Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Μήνυμα ενότητας του ελληνισμού

  • [01] Κ.Καραμανλής: Μήνυμα ενότητας του ελληνισμού

    Σε ομογενειακή συγκέντρωση στο Σίδνεϊ λίγο πριν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα όπου αύριο θα υπογραφεί συμφωνία κοινής ασφάλισης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ, μίλησε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

    Ο κ.Καραμανλής απευθυνόμενος στους ομογενείς είπε μεταξύ άλλων "χάρη σε σας γίνεται πιο ισχυρή η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, η εικόνα της Ελλάδας που κινείται με σιγουριά και εθνική αυτοπεποίθηση σε ανοιχτούς ορίζοντες, η εικόνα της Ελλάδας που βγαίνει δυναμικά στον 21ο αιώνα διασφαλίζοντας ισχυρή ανάπτυξη, σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε τη συμβολή των ομογενών, με τη στήριξη που παρέχουν, στους αγώνες για τα εθνικά ζητήματα και σημείωσε "η συμβολή εξεχουσών προσωπικοτήτων της Αυστραλίας στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της δικής σας επιρροής και προσπάθειας".

    Ο κ.Καραμανλής δήλωσε εντυπωσιασμένος και συγκινημένος από τις συσκέψεις που έκανε σε ελληνικά ιδρύματα, τόνισε ότι η φλόγα της αγάπης των ομογενών προς την Ελλάδα παράμεινε άσβεστη στις καρδιές τους, και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε πως αυτό είναι σημαντικό "για την Ελλάδα που βγαίνει δυνατά στη νέα εποχή και για όλες τις κοινότητες των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Ο στόχος, ανέφερε ο πρωθυπουργός είναι κοινός και αποτελεί κοινή απόφαση ο συντονισμός των δυνάμεών μας.

    "Η ιστορική εμπειρία δεν επιτρέπει αμφιβολίες, οι Ελληνες όταν ενώνουμε τις δυνάμεις και συντονίζουμε τις προσπάθειές μας μπορούμε να υπερβαίνουμε δυσκολίες και εμπόδια και να πετυχαίνουμε υψηλούς στόχους", είπε ο κ.Καραμανλής και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την περηφάνεια που ένιωσαν όλοι οι Ελληνες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτός από τα ζητήματα των ομογενών και στα εθνικά θέματα και στην οικονομία.

    Ανέφερε ότι "η Ελλάδα προχωρά σήμερα με εθνική αυτοπεποίθηση και ολοκληρωμένη στρατηγική στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Η Ελλάδα βγαίνει δυναμικά στη νέα εποχή μετέχοντας ισότιμα στον πυρήνα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας".

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προσαρμογή της καθιστώντας σαφές ταυτόχρονα, ότι "μόνο ο δρόμος της πλήρους εφαρμογής των κριτηρίων, των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων που η ίδια έχει αναλάβει οδηγεί στην πλήρη ένταξή της. Εργαζόμαστε παράλληλα για τη σταδιακή αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών".

    Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειες για την επίλυσή του σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στόχος μας είναι να πέσουν τα τοίχοι της κατοχής και να επανενωθεί η κυπριακή δημοκρατία στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης".

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ.Καραμανλής είπε "επιδιώκουμε την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στην εκκρεμμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάτι που θα διευκολύνει και την πορεία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Εμείς έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, αναμένουμε και από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να πράξει το ίδιο αλλά και να εγκαταλείψει κάθε ενέργεια ή στήριξη σε ενέργειες που προδίδουν επιμονή σε λογικές ψευδεπίγραφης αλυτρωτικής προπαγάνδας".

    Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής είναι ο οικουμενικός ελληνισμός, υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος για την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του ΣΑΕ, είπε ότι κατοχυρώθηκε η περιφερειακή αντιπροσώπευση των ομογενών και αναφέρθηκε και στην ψήφο των ομογενών στον τόπο κατοικίας τους.

    "Εκπληρώνουμε μία ακόμη υποχρέωση της πολιτείας απέναντί σας. Οπως ήδη έχω ανακοινώσει, φέρνουμε σύντομα για ψήφιση στη βουλή των Ελλήνων, νόμο με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες που διαβιούν στο εξωτερικό.

    Για λόγους άρτιας προετοιμασίας της δημόσιας διοίκησης αλλά και διότι σε τέτοια ζητήματα μεγάλης σημασίας δεν χωρεί κανένας αιφνιδιασμός, αυτό θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές".

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε και στη συμφωνία κοινωνικών ασφαλίσεων που θα υπογράψει αύριο με την αυστραλιανή πλευρά η οποία ολοκληρώθηκε μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις, και οπως είπε ο κ.Καραμανλής θα αποβεί εις όφελος της ελληνικής ομογένειας.

