Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το μοντέλο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ"

  • [01] "Το μοντέλο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ"

    Το όραμα,τους στόχους, τις φιλοδοξίες, τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, το μοντέλο πρωθυπουργού που υιοθετεί, το μοντέλο της κυβέρνησής και την απόφασή του να οδηγήσει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα, παρουσίασε σήμερα στο προγραμματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε μία από τις σφοδρότερες επιθέσεις του εναντίον του πρωθυπουργού,είτε με ευθείες είτε με έμμεσες αναφορές.

    Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για την "επόμενη μέρα" και πρόσθεσε ότι "η αντίστροφη μέτρηση για τη Δεξιά έχει αρχίσει".

    "Φεύγουν και το ξέρουν", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "ψάχνουν ψήφους για την προσωπική τους διάσωση, συζητούν με φόβο για την επόμενη μέρα των εκλογών, αναζητούν ανίερες συμμαχίες για να επιβιώσουν πολιτικά και ετοιμάζονται για τη διαχείριση της ήττας".

    Την ίδια ώρα, είπε, το ΠΑΣΟΚ συνθέτει ιδέες, διαβουλεύεται με τόλμη για τις προτεραιότητες της χώρας, δημιουργεί κοινωνικές συμμαχίες για να μεγαλουργήσει και πάλι η Ελλάδα, ετοιμάζεται για τη μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης με το πρόγραμμά του, το οποίο,όπως τόνισε,έχει κερδίσει την καρδιά και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διδαχθεί από την ιστορία του, η οποία έδειξε ότι όσες φορές τίμησε τη σχέση του με το λαό γνώρισε θριάμβους και η Ελλάδα μεγαλούργησε.

    Όταν απομακρυνθήκαμε από αυτή τη σχέση, τόνισε, οι πολίτες μας γύρισαν την πλάτη, όταν ξεστρατίσαμε, επιτρέψαμε στη δεξιά να οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες, αλλά ευτυχώς, πάντοτε όλα αυτά ήταν σύντομες παρενθέσεις, όπως είναι και τώρα, είπε και ζήτησε από τα στελέχη του κόμματός του να κρατήσουν ζωντανή τη νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, κάτι για το οποίο ανέλαβε και ο ίδιος προσωπική δέσμευση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πολλές φορές μίλησε για τη διαφάνεια και το ήθος και τόνισε ιδιαίτερα ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό, πρόσθεσε θα το δείξουμε και θα το αποδείξουμε με τις εγγυήσεις της νέας κυβέρνησης, με τις αρχές και τα πρόσωπα, με τις πολιτικές και το ήθος μας, με τη διαφάνεια που θα υπάρξει παντού.

    Περιγράφοντας την Ελλάδα που οραματίζεται, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι σ΄αυτή την Ελλάδα "δεν έχουν θέση οι αεριτζίδες και τα αρπακτικά του μεταπρατισμού, εκείνοι που θέλουν να πλουτίσουν βαφτίζοντας επιχειρηματικότητα τις πελατειακές σχέσεις με το κράτος".

    Επίσης τόνισε δεν έχουν θέση τα μοντέλα της φθηνής εργασίας,τα σχέδια εξαθλίωσης με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα δικαιώματα, τα καρτέλ που αγοράζουν φθηνά στο χωράφι και πουλάνε ακριβά στο ράφι και τα παραμάγαζα των μεγάλων συμφερόντων μέσα στην ίδια την πολιτική εξουσία.

    Η δική μας κοινωνία είναι μια κοινωνία αλληλεγγύης,ανθρωπιάς και δημιουργίας που θα εξασφαλίσει στους εργαζόμενους δίκαιο μέρισμα, όπου η αγορά θα υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων, το κράτος θα υπηρετεί τον πολίτη και όχι τους κομματάρχες της εξουσίας και οι μετανάστες θα εντάσσονται αρμονικά και παραγωγικά, τόνισε.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πολιτική του καταγωγή και τις αρχές και αξίες με τις οποίες μεγάλωσε, μεταξύ των οποίων κορυφαία αξία είναι η προσφορά. Και πρόσθεσε ότι αυτόν τον δρόμο που ακολούθησε μέχρι τώρα θα ακολουθήσει και αύριο ως πρωθυπουργός.

