Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων»
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Απαιτείται νέα πολιτική"

  • [01] «Σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων»

    Αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ, παράλληλα με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ήδη δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες που εξετάζει για την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους εκπροσώπους των Ομοπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΤΑΕ και ΟΤΑ.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η κυβέρνηση - στο πλαίσια και των οικονομικών περιορισμών που υπάρχουν και του προϋπολογισμού - «έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε».

    Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί,υπενθύμισε ότι και οι αυξήσεις στις συντάξεις ήταν όλα τα χρόνια - ακόμη και τα πιο δύσκολα, όπως το 2005 - πάνω από τον πληθωρισμό και πάνω από τις αυξήσεις των μισθών. Και η κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, όμως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ήταν μια σημαντική ενίσχυση η οποία μαζί με τα αναδρομικά ξεπέρασε τα 650 εκατομμύρια ευρώ.

    «Έχουμε σημαντικές αυξήσεις και στο ΕΚΑΣ,35 ευρώ το μήνα αυτή τη χρονιά και επιπλέον 35 ευρώ το μήνα από την 1η Ιανουαρίου του 2008. Έχουμε σημαντική ενίσχυση των αυξήσεων του ΟΓΑ, 50 ευρώ το μήνα αυτή τη χρονιά κι άλλα 50 ευρώ ώστε να φτάσει τα 330 ευρώ το μήνα, όπως είχαμε δεσμευτεί»,είπε επιπροσθέτως και ανακοίνωσε ότι «ασφαλώς εξετάζουμε και όποιες άλλες πρωτοβουλίες χρειάζονται προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων».

    «Μία από αυτές - και η οποία δεν πρέπει να υποβαθμίζεται - είναι οι μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί, η αύξηση του αφορολογήτου από τα 10.000 στα 12.000 ευρώ και η μείωση των φορολογικών συντελεστών», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

    Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των συνταξιούχων και πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Διαμαντής Μαυροδόγλου δήλωσε πως τα αιτήματα προς τον πρωθυπουργό ήταν για αύξηση των κατώτερων συντάξεων στα 1.050 ευρώ, καθορισμό της σύνταξης στο 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, θέσπιση αφορολόγητου 15.000 ευρώ, πάταξη της ακρίβειας, βελτίωση της περίθαλψης. Ο κ. Μαυροδόγλου είπε πως ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες, αλλά, όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων δεν δεσμεύτηκε για τίποτε συγκεκριμένο.

    Ο κ. Μαυροδόγλου ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε προς τους εκπρόσωπους των συνταξιούχων ότι γίνονται προσπάθειες για εξίσωση των μισθών και των συντάξεων στο μέσο όρο της ΕΕ, αλλά «αυτό γίνεται σε αργότερους ρυθμούς από ότι υπολογίζαμε».

    Σύμφωνα με τον κ. Μαυροδόγλου, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για αύξηση του ΕΚΑΣ, «η οποία - όπως είπε ο κ. Μαυροδόγλου - δεν είναι λύση, αλλά είναι μια λύση για τους συνταξιούχους με κατώτερα εισοδήματα, που αντιμετωπίζει σε ένα βαθμό το οικονομικό τους πρόβλημα».

    Ο κ. Μαυροδόγλου ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση προβληματίζεται για ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στην κατώτερη σύνταξη μελλοντικά».

    Τέλος οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων - όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους - έθεσαν στον πρωθυπουργό το θέμα των ομολόγων και του είπαν πως δεν είναι τα 280 εκ. ευρώ «για τα οποία σήμερα σηκώθηκε κουρνιαχτός και ντόρος», αλλά ότι «εκλάπησαν» από τα ταμεία από το 1999 έως το 2002, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 100 δις από το 1950 μέχρι σήμερα.

    Α.Γκουρία: "Η Ελλάδα προχωρά με μεγάλη ταχύτητα"

    Το πρωί ο κ. Κ.Καραμανλής δέχθηκε τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ενώ το μεσημέρι οι κκ Αλογοσκούφης και Γκουρία παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου την ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία.

    Τόσο ο κ. Γκουρία όσο και ο κ. Αλογοσκούφης συμφώνησαν ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντική. Μάλιστα ο κ. Γκουρία είπε ότι η Ελλάδα προχωρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μεγαλύτερη απ' ό,τι οι άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, σύστησε βελτιώσεις στη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων και περιορισμό των κρατικών δαπανών.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ευχαρίστησε το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στον Οργανισμό, χαρακτήρισε την έκθεση πάρα πολύ χρήσιμη, διότι παρουσιάζει, όπως είπε, μία αντικειμενική πλευρά του πως κινείται η ελληνική οικονομία και υπενθύμισε την κατάσταση, η οποία επικρατούσε το 2004.

