Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή
  • [02] Γαλάζια Σημαία σε 428 ελληνικές παραλίες

  • [01] Νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή

    Οι τράπεζες δεν θα μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμό ακινήτου για οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ, όταν αποδεδειγμένα πρόκειται για πρώτη κύρια κατοικία, με βάση ρύθμιση του σχεδίου νόμου για την προστασία του καταναλωτή, που κατατέθηκε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σε συνέντευξη Τύπου, «η εισαγόμενη ρύθμιση συνιστά εκπλήρωση χρέους στοιχειώδους κοινωνικής αλληλεγγύης και αναγκαίο μέτρο κοινωνικής ευαισθησίας».

    Το πρώτο κείμενο του νομοσχεδίου δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Οκτωβρίου για δημόσια διαβούλευση και το κείμενο που παρουσιάστηκε σήμερα, όπως τόνισε ο κ. Σιούφας, «καλύπτει πλήρως τις σημερινές και τις αυριανές ανάγκες στο χώρο του καταναλωτή, ενσωματώνοντας επίσης και σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες με την πεποίθηση ότι η ελληνική νομοθεσία εξοπλίζεται με ένα σύγχρονο νομοθέτημα. Αλλά πάντοτε βεβαίως ο πολίτης καταναλωτής, με τη συνδρομή του, είναι το πιο δημιουργικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της αγοράς».

    Το νομοθέτημα, τόνισε ο υπουργός, έρχεται να τροποποιήσει και να συμπληρώσει και όχι να καταργήσει το πλαίσιο που υπάρχει, «το οποίο ισχύει από το 1994 και λειτούργησε κατά ικανοποιητικό τρόπο σχεδόν επί 13 χρόνια, οφείλει όμως να προσαρμοστεί στις σύγχρονες εξελίξεις της αγοράς, να εξοπλίσει τους καταναλωτές με νέα θεσμικά μέσα και διαδικασίες, που με την εγγύηση του κράτους διευρύνουν την προστασία του και ταυτόχρονα διασφαλίζουν όρους εύρυθμης και ανταγωνιστικής λειτουργίας της αγοράς».

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μετά την εξαντλητική διαβούλευση, έχει συγκεντρώσει τα θετικά σχόλια της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων ασχολούνται με τα θέματα καταναλωτών».

    Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε πως «αυτό που ήταν εντυπωσιακό από τη διαβούλευση, είναι ότι συναντήσαμε πολλές προτάσεις και μεγάλη απήχηση, γεγονός που επιβεβαιώνει και την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής του νόμου, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον όλης της αγοράς για να έχουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο».

    Τα κυριότερα σημεία του προτεινόμενου σχεδίου νόμου είναι:

    Β· Θεσμοθετείται η υποχρέωση της Πολιτείας για την πληροφόρηση και την επιμόρφωση των καταναλωτών, ιδιαίτερα των ευπρόσβλητων και ευαίσθητων ομάδων, σε θέματα που αφορούν στην αγορά, στον ανταγωνισμό, στον καταναλωτή, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην προαγωγή της βιώσιμης κατανάλωσης.

    Β· Παρέχεται αυξημένη προστασία στους καταναλωτές, με τη διεύρυνση της έννοιας του όρου «καταναλωτής», ο οποίος, συμπεριλαμβάνει, όχι μόνο τα φυσικά, αλλά, και τα νομικά πρόσωπα, καθώς, επίσης, και τις ενώσεις προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα για τα οποία προορίζονται τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην αγορά, εφόσον τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι, ως τελικοί αποδέκτες.

    Β· Ελέγχονται, αυστηρότερα, οι γενικοί όροι των συναλλαγών και, για πρώτη φορά, ρυθμίζονται οι απροσδόκητοι όροι των συναλλαγών (αιφνιδιαστική ρήτρα).

    Β· Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος άσκησης του δικαιώματος υπαναχώρησης σε συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος, επεκτείνεται σε δέκα τέσσερις (14) ημερολογιακές ημέρες η προθεσμία άσκησης του δικαιώματος αυτού και οι σχετικές διαδικασίες απλουστεύονται και καθίστανται ασφαλέστερες με τη χρήση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας.

