρετικά σημαντικές προσπάθειές της να οδηγήσει στην εξυγίανση την ελληνική οικονομία", υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πόσο προβληματική ήταν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν από τρία χρόνια.

    Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στη "σαφέστατη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας" σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών ούτως ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη εξυγίανσή της. Ο Ισπανός Επίτροπος υπενθύμισε τη δέσμευση όλων των χωρών του ευρώ για μηδενισμό των ελλειμμάτων ως το 2010 και σημείωσε χαρακτηριστικά πως σε ότι αφορά την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έχει απόλυτη συνείδηση της αναγκαιότητας να επιτύχει και η χώρα του τον φιλόδοξο αυτό στόχο.

    Ο Ισπανός Επίτροπος επανέλαβε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας με έμφαση την ανάγκη συρρίκνωσης και του διαρθρωτικού ελλείμματος μετά τη συρρίκνωση του ονομαστικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Σε ότι αφορά τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία ο Χ. Αλμούνια τόνισε πως η αξιοπιστία τους είναι πλέον δεδομένη και ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πνεύμα συνεργασίας που επικράτησε τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές υπηρεσίες. Σε ότι αφορά την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ ο Ισπανός Επίτροπος προέβλεψε ότι το φθινόπωρο οι κοινοτικές υπηρεσίες θα είναι σε θέση να την επικυρώσουν. Σημείωσε δε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει στη συνέχεια να αυξήσει τη συνεισφορά της στα κοινοτικά ταμεία κατά ένα ποσό το οποίο θα είναι της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ της, η δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν θα διακυβευθεί και το έλλειμμα της χώρας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Τέλος τόσο ο Ζ. Γιουνκέρ όσο και ο Χ. Αλμούνια σημείωσαν ότι το Eurogroup τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου και της Μάλτας στο ευρώ από το 2008 και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ανάλογη απόφαση θα λάβει και η σύνοδος κορυφής του Ιουνίου.

    [02] Κριτική Παπαρήγα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Σκληρή κριτική τόσο στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στο Συνασπισμό, άσκησε η γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Καρδίτσα. Πιο αναλυτικά, για τη σημερινή κυβέρνηση η κα Παπαρήγα υπογράμμισε:

    " Η Ν.Δ. κάνει αυτό που της υπαγορεύει ο ιστορικός της ταξικός ρόλος, να υπηρετεί με συνέπεια, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ικανότητάς της το κεφάλαιο, ελληνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές. Φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα ένα καλό πλασιέ και μεσίτη, αυτό δεν είναι όραμα για ένα λαό που παράγει τον πλούτο".

    Για το ΠΑΣΟΚ, αφού υπογράμμισε πως " προσπαθεί να πείσει ότι θα διασφαλίσει την κοινωνική οικονομία της αγοράς", πρόσθεσε: "Αυτό το μοντέλο δεν έχει υπάρξει ποτέ, ούτε θα υπάρξει. Όπως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις γαλάζιες και πράσινες ιδιωτικοποιήσεις, ανάμεσα στη γαλάζια και πράσινη συμμετοχή στην Ε.Ε. το ΝΑΤΟ, στην εξυπηρέτηση των ΗΠΑ.".

    Για τον Συνασπισμό ανέφερε πως έχει πρόγραμμα που διακρίνεται για τις μικρές διαφορές με τη σοσιαλδημοκρατία προσθέτοντας: " Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα ενσωματωθεί πλήρως σε μια κεντροαριστερά ακόμα και κεντροαριστερή κυβερνητική λύση αν του κάνουν την χάρη να τον δεχθούν. Ο Συνασπισμός έχει την πολυτέλεια της πολυγλωσσίας και προσαρμοστικότητας που τον καθιστά απολύτως ακίνδυνο για το σύστημα. Την πολυγλωσσία και προσαρμοστικότητα, ανάλογα προς τα πού φυσάει ο άνεμος, την βαφτίζει αντιδογματική ανανέωση. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με τις ανάγκες του, συνεχώς ζυμώνει σενάρια συνεργασίας με τον Συνασπισμό, ενώ και τα δύο κόμματα ουδέποτε έχουν κόψει την μεταξύ τους συνεργασία στο κίνημα στην τοπική αυτοδιοίκηση".

    Η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αναφερόμενη στον δικομματισμό, δήλωσε πως "παλεύουμε και εργαζόμαστε για την συμμαχία και συνεργασία από θέση αρχών", διευκρινίζοντας:

    " Όσο λαϊκές δυνάμεις εγκλωβίζονται στο δικομματισμό τόσο πιο δύσκολα μπορεί να προχωρήσει η συμμαχία που πρέπει να είναι και να γίνει υπόθεση μαζών και κοινωνικών κινημάτων".Ακολούθως τόνισε πως " στο μέτωπο θα συστεγάζονται ανομοιογενείς δυνάμεις οι οποίες αντιτίθενται μεν στο μονοπωλιακό καπιταλισμό, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όμως εκφράζουν διαφορετικό επίπεδο συνειδητοποίησης, διαφορετικές αντιλήψεις και τάσεις για το χαρακτήρα της εξουσίας, την αντίληψη για το σοσιαλισμό", υποστηρίζοντας στη συνέχεια :

    " Προύπόθεση για μια τέτοια πορεία είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, στην πρώτη γραμμή τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας, να μετατραπούν δηλαδή σε λαϊκή οικονομία στην οποία κυρίαρχο κίνητρο θα είναι η ευημερία του λαού, σε αντίθεση με την σημερινή οικονομία που έχει καθοριστικό, απόλυτο κίνητρο το μονοπωλιακό υπερκέρδος, τα συμφέροντα γενικότερα του κεφαλαίου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 June 2007 - 22:30:19 UTC