    Επίσης, είπε, ότι εφαρμόστηκε ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής, η οποία στηριζόταν σε δύο πυλώνες: στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δώσαμε, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και, παράλληλα, πήραμε μέτρα υπέρ της κοινωνικής συνοχής. Ηταν μία συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία απέδωσε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις και ότι "βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου".

    Τέλος, είπε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και πως τονίζει ότι "είμαστε στη μέση του δρόμου".

    Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας, αλλά και στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, είναι η πρόκληση των συντάξεων, ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του Οργανισμού και είπε ότι χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, διότι διαφορετικά το πρόβλημα θα συμπιέσει άλλες μεταρρυθμίσεις. Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, πρόσθεσε, προσφέρει πολλά κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ θα έπρεπε να μην προσφέρει τόσα πολλά κίνητρα.

    Υπάρχει μία κατάσταση στον τομέα αυτό, που απασχολεί όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και όλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα και να επεξεργαστούν λύσεις. Η πρόκληση είναι οξύτατη, είπε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι πολλές χώρες αναπροσαρμόζουν τις συντάξεις, λαμβάνοντας υπόψη το προσδόκιμο όριο ζωής.

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και είπε ότι είτε θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα κίνητρα που παρέχονται για την πρόωρη συνταξιοδότηση ή θα πρέπει να προσφέρονται περισσότερα κίνητρα για την παραμονή στην αγορά εργασίας.

    Για το θέμα αυτό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική και ότι η ελληνική κοινωνία θα αποφασίσει για το εύρος των αλλαγών του ασφαλιστικού συστήματος.

    Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα να αντιμετωπιστούν και οι αδικίες. Υπάρχει, πρόσθεσε, πληθώρα ταμείων και υπενθύμισε ότι το ασφαλιστικό θα κληθεί να το λύσει η επόμενη κυβέρνηση και ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αρχίσει έναν ευρύτατο διάλογο για το θέμα αυτό.

    Για την αγορά εργασίας ο κ. Γκουρία είπε ότι στο φάσμα ηλικίας από 25 έως 54 ετών υπάρχει έντονη απασχόληση στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων στο ανωτέρω φάσμα ηλικίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, καταγράφεται στην Ελλάδα.

    Είπε επίσης ότι οι γυναίκες, οι οποίες αποχωρούν για ένα διάστημα από την εργασία (πχ λόγω τοκετού και γέννας), είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπούν αργότερα στην αγορά εργασίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, είπε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία των νέων και ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο βαθμό που θα συνεχιστούν, θα λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Τέλος, για το εκπαιδευτικό ζήτημα, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην τρίτη βαθμίδα εκπαίδευσης, οι οποίες έχουν γίνει έως τώρα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά, απαντώντας σε ερωτήσεις, πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν και άλλες.

    Για παράδειγμα, είπε ότι η σωστή αξιολόγηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η κατανομή των πόρων είναι ένα σημαντικό κριτήριο για τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για εισαγωγή διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Σημασία έχει, πρόσθεσε, να υπάρξει συζήτηση γι' αυτό το θέμα, η οποία μπορεί να είναι έντονη, αλλά θα πρέπει να γίνει. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ορισμένες χώρες του ΟΟΣΑ εξετάζουν τις δυνατότητες καταβολής διδάκτρων ανάλογα τις οικονομικές δυνατότητες των φοιτητών. Υπάρχουν λύσεις, πρόσθεσε, όπως, για παράδειγμα, να ορίζεται το ποιος θα πληρώνει δίδακτρα ανάλογα με τις δυνατότητές του, ενώ όσοι δεν έχουν δυνατότητες, να υποστηρίζονται.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλογοσκούφης, για το θέμα αυτό, είπε ότι οι απόψεις του ΟΟΣΑ είναι σεβαστές και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ ορισμένες αλλαγές (πχ για τα δίδακτρα) απαγορεύονται από το Σύνταγμα. Η εισαγωγή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια, πρόσθεσε, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Απαιτείται νέα πολιτική"

    "Και η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τις αδυναμίες της χώρας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Απέτυχε στην παιδεία, στην ανεργία των νέων και των γυναικών. Απέτυχε στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή του επέκρινε την κυβέρνηση για αποτυχία "και στο μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού, όπου έχασε κάθε αξιοπιστία. Ενενήντα δύο μέρες ο πρωθυπουργός δεν δίνει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις των ταμείων. Ενενήντα δύο μέρες συγκάλυψης και παρασκηνίου. Το λογαριασμό της αναξιόπιστης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας τον πληρώνει η ελληνική οικογένεια. Κερδίζουν μόνο οι λίγοι".

    "Απαιτείται νέα πολιτική και αξιόπιστη κυβέρνηση. Πολιτική με τόλμη και αίσθημα δικαιοσύνης. Αυτό εγγυάται το ΠΑΣΟΚ", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 May 2007 - 12:30:29 UTC