    Β· Για την καταχώριση των προμηθευτών στο ειδικό μητρώο συνεκτιμώνται (στο πρόσωπο του ιδίου, προκειμένου για φυσικό πρόσωπο, και στο πρόσωπο των νομικών εκπροσώπων του, προκειμένου για νομικό πρόσωπο), η συμπεριφορά του, όπως υπαγορεύεται, από το νόμο έναντι των καταναλωτών και οι διοικητικές κυρώσεις που έχουν τυχόν επιβληθεί.

    Β· Προβλέπεται η ενημέρωση του καταναλωτή για την πιθανή διάρκεια της ζωής του προϊόντος και το δικαίωμά του να ζητήσει την αντικατάσταση του προϊόντος με νέο ή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, εφόσον το προϊόν εμφανίσει ελάττωμα κατά το χρόνο ισχύος της εγγύησης, καθώς και να ζητήσει την προσωρινή αντικατάσταση του ελαττωματικού προϊόντος, στην περίπτωση της επισκευής του, εφόσον ο χρόνος της υπερβαίνει τις δέκα ημέρες.

    Β· Προβλέπεται δικαίωμα αποζημίωσης του καταναλωτή σε περίπτωση που προσβληθεί το δικαίωμα χρήσης περιβαλλοντικών αγαθών που, από τη φύση τους, προορίζονταν και πράγματι χρησιμοποιήθηκαν από αυτόν, εφόσον η σχετική ζημία υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ.

    Β· Προβλέπεται χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης και για παράβαση του νόμου περί προστασίας καταναλωτών.

    Β· Διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων που ευθύνονται έναντι των καταναλωτών, στον οποίο εμπίπτουν όλα τα πρόσωπα που αποτελούν τους κρίκους της αλυσίδας του εφοδιασμού της αγοράς, από τον προμηθευτή μέχρι το διανομέα των προϊόντων. Εισάγεται η έννοια του προϊόντος. Καθορίζονται τα στοιχεία αναφοράς των προτύπων για την τήρηση της γενικής επιταγής ασφάλειας των προϊόντων, χάριν της προστασίας των καταναλωτών. Θεσπίζεται υποχρέωση πληροφόρησης των καταναλωτών, στην ελληνική γλώσσα, για τους εγγενείς κινδύνους που παρουσιάζουν τα προϊόντα και προβλέπονται τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη των κινδύνων αυτών.

    Β· Εισάγεται ειδική ρύθμιση για την προστασία τη ψυχικής υγείας των ανήλικων από την κυκλοφορία στην αγορά προϊόντων που απευθύνονται σε αυτούς. Προβλέπεται σχετική ρυθμιστική παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνωμοδότηση της συνιστώμενης Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων και θεσπίζεται υποχρέωση ταξινόμησης και επισήμανσης των ανωτέρω προϊόντων με βάση την ηλικία των παιδιών και τις ανάγκες προστασίας τους.

    Β· Εναρμονίζεται με την οδηγία 2005/29 του Ε.Κ. και Συμβουλίου η υφιστάμενη ρύθμιση σχετικά με τη διαφήμιση.

    Β· Ενισχύεται η προστασία των καταναλωτών με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, τις οποίες εφαρμόζουν οι προμηθευτές στον κύκλο των συναλλαγών τους με τους καταναλωτές.

    Β· Αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ενώσεων καταναλωτών, προβλέπεται η πιστοποίησή τους, ενισχύεται η κρατική εποπτεία και ο έλεγχος των δράσεών τους κατά το νόμο και το καταστατικό τους.

    Β· Παρέχεται η δυνατότητα στις ενώσεις καταναλωτών να ασκούν συλλογική αγωγή πέραν των ήδη προβλεπομένων και για αναγνώριση του δικαιώματος αποκατάστασης της ζημίας που υφίστανται οι καταναλωτές από παράνομη συμπεριφορά των προμηθευτών.