    "Επιλύουμε έτσι, μία εκκρεμμότητα δεκαετιών που δεν επέτρεπε στους ομογενείς συμπολίτες μας να απολαμβάνουν των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από τις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις θα επωφεληθούν αρκετές χιλιάδες συμπατριώτες μας που θα δουν επιτέλους, την πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, να επιβραβεύει τους κόπους και τις θυσίες δεκαετιών εργασίας τους στην Αυστραλία, αναγνωρίζοντάς τους, πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας του κέντρου με τους ομογενείς και η διαφύλαξη της ιδιαίτερης ταυτότητας των κοινοτήτων μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Στην κατεύθυνση αυτή είπε ο κ.Καραμανλής προωθούμε σύγχρονες δράσεις για να συσφίξουμε τις σχέσεις των ομογενών της τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς με την πατρίδα.

    "Να αναπτύξουμε την παροχή ελληνικής παιδείας, να ενισχύσουμε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Η αποστολή εκπαιδευτικών, η αύξηση του αριθμού των σχετικών υποτροφιών, η συνεργασία με τις έδρες των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό αλλά και η ενίσχυση των προγραμμάτων φιλοξενίας των παιδιών ομογενών στην πατρίδα μας, είναι διαρκώς στις προτεραιότητές μας".

    Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός είπε "η ελληνική οικονομία κινείται με σταθερά βήματα στο δρόμο του μέλλοντος. Με ενισχυμένη την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά της ακολουθούμε για το σκοπό αυτό συγκροτημένη στρατηγική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Στόχος μας είναι η Ελλάδα που αναπτύσσεται δυναμικά και ισόρροπα. Η Ελλάδα που παράγει και προοδεύει, η Ελλάδα για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι".

    Ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι η πατρίδα μας βγαίνει "με σιγουριά και αυτοπεποίθηση στη νέα εποχή και σημείωσε ότι οι υποδομές στη χώρα βελτιώνονται, οι λειτουργίες του κράτους αναβαθμίζονται, η οικονομία γίνεται πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής και πρόσθεσε, στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, οι ανάγκες του, τα αιτήματά του. Είναι η διασφάλιση των όρων εκείνων που απαιτούνται για μια αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση όλων των Ελλήνων. Είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Γνώμονας της πολιτικής μας είναι η συστράτευση όλων μας και ο συντονισμός των δράσεών μας. Είναι η ομοψυχία και η ενότητα των Ελλήνων".

    Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις επαφές του στο Σίδνεϊ με επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, όπου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα, την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Κασίμη εκκλησιάστηκε και στη συνέχεια συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με τον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό. Επίσης εγκαινίασε το Γηροκομείο της Βασιλειάδας και επισκέφθηκε το Κοινοτικό Γηροκομείο του Σίδνεϊ.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή με τον πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πολιτειακό πρωθυπουργό της Νέας Νοτίου Ουαλίας Μόρις Ιέμα και παρακάθισε σε γεύμα που του παρέθεσε. Στην προσφώνησή του ο κ. Ιέμα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που εγγυάται τη Δημοκρατία, δημιουργεί και έχει δώσει ώθηση και πρόοδο στη χώρα. Ο πολιτειακός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πριν από λίγο καιρό η Μεγάλη Βρετανία επέστρεψε αρχαία αντικείμενα στην Αυστραλία και το ανάλογο πρέπει να γίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Επίσης εξήρε την προσωπικότητα της Ντόρας Μπακογιάννη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι εξελέγη Παγκόσμια Δήμαρχος Αθηναίων πως είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και τη χαρακτήρισε ως θαρραλέα γυναίκα λέγοντας ότι έχει υποστεί χτυπήματα από την τρομοκρατία.

    Ο κ. Καραμανλής στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας ότι οι δεσμοί που υπάρχουν πηγάζουν και από την παρουσία μιας ευημερούσας κοινότητας Ελλήνων στη χώρα. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι ροές του εμπορίου και των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ιδεώδης επιχειρηματικός εταίρος για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δηλώσουν την παρουσία τους στην αναπτυσσόμενη αγορά της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Η ελληνική οικονομία μεταμορφώνεται σε μια πιο δυναμική, πιο ανοιχτή και πιο ανταγωνιστική οικονομία".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Κολέγιο του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο κ. Καραμανλής χάρισε 22 στολές της εθνικής Ελλάδας στα παιδιά και μπάλες καθώς και βιβλία και σε σύντομη ομιλία του εξέφρασε τη συγκίνησή του σημειώνοντας ότι οι μαθητές αποτελούν το μέλλον του ελληνισμού σε αυτή τη μακρινή χώρα. Στο κολέγιο φοιτούν παιδιά κυρίως Ελλήνων ομογενών τρίτης γενιάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 May 2007 - 10:30:20 UTC