Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Η Ελλάδα είναι παντού»

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Η Ελλάδα είναι παντού»

    Το Ντάργουιν της βορείου Αυστραλίας ήταν ο τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη χώρα και επόμενος σταθμός του ταξιδιού του είναι το Ανόι του Βιετνάμ.Την Κυριακή το βράδυ, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, επιστρέφει στην Αθήνα.

    Οι ομογενείς στο Ντάργουιν οι οποίοι σε ποσοστό περίπου 70% έλκουν την καταγωγή τους από την Κάλυμνο υποδέχτηκαν θερμά τον πρωθυπουργό. Ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με την πολιτειακή πρωθυπουργό και σε σύντομη ομιλία του ανέφερε "η επίσκεψή μου σε αυτή την όμορφη πόλη σηματοδοτεί τη λήξη μιας πολύ επιτυχημένης επίσκεψης στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και να συναντηθούμε με τις ελληνοαυστραλιανές κοινότητες".

    Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον ελληνισμό της Αυστραλίας και πρόσθεσε "θέλω να βεβαιώσω ότι φεύγοντας νιώθω ακόμα πιο περήφανος και πιο αισιόδοξος για τους απανταχού Έλληνες". Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ελληνική συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην Αυστραλία σημειώνοντας ότι συνεισφέρουν στην οικονομική κοινωνική ακόμα και στην πολιτική ζωή στη βόρεια επικράτεια της Αυστραλίας.

    Οι πρώτοι Έλληνες από την Κάλυμνο και το Καστελόριζο έφτασαν στο Ντάργουιν στις αρχές του 20ου αιώνα υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι στις αρχές του 21ου καταξιωμένοι Ελληνοαυστραλοί υπηρέτησαν σε υψηλά πολιτικά αξιώματα και μάλιστα στη θέση του κυβερνήτη και υπουργών στην τοπική κυβέρνηση.

    "Όλα αυτά τιμούν την Ελλάδα στη μεγάλη και φίλη χώρα που σας φιλοξενεί και μας κάνουν περήφανους για όλους σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο δεσμός ανάμεσα στη σύγχρονη Ελλάδα και τις βόρειες περιοχές της Αυστραλίας δυναμώνει από γενιά σε γενιά. Το γεγονός ότι η Κάλυμνος είχε αδελφοποιηθεί με το Ντάργουιν από το 1982 έχει συμβολική αλλά και πρακτική σημασία. Είναι μια σταθερή βάση φιλίας και συνεργασίας που ενδυναμώνεται συνεχώς", ανέφερε κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

    Επίσκεψη στη Μελβούρνη

    Με το σύνθημα "Ελλάς, Ελλάς" υποδέχθηκαν οι ομογενείς που συγκεντρώθηκαν στο στάδιο "Ρόντ Λέιβερ Αρίνα" της Μελβούρνης τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τη σύζυγό του Νατάσα και την ελληνική αποστολή στην οποία μετέχουν η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υφυπουργός των Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του εξήρε το ρόλο των ομογενών, επισημαίνοντας ότι "σήμερα, εδώ, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, σήμερα, εδώ, στη Μελβούρνη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα είναι παντού. Είμαστε πάντα κοντά. Όσα χρόνια και αν περάσουν, είμαστε πάντα δίπλα, Έλληνες παντού".

    Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι ομογενείς οικοδομούν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με τη φίλη Αυστραλία και εμμέσως ζήτησε συγνώμη, γιατί, όπως σημείωσε, η ελληνική πολιτεία άρχισε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντι στους ομογενείς με καθυστέρηση δεκαετιών.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Ελληνισμός της Αυστραλίας κάνει την πατρίδα υπερήφανη και τόνισε:

    "Σας ευχαριστούμε, γιατί δίνετε πάντα το "παρών" σας όταν και όπου το χρειάζεται η πατρίδα. Οι απόδημοι Ελληνες είστε πολύτιμος παράγοντας ισχύος για την Ελλάδα και την εξωτερική πολιτική μας. Σας είδαμε πρωτοπόρους σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Η συμβολή εξεχουσών προσωπικοτήτων της Αυστραλίας στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων είναι ένα ακόμη παράδειγμα της δικής σας επιρροής και προσπάθειας".

    Ο Κ.Καραμανλής ανέφερε ότι η σύγχρονη Ελλάδα είναι δημοκρατική, ειρηνική, δημιουργική, ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για τη διεύρυνση της συνεργασίας, την ανάπτυξη και την πρόοδο των λαών της περιοχής, προχωρά με εθνική αυτοπεποίθηση στο σύγχρονο κόσμο, ασκεί πολιτική ανοιχτών οριζόντων".

    Το ζήτημα της ΠΓΔΜ

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και σημείωσε πως "τώρα είναι η ώρα να κατανοήσει και η ΠΓΔΜ ότι η ευόδωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα διευκολύνει την ενσωμάτωσή της στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και θα βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία".

    Ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε πως "οφείλουν, τώρα, τα Σκόπια να επιδείξουν περισσότερη ειλικρίνεια στη σχέση τους με την Ελλάδα. Εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε πνεύμα ευρωπαϊκό, όσον αφορά την επίλυση των διαφορών. Ότι ενστερνίζονται έμπρακτα τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Οφείλουν να εγκαταλείψουν ενέργειες και πρακτικές αλυτρωτικής προπαγάνδας. Να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη στάση τους και να καλύψουν το δικό τους κομμάτι της απόστασης, στην κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής λύσης".

    Για την Τουρκία

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι "η πλήρης προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, σημαίνει και την πλήρη ένταξή της. Θέλουμε μια Τουρκία να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά, μια Τουρκία που δεν θα εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις, αλλά θα σέβεται όλους τους γείτονές της. Η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, σε συνδυασμό με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, μπορούν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα για τη βούλησή της να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι το πραγματικό εμπόδιο που στέκεται μπροστά στην επέκταση των ευρωπαϊκών οφελημάτων σε ολόκληρο το νησί είναι το τείχος κατοχής, σημειώνοτας ότι Αθήνα και Λευκωσία αγωνίζονται για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

    Ο Κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους ομογενείς για την εθελοντική συμβολή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τη συνεπή υποστήριξή τους στην υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα για την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, την ειδική κατάρτιση εκπαιδευτικών που θα προέρχονται από την ομογένεια, την αύξηση της φιλοξενίας μικρών και μεγάλων παιδιών της ομογένειας στην Ελλάδα.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που βγαίνει μπροστά με αισιοδοξία και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της νέας εποχής με αυτοπεποίθηση και αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην ΕΕ.

    "Σήμερα η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "διανύουμε μια νέα εποχή που απαιτεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει μεγάλες δυνατότητες. Ακολουθούμε πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή".

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή νόμος που θα δίνει τη δυνατότητα στους ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, ώστε να είναι ενεργοί συμμέτοχοι στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

    "Προσβλέπουμε στη συμμετοχή και στην ενεργοποίησή σας ώστε να ολοκληρώσουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα δημοκρατίας, να κάνουμε ένα ακόμη βήμα που μας φέρνει πιο κοντά", είπε.

    Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για τη στήριξη του ΣΑΕ στη θέσπιση κέντρων εξυπηρέτησης αποδήμων Ελλήνων, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τη συμφωνία κοινωνικών ασφαλίσεων που υπογράφηκε με την αυστραλιανή πλευρά, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

    "Θέλω να σας πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις δυνατές συγκινήσεις που ζω μαζί σας κάθε μέρα, κάθε στιγμή αυτού του ταξιδιού. Οσο ζω, οι αναμνήσεις από αυτό το αντάμωμα δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν. Επιστρέφω στην Ελλάδα, όχι απλά αισιόδοξος, αλλά βέβαιος για το μέλλον του Ελληνισμου και αυτό χάρη σε εσάς που είστε αστείρευτη πηγή δύναμης και έμπνευσης για όλους μας".

    Μετά το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού ανέβηκαν στην εξέδρα όπου μίλησε, η σύζυγός του Νατάσα, η Υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης και χαιρέτισαν τους ομογενείς.

    Πριν φτάσει ο πρωθυπουργός στο στάδιο, ελληνόπουλα από πολλές περιοχές της Ελλάδας με τοπικές ενδυμασίες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής και οι ομογενείς παρακολούθησαν συναυλία.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στο Χόκλεϊ το Ελληνικό Ορθόδοξο Κολέγιο "Άγιοι Ανάργυροι". στο οποίο φοιτούν περίπου 750 παιδιά ελληνικής καταγωγής.

    Ο κ. Καραμανλής συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Θόδωρο Κασσίμη ενημερώθηκε από τους καθηγητές για τα προγράμματα και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους μαθητές, οι οποίοι κουνούσαν ελληνικές και αυστραλιανές σημαίες.

    Ο κ. Καραμανλής σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ενισχύσει τους δεσμούς της νέας γενιάς των ομογενών με την Ελλάδα με ειδικά προγράμματα, προγράμματα κατάρτισης δασκάλων και προγράμματα φιλοξενίας παιδιών στην Ελλάδα.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στο Οκλεϊ το Εμπορικό Κέντρο, όπου βρίσκονται πολλά καταστήματα ιδιοκτησίας ομογενών και αντήλλαξε χειραψίες με χιλιάδες ομογενείς που είχαν συγκεντρωθεί και τον περίμεναν.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Βικτόρια Ντέιβιντ ντε Κρέτσερ και τον πολιτειακό πρωθυπουργό Στιβ Μπρακς και συζήτησαν για την ομογένεια , την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 May 2007 - 6:30:11 UTC