    Β· Παρέχεται η δυνατότητα στο μεμονωμένο καταναλωτή να επιδιώκει, σε ατομικό επίπεδο, χωρίς χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και έξοδα, την ικανοποίηση δεδομένης απαίτησής του εξαιτίας των ζημιογόνων αποτελεσμάτων που συνεπάγεται, σε βάρος του, παράνομη συναλλακτική συμπεριφορά προμηθευτών, αξιοποιώντας σχετική αμετάκλητη δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί επί συλλογικής αγωγής.

    Β· Παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης να ρυθμίζει, με αποφάσεις του, τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συμπεριφοράς των προμηθευτών στο δεδικασμένο αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επί αγωγών καταναλωτών ή ενώσεων καταναλωτών, εφόσον από το δεδικασμένο προκύπτουν συνέπειες ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

    Β· Καθιερώνεται υποχρέωση των προμηθευτών να απαντούν, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, στις καταγγελίες των καταναλωτών που τους διαβιβάζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με την απειλή επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

    Β· Βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας των Επιτροπών φιλικού διακανονισμού και εναρμονίζεται με τις σχετικές διατάξεις του ν. 3297/2004 περί Συνηγόρου του Καταναλωτή.

    Β· Το Συμβούλιο των Καταναλωτών μετονομάζεται σε Εθνικό Συμβούλιο Αγοράς και Καταναλωτή, στο οποίο πλέον περιλαμβάνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς, τόσο από πλευράς προμηθευτών, όσο και από πλευράς καταναλωτών και αναβαθμίζεται ο ρόλος του.

    Β· Αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των διοικητικών κυρώσεων χάριν, ιδίως, της πρόληψης, αλλά και της αποτελεσματικής καταστολής των παραβάσεων και παρέχεται στον υπουργό Ανάπτυξης το δικαίωμα να δημοσιοποιεί παραβάσεις και τις επιβαλλόμενες γιβ αυτές κυρώσεις που ενέχουν ιδιαίτερη σημασία για το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

    Β· Προβλέπεται, ότι οι κυρώσεις για παραβάσεις διατάξεων του νόμου περί προστασίας καταναλωτών, που διαπράττονται από πιστωτικά ιδρύματα ή επιχειρήσεις και οργανισμούς που εποπτεύονται από την Τράπεζα Ελλάδας ή από εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβάλλονται κατόπιν γνώμης των εν λόγω εποπτευουσών αρχών.

    Β· Προβλέπεται η σύσταση ειδικών κλιμακίων ελέγχου της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου περί προστασίας καταναλωτών.

    Β· Παρέχεται η αναγκαία νομοθετική εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση, με αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης, των ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τη σύναψη και εκτέλεση συμβάσεων μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αδυνατίσματος και γυμναστηρίων, στις οποίες ο καταναλωτής συνήθως είναι το μέρος που αναδέχεται καταπλεονεκτικές ρήτρες.

    Β· Απαγορεύεται η επιβολή κατάσχεσης επί ακινήτου που αποτελεί, αποδεδειγμένα, τη μοναδική κατοικία οφειλέτη Τραπεζών για ικανοποίηση απαιτήσεών τους από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες έως συνολικού ποσού δέκα χιλιάδων ευρώ.

    Β· Προβλέπεται η κωδικοποίηση, σε ενιαίο κείμενο, όλων των βασικών νομοθετημάτων που ρυθμίζουν θέματα προστασίας των καταναλωτών.

    [02] Γαλάζια Σημαία σε 428 ελληνικές παραλίες

    Τετρακόσιες είκοσι οκτώ (428) ακτές και εννέα (9) μαρίνες κέρδισαν το βραβείο ποιότητας "ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ 2007", σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), συντονιστή του διεθνούς προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες" στη χώρα μας και την Alpha Bank, χορηγό του προγράμματος, επί επτά χρόνια.

    Με 428 βραβευμένες ακτές, σε σχέση με 411 πέρυσι, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση ανάμεσα σε 49 χώρες. Συνολικά η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2579 ακτές και 629 μαρίνες. Από τις τελευταίες οι 9 είναι ελληνικές έχοντας πραγματοποιήσει σημαντική αύξηση.