    Το μοντέλο του πρωθυπουργού

    Στη συνέχεια περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού που έχει υπόψη του,με τα οποία θα κυβερνήσει και θα κριθεί από το λαό και την ιστορία.

    Θέλω, ανέφερε, να είμαι ο πρωθυπουργός της προσφοράς και του έργου,ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων ανεξάρτητα από το χρώμα του ψηφοδελτόυ που έριξαν στην κάλπη. Ο πρωθυπουργός μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας,ενός ριζοσπαστικού προγράμματος,ο πολιτικός της καθαρής και δημόσιας δέσμευσης, που συνδέεται με την κοινωνία και την πολιτική, ο πρωθυπουργός που θα λέει πάντα τις αλήθειες,που θα δίνει μάχη στην πρώτη γραμμή, με όπλο του την εμπιστοσύνη των πολιτών.Ο πρωθυπουργός της αναδιανομής του πλούτου υπέρ των αδυνάτων, ο οποίος θα σταματήσει την κοινωνική αδικία,"τα νόμιμα" κρατικά δωράκια στους κερδοσκόπους,στους μεγαλομετόχους των επιχειρήσεων, στο τραπεζικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο,στους ισχυρούς του χρήματος. Ο πρωθυπουργός που θα προσανατολίσει προς την ανάπτυξη και την απασχόληση, που θα ενισχύσει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου του συνταξιούχου, του απλού πολίτη,ο πρωθυπουργός που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην πρωτοπορία του παγκόσμιου αγώνα για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, ακόμη, ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι ο πρωθυπουργός των συμφερόντων και της κρυφής ατζέντας, ούτε ένα πολιτικό προϊόν που διαμορφώνεται από τη διαφήμιση, ένας πρωθυπουργός που δεν ενδιαφέρεται να κερδίσει εκλογές με ωραία λόγια και μεγάλα ψέμματα, που δεν θα κρύβεται από τα προβλήματα σαν "ανεύθυνος άρχοντας" στη σιωπή, που δεν θα στηρίζεται στα συμφέροντα μιας οποιασδήποτε ολιγαρχίας.

    Δική μου φιλοδοξία,τόνισε ο κ. Παπανδρέου,είναι να είμαι ο πρωθυπουργός που θα δουλέψει για τη νέα γενιά κι εκείνος που θέλει, όπως είπε,να συνδέσει το όνομά του με την πραγματοποίηση ενός ιστορικού αιτήματος:να μην αναγράφεται στα τετράδια των μαθητών η λέξη "βαριέμαι".

    Στο σημείο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, φεύγοντας από την εξουσία, αφήνει την παιδεία σε διάλυση με τα πανεπιστήμια κλειστά, τον διάλογο απόντα και τα ΜΑΤ σε πρώτο ρόλο.

    Και χαρακτήρισε τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στην παιδεία ως "συντηρητική και αυταρχική αντιμεταρρύθμιση".

    Ως μεγάλη, δική του φιλοδοξία, ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε τη νέα κοινωνική συμφωνία, που θα υπογράψει και θα τιμήσει ως πρωθυπουργός με τους πολίτες.

    Η συμφωνία αυτή, όπως ανέφερε,θα αφορά την αγορά εργασίας και την απασχόληση, την οικογένεια και το παιδί, την υγεία, τις συντάξεις, την καταπολέμηση της φτώχειας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

    Φιλοδοξία του, επίσης είναι, όπως ανέφερε, να είναι ο πρωθυπουργός της διαφάνειας και του ήθους,ο οποίος θα απαλλάξει οριστικά τη χώρα από το απόστημα της διαφθοράς,θα βάλει τέλος στη μυστική διανομή του δημόσιου χρήματος, θα επιβάλει κανόνα ώστε ολες οι υπουργικές απόφασεις να μπαίνουν στο διαδίκτυο, θα καθιερώσει ισολογισμούς και διπλογραφικό σύστημα σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς. Οι προσλήψεις θα γίνονται όλες, χωρίς καμία εξαίρεση μέσα από ετήσιο προγραμματισμό με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και η κρατική διοίκηση θα στελεχώνεται με διαφάνεια και αξιοκρατία και "όχι με κουμπάρους και βαφτισιμιούς".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την επιθυμία να είναι ο πρωθυπουργός που θα βάλει τέλος στο ρουσφέτι, στη συναλλαγή και στα κάθε είδους παραθυράκια, αλλά και στην πολιτική και τις πρακτικές του βολέματος. Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση Καραμανλή έδειξε το δρόμο των "κολλητών" , των "γαλάζιων συνεντεύξεων" και το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς αξίες, κανόνες και χωρίς μέλλον.

    Δήλωσε ότι θα αποκαταστήσει την έννοια του δικαίου και θα είναι ο πρωθυπουργός που θα εγγυηθεί την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στην εξουσία του χρήματος και των ΜΜΕ.

    Επίσης, είπε, ότι θα εγγυηθεί την αυτονομία της Εκκλησίας και την ενασχόληση απερίφραστα με το πνευματικό της έργο, χωρίς παρεμβάσεις του κράτους στις υποθέσεις της,αλλά και χωρίς παρεμβάσεις της εκκλησίας στις υποθέσεις του κράτους.

    Στις φιλοδοξίες του κ. Παπανδρέου είναι επίσης να είναι ο πρωθυπουργός που θα ανατρέψει το παρακμιακό κατεστημένο,που θα ακυρώσει, όπως είπε,το ανήθικο μάθημα της δεξιάς ότι μόνο όποιος έχει στενές σχέσεις με την εξουσία μπορεί να τα καταφέρει, ο πρωθυπουργός που θα δουλέψει για μια κοινωνία αξιοκρατίας. Να είναι ο πρωθυπουργός που πέτυχε να αλλάξει το κράτος,ο πρωθυπουργός της ριζικής δημοκρατικής μεταρρύθμισης των θεσμών και των λειτουργιών τους, ενός κράτους αποκεντρωμένου με μικρότερη κεντρική κυβέρνηση, ισχυρότερη αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός που θα βάλει τέλος στο κράτος-δυνάστη, που θα βάλει τέλος στο πελατειακό κράτος.

    Υποσχέθηκε ότι θα διαχωρίσει πλήρως την κυβέρνηση και το κράτος από οποιαδήποτε κομματική γραφειοκρατία, χωρίς να παραγνωρίζει τον πολύ σημαντικό ρόλο του κόμματος και ζήτησε από τα στελέχη του να μεταφέρουν σε όλους τους πολίτες ένα απλό, όπως είπε μήνυμα. Το μήνυμα ότι όποιος γίνεται μέλος του ΠΑΣΟΚ, δεν εξασφαλίζει κανένα βόλεμα στο δημόσιο, δεν έχει κανένα προνόμιο έναντι των άλλων πολιτών. Αυτό, τόνισε, ισχύει και για τα συνδικαλιστικά και συνεταιριστικά στελέχη αλλά και για τα στελέχη της αυτοδιοίκησης.

    Κριτική στη ΝΔ

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αναφέροντας πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει μετατραπεί σε εργαστήριο παραγωγής "νον πέϊπερ", όπου κατασκευάζονται κείμενα μαύρης προπαγάνδας,με ψέματα,με συκοφαντία του παρελθόντος και διαφημιστικές ντιρεκτίβες.

    Στάθηκε στην εικόνα του "θεσμικού πρωθυπουργού", όπως τον εμφανίζουν τα "νον πέιπερ" και "τα φερέφωνα που τα μεταφέρουν" και επέκρινε τον κ. Κ. Καραμανλή για την στάση του στην υπόθεση των ομολόγων και αναρωτήθηκε πως μπορεί ένας εμφανιζόμενος ως θεσμικός πρωθυπουργός να κρύβει τα στοιχεία του σκανδάλου εδώ και 80 μέρες.

    Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι κατάργησε την έννοια της πολιτικής ευθύνης,ότι τρέμει τις αποκαλύψεις, ότι αρνείται να ερευνήσει τις πρωτοφανείς καταγγελίες για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ότι επέβαλε την καλπονοθεία σε ψηφοφορία για το Σύνταγμα, έκανε ανέκδοτο τη λέξη "μεταρρύθμιση", επανίδρυσε το κράτος με την πλήρη κομματικοποίηση των θεσμών.

    Επίσης ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι "θεσμικός" ένας πρωθυπουργός ο οποίος την ώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο βάζει κορυφαία στελέχη του να ζητούν αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη σκέψη ότι τώρα δεν τον βολεύουν τα γκάλοπ.

    Κατηγόρησε τον κ. Κ. Καραμανλή ότι παίζει κομματικά παιχνίδια υπονομεύοντας την Ελλάδα στην Ευρώπη,ταπεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το βασικό μέτοχο, υμνεί την επιτήρηση η οποία διέσυρε τη χώρα και θα την πληρώνει η ελληνική οικογένεια, καθώς έφερε καινούρια φτώχεια.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη τις χαρακτήρισε ψίχουλα και επιταγές χωρίς αντίκρυσμα προκειμένου να εξαπατήσουν τους πολίτες και να τους πάρουν πάλι την ψήφο. Δεν θα το πετύχουν, τόνισε, διότι ο λαός δεν τους πιστεύει πλέον.

    Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε αναφέροντας ότι όπως δείχνουν όλα τα "νον πεϊπερς έχουμε έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση του νόν έργου, της νον ικανότητας, της νον διαφάνειας, της νον αξιοπιστίας, της νον αξιοκρατείας, έχουμε μια νον κυβέρνηση, η οποία το μόνο που αφήνει πίσω της είναι μια γαλάζια νον- μενκλατούρα".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε για το τέλος της ομιλίας του την απάντηση στο ερώτημα το οποίο του τίθεται όλο και πιο συχνά, δηλαδή πώς θα κυβερνήσει.

    Και έδωσε αφενός τις δεσμεύσεις του και αφετέρου σαφέστατες οδηγίες οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν, όπως είπε, απερέγκλιτα από όλα τα στελέχη που θα κληθούν να διαχειριστούν τη δημόσια εξουσία.

    Θα κυβερνήσουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, με σταθερές τις ηθικές και πολιτικές μας αξίες, με πυξίδα το συμφέρον της πατρίδας και του πολίτη και οδικό χάρτη το πρόγραμμά μας.

    Και ανέλαβε προσωπικά τη δέσμευση ότι το πρόγραμμα που θα εγκριθεί από το λαό θα τηρηθεί μέχρι κεραίας. Και θα αποτελέσει το πρωταρχικό κριτήριο για την αξιολόγηση κάθε στελέχους και την επιλογή του υπουργού.

    Ολα τα πρόσωπα, υπογράμμισε, αξιολογούνται και έδωσε το στίγμα των προσώπων που έχουν, ήδη, αξιολογηθεί αρνητικά από τον ελληνικό λαό και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία, όπως είπε, τα έφθειρε ο χρόνος,παγιδεύτηκαν στο σύνδρομο της μονιμότητας, υπέκυψαν στη λάμψη της κορυφής,έχασαν την αίσθηση του μεγάλου σκοπού και έγιναν απλοί διαχειριστές,πρόσωπα που από μαχητές μιας ιδέας, μεταλλάχθηκαν σε τεχνικούς της εξουσίας και των μηχανισμών της.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε μία κυβέρνηση η οποία θα ανταποκρίνεται στα αυστηρά κριτήρια του ελληνικού λαού. Η επιλογή των προσώπων θα γίνει με κριτήριο το σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, την ικανότητα τους να εφαρμόσουν το πρόγραμμα και να τιμήσουν τις δεσμεύσεις του Κινήματος και με βαθειά συνείδηση ότι το κράτος, η εξουσία, και τα κονδύλια δεν τους ανήκουν, δεν αποτελούν λάφυρα για πλιάτσικο, αλλά είναι ιερή περιουσία του Ελληνα πολίτη. Ολα τα στελέχη, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου,θα σέβονται το κάθε ευρώ του ελληνα πολίτη.

    Στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε,θα υπάρχει μεγάλη ανανέωση αλλά απέρριψε τον ηλικιακό ρατσισμό.

    Θα αξιοποιήσω, είπε, και την εμπειρία και την ικανότητα δοκισμένων παλαιότερων στελεχών. Παλιοί και νέοι υπουργοί θα πρέπει να αξίζουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και των πολιτών, δεν θα προδώσουν ποτέ την εμπιστοσύνη τους και δεν πρόκειται ποτέ να αξιοποιήσουν αυτή την εμπιστοσύνη για δικό τους όφελος.

    Καταλήγοντας και αναφερόμενος στις εκλογές εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι το ποτάμι της νίκης δεν γυρίζει πίσω και τις χαρακτήρισε ως δημοψήφισμα για τη δημοκρατία.

    Οταν μιλήσουν οι καλπες, πρόσθεσε, οι πολίτες θα καταψηφίσουν τη γαλάζια διαφθορά,την κυβέρνηση των λίγων και ισχυρών, τους εκπροσώπους των μεγάλων συμφερόντων.

    Νίκος Αθανασάκης:"Διεκδικούμε την θετική ψήφο του ελληνικού λαού"

    «Η εντολή στις επόμενες εκλογές θα είναι «αλλαγή πορείας», «ξανά μπροστά με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου», «ξανά μπροστά για την Ελλάδα και τους Ελληνες», «ξανά μπροστά για την δίκαιη κοινωνία, την δυνατή Ελλάδα και τον ισχυρό πολίτη», τόνισε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης στο χαιρετισμό του με τον οποίο «άνοιξαν» οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου.

    Ο Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι μετά την εκλογική ήττα του 2004, «πολλοί φαντάστηκαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί στα εξ' ων συνετέθη και αρκετοί δούλεψαν γιβ αυτό και πραγματικά αντιλαμβάνομαι σήμερα την απογοήτευσή τους».

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματος είπε ότι αυτό «διάνυσε μεγάλη διαδρομή σε λίγο χρόνο» και τόνισε ιδιαίτερα ότι υλοποιήθηκε η εντολή «αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε ξανά την Ελλάδα».

    Ο Νίκος Αθανασάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην περιφερειακή οργάνωση του κόμματος, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί ένα θέμα «συνολικής αντίληψης όχι μόνο για το κόμμα, αλλά και για το κράτος που θέλουμε να οικοδομήσουμε».

    «Θέλουμε ένα κίνημα ισότιμης συμμετοχής των γυναικών, ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, ισότιμης ένταξης των μεταναστών, θέλουμε ένα κίνημα κοινωνικών οργανώσεων και εθελοντισμού και «ανοίξαμε» το κόμμα στις ΜΚΟ και στον δικό τους πλούτο ιδεών, έργου και προσφοράς», είπε ο κ. Αθανασάκης, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στα «δίκτυα» εργαζομένων, αγροτών και συνταξιούχων, αλλά και στην ανασυγκρότηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για «διαφάνεια παντού και για όλους», τόνισε ότι το κόμμα καθιέρωσε τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» για τα στελέχη του και πρόσθεσε ότι «αν είχε γίνει δεκτή η πρότασή μας του 2005 για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο όλων των συναλλαγών του Δημοσίου,δεν θα είχε γίνει δυνατή η λεηλασία των ταμείων».

    Αναφερόμενος στην συνολική πολιτική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ,ο Νίκος Αθανασάκης είπε ότι «είμαστε περήφανοι για την παράταξη μας που, με τον Ανδρέα Παπανδρέου έφερε την αλλαγή στην πατρίδα, ξεπερνώντας οριστικά τον διχασμό, με ισονομία και ισοπολιτεία. Είμαστε περήφανοι για την παράταξη που έβαλε την χώρα στον πυρήνα της ΕΕ με τον Κώστα Σημίτη».