    Το Πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες"

    Η "Γαλάζια Σημαία" είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίδουν ιδιαίτερη σημασία στη "Γαλάζια Σημαία" όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες, που προσφέρονται στην ακτή αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδόχοι και Camping. Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με 49 χώρες-μέλη από όλες τις Ηπείρους.

    Στην Ελλάδα, Συντονιστής του Προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας, πανελλήνιας εμβέλειας με έτος ίδρυσης το 1951 που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε έργα προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

    Στο πρόγραμμα συμμετέχει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), η οποία υποστηρίζει το θεσμό και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Συμμετέχει δε και με εκπρόσωπό της στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων.

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    1. Σύνολο βραβευμένων ελληνικών ακτών και μαρινών κάθε χρόνο

    Έτος Ακτές Μαρίνες

    1988 7 8

    1989 6 8

    1990 82 6

    1991 178 8

    1992 235 5

    1993 237 7

    1994 287 4

    1995 282 4

    1996 311 4

    1997 311 5

    1998 326 7

    1999 318 9

    2000 319 8

    2001 351 8

    2002 354 7

    2003 373 5

    2004 378 7

    2005 383 5

    2006 411 5

    2007 428 9

    2. Κατανομή σε νέες και παλιές ακτές

    Στις 428 βραβευμένες ακτές του 2006, οι 50 είναι νέες. Από τις περσινές βραβευμένες, 21 ακτές δεν μπόρεσαν να κερδίσουν πάλι την Γαλάζια Σημαία και 12 δεν υπέβαλλαν αίτηση υποψηφιότητας για βράβευση. Άλλες 20 ακτές συμμετέχουν στο Πρόγραμμα για πρώτη φορά και προετοιμάζονται για να βραβευθούν το 2008.

    3. Οι νομοί με τις περισσότερες "Γαλάζιες Σημαίες" στις ακτές τους

    Νομός 2005 2006 2007

    Χαλκιδική 34 38 46

    Δωδεκάνησα 44 41 39

    Λασίθι 33 38 39

    Κέρκυρα 31 32 31

    Χανιά 19 22 27

    Μαγνησία 16 23 24

    Κυκλάδες 24 23 22

    Πιερία 14 15 17

    Ρέθυμνο 17 18 17

    Ηράκλειο 14 16 14

    Καβάλα 7 10 13

    Κορινθία 11 12 12

    Θεσσαλονίκη 11 10 11

    Κεφαλληνία 11 11 10

    4. Τα νησιά με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές

    Περιφέρεια 2005 2006 2007

    Κρήτη 83 94 97

    Κέρκυρα 31 32 31

    Ρόδος 35 31 31

    Λέσβος 11 12 12

    Κεφαλονιά 10 10 10

    Κως 9 10 8

    Σκιάθος - 7 8

    Θάσος 4 6 7

    Ζάκυνθος 1 6 7

    Πάρος 5 5 5

    Σάμος 4 4 5

    5. Οι Δήμοι με τις περισσότερες "Γαλάζιες Σημαίες" στις ακτές τους

    Δήμος 2005 2006 2007

    Αγ. Νικολάου Λασιθίου Κρήτης 21 24 23

    Καλλιθέας Ρόδου 18 18 17

    Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής 7 8 12

    Λινδίων Ρόδου 9 9 9

    Σιθωνίας Χαλκιδικής 10 10 9

    Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας 8 8 8

    Παλλήνης Χαλκιδικής 7 8 8

    Σκιάθου Μαγνησίας - 7 8

    Θάσου Καβάλας 4 6 7

    Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης 5 6 7

    Νέας ΚυδωνίαςΧανίων Κρήτης 6 6 6

    Ρεθύμνης Κρήτης 7 7 6

    Χερσονήσος Ηρακλείου Κρήτης 5 6 6

    Γυθείου Λακωνίας 1 1 6

    Κασσωπαίων Κέρκυρας 5 5 5

    Ξυλοκάστρου Κορινθίας 4 5 5

    Πάρου Κυκλάδων 5 5 5

    Τορώνης Χαλκιδικής 3 3 5

    Πελεκάνου Χανίων 2 2 5

    Πυθαγορείου Σάμου 4 4 5


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 May 2007 - 16:30:18 UTC