    «Δεχόμαστε οποιαδήποτε σύγκριση για τα πάντα. Η σύγκριση είναι αδυσώπητη και είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ, όσο κακόπιστος κι αν είναι κανείς», υπογράμμισε ο κ. Αθανασάκης.

    Τα μεγάλα έργα υποδομών, η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είναι έργα που θα μείνουν για πάντα και «θα τα πιστώνεται το ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Αθανασάκης, λέγοντας στη συνέχεια ότι "από την τριετία της ΝΔ οι λέξεις που θα μείνουν θα είναι απογραφή, επιτήρηση, υποκλοπές, Πακιστανοί, Γερμανός, Αγροτική, Φινάνσμπάνκ, Π&Κ Χρηματιστηριακή, σύνθετα δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου, ληστεία των αποθεματικών των ταμείων και όλα αυτά μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο, με σκληρή ταξική πολιτική, με βάρη για τους πολλούς και κέρδη για τους λίγους,τους ισχυρούς και τους ημέτερους».

    «Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν»,είπε ο κ. Αθανασάκης υπογραμμίζοντας ότι «εμείς διεκδικούμε την θετική ψήφο του ελληνικού λαού με βάση το πρόγραμμά μας και τις προτάσεις μας».

    Ο Νίκος Αθανασάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «ανοίγει νέους δρόμους για την χώρα» και πρόσθεσε ότι το κόμμα θα συνεχίσει να συζητά με τους πολίτες και μετά το Προγραμματικό Συνέδριο και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ επιφορτίζεται με την αποστολή να «εκφράσει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για αξιοπιστία στην πολιτική», καθώς, όπως είπε,«το είμαστε όλοι ίδιοι είναι η τελευταία άμυνα της συντηρητικής παράταξης».

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να προχωρήσει με το πλαίσιο της νέας «Κοινωνικής Συμφωνίας»,ενώ «μέσα στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν συναινέσεις».

    «Τολμούμε με ριζοσπαστικές ιδέες να ανοίξουμε το δρόμο για τις αναγκαίες τομές, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.Προοδευτική, μεταρρυθμιστική δύναμη σημαίνει να πιάνουμε πρώτοι το σφυγμό της εποχής, να διακρίνουμε πρώτοι την πορεία της ιστορίας, να διαμορφώνουμε την ιστορία και να κοιτάμε προς τα έξω χωρίς εσωστρέφεια, μένοντας την ίδια ώρα πιστοί στις αρχές και αξίες μας για δημοκρατία, ελευθερία, δικαιώματα και δυνατότητες στην κοινωνία και τον πολίτη»,τόνισε ο κ. Αθανασάκης.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στο Κίνημα «είμαστε εθελοντές όχι για την αυριανή καρέκλα, γιατί η διάκριση κόμματος - κυβέρνησης θα είναι σαφής, αλλά γιατί πιστεύουμε σε μια καλύτερη κοινωνία»,πρόσθεσε ότι «τρία χρόνια τίποτα δεν πηγαίνει μπροστά, γιατί η χώρα οπισθοδρομεί συνολικά» και ολοκλήρωσε την ομιλία του,λέγοντας ότι «εμείς καταθέτουμε την προοδευτική, δημοκρατική, σοσιαλιστική μας ταυτότητα, τις προτάσεις, το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας».

    Στις εργασίες του Συνεδρίου, που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Φαλήρου με τη συμμετοχή 5500 σύνεδρων, μίλησαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, η υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Μ.Ξενογιαννακοπούλου και η υπεύθυνη Επιτροπής Προγράμματος Αννα Διαμαντοπούλου.

    Θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Συνεδρίου και 11 θεματικών ομάδων, οι δε εργασίες θα ολοκληρωθούν με τον τελικό λόγο του κ. Παπανδρέου το Σάββατο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 May 2007 - 14:30:22